Η Αριστερά, οι Σοσιαλιστές και οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις στην Ισπανία οδηγούνται στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 28ης Μαΐου με την αισιοδοξία ότι θα κατορθώσουν να αποσπάσουν πολλές αυτοδιοικητικές αρχές από τη Δεξιά, ότι θα κατορθώσουν να ανατρέψουν στις κάλπες τα όποια σχέδια του Vox να αποτελέσει το δεκανίκι της Δεξιάς και να μπει σε δήμους και περιφέρειες, εκτιμώντας τέλος ότι η νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα προσφέρει και τον αέρα της νίκης στις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν πριν τα τέλη του έτους.

Ο κατακερματισμός των προοδευτικών, δημοκρατικών, αριστερών, οικολογικών και κινηματικών δυνάμεων δεν φαίνεται να αποτελεί πλέον μεγάλο πρόβλημα, γιατί η συνεργασία τους στη στήριξη της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ έπεισε τους πάντες ότι μετά την καταμέτρηση των ψήφων η συνεργασία αποτελεί τον κανόνα, ενώ με αιχμή τη Βαρκελώνη η εμπειρία δείχνει ότι η Αριστερά αποτελεί βασικό πρωταγωνιστή στη βελτίωση της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων πολιτών σε πολλές μεγάλες και λιγότερο μεγάλες ισπανικές πόλεις.

 

Οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνίες για να κυβερνήσουν τις περιφέρειες της Βαλένθια, της Εστρεμαδούρα, της Ριόχα και τις Αστούριες, σε δήμους όπως της Βαρκελώνης, της Σεβίλλης και του Βαλιαδολίδ ή να εκδιώξουν τη Δεξιά από τον δήμο και ακόμη πιο δύσκολα από την περιφέρεια της Μαδρίτης. Η Δεξιά της Μαδρίτης φοβάται ήδη ότι με την επικείμενη είσοδο του Podemos στην τοπική βουλή, με 5% και 7 βουλευτές, το Λαϊκό Κόμμα θα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ οι προοδευτικές δυνάμεις φιλοδοξούν στην ανατροπή της Δεξιάς μετά από τρεις τουλάχιστον δεκαετίες στην περιφέρεια που ανήκει η πρωτεύουσα της χώρας. Στη Βαλένθια και τη Ριόχα αναμένεται να συνεχιστεί η συνεργασία Σοσιαλιστών και αριστερών δυνάμεων για τη διατήρηση της προοδευτικής περιφερειακής αρχής, ενώ στην Ανδαλουσία και τη Σεβίλλη η συνεργασία των αριστερών δυνάμεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν οι Σοσιαλιστές να ανακτήσουν τα ηνία της περιφερειακής και δημοτικής αρχής.

Το Λαϊκό Κόμμα ισχυρίζεται δημοσίως ότι κανείς δεν θέλει να συμμαχήσει με το Vox, αναγνωρίζοντας όμως ότι εάν δεν υπάρχουν οι αριθμοί στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια κανείς δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη στους φασίστες.

 

Η Κολάου για την ενότητα της Αριστεράς

 

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε συμφωνία ανάμεσα στο Sumar και το Podemos», τόνισε η Άντα Κολάου, που διεκδικεί μια τρίτη θητεία ως δήμαρχος της Βαρκελώνης, έχοντας ξεκινήσει μεταξύ άλλων έναν ανοικτό πόλεμο κατά του μαζικού τουρισμού που προκαλεί εντάσεις σε πολλά σημεία της ιστορικής ισπανικής μεγαλούπολης, εξαιτίας της κερδοσκοπίας στην αγορά ακινήτων και των προσπαθειών της δημοτικής αρχής να υπερασπιστεί στα συμφέροντα των λαϊκών και όχι μόνο στρωμάτων για αξιοπρεπή και φθηνή κατοικία. Ο δήμος της Βαρκελώνης ζήτησε μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιο σκληρές κυρώσεις και μεγαλύτερη διαφάνεια στις πλατφόρμες ενοικίασης τουριστικών ακινήτων, όπως της Airbnb, ενώ ο κάθε τουρίστας θα καταβάλει 6,25 ευρώ για την κάθε του διανυκτέρευση στη Βαρκελώνη.

Στη Βαρκελώνη το En Comu της Κολάου έρχεται πρώτο στη δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS) με 24,8%, οι Σοσιαλιστές ακολουθούν με 22,5%, η εθνικιστική καταλανική Αριστερά ERC με 13,2%, ενώ το δεξιό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται κολλημένο στο 7% και οι φασίστες του Vox φαίνεται ότι θα παραμένουν εκτός του δημοτικού συμβουλίου.

Στη Βαλένθια η Αριστερά του Compromis θα συνεχίσει να ελέγχει τον δήμο, αφού το κόμμα του Ζοάν Ριμπό φθάνει στο 30,4%, οι Σοσιαλιστές στο 19,5% και το Unides Podem – Esquerra Unida στο 4,4%, ενώ το Λαϊκό Κόμμα κυμαίνεται στο 29%.

Στη Σεβίλλη οι Σοσιαλιστές με το 39,6% στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να έχουν την ανάγκη του Con Andalusia της Αριστεράς, που με το 9,7% θα τους επέτρεπε να επιστρέψουν στα ηνία της μεγαλύτερης δημοτικής αρχής της περιφέρειας.

 

Η μάχη της Μαδρίτης

 

Στην πρωτεύουσα της Ισπανίας το «Περισσότερη Μαδρίτη» της Ρίτα Μαέστρε, της υποψηφίας δημάρχου και πρώην εκπροσώπου της κινηματικής δημάρχου Μανουέλα Καρμένα και της υποψηφίας περιφερειάρχη Μόνικα Γκαρθία φιλοδοξούν να αποτελέσουν τον άξονα της εκδίωξης της Δεξιάς από τον δήμο και την περιφέρεια, ενώ το Podemos μαζί με την Ενωμένη Αριστερά θα δώσουν τη μάχη της εισόδου τους στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο με υποψηφίους αντιστοίχως τους Ρομπέρτο Σοτομαγιόρ και Αλεχάνδρα Χακίντο.

Η Μαέστρε και το «Περισσότερη Μαδρίτη» ηγούνται της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δήμο της Μαδρίτης και αναμένεται να επαναλάβουν το εξαιρετικό εκλογικό τους αποτέλεσμα αφήνοντας τους Σοσιαλιστές στην τρίτη θέση, διεκδικώντας για άλλη μια φορά τη δημαρχία διαμέσου της συνεργασίας των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων. Η τελευταία δημοσκόπηση έδωσε το 38% στον δεξιό δήμαρχο της Μαδρίτης, το 26,7% στην κινηματική Μαέστρε, το 16% στον Σοσιαλιστή υποψήφιο και έδειξε ότι το Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και η Πράσινη Συμμαχία πλησιάζουν στο 5%, λαμβάνοντας το 4,5%.

Κάτι ανάλογο καταγράφεται και στην περιφέρεια της χώρας της Βαλένθια, όπως το Unides Podem κατεβαίνει χωριστά από το Compromis. Η Ντίαθ πάντως συναντιέται με όλους τους υποψηφίους και τα σχήματα της Αριστεράς, δίνοντας ένα ενωτικό μήνυμα κατά του κατακερματισμού των δυνάμεών της και μάλιστα ενόψει των βουλευτικών εκλογών πριν από το τέλος του έτους.

 

Νόμος για την κατοικία

 

Μετά από τρία σχεδόν χρόνια η Αριστερά και τα εθνικιστικά κόμματα ERC και EH Bildu κατάφεραν να κάμψουν τις αντιστάσεις των Σοσιαλιστών και να τους οδηγήσουν σε ένα συμβιβασμό για να ψηφιστεί τελικά ο «Νόμος για την Κατοικία» και στη Γερουσία, με 134 υπέρ, 117 κατά και 1 αποχή, που θα επιτρέψει στις περιφερειακές και δημοτικές αυτοδιοικητικές αρχές να μειώσουν το ύψος των ενοικίων. «Θα εφαρμόσουμε τον νόμο έως το τελευταίο κόμμα του», προειδοποίησε η υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων και ηγέτης του Podemos Ιόνε Μπελάρα, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την τελική ψήφιση του νόμου τρεις εβδομάδες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Πρέπει να ξέρετε ότι είχαμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση και καταφέραμε να περάσουμε τον νόμο χάρη στην ώθηση συλλογικοτήτων και τη δράση του Unidas Podemos. To Unidas Podemos είναι η μόνη πολιτική δύναμη που θα εγγυηθεί την παρέμβαση στην αγορά κατοικίας στην χώρα μας. Ο νόμος θα εφαρμοστεί έως τις τελευταίες του συνέπειες υπέρ των ενοικιαστών και για αυτό ζητάμε την ψήφο των πολιτών. Το Unidas Podemos πρέπει να βγει ενισχυμένο στις αυτοδιοιηκτικές αρχές των περιφερειών και των δήμων για να εφαρμοστεί ο «Νόμος για την Κατοικία» έως τις τελευταίες του συνέπειες υπέρ των ενοικιαστών», τόνισε η υπουργός Ισότητας και ηγετικό στέλεχος του Podemos, Ιρένε Μοντέρο.

 

Δημοσκοπήσεις

 

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν τη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, όπου ισχύει η απλή αναλογική με όριο εισόδου το 5%. Το Βαρόμετρο του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS) για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές της 28ης Μαΐου έδωσε στους Σοσιαλιστές 31,7%, στο Λαϊκό Κόμμα 27,3%, στο Podemos και την Ενωμένη Αριστερά 7,9% και στο Vox 6,8%, ενώ ικανοποιητικά ποσοστά λαμβάνουν και τα προοδευτικά και δημοκρατικά εθνικιστικά κόμματα, που είναι ιδιαίτερα ριζωμένα στις τοπικές κοινωνίες τους.

 

Βουλευτικές εκλογές

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να κερδίσει μια δεύτερη θητεία στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου.

Το Βαρόμετρο για τον Μάιο του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS) έδωσε τις τελευταίες ημέρες με την αναγωγή 29,1% στους Σοσιαλιστές, 27,2% το Λαϊκό Κόμμα, 12,3% στο Sumar της Ντίαθ, με άνοδο 2% σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Απριλίου, και 6,1% στο Podemos, υποχωρώντας κατά 0,5% σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Απριλίου, καθιστώντας σαφή την ανάγκη ενότητας της Αριστεράς, που φθάνει συνολικά στο 18,4%, ενώ το Vox παραμένει στο 10,6%. Στο Sumar συμμετέχει η Ενωμένη Αριστερά, το Compromis της Βαλένθια, το En Comu της Καταλονίας, το «Περισσότερο Χώρα» του Ινίχο Ερεχόν, το CHA της Αραγονίας και Πράσινοι – Ίσο (Verdes-Equo) και άλλες μικρότερες οργανώσεις.

Οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά φθάνουν στο 47,5%, ενώ εάν συμπεριληφθούν και τα κόμματα που στήριξαν τον σχηματισμό της κυβέρνησης Σάντσεθ, η καταλανική ERC και τα κόμματα των Βάσκων EH Bildu και PNV, τα ποσοστά τους ξεπερνούν άνετα το 50%.

 

Προεκλογικός πυρετός Σάντσεθ

 

Ο Σάντσεθ από την πλευρά του ανακοίνωσε επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ στον πολιτισμό για να μπορούν οι πολίτες άνω των 65 ετών, περίπου 9,5 εκατομμύρια άτομα, να πηγαίνουν στον κινηματογράφο με 2 ευρώ τις Τρίτες, γεγονός που οδήγησε το Podemos να ζητήσει τη διεύρυνση του μέτρου και σε άλλες κατηγορίες πολιτών, όπως του ανέργους, τους νέους από 15 έως 29 ετών, τους ανάπηρους και τα νοικοκυριά που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εισόδημα Διαβίωσης.

Ο Σάντσεθ προηγούμενα είχε ανακοινώσει την πρόσβαση σε πρόωρη σύνταξη για άτομα με αναπηρία και την κατάργηση της ανανέωσης του διπλώματος οδήγησης των καρκινοπαθών κάθε 3ετία, αντί για 10ετία που ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες. Η Ντίαθ από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μέτρα για την πρόληψη των ατυχημάτων εργασίας για τις οικιακές βοηθούς και όσες γυναίκες προφέρουν βοήθεια στο σπίτι.

Η νέα υποχώρηση του αριθμού των ανέργων και οι εξαιρετικά θετικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ισπανικής οικονομίας, με επιτάχυνση της ανάπτυξης 1,9% για το εκλογικό έτος 2023, κατά 0,5% σε υψηλότερα επίπεδα από τις προηγούμενες προβλέψεις, την περαιτέρω ενίσχυσή της στο 2% το 2024, και την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 4%, από το 6,7% της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τροφοδότησαν ένα κλίμα ευφορίας στον κυβερνητικό συνασπισμό, με την ευρωπαϊκή κυβέρνηση να προβλέπει την περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,7% για το 2024 στην Ισπανία. 

Το Λαϊκό Κόμμα ανέσυρε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας την ΕΤΑ και τις παλαιότερες σχέσεις του EH Bildu με την τρομοκρατική οργάνωση που έχει διαλυθεί εδώ και πολλά χρόνια για να κινδυνολογήσει και να επιτεθεί στην κυβέρνηση αδυνατώντας να αντιμετωπίσει το τσουνάμι των προοδευτικών νόμων και πρωτοβουλιών των προοδευτικών και Αριστερών κομμάτων που αλλάζουν την όψη, αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών όλης της χώρας.

Αργύρης Παναγόπουλος Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet