Τους 55 δήμους από το σύνολο των 61 κέρδισε το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα στην Αλβανία στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Ανάμεσά τους και τον δήμο των Τιράνων, αλλά και της Σκόδρας (των καθολικών) στον Βορρά, που τον ελέγχαν παραδοσιακά οι δυνάμεις του Δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος που άλλαξε χέρια. Οι Σοσιαλιστές έχασαν μόνο έναν δήμο –την Μεμαλία– που βρίσκεται στο Τεπελένι. Ωστόσο, ο μεγάλος ηττημένος δεν είναι μόνο η Δεξιά, που βρίσκεται τριχοτομημένη και με απαγορευτικό τρέχον του Σαλή Μπερίσα για είσοδο στις ΗΠΑ, αλλά και επικείμενο του Ιλίρ Μέτα. Μεγάλος ηττημένος είναι και ο λαός. Διότι στις δημοτικές εκλογές προ τετραετίας, που τις σαμποτάρισε σύσσωμη η αντιπολίτευση, η συμμετοχή ανήλθε στο 47%, ενώ στις πρόσφατες που συμμετείχαν όλοι, η συμμετοχή των ψηφοφόρων περιορίστηκε στο 35% περίπου. Οι εκλογές συνοδεύτηκαν επίσης από περιορισμένα περιστατικά βίας και χειροδικίας, καθώς και από λίγες παρατυπίες, όμως τα διεθνή ΜΜΕ γράφουν ότι κατά τη διαδικασία των εκλογών σε πολλές πόλεις παρουσιάστηκαν περιπτώσεις εξαγοράς ψήφων. Επικαλούνται τοπικά αλβανικά μέσα ενημέρωσης που τα καταγγέλλουν. Πάνω απ’ όλα, όμως, την κρίση των ψηφοφόρων επηρέασε η στάση στήριξης των ΗΠΑ προς τον Ράμα και τον δήμαρχο Τιράνων Βελιάι, όταν στιγμάτισαν τους ηγέτες της Δεξιάς ως διεφθαρμένους.

Οι δημοτικές εκλογές, όπως ήταν αναμενόμενο, επισκιάστηκαν φυσικά από τη μεγάλη εκλογική διαμάχη της ίδιας μέρας στην Τουρκία, η οποία άγγιξε και την Αλβανία όπου οι τούρκοι ψηφοφόροι της βαλκανικής διασποράς ψήφισαν υπέρ του Κιλιντζντάρογλου (όπως και σε Ελλάδα, Μαυροβούνιο, Σερβία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία), ενώ αντίθετα στο Κόσοβο και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπέρ του Ερντογάν.

 

Εκλογές στη Χιμάρα και ο Μπελέρη στη φυλακή

 

Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτό. Οι δημοτικές εκλογές σημαδεύτηκαν και από τη φυλάκιση του έλληνα μειονοτικού, δημάρχου πλέον της Χιμάρας. Ο Φρέντι Μπελέρη φυλακίστηκε 2 ημέρες πριν τις εκλογές και παρόλη τη φυλάκιση, μέχρι αυτή τη στιγμή, έγινε τόσο μεγάλη κινητοποίηση της ελληνικής μειονότητας, ώστε κυριάρχησε του Σοσιαλιστή αντιπάλου του με τον οριακό αριθμό των 19 ψήφων. Για το αποτέλεσμα δεν έχει κατατεθεί ένσταση και αναγνωρίστηκε από τον πρόεδρο Ράμα, παρόλη την αναμονή της ανακήρυξης του, η οποία βρίσκεται στα χέρια της αλβανικής «δικαιοσύνης». Τον λόγο έχει τώρα ο οργανισμός για την καταπολέμηση της διαφθοράς SPAK.

Η δίωξη του δημάρχου στηρίζεται από την εισαγγελία Αυλώνας σε υποκλοπή τηλεφωνικών συνομιλιών με τον Αρσέν Ράμα, καταγόμενο από τον Βορρά, που ήρθε στην περιοχή μετά το 2000. Έχει ένα μικρό ψαροκάικο και 2 παιδιά, ενώ η γυναίκα του πνίγηκε πριν 3 χρόνια. Επίσης όπως αναφέρουν στη μειονότητα, είναι σε συνεχή επαφή –εξάρτηση– με τη διοίκηση για την ανανέωση των αδειών, ενώ ενδεχομένως και να είναι και διακινητής λαθρομεταναστών. Ο ψαράς αυτός υποσχέθηκε 13 ψήφους τηλεφωνικά στον Μπελέρη έναντι χρημάτων, ενώ ήδη σε περιοδεία του ο Ράμα στην περιοχή είχε χορηγήσει άδεια παρακολούθησης από την 6η Μαΐου στην εισαγγελέα Αυλώνας. Η παραχώρηση άδειας υποκλοπής έγινε διότι ο πρόεδρος διαπίστωσε, λένε, την πιθανότητα ήττας του Σοσιαλιστή υποψηφίου, ενώ διάχυτη είναι και η αντιπαράθεση για την καταγραφή των περιουσιών των Ελλήνων, οι οποίες βρίσκονται στην μαγευτική παραλία της Χιμάρας στην ευρύτερη αλβανική Ριβιέρα.1

Οι μειονοτικοί, όμως, δεν σταματούν εδώ, αλλά σέρνουν τα εξ αμάξης και για την ίδια την εισαγγελέα. Πρόσωπο ανυπόληπτο, διορισμένο από τους Σοσιαλιστές την περίοδο της δικαστικής ανασυγκρότησης, που έγινε με χρήματα της ΕΕ και επίβλεψη των ΗΠΑ. Που ως διευθύντρια του κτηματολογίου της Καβάγια τέθηκε σε διαθεσιμότητα λόγω εγγραφής παραθαλάσσιας έκτασης σε καταπατητές παράνομα, που στοιχήθηκε με τη βούληση του Ράμα κλπ.

Ο απόηχος της Κόκκινης Προβιάς

Από την άλλη, αλβανικές «διαρροές» αναφέρονται στον Μπελέρη σαν άνθρωπο εξτρεμιστή, που την περίοδο που επιχειρούσαν με το πρόγραμμα «κόκκινη προβιά» μέσα στην Αλβανία, συμμετείχε σε φονικές επιχειρήσεις εναντίον αστυνομικών και στρατιωτών στα φυλάκια. Συνεργάτης των εκπαιδευμένων αντικομουνιστών (Ελλήνων και Αλβανών) των στρατοπέδων της CIA και του εγγλέζικου ΜΙ6, συμμετείχε προσωπικά σε τέτοιες επιχειρήσεις.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι σίγουρα του παρόντος, αλλά η επίκληση του παρελθόντος θα παίξει και αυτή τον ρόλο της. Γεγονός, όμως, είναι ότι στην αντιπαράθεση κρίνονται μεγάλες παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες, που κατά κανόνα ήταν δημόσιες, ενώ τώρα διεκδικούνται από ιδιώτες. Οι Έλληνες συμμετείχαν σε άλλες περιοχές ως υποψήφιοι και του σοσιαλιστικού κόμματος χωρίς να εμφανιστεί κανένα πρόβλημα. Ορισμένοι, όμως, που υπήρξαν στο παρελθόν αποκλειστικοί συνομιλητές και συνεργάτες των ΗΠΑ, δεν μπορούν να χωνέψουν ότι ολόκληρη η Αλβανία πέρασε στον έλεγχο των ΗΠΑ και πως παιδιά ηγετών του Αλβανικού Κόμματος Εργασίας βρίσκονται σε εξαιρετική σχέση συνεργασίας με το FBI που εξοπλίζει και εκπαιδεύει τις αλβανικές αστυνομικές και άλλες υπηρεσίες υπό την επίβλεψη της Γιούρι Κιμ, πρέσβειρας των ΗΠΑ. Τα πρόσφατα μέτρα, όμως, της εισαγγελίας της Αυλώνας είχαν έντονη μυρωδιά της παλιάς διακυβέρνησης.

Κι αυτό δικαιώνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που στην πρόσφατη διακαναλική του συνέντευξη δήλωσε ότι απέφυγε την επίσκεψη στον Έντι Ράμα, παρόλο που συνεργάζεται καλά μαζί του, βάζοντας όρο τον προσδιορισμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και της καταγραφής των περιουσιακών της στοιχείων. Αυτό αποτελεί και τον πυρήνα του ζητήματος, ενώ ο κ. Μητσοτάκης, είπε, επισκέφθηκε τα χωριά στον Νότο, μόνο και μόνο για να του κουνήσουν ελληνικές σημαίες, όπως έκανε και ο πατέρας του.

Έτσι μόνο, σχολιάζοντας όλα αυτά, όπως έλεγε ο μακαρίτης δρ Γιώργος Νακρατζάς, θα αποφύγουμε την πολιτική του ρόλου προφυλακτικού για τις μειονότητες που επιφυλάσσουν τα βαλκανικά έθνη για τους ομοεθνείς τους στα γειτονικά κράτη. Θέλουν να τις χρησιμοποιούν και να τις πετάν, όπως κάνουν με τα μεταχειρισμένα προφυλακτικά, όταν ολοκληρώσουν τη δουλειά τους.

 

Σημείωση:

1. Σε ρινγκ μετατράπηκε το δημοτικό συμβούλιο της Χιμάρας στις 30 Ιουνίου 2016 για τη διαχείριση της παραλίας (Σπηλαίου).

 

Γιώργος Βερβέρης Ο Γιώργος Βερβέρης είναι συντονιστής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής και μέλος της Α’ Νομαρχιακής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet