Διαμαρτυρία για το σοβαρό θέμα της υγείας και των πλωτών διακομιδών ασθενών
στο νοσοκομείο Σύρου πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Σίφνου.
Σε όλη την Ελλάδα γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, επί μήνες και κλιμακούμενα, διαμαρτύρονται για την κατάσταση διάλυσης που έχει οδηγηθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Ποιος άραγε τα είπε στις ειδήσεις; Συστηματική και σκόπιμη εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας από την κυβέρνηση καταγγέλλει η μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Ένα μόνο παράδειγμα αποτελεί το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, που βιώνει όλη την κλίμακα των οριακών προβλημάτων. Στις 11 Μαΐου, γιατροί και νοσηλευτές πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκέντρωση, ενώ η Τριμελής Επιτροπή Γιατρών, με ανακοίνωσή της, περιγράφει την οριακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Μια κατάσταση που είναι απλώς ενδεικτική αυτού που επικρατεί σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Η Μαρία Κοκκινάκη, ακτινολόγος, μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Γιατρών του Βενιζέλειου, περιγράφει στην Εποχή: «Μια σειρά από τμήματα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου έχουν σχεδόν καταρρεύσει λόγω τρομακτικής υποστελέχωσης. Οι γιατροί οδηγούνται σε παραίτηση, υπό ασφυκτική πίεση, με αποτέλεσμα να κλείνουν μια σειρά ιατρείων, όπως το ιατρείο AIDS, το ιατρείο Πήξης - που ήταν μοναδικό στη νότια Ελλάδα. Τα περισσότερα τμήματα του Βενιζέλειου υπολειτουργούν, ενώ οι γιατροί κάνουν εξοντωτικές εφημερίες. Τα κενά σε οργανικές θέσεις είναι 40 και προκηρύχθηκαν 12, που δεν καλύπτουν ούτε καν αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν. Στο Βενιζέλειο, η παιδιατρική κλινική λειτουργεί με “εντέλλεσθαι”. Το πρόβλημα προέκυψε μετά από δύο συνταξιοδοτήσεις παιδιάτρων, οι οποίες ήταν γνωστό ότι θα γίνονταν και θα μπορούσαν να έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις. Οι παιδίατροι είχαν ήδη στείλει δύο εξώδικα στη διοίκηση. Η Μονάδα Νεογνών επίσης λειτουργεί με “εντέλλεσθαι”, λόγω συνταξιοδοτήσεων. Επιπλέον, πάλι με “εντέλλεσθαι”, μετακινούν γιατρούς στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου για να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες σε τμήματα που καταρρέουν. Παράλληλα, γίνονται μετακινήσεις παραϊατρικού προσωπικού και προς το ΠΑΓΝΗρακλείου και προς την 7η ΥΠΕ, τη στιγμή που το Βενιζέλειο στενάζει. Έτσι όμως δεν γίνεται ιατρική. Η κατάσταση είναι τέτοια που είναι πολύ δύσκολο να φτάσουμε στο επίπεδο που ήταν τα νοσοκομεία όταν τα παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση.»
Ανάγλυφα παρουσιάζει το ευρύτατο ζήτημα, ο Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, μιλώντας στην Εποχή και χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης. «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ελληνικής κοινωνίας από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι σήμερα είναι η σκόπιμη διάλυση της δημόσιας παιδιατρικής νοσοκομειακής περίθαλψης. Υπάρχουν στοιχεία που επανειλημμένα έχω πει δημόσια και κανείς δεν έχει διαψεύσει:
Ιανουάριος 2022: Η κυβέρνηση αποφασίζει να κλείσει το Παίδων Πεντέλης, το τρίτο παιδιατρικό νοσοκομείο της Αττικής, μεταξύ των τεσσάρων που υπάρχουν συνολικά στη χώρα (Αγ. Σοφία, Αγλαΐα Κυριακού, Πεντέλης, Καραμανδάνειο). Η κυβέρνηση επινόησε ότι η Αθήνα είναι η μοναδική πόλη παγκοσμίως όπου τα παιδιατρικά εμβόλια για τον κορονοϊό έπρεπε να γίνουν μόνο μέσα σε νοσοκομείο, το οποίο έπρεπε να αποσυρθεί από τη γενική εφημερία ώστε να γίνει εμβολιαστικό κέντρο. Φτάσαμε στην εξής αδιανόητη κατάσταση: να είναι στην πύλη του νοσοκομείου οι γιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, με το αίτημα θέλουμε να δουλέψουμε και να εφημερεύσουμε και η κυβέρνηση να στέλνει τα ΜΑΤ για να μην αφήσει τους γιατρούς να μπουν στο νοσοκομείο να εργαστούν. Το πρόσχημα αυτό, λοιπόν, αναιρέθηκε στα μουλωχτά και το εμβολιαστικό κέντρο μεταφέρθηκε στο Προμηθέας και για τα παιδιατρικά εμβόλια.
Μάιος 2022: Ανακαλύπτει ξαφνικά η υφυπουργός Υγείας ότι το Καραμανδάνειο Πάτρας έχει ξεμείνει από αναισθησιολόγους. Ενώ είχε προειδοποιηθεί η κυβέρνηση ήδη από το 2020 και από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας και από άλλους φορείς ότι επίκεινται συνταξιοδοτήσεις και πρέπει να προκηρυχθούν θέσεις. Παρόλα αυτά δεν είχε προκηρυχθεί καμία.
Ιούλιος 2022: Το ιδιωτικό θεραπευτήριο Ιασώ έκανε διαφημιστική καταχώριση με την οποία ανακοίνωνε τη -στην πραγματικότητα- συγχώνευση της δικής του παιδιατρικής κλινικής με τη δημόσια παιδιατρική κλινική του δημόσιου νοσοκομείου Αττικόν. Υπό την κοινή διεύθυνση της καθηγήτριας Βάνας Παπαευαγγέλου. Γιατί αυτό σήμαινε η μεταφορά γιατρών και νοσηλευτών από το Αττικό στο Ιασώ, δήθεν για εκπαιδευτικούς λόγους, που στην πράξη σημαίνει λειτουργική συγχώνευση. Μετά από ομόφωνη απόφαση της ΕΙΝΑΠ βγαίνει καταγγελτική ανακοίνωση, ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ καλεί εγγράφως την κα Παπαευαγγέλου να δώσει εξηγήσεις, η οποία απαντά ότι ενήργησε κατόπιν απόφασης της διοίκησης του Αττικόν. Η διοίκηση δεν κλήθηκε για εξηγήσεις και το θέμα θάφτηκε.
Σεπτέμβριος 2022: Ανακαλύπτει, και πάλι αιφνίδια, η υφυπουργός Υγείας ότι έχει ξεμείνει από αναισθησιολόγους και το Παίδων Αγία Σοφία, από 17 είχαν μείνει 9 ενώ έπρεπε να είναι 25. Εγγράφως η διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος επισημαίνει ότι μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται μόνο έκτακτα περιστατικά. Η υφυπουργός ισχυριζόταν ότι τάχα δεν βρίσκονταν αναισθησιολόγοι. Όταν όμως τον Νοέμβριο έγιναν προκηρύξεις αποδείχτηκε ότι οι αιτήσεις ήταν πολύ περισσότερες από τις θέσεις.
Νοέμβριος 2022: Γίνεται καταγγελία από τους νομικούς συμβούλους του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Καρδιοπάθεια ότι το ΣτΕ είχε αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας από το παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα του Ιασώ. Εν τω μεταξύ ο ΕΟΠΠΥ συνέχιζε να χρηματοδοτεί τη σύμβαση, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους δεν αντιλήφθηκαν τίποτα, μέχρι που βγήκαν οι καινούργιες άδειες τον Μάιο του 2022. Τότε μόνο έγινε έλεγχος και επιβλήθηκε πρόστιμο για τους έξι μήνες που λειτουργούσε χωρίς άδεια, αντίστοιχο του 10% του προβλεπόμενου.
Φεβρουάριος 2023: Αιφνίδια αποφασίζεται να κλείσει η παιδοψυχιατρική κλινική του Τζάνειου, μία από τις λίγες στη χώρα. Απόφαση που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή μετά τις διαμαρτυρίες.
Μάρτιος 2023: Η ελληνική Βουλή ψηφίζει έναν από τους πλέον ντροπιαστικούς νόμους, τη μετατροπή της παιδογκολογικής κλινικής του Παίδων Αγία Σοφία σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Δεσμεύονται κατά αυτό τον τρόπο και η έκταση, και το προσωπικό, και οι δωρεές πολιτών. Ταυτόχρονα, κλείνει και η παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗρακλείου, αφού είχαν μείνει μόνο 2 γιατροί που έκαναν από 15 εφημερίες το μήνα.
Όλα τα παραπάνω μπορούν να εννοηθούν ως οτιδήποτε άλλο εκτός από σκόπιμο σχέδιο διάλυσης;», τονίζει ο Π. Παπανικολάου.