Αυτές οι εθνικές εκλογές, που θα διεξαχθούν σε λίγες ώρες, είναι ασφαλώς μια κρίσιμη μάχη για τις δυνάμεις της Αριστεράς. Μια κρίσιμη μάχη για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και την έξοδο της χώρας μας από τον κοινωνικό και πολιτιστικό μεσαίωνα. Οι άνθρωποι του πολιτισμού που η δημιουργία και η τέχνη, τους οδηγεί στα προσωπικά και συλλογικά μονοπάτια της ανθρωπιάς και της ζωής, αντιδρούν σθεναρά στο σύστημα της απαξίωσης, της ανισότητας και της αδικίας.

Επιλέγουν την αριστερή όχθη απέναντι στην εκμετάλλευση των ανθρώπων και της φύσης, στην καταπίεση της ελευθερίας του λόγου, στην καταστροφή του κοινωνικού ιστού και του φυσικού περιβάλλοντος. Εναντιώνονται στα εξευτελιστικά Προεδρικά Διατάγματα και συνεχίζουν ανυποχώρητοι να ζουν, να δημιουργούν και να αγωνίζονται . Ναι! Σίγουρα εξυπακούεται Αριστερά, αλλά για να δούμε τι απαντούν στο ερώτημα: Γιατί Αριστερά; μερικοί από τους σπουδαίους καλλιτέχνες του μουσικού μας πολιτισμού.

 

Βασίλης Γισδάκης, τραγουδιστής

«Γιατί δεν υφίσταται πολιτισμός χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία, κοινωνική ισότητα, ελευθερία σκέψης κι έκφρασης. Γι’ αυτό αριστερά!»

Μιχάλης Γρηγορίου, συνθέτης, συγγραφέας

«Γιατί πάντοτε η αριστερά εξέφραζε την ελπίδα και τη διεκδίκηση των ανθρώπων για κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο. Ιστορικά από την εποχή του Σπάρτακου.»

Κώστας Γρηγορέας, συνθέτης, κιθαρίστας

«Αριστερά, γιατί έχει τον ίδιο στόχο με την τέχνη: να χτίζει συνεχώς γέφυρες ανάμεσα σε άτομα και λαούς.»

Μαίρη Δαλάκου, τραγουδίστρια

«Προέρχομαι από τον χώρο της Αριστεράς, από την οικογένεια μου γαλουχήθηκα με αυτά τα ιδεώδη που στοχεύουν στην ειρήνη, στη δημοκρατία, στην αξιοπρέπεια στην ελευθερία και στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλα αυτά για μένα είναι τρόπος ζωής.»

Παντελεήμων Θεοχαρίδης, τραγουδιστής

«Γιατί έτσι μας αρέσει! Γιατί αγαπάμε τον άνθρωπο και μισούμε το άδικο. Γιατί ονειρευόμαστε έναν άλλο κόσμο. Σχεδιάζουμε έναν άλλο κόσμο και αγωνιζόμαστε για έναν άλλο κόσμο. Γιατί θέλουμε τα αυτονόητα, γιατί όσο είμαστε με το όνειρο είμαστε και με τη λογική. Γιατί τίποτα για μας δεν είναι ουτοπικό. Γιατί είμαστε με τον μαγικό ρεαλισμό!»

Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας, μουσικός

«Αριστερά πιο φανατικά από ποτέ! Η διάψευση των προσδοκιών, τα λακίσματα άλλοτε συνοδοιπόρων, οι παντοειδής διώξεις επαναστατικών κινημάτων παγκοσμίως, κάνουν όσους από μας δεν προδίδουν το αξιακό τους σύστημα ακόμη πιο μαχητικούς.»

Σταμάτης Κραο​υνάκης, συνθέτης

«Γιατί η Αριστερά είναι τρόπος ζωής, δεν είναι κόμμα.»

Μαρίζα Κωχ, τραγουδοποιός

«Γιατί από κει έρχεται το φως και η ελπίδα. Και καθώς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μαύρα μεσάνυχτα, ως φυσιολογικοί άνθρωποι στρεφόμαστε προς τα κει που ανατέλλει η ελπίδα.»

Ηλίας Λιούγκος, συνθέτης, ερμηνευτής

«Επειδή ελπίζω πως αυτός ο κόσμος, μπορεί να αλλάξει τελικά! Μπορεί να εξαλείψει την ανισότητα και τις αδικίες που φέρουν τη μεγαλύτερη δυστυχία στον κόσμο. Μπορεί να αντισταθεί στην υπερβολική συσσώρευση πλούτου από τους λίγους, οι οποίοι ευθύνονται για τα δεινά και εξαναγκάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους να λιμοκτονούν. Ναι… πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι σ’ αυτόν τον πλανήτη, μπορούν στην εποχή μας πια να ζήσουν με αξιοπρέπεια, αξιοκρατία και δικαιοσύνη.»

Λεωνίδας Μαριδάκης, τραγουδοποιός

«Γιατί τα παιδιά μας αξίζει να ζήσουν σε έναν κόσμο πιο δίκαιο και πιο ισορροπημένο, τους το οφείλουμε. Αρκετή φρίκη και δυστυχία έχουμε υποστεί για καιρό. Με την Αριστερά, ένας πιο ανθρώπινος κόσμος είναι εφικτός.»

Μηνάς Μπόγρης, συνθέτης, κιθαρίστας

«Μα το έχει αποδείξει η ιστορία, οι αγώνες για μια καλύτερη κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο ενάντια στις αδικίες. Δυστυχώς, μια κοινωνία όπως η σημερινή στην οποία αναζητούνται οράματα, βάζει και την Αριστερά σε δυσκολότερη θέση γιατί πρέπει να “ξαναθυμηθεί” τον εαυτό της και να ξανασυστηθεί, κυρίως στους νέους ανθρώπους που δεν έζησαν ή δεν ξέρουν το παρελθόν της.»

Πάνος Μπούσαλης, τραγουδοποιός

«Ο καλλιτέχνης, όπως και κάθε άνθρωπος, οφείλει να είναι απέναντι στο άδικο και κοντά στον λαό, τις ανάγκες και τους αγώνες του. Δίνουμε το χέρι σε όποιον σηκώνεται και αγωνίζεται για έναν πιο δίκαιο κόσμο.»

Πένυ Ξενάκη, τραγουδίστρια

«Αριστερά γιατί είχα την τύχη να μεγαλώσω σε ένα σπίτι βαθειά δημοκρατικό. Αριστερά γιατί από μικρή δεν άντεχα το άδικο. Αριστερά γιατί με γαλούχησαν οι ποιητές, οι συνθέτες, οι συγγραφείς, οι στιχουργοί μας. Αριστερά γιατί θέλω πάντα να παλεύω ενάντια σε κάθε μορφή ανισότητας και αμοραλισμού. Αριστερά γιατί είμαι ενάντια σε κάθε μορφή βίας και διακρίσεων. Αριστερά γιατί θέλω να προστατεύσω την τέχνη μου που βάλλεται από παντού. Αριστερά γιατί θέλω το φως να νικήσει το σκοτάδι του πιο άθλιου νεοφιλελευθερισμού. Αριστερά γιατί εκεί χτυπάει η καρδιά.»

Ναταλία Ρασούλη, ερμηνεύτρια, τραγουδοποιός

«Γιατί η αριστερά είναι συνείδηση. Είναι ιερός μονόδρομος.»

Βούλα Σαββίδη, τραγουδίστρια

«Γιατί η πολιτική έχει αντικατασταθεί από το life style. Γιατί πρέπει να ξαναμπούν στη δημόσια συζήτηση ιδέες, θεματικές και θεωρίες για κοινωνική αλλαγή και οικολογία που δεν θα βλέπουν τους ανθρώπους σαν αριθμούς και δεν θα υποτάσσουν τις πολιτικές προτάσεις σε κανόνες λογιστηρίου. Γιατί πρέπει να ξαναφτιάξουμε μια κουλτούρα δημοκρατικού διαλόγου, γιατί πρέπει να ξαναμάθουμε ν’ ακούμε τις κοινωνίες, να διαμορφώνουμε μέσα από δημόσια ανταλλαγή απόψεων νέες ιδέες και να τις δοκιμάζουμε στην πράξη με λογική, συναίσθημα και ενσυναίσθηση. Γιατί χρειάζονται αλλαγές και ρήξεις με ό,τι έχει τη δυνατότητα όλα τα παραπάνω να τα χαρακτηρίζει “αιρετικά”. Γιατί υπάρχει υπονόμευση των δημόσιων αγαθών. Γιατί δεν υπάρχουν μονόδρομοι και η αλαζονεία των εκφραστών της μονοδρόμησης δεν εξυπηρετεί. Γιατί υπάρχει η άνοιξη, που όσα λουλούδια και αν τις καταστρέψεις, δεν μπορείς να εμποδίσεις τον ερχομό της.»

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet