Εκ πρώτης όψεως, το ΚΚΕ βρίσκεται μεταξύ των κερδισμένων των εκλογών της 21ης Μαΐου. Αύξησε τον αριθμό των ψήφων που συνέλεξε (7,2%), σχεδόν διπλασίασε τις έδρες του (26 από 15, ελέω της απλής αναλογικής), ξεκόλλησε από το 5% στο οποίο είχε «καταδικαστεί» στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Κέρδισε, όμως, πράγματι το ΚΚΕ; Το ζήτημα επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Ο Περισσός, με τον πάντα πολύ οργανωμένο μηχανισμό του, έσπασε το φράγμα των 400.000 ψήφων, συγκέντρωσε 130.000 περισσότερες προτιμήσεις σε σχέση με το 2019, αλλά δεν κατάφερε να «πετάξει» πιο ψηλά, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση χάνοντας 600.000 ψήφους. Μόνο το 5% των χαμένων ψήφων της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατευθύνθηκαν προς τον Περισσό, παρότι το ΚΚΕ στόχευσε ξεκάθαρα στον ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αναλυτική έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη η εταιρεία aboutpeople, το ΚΚΕ δυσκολεύτηκε να πείσει τους ψηφοφόρους. Το 48,7% αυτών που τελικά το επέλεξαν, δήλωσε ότι το ψήφισε με τη λογική του «λιγότερου κακού». Επίσης 1 στους 4 ψηφοφόρους του (για την ακρίβεια το 24%) τόνισε ότι δεν έχει αποφασίσει αν θα το προτιμήσει και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό από τα τέσσερα πρώτα κόμματα στην κατάταξη (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) στο σχετικό ερώτημα.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν αφενός ότι το ΚΚΕ ως επιλογή δεν αποτέλεσε προτεραιότητα ακόμα και για τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και αφετέρου ότι κάποιοι από αυτούς που το προτίμησαν, τελικά έχουν σοβαρές αμφιβολίες για την επιλογή τους αυτή. Ήταν, κοντολογίς, μία προτίμηση με «ευκαιριακά» χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση ένας από τους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ κατάφερε να αυξήσει, έστω και σ' αυτό το ποσοστό τις δυνάμεις του, ήταν ο επικεφαλής του Δημήτρης Κουτσούμπας. Εσχάτως ο γενικός γραμματέας του κόμματος έγινε δημοφιλής και viral στο διαδίκτυο με διάφορες ατάκες του («αυτοί είστε» κτλ) και αυτό προφανώς τον βοήθησε να απευθυνθεί σε κοινά που συνήθως δεν παρακολουθούν το ΚΚΕ.

Αξίζει να σταθούμε στο παρακάτω στοιχείο. Η έρευνα της aboutpeople περιελάμβανε μία πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση, η οποία ήταν η εξής: «Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ανεξαρτήτως τι ψηφίσατε, βελτιώθηκε ή χειροτέρευσε η εικόνα που είχατε για τους αρχηγούς των κομμάτων;». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας είχε 21% θετικές απαντήσεις (ότι, δηλαδή, βελτιώθηκε η εικόνα γι' αυτόν στους ψηφοφόρους) και ήταν δεύτερος στη σχετική λίστα κάτω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ήταν, δε, τελευταίος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών (23,3%) στην αρνητική ψήφο. Και όλα αυτά χωρίς να κάνει κάτι ιδιαίτερο κατά την προεκλογική εκστρατεία, χωρίς να «δουλέψει» πολύ στα social media και παρά την υποτονική του εμφάνιση στο εξ’ ορισμού «νερόβραστο» debate.

Το ΚΚΕ αύξησε, ή τουλάχιστον, συγκράτησε τις δυνάμεις του σε παραδοσιακά του προπύργια στην περιφέρεια και σε λαϊκές συνοικίες των μεγάλων αστικών κέντρων. Στην Αθήνα ειδικά, το κόμμα κατέγραψε σε πολλές περιπτώσεις καλύτερες επιδόσεις από το ΠΑΣΟΚ που αντιστοίχως υποχωρούσε στην 4η θέση. Ενδεικτικά, το σκηνικό αυτό έλαβε χώρα στην Ηλιούπολη, τον Άγιο Δημήτριο, στου Ζωγράφου, στο Μοσχάτο, στο Χαλάνδρι, στη Νέα Ιωνία, στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και σε πολλούς δήμους της Β' Πειραιά και της Δυτικής Αττικής.

Εκτός Αττικής το ΚΚΕ «έγραψε» μεγάλες επιδόσεις στη μονοεδρική της Σάμου (και κυρίως στην έτσι και αλλιώς «κόκκινη» Ικαρία), στη Λέσβο, στη Λευκάδα, στην Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο. Σ' όλες αυτές τις περιοχές έφτασε σε διψήφια ποσοστά.

Αντιθέτως, ήταν πολύ χαμηλά στη Θράκη (κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό του στην Ξάνθη, 2,85%) και στη Μακεδονία.

Πλέον, το μεγάλο στοίχημα για τον Περισσό είναι διατηρήσει ατόφιες τις δυνάμεις που συγκέντρωσε και στη δεύτερη κάλπη. Η τεράστια διαφορά που προέκυψε στις 21 Μαΐου μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ίσως το βοηθήσει σ' αυτή την προσπάθειά του, υπό την έννοια ότι τα διλήμματα στις 25 Ιουνίου δεν θα είναι πλέον τόσο σκληρά, αφού δεν κρίνεται η πρωτιά.

Η αισιοδοξία στο κόμμα εκφράζεται έστω και συγκρατημένα. «Κάναμε το πρώτο βήμα, πάμε να κάνουμε και τα υπόλοιπα», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας τη Δευτέρα, θεωρώντας το αποτέλεσμα αλλά και την προεκλογική τακτική επιτυχημένα.

Για το ΚΚΕ, που εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι το μοναδικό κόμμα που κάνει αποτελεσματική και κινηματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ήταν όντως μία καλή μέρα η 21η Μαΐου. Μέχρι όμως να απειλήσει πραγματικά το status quo, υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη. Αν θέλει πράγματι να απειλήσει και όχι απλώς να αναπαράγει τις όποιες δυνάμεις του…

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet