Κάτω από το νερό· έτσι κατέληξαν η Faenza, η Cesena, το Forli, η Ravenna, περιοχές της Romagna, υπερχειλισμένοι δρόμοι της Bologna, μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν τις περιφέρειες της Emilia Romagna και Marche στις 16 Μαΐου και για πέντε συνεχόμενες ημέρες, προκαλώντας το θάνατο 17 ανθρώπων, δεκάδες αγνοούμενους και αναγκάζοντας πάνω από 20 χιλ. κατοίκων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. «Είναι το πιο σοβαρό πλημμυρικό φαινόμενο τα τελευταία 100 χρόνια. Μια καταστροφή που είχε προαναγγελθεί», σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Luca Mercalli.
Είναι το δεύτερο ακραίο καιρικό φαινόμενο στην ιδία περιοχή, σε διάστημα δύο εβδομάδων. Μεταξύ 1ης και 3ης Μάη, η περιοχή επλήγη από έντονες βροχοπτώσεις. Την δεύτερη φορά τα φαινόμενα ήταν ακόμη ποιο ακραία: η ίδια ποσότητα βροχής έπεσε σε πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα και σε μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση. Σε λίγες ώρες έπεσαν σε διαφορετικές περιοχές, 100 έως και 200 χιλιοστά βροχής, ποσότητα που αντιστοιχεί σε όση πέφτει σε ένα ανοιξιάτικο τετράμηνο.
Η βασική αίτια αυτών των πλημμυρών ήταν ένας ασυνήθιστα ισχυρός μεσογειακός κυκλώνας, από την Βόρεια Αφρική και η μορφολογική γεωγραφία της περιοχής (πεδιάδες σε γειτνίαση με υψηλούς ορεινούς όγκους, Απέννινα όρη), που συνδυαστικά προξένησαν το λεγόμενο «φαινόμενο stau», που δημιουργείται κάθε φορά που τα ατμοσφαιρικά ρεύματα προσκρούουν κάθετα σε μια οροσειρά. Ο αέρας, αναγκασμένος να ανέβει κατά μήκος της πλαγιάς του βουνού (αναγκαστική ή ορογραφική ανύψωση), θα κρυώσει αδιαβατικά. Η ψύξη θα ευνοήσει πρώτα τον κορεσμό του αέρα και στη συνέχεια τη συμπύκνωση περίσσειας υδρατμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό σύννεφων και την ανάπτυξη βροχοπτώσεων (με τη μορφή βροχής ή χιονιού) στην προσήνεμη πλευρά του βουνού. Κατεβαίνοντας τότε στην υπήνεμη πλευρά, η μάζα του αέρα, τώρα ξηρή, θερμαίνεται με συμπίεση, δημιουργώντας έναν ζεστό και ξηρό άνεμο που ονομάζεται Fohn.
H Emilia Romagna είναι περιοχή ιδιαίτερα ευάλωτη σε ακραία πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις εδαφών. Από τα Απέννινα όρη ξεκινούν αρκετά ρέματα και ποτάμια που κατευθύνονται και εκχύνονται στην θάλασσα. Η ένταση των βροχοπτώσεων και η σύνθεση του εδάφους (αργιλώδη αδιαπέραστα), εγκλώβισαν και απέτρεψαν την ομαλή απορροή των υδάτων.
Η οικολογική οργάνωση Legambiente είναι σαφής: «η καταστροφή είναι χωρίς αμφιβολία προϊόν της κλιματικής κρίσης. Μια εξέλιξη που ήταν προβλέψιμη από πολύ καιρό. Η Περιφερειακή Διοίκηση έχασε πολύτιμο χρόνο για να σχεδιάσει και υλοποιήσει τα απαραίτητα μέτρα για την κλιματική προσαρμογή».
Ο Α. Pasini ,φυσικός του κλίματος επισημαίνει την σχέση της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα με τις επιπτώσεις στην κλιματική κρίση, υπενθυμίζοντας βασικές ανατροπές που έχουν επέλθει στην κλιματική ισορροπία της Μεσογείου όπως η αλλαγή στην κυκλοφορία των ρευμάτων ή η εμφάνιση ισχυρών και πιο «φορτωμένων» κυκλώνων: «Πρώτα καίμε φυσικό αέριο, οπότε αλλάζει το κλίμα. Έτσι έρχονται οι πλημμύρες και μετά έρχεται η βοήθεια για την αντιμετώπιση των καταστροφών...και μέσα στα προγράμματα της βοήθειας παρεισφρύουν πάλι μέτρα για την προώθηση του φυσικού αερίου!»
Η ιταλική κυβέρνηση στο διάταγμα για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες προσέθεσε μια παράγραφο για την απλοποίηση των διαδικασιών εγκατάστασης τερματικών επαναεριοποίησης φυσικού αερίου. Ένα χαστούκι στη βαριά πληγείσα πόλη της Ravenna που είχε φιλοξενήσει στις 6 Μαΐου, μετά τις πρώτες πλημμύρες, την εθνική διαδήλωση "Για το κλίμα, μακριά από τα ορυκτά!». Τρεις χιλιάδες άνθρωποι είχαν διαμαρτυρηθεί κατά του τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης FSRU της γνωστής Snam, που δανειοδοτήθηκε να τον εγκαταστήσει πολύ κοντά στην πόλη.
Η πλωτή μονάδα FSRU στη Ravenna θα συνδεθεί ,περικυκλώνοντας την πόλη, με τους κεντρικούς αγωγούς φυσικού αερίου με επίγεια υποδομή μήκους 35 χιλιομέτρων, χωρίς να έχουν αξιολογηθεί οι κίνδυνοι από πιθανά και αναμενόμενα πλημμυρικά φαινόμενα.
Η Greenpeace σε σχετικό δελτίο τύπου δηλώνει χωρίς περιστροφές: «Είναι παράλογο! Ενώ η κλιματική κόλαση έχει πλήξει βαριά την Emilia Romagna, με ανθρώπινα θύματα και σοβαρές υλικές ζημιές, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αξιοποιείται για να προωθηθεί, για άλλη μια φορά, η επέκταση των εγκαταστάσεων του φυσικού αερίου, που συμπεριλαμβάνεται στα ορυκτά καύσιμα η καύση των οποίων είναι η πιστοποιημένη πηγή των ακραίων κλιματικών φαινομένων που όλο και συχνότερα πλήττουν τον πλανήτη και την ζωή πάνω σ’ αυτόν».
Πρόκειται μόνο για μια ακόμη απόδειξη της κλιματικής τυφλότητας των κυβερνήσεων που απαντούν στην κλιματική κρίση επενδύοντας περαιτέρω σε ορυκτά καύσιμα, κάνοντας business as usual με εταιρείες όπως η Snam.Στην ήδη αποσταθεροποιημένη πορεία της οικολογικής μετάβασης, ούτε και μια τόσο καταστροφική πλημμύρα δεν αρκεί για να ξεχειλίσει το ποτήρι. Το ύψιστο αξίωμα της ενεργειακής ασφάλειας συνεχίζει να επηρεάζει μονοσήμαντα τις επιλογές, όχι μόνο της ιταλικής κυβέρνησης, προς όφελος της ενεργειακής υπερδύναμης όπως η Snam στην περιοχή της Μεσογείου» (βλέπε «Εποχή» της 23ης Απριλίου).