Η σιδηροδρομική σύγκρουση στα Τέμπη, στις 28 Φεβρουαρίου 2023, ενδεχομένως να αποτελέσει σημείο καμπής για τα πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα. Επαναπροσδιόρισε την ιδεολογική συζήτηση για τις δημόσιες συγκοινωνίες, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ασφάλεια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη άλλαξε την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών, κατανοώντας πως η φθορά ήταν τεράστια και ο θυμός της κοινωνίας μεγάλος. Εκδηλώθηκε, άλλωστε, και στις πολυήμερες μαζικές πορείες σε όλη τη χώρα, τον Μάρτιο.
Αρχές Μαΐου, συγγενείς των 57 θυμάτων προχώρησαν στη συγκρότηση του «Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τέμπη 2023», με κύριους στόχους «να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσους είναι υπεύθυνοι ή εγκληματικά ανεύθυνοι για το δυστύχημα και να τιμωρηθούν πραγματικά». Στις 16 Μαΐου, ο Σύλλογος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά 17 προσώπων και κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα Εφετών Λάρισας. Τραυματίες από την σιδηροδρομική σύγκρουση και συγγενείς θυμάτων κινούνται νομικά εναντίον διοικητικών στελεχών και πολιτικών προσώπων, με στόχο να επιταχυνθούν οι έρευνες της δικαιοσύνης.
Μεταξύ των μηνυόμενων είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πρώην υπουργοί Μεταφορών Κωνσταντίνος Καραμανλής, Χρήστος Σπίρτζης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά και ο νυν υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης.
Την Τετάρτη 17 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συναυλία στη Θεσσαλονίκη, αφιερωμένη στη μνήμη των 57 θυμάτων της σιδηροδρομικής σύγκρουσης. Η παρουσία του κόσμου ήταν μαζική.
Λίγα 24ωρα πριν τις κάλπες, μία δήλωση του πρωθυπουργού προκάλεσε έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις, με το Μαξίμου να απαντά αργότερα πως… καταλάβατε λάθος.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από τον Νίκο Χατζηνικολάου για τις μηνύσεις που κατατέθηκαν και απάντησε: «Λυπάμαι που το ζήτημα αυτό εργαλειοποιείται με τέτοιο τρόπο λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Πιστεύω ότι ο δικαιολογημένος θυμός των συγγενών των θυμάτων δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους συμπεριφορές». Οι αντιδράσεις στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την «εργαλειοποίηση» της πολύνεκρης τραγωδίας ήταν τεράστιες, με το Μαξίμου να διευκρινίζει αργότερα πως ο πρωθυπουργός απευθυνόταν στην απεργία των μηχανοδηγών και όχι στους συγγενείς των θυμάτων.
Βέβαια, εάν η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια δεν απαξίωνε τα αιτήματα και τις απεργίες των εργαζομένων στα τρένα, τότε ίσως είχε αποφευχθεί η πολύνεκρη σύγκρουση. Η αδικαιολόγητη επίθεση του πρωθυπουργού στα εργαζόμενα πρόσωπα φανερώνει μία… ανεξήγητη αντίληψη περί ευθυνών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγγνώμη μετά τα Τέμπη, απομάκρυνε τον υπουργό του, αλλά τώρα επιτίθεται σε όσους θέλουν ασφαλή σιδηρόδρομο και διαλεύκανση της υπόθεσης; Θα περάσει μήπως και στην «αντεπίθεση» και θα τα βάλει με τα εργαζόμενα πρόσωπα;
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο την Τρίτη 16 Μαΐου, έδωσε στη δημοσιότητα εσωτερικό έγγραφο του ΟΣΕ που αποδεικνύει πως η τηλεδιοίκηση στον σταθμό Λάρισας σταμάτησε να λειτουργεί το 2019, λίγο μετά τις εκλογές, εξαιτίας πυρκαγιάς. «Γιατί αυτά τα ψέματα με την τηλεδιοίκηση; Η τηλεδιοίκηση καταστράφηκε σε μια πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2019, μετά τις εκλογές. Ορίστε και το έγγραφο, το έχω σήμερα μαζί μου: 29/7/2019. Επίσημο έγγραφο του ΟΣΕ που αναφέρεται στην πυρκαγιά που κατέστρεψε το κέντρο τηλεδιοίκησης και λέει ότι εξαιτίας του συμβάντος τέθηκε εκτός λειτουργίας η τηλεδιοίκηση Λάρισας και σημειώθηκαν ζημιές στις εγκαταστάσεις σηματοδότησης».
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις Σέρρες, έξω από το πολιτικό γραφείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, πραγματοποίησαν πολίτες την Κυριακή 14 Μαΐου, ζητώντας δικαίωση για τους 57 νεκρούς. Συγγενείς των θυμάτων βρέθηκαν έξω από το Παλέ Ντε Σπορ στην Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη που μιλούσε ο πρωθυπουργός, και κρατούσαν πλακάτ με την φράση «δεν ξεχνώ, 57 ψυχές ζητούν δικαίωση».
Η κυβέρνηση προσπάθησε επικοινωνιακά να διαχειριστεί την πολύνεκρη σιδηροδρομική σύγκρουση. Συγγνώμες, παραιτήσεις, φωτογραφίες από το υπουργικό συμβούλιο με θλιμμένα πρόσωπα, shows υπουργών στην Λάρισα μπροστά σε τηλεοπτικές κάμερες, ασύστολα ψέματα για το κέντρο τηλεδιοίκησης, θεωρίες ατομικής και μοναδικής ευθύνης στον σταθμάρχη, ρητορική «όλοι ίδιοι είμαστε» και υποσχέσεις για μελλοντική ασφάλεια… Τώρα, ήρθαν και οι πρωθυπουργικές επιθέσεις σε όσα άτομα δεν ξεχνούν την υπόθεση και συνεχίζουν να διεκδικούν τα αυτονόητα. Τελικά πώς εννοεί τη «συγγνώμη» ο κύριος Μητσοτάκης;