Με ανακοίνωσή της, η Ομάδα Ψυχικής Υγείας - Εξαρτήσεων του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαντά σε άρθρο του Ριζοσπάστη με τίτλο «Σε θολά νερά για το ΚΕΘΕΑ για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ» στις 11/5/23, επιχειρείται μια επιπόλαιη και πρωτοφανής διαστρέβλωση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τις εξαρτήσεις, μέσα από την οικειοποίηση μάλιστα των αγώνων των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ ενάντια στην ωμή κυβερνητική παρέμβαση του 2019 με ΠΝΠ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι το μόνο κόμμα που παρουσίασε ένα συνολικό σχέδιο για την ολιστική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

 

* Προτάσσει την καθολική πρόσβαση σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, με έμφαση στη φροντίδα και στις ανάγκες όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλέγματος πολιτικών από την πρόληψη και την εστιασμένη έγκαιρη παρέμβαση μέχρι την επανένταξη, την πρόληψη της υποτροπής και την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού.

* Προτείνει τη ριζική αλλαγή του κατακερματισμένου σημερινού μοντέλου με τη δημιουργία Εθνικής Αρχής Εξαρτήσεων και Τοπικών Επιτροπών, τομεοποίηση των υπηρεσιών και ενιαία πρωτόκολλα λειτουργίας και εκπαίδευσης.

* Αναπτύσσει το σύνολο των διαθέσιμων πόρων και διασφαλίζει τις συνέργειες των οργανισμών απεξάρτησης με το ΕΣΥ, τις δομές Ψυχικής Υγείας, τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την Εκπαίδευση, τις δομές και τις υπηρεσίας κοινωνικής φροντίδας, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

* Προτείνει την προώθηση πολιτικών αποτροπής αντί δίωξης και τιμωρίας, όπως και παρεμβάσεις στο σωφρονιστικό σύστημα μέσα από την ανάπτυξη θεσμοθετημένου διαλόγου με τους επαγγελματίες και την κοινωνία.

* Διασφαλίζει τη λειτουργία των οργανισμών και δομών για τις εξαρτήσεις γιατί αποτελούν την απαραίτητη βάση για τη δημιουργία ενός πλέγματος υπηρεσιών με την εξειδίκευση και τον πλουραλισμό τους.

 

Η επίλυση των θεσμικών προβλημάτων των οργανισμών μέσα από συστηματικό διάλογο, με σεβασμό στην ταυτότητα και την ιστορική διαδρομή τους και η ενίσχυσή τους με προσωπικό και μέσα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση. Η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνον αδιαφόρησε για την επίλυσή τους (όπως τα Κέντρα Πρόληψης), δημιούργησε νέα με ωμές παρεμβάσεις (όπως το ΚΕΘΕΑ) και οδήγησε τους πάντες σε υποστελέχωση, απαξίωση και διάλυση.

Ειδικά για το ΚΕΘΕΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει με κάθε τρόπο τον αγώνα και τις θέσεις των εργαζομένων ενάντια στην ΠΝΠ που κατάργησε το αυτοδιοίκητο και στην προσπάθεια αλλαγής της φυσιογνωμίας του. Η δέσμευσή του να ακυρώσει την ωμή παρέμβαση με την ΠΝΠ και να αποκαταστήσει την ιστορική του φυσιογνωμία μέσα από διάλογο και  λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των εργαζομένων είναι εκφρασμένη ήδη από την έκδοση της ΠΝΠ.

Είναι κρίμα που το ΚΚΕ, αντί να μπει στον κόπο να παρουσιάσει τις δικές του θέσεις για τις εξαρτήσεις, προσπαθεί το ίδιο να ψαρέψει σε θολά νερά, κομματικοποιώντας μάλιστα τους αγώνες των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, για να σπεκουλάρει ενάντια στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τις εξαρτήσεις.»

Πρόσφατα άρθρα ( Υγεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet