Ψυχρολουσία και για το ΜέΡΑ25–Συμμαχία για τη Ρήξη το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής. Για βαριά ήττα του ΜέΡΑ25, αλλά ακόμα βαρύτερη συνολικά για την Αριστερά, για τα κινήματα, για τις ίδιες τις αρχές του ανθρωπισμού έκανε λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας πως «η ερντογανοποίηση, ο εξορμπανισμός της χώρας ολοκληρώθηκε. Η Μητσοτάκης Α.Ε. νίκησε κατά κράτος. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που ενταφίασε την απλή αναλογική μη αποδεχόμενη την πρότασή μας εδώ και δύο χρόνια για μια σύγκλιση προεκλογική σε ένα κοινό μέτωπο ρήξης με αποτέλεσμα να αναδυθεί αυτό το απίστευτο τσουνάμι, το μέτωπο της συντήρησης. Ένας ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος υποσχόταν πράγματα στον κόσμο, πράγματα που θα έπρεπε να γίνουν, αλλά για να γίνουν χρειαζόταν η ρήξη την οποία η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δαιμονοποίησε».

Ο Γ. Βαρουφάκης σε επιστολή του προς τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος τόνισε ότι «ξεκινήσαμε την ανασύνταξη των δυνάμεών μας τόσο εκλογικά, όσο και οργανωτικά με στόχο την προσέλκυση χιλιάδων ψηφοφόρων που αναγνωρίζουν την αξία της φωνής μας στη Βουλή, αλλά που δεν μας ψήφισαν… Τώρα είναι η ώρα της κρισιμότερης μάχης, κατά την οποία έχουμε χρέος να ρωτήσουμε τους προοδευτικούς ψηφοφόρους: “Θέλεις αυτή η φωνή να είναι στη Βουλή;”», προσθέτοντας: «Είναι στο χέρι σου! Όλα μπορούν να είναι αλλιώς».

Tην Πέμπτη το βράδυ συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία, η οποία ενέκρινε τη δια ζώσης σύγκληση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής του «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη», καθώς και της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25 που θα εγκρίνουν την τελική συγκρότηση των ψηφοδελτίων και την οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ενότητα της Συμμαχίας δεν συζητείται, ενώ θα υπάρξουν νέες υποψηφιότητες και ανακατανομή της σειράς των υποψηφίων, προκειμένου να υπηρετηθεί και η ισορροπία των δυνάμεων της Συμμαχίας για τη Ρήξη, στην περίπτωση που επιτευχθεί η είσοδός της στη Βουλή.

Μένει να δούμε τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων την Κυριακή, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι υπήρξαν σημαντικές αντιφάσεις που θόλωσαν την τελική εικόνα του ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη στα μάτια των ψηφοφόρων.

Το 2,63% της περασμένης Κυριακής αποτυπώνει απώλειες 30% περίπου σε σχέση με το ποσοστό των εκλογών του 2019. Οι απώλειες αυτές στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερες, καθώς πρέπει να συνυπολογιστούν οι δυνάμεις της ΛΑΕ - Ανυπότακτη Αριστερά που προστέθηκαν στη Συμμαχία για τη Ρήξη. Ή μήπως η συμπόρευση με τη ΛΑΕ δεν ήταν τελικά καρποφόρα;

Επισημαίνεται ότι τις ίδιες περίπου απώλειες κατέγραψε και ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που κάποιοι αναλυτές ερμηνεύουν ως αποδοκιμασία των δυνάμεων που διεξήγαγαν τις δύσκολες διαπραγματεύσεις του πρώτου εξαμήνου του 2015, κορυφαίος πρωταγωνιστής των οποίων υπήρξε και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Το δημοψήφισμα οδήγησε αρχικά στη συγκρότηση της ΛΑΕ και αργότερα ήταν ο ιδρυτικός λόγος του ΜέΡΑ25. Το ΜέΡΑ25 μπήκε στη Βουλή το 2019, ενώ η ΛΑΕ δεν μπήκε ούτε τον Σεπτέμβριο του 2015, ούτε το 2019.

Το 2022, το αίτημα για ρήξη, με τις 7+1 προτάσεις του ΜέΡΑ25, συμπυκνώθηκε σε πρόσκληση για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο έπρεπε να συμβεί προεκλογικά και σε καμία περίπτωση μετά τις εκλογές, με το «απόλυτο» επιχείρημα ότι «η δέσμευση για ρήξη είναι ο σκοπός και όχι η νομή της εξουσίας». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίθηκε θετικά, καθώς η στόχευσή του για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης περιελάμβανε και το ΠΑΣΟΚ –καθώς «δεν έβγαιναν τα κουκιά» , το οποίο …περίμενε το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ ούτε ν’ ακούσει δεν ήθελε για το ΜέΡΑ25, το οποίο ανταπέδωσε καταλλήλως. Όμως, η προϋπόθεση για προεκλογική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε την αυτοπαγίδευση του Γιάνη Βαρουφάκη, με αποτέλεσμα τη συνεργασία με τη ΛΑΕ ΑΑ, η οποία με αποφάσεις των συλλογικών της οργάνων απέκλειε τη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια λογική ακούγεται εκ πρώτης όψεως φυσιολογική. Όμως, ο γραμματέας και τα στελέχη του ΜέΡΑ25 ποτέ δεν απάντησαν στο ερώτημα «τι θα έκαναν οι ίδιοι εάν ήταν στη θέση του Τσίπρα;». Επιπλέον, αξίζει να τονιστεί ότι η στάση αυτή του ΜέΡΑ25 στηριζόταν στην εκτίμηση ότι «η Μητσοτάκης Α.Ε.» θα κατέρρεε υπό το βάρος της αποτυχίας της και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατούσε εκλογικά, θα συνεργαζόταν με το ΠΑΣΟΚ και άρα θα προέκυπτε η ανάγκη για μια «συνεπή, αριστερή αντιπολίτευση». Ίσως γι’ αυτό φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν κέρδισε…

Ο δημοσκοπικός αέρας που μέχρι και δυο εβδομάδες προ των εκλογών έδινε ποσοστά στο ΜέΡΑ25 από 4,5 - 5,5%, κάποιες φορές και παραπάνω, φάνηκε να δικαιώνει τη στρατηγική και τις επιλογές του κόμματος. Όμως, ήρθε ο Γκρήνμπεργκ και ανέσυρε έξυπνα τη «Δήμητρα» από τις γνωστές θέσεις του ΜέΡΑ25, με προφανή στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ και τη μεταφορά της ατζέντας στο 2015. Το ΜέΡΑ25 «τσίμπησε», το βρήκε ως ευκαιρία να αναδείξει την αναγκαία «ρήξη με την ολιγαρχία» και τα μηχανάκια των δημοσκοπήσεων άρχισαν να τρέχουν ανάποδα. Το αποτέλεσμα πλέον γνωστό: η ρήξη, όπως ομολογούν στελέχη του ΜέΡΑ25, δεν είναι η τρέχουσα επιλογή της κοινωνίας.

Στις 25 Ιουνίου οι ψηφοφόροι θα απαντήσουν εάν θέλουν τη φωνή του ΜέΡΑ25 να είναι στη Βουλή. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εκλογών, παρόμοιες στρατηγικές και προεκλογικές καμπάνιες, του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου, θα διδάσκονται επί χρόνια ως η σίγουρη συνταγή για ήττες…

 

Μαρίνος Μουζακίτης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet