«Ας ξημερώσει ειρήνη»
Ταινία για έναν άνδρα που βρέθηκε εγκλωβισμένος και αναγκασμένος να αντιμετωπίσει την ίδια του τη ζωή. Αλλά και για τους Παλαιστίνιους που ζουν αποκλεισμένοι πίσω από ένα τείχος και πρέπει να αντιμετωπίσουν, εκτός από τον ισραηλινό στρατό και τις ίδιες τις εσωτερικές τους αντιθέσεις.
Ο Σάμι, Παλαιστίνιος που ζει στην Ιερουσαλήμ, έρχεται στο χωριό του, μαζί με τη γυναίκα του Μίρα και τον μικρό του γιο, για να παραστεί στον γάμο του μικρότερου αδελφού του, Αζίζ. Όμως στην επιστροφή ο ισραηλινός στρατός έχει κλείσει τον δρόμο κι έτσι αναγκάζεται να γυρίσει πίσω στο χωριό το οποίο έχει αποκλειστεί επειδή χτίζεται ένα τείχος για να εμποδίζει τους χωρίς έγγραφα Παλαιστίνιους να περνούν και να εργάζονται παράνομα στο Ισραήλ. Έτσι ο Σαμί αναγκάζεται να επαναπροσδιορίσει τη ζωή του, τη σχέση με τη γυναίκα του που νιώθει παραμελημένη, με τον πατέρα του που τον πιέζει να επιστρέψει πίσω, τον αφελή μικρό του αδελφό, την αδελφή του και το σύζυγό της που εμπλέκεται με το τοπικό συμβούλιο, τον παλιό του φίλο Αμπέντ που ζει με την ελπίδα επιστροφής της συζύγου του.
Συμβαίνουν πολλά στην ταινία του ισραηλινού Εράν Κολίριν «Ας ξημερώσει ειρήνη» (Veyehi boker / Let it be morning), η οποία αποδίδει με ανάγλυφο τρόπο την καθημερινή ζωή στα παλαιστινιακά εδάφη. Το καθεστώς απαρτχάιντ που εφαρμόζουν οι ισραηλινές κυβερνήσεις καθώς και τη διαφθορά των τοπικών παλαιστινιακών αρχών. Αργοί ρυθμοί και ιδιαίτερο βάρος στους χαρακτήρες με βάση το δραματικό στοιχείο, που εναλλάσσεται με το κωμικό, διατηρώντας πάντοτε τη βαθιά ανθρωπιστική ματιά. Το τραγικό φινάλε αποδίδει έντονα την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι.
Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Σαγιέντ Κασούα, η ταινία είναι ισραηλινής παραγωγής, ο σκηνοθέτης είναι Ισραηλινός αλλά οι ηθοποιοί είναι Παλαιστίνιοι. Κάτι που δημιούργησε πρόβλημα στις Κάνες όπου οι ηθοποιοί αποχώρησαν επειδή η ταινία κατατέθηκε ως συμμετοχή του Ισραήλ.
Πλούσιοι και φτωχοί
Ο μικρός Αλεξάντρ, έχασε τη μητέρα του και μεγαλώνει με τον πατέρα του Φιλίπ Ετιέν, τον πλουσιότερο άνθρωπο στη Γαλλία. Ο Σαμί αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα ενώ η Αλίς, η γυναίκα του, είναι έγκυος. Και ενώ ο Φιλίπ ασχολείται αποκλειστικά με τις επιχειρήσεις του έχοντας παρατήσει τον γιο του, ο Σαμί αναγκάζεται να παρατήσει τις ψιλοπαρανομίες και να πιάσει δουλειά ως νυχτοφύλακας σε ένα πολυκατάστημα του Φιλίπ Ετιέν.
Τη μέρα γενεθλίων του Αλεξάντρ ο πατέρας του διατάζει να ανοίξει νυχτιάτικα το πολυκατάστημα για να διαλέξει ο γιος του όποιο δώρο θέλει! Μέσα στο κατάστημα είναι ο Σαμί και ο Αλεξάντρ διαλέγει εκείνον ως δώρο!!! Κι αφού κανείς δεν μπορεί να πει όχι στο αφεντικό, πολύ δε περισσότερο στο γιο του που συμπεριφέρεται ως κακομαθημένο πλουσιόπαιδο, ο Σαμί πακετάρεται και μεταφέρεται στον πύργο των Ετιέν! Έτσι ο μεν Σαμί βρίσκει μια ιδιαίτερα κερδοφόρα δουλειά, ο δε Αλεξάντρ έναν άνθρωπο που θα τον κάνει να γελάσει. Σύντομα ο μικρός θα βρει στο πρόσωπο του έμψυχου «παιχνιδιού» του έναν πολύ καλό φίλο!
Η ταινία «Το καλύτερο παιχνίδι του κόσμου» (Le nouveau jouet) του Τζέιμς Χατ είναι μια ευχάριστη κωμωδία που βάζει μεν το ταξικό ζήτημα αλλά ταυτόχρονα το υποβαθμίζει. Ο ανέκφραστα… εκφραστικός Ντανιέλ Οτέγ, εξαιρετικός στον ρόλο του Φιλίπ και πολύ καλός ο Τζαμέλ Ντεμποουζέ, στο ρόλο του Σαμί.
Προβάλλονται επίσης
«Επιστροφή στη Σεούλ» (Retour à Séoul) του Ντέιβι Τσου: Η 25χρονη Φρέντι ταξιδεύει για πρώτη φορά στη Νότια Κορέα όπου γεννήθηκε, πριν δοθεί για υιοθεσία και μεγαλώσει στη Γαλλία, σε μια παρόρμηση να επανασυνδεθεί με την καταγωγή της και έχοντας ως σκοπό την αναζήτηση των βιολογικών γονιών της. Σε μια χώρα για την οποία δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα, γνωρίζει πολλές διαφορετικές ζωές και όλους τους ανθρώπους που δεν θα γίνει ποτέ.
«Υπνωτιστές» (Hyprnotic) του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ: Ντετέκτιβ αναζητά τη χαμένη κόρη του. Μυστήριο, δράση και φαντασία.
«Αγάπη ξανά» (Love again) του Τζιμ Στρούσε: Μια γυναίκα σε πένθος ξαναβρίσκει τον έρωτα. Αισθηματική κομεντί.
«Ρένφιλντ» (Renfield) του ΚριςΜακΚέι: Ιστορίες με δράκουλες σε μια ταινία τρόμου και δράσης.
«Sisu» του Γιαλμάρι Χελάντερ: 1944, στη Φιλανδία ένας χρυσοθήρας εναντίον των ναζί!
«Τηλεφώνησε στην Τζέιν» (Call Jane) της Φίλις Νάγκι: Σικάγο 1968, η Τζόι βρίσκει νόημα στη ζωή της χάρη σε μια ακτιβίστικη οργάνωση.
«Η Έλα Μπέλα και τα μαγικά της» (Elleville elfrid) των Άτλε Σόλμπεργκ Μπλάκσεθ και Φρανκ Μόσβολντ: Παιδική κινουμένων σχεδίων.
«Γουίνι το αρκουδάκι: Αίμα και μέλι» (Winnie the pooh: Blood and honey) του Ρις Φρέικ-Γουότερφιλντ: Θρίλερ, παρωδία τρόμου.