Άντε κι ένα κόμμα, με την απλή αναλογική, από 10 έδρες τις αυξήσει σε 12 ή κάποιο άλλο αποκτήσει εκπροσώπους στη Βουλή. Αρκεί αυτή η πολιτική αλλαγή, δηλαδή η αύξηση και σωστή κατανομή της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης; Όχι. Γιατί πρωτίστως στις βουλευτικές εκλογές επιλέγουμε ποιο ή ποια κόμματα θα μας κυβερνήσουν. Για κυβέρνηση ψηφίζουμε, όχι για αντιπολίτευση. Οπότε στην προκείμενη χρονική στιγμή όποια κόμματα αυτοπροσδιορίζονται ως αριστερά, κομμουνιστικά, σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά, προοδευτικά οφείλουν, πρέπει να συνεργαστούν και να σχηματίσουν κυβέρνηση. Να είναι δημοκρατική, γιατί αυτό είναι το έλλειμμα, εδώ και τέσσερα χρόνια. Στη δε Ευρώπη διαπιστώνεται πολιτική μαυρίλα, οπότε οι όποιες επαναστατικές κορόνες και συνθήματα είναι για τα αμφιθέατρα και για πολιτικές ζυμώσεις στην Ομόνοια και στο διαδίκτυο. Πόσο αντικαπιταλιστικό, αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό ή και πόσο αριστερό είναι κάθε κόμμα μετρήστε το όταν είστε μόνοι σας, στα συνέδρια και στα φόρουμ. 

Ο καθημερινός άνθρωπος, της πόλης και του χωριού θέλει, λέει «βρείτε τα», «καθίστε κάτω και συνεργαστείτε». Τι σόι προοδευτικοί, δημοκράτες είστε αν δεν μπορείτε να συμφωνήστε σε πέντε βασικά πολιτικά, και κοινωνικά θέματα; Εμείς οι καθημερινοί άνθρωποι θέλουμε να έχουμε καλή παροχή υγείας, σχολεία με δασκάλους, δουλειά με ασφάλιση και ευπρεπή σύνταξη, καλή συγκοινωνία, (με καλά καράβια, όχι σαν το γερασμένο «Πρέβελης» που θέλουν να δρομολογήσουν στη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη), και σύγχρονα τρένα στη στεριά. Τα παιδιά μας να ‘χουν ίση - δίκαιη αντιμετώπιση και ευκαιρίες για σπουδές και δουλειά. Δεν υπάρχουν δικά μας παιδιά και των άλλων. Οι τράπεζες να μην παίρνουν τα σπίτια μας, κάποιες να τις ελέγχει το Δημόσιο. Γιατί να μην υπάρχει «Αγροτική» τράπεζα, για να υποστηρίζει τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους τους ψαράδες κι άλλη μια επενδυτική τράπεζα που θα συνεργάζεται με μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς; Θέλουμε γιατρούς, νοσηλευτές και παροχή υγείας, στο αγροτικό ιατρείο του χωριού, στο πολυδύναμο ιατρείο στα μικρά νησιά, στο κέντρο υγείας της περιοχής και στο νοσοκομείο του τόπου μας. Για όλους κι όχι να γιατρεύονται μόνο όσοι έχουν λεφτά. Δεν θέλουμε, εμείς οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών, να πηγαίνουμε στην Τουρκία για περίθαλψη, όπως έγινε πρόσφατα με τον τραυματισμό ενός μικρού παιδιού από το Καστελόριζο. Αυτός είναι πατριωτισμός, αγάπη κι ενδιαφέρον για τον άνθρωπο. Θέλουμε τα λεφτά μας να φτάνουν για να βγάλουμε τον μήνα. Τα βασικά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης να μην έχουν ΦΠΑ, όπως έκανε η Κύπρος, να μπορούμε να ζεσταθούμε τον χειμώνα. Δηλαδή κάποιος να δείξει ενδιαφέρον για μας. 

Αυτά, μας λέει ο απλός λαός, δεν χρειάζεται κανένας σοσιαλισμός ή κομμουνισμός για να τα φέρει. Συνεργασία, δημοκρατία, το δίκιο πρέπει να επικρατήσουν. Βάλτε τους οικονομολόγους, τους νομικούς, τους κοινωνιολόγους, τους επιστήμονές σας τέλος πάντων, να τα κάνουν  πρόγραμμα και πράξη. Κλειστείτε σε ένα δωμάτιο –σαν τους επισκόπους στο Βατικανό– και να βγείτε μόνο με απόφαση για προοδευτική κυβέρνηση. Η οποία να νοιάζεται για μένα, τον απλό λαό και για να νιώσω και 'γω κυρίαρχος, όπως μου λέτε. Κάντε το, αλλιώς θα επικρατούν οι  Γκόρτσοι κι οι Μαυρογιαλούροι στη ζωή μας κι όχι σε ταινίες του σινεμά.             

 

Αριστείδης Καλάργαλης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet