Κρίστοφ Έσενμπαχ και ΚΟΑ

 

Ο θρυλικός αρχιμουσικός Κρίστοφ Έσενμπαχ συνεργάζεται με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, γεγονός που για το πιστό κοινό της ΚΟΑ έχει ιδιαίτερη αξία. Ο Έσενμπαχ άλλωστε ανήκει αποδεδειγμένα σε αυτή την (τόσο ολιγομελή) ομάδα μαέστρων που μπορεί με έναν μαγικά απλό τρόπο να εμπνέει, να διδάσκει, να καταδεικνύει την ουσία της μουσικής και εν γένει να εκμαιεύει από κάθε ορχήστρα τον καλύτερο εαυτό της. Έτσι η Ορχήστρα υποδέχεται και φέτος τον μαέστρο ως έναν ανεκτίμητο δάσκαλο και έμπιστο συνοδοιπόρο. Σολίστ ο διάσημος αμερικανός τσελίστας Zuill Bailey (γεννημένος το 1972), βραβευμένος με Grammy. Απόφοιτος του Ινστιτούτου Peabody του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και της Σχολής Juilliard, έχει εμφανιστεί με μεγάλες ορχήστρες διεθνώς. Είναι καθηγητής βιολοντσέλου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ελ Πάσο.

Θα ακουστούν έργα των: Edward Elgar: Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έργο 85, Anton Bruckner: Συμφωνία αρ. 5 σε σι ύφεση μείζονα.

Την Κυριακή 28 Μαΐου, στις 8.30μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

 

 

Ημερίδα «Η κριτική στη σύγχρονη Ελλάδα»

 

Το Σωματείο Ελλήνων Κριτικών Μουσικής, Θεάτρου και Χορού, με την υποστήριξη της Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη, του Συνδέσμου Αναβάθμισης Ιστορικού και Εμπορικού Κέντρου της Αθήνας, του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Gina Bachauer και του Ηλεκτρονικού Περιοδικού Μουσικής, Θεάτρου και Χορού «Critics’ Point» διοργανώνει την ημερίδα: «Ιστορική αποτίμηση της κριτικής στην Ελλάδα έως σήμερα στον χώρο της μουσικής, του θεάτρου και του χορού.

Αρχές, ερείσματα και προκλήσεις του κριτικού γεγονότος. Ανοιχτά ερωτήματα και εισηγήσεις για τη σύγχρονη υπόσταση του κριτικού λόγου».

Η ημερίδα θα κλείσει με αναλόγιο λόγου και μουσικής: Θεοδώρα Μαγγίνα και Μαργαρίτα Κολάση, πιάνο. Έργα Καλομοίρη, Σκαλκώτα και Μαγγίνα.

Την Πέμπτη 1 Ιουνίου, στις 4μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Γιάννης Μαρίνος (πρώην «Πολυχώρος»). Είσοδος ελεύθερη.

 

 

ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

 

Θωμάς Ταμβάκος

«Μανώλης Καλομοίρης

Επίσημη δισκογραφία 1920-2022»

 

Έκδοση Μουσικής Εταιρείας Αλεξανδρούπολης, 2023

 

Αν υπάρχει μία μουσικογραφική έρευνα που κάνει κάθε μουσικογράφο να την ζηλέψει και συγχρόνως να υποκλιθεί, δεν είναι άλλη από την πρόσφατη υποδειγματική εργασία του Θωμά Ταμβάκου να φέρει σε πέρας την «επίσημη δισκογραφία» (1920-2022) του Μανώλη Καλομοίρη. Με αυτό το νέο πόνημα ο μουσικογράφος, κριτικός, ερευνητής, συγγραφέας και επίτιμο μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ο Θωμάς Ταμβάκος συμβάλλει για μια ακόμα φορά στη μελέτη και καταγραφή σημαντικών μουσουργών της νεοελληνικής μουσικής. Έχουν προηγηθεί οι «Επίσημες δισκογραφίες», που αφορούν στους συνθέτες Σπυρίδωνα-Φιλίσκο Σαμάρα (1861-1917), Νίκο Σκαλκώτα (1904.-1949), Δημήτρη Δραγατάκη (1914-2001), σπουδαίες παρακαταθήκες στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια (από το 2017 και μετά), από τη Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης,

Και ενώ, ο τίτλος επίσημη δισκογραφία παραπέμπει σε καταλόγους και παραθέσεις δισκογραφικών στοιχείων, ο αναγνώστης διαπιστώνει με ευχάριστη έκπληξη ότι έχει στα χέρια του όχι μόνο την καταγραφή ενός έργου αλλά και σημαντικές πληροφορίες, για τις εκτελέσεις και τους ερμηνευτές του, πάμπολλες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, πολλές εκ των οποίων είναι σπάνιες, αντλημένες από ποικίλες πηγές και αρχεία, προγράμματα, παρτιτούρες, υλικά που προσδίδουν και την εικόνα της εποχής. Ο συγγραφέας εστιάζει σε πρόσωπα και γεγονότα και ζωντανεύει την καλλιτεχνική προσωπικότητα του Μανώλη Καλομοίρη παρουσιάζοντας το κάποιο έργο του, όσο ασήμαντο κι αν είναι μέσα στους κύκλους της αιώνιας μεγάλης Τέχνης.

Σύμφωνα με την έρευνα του Θωμά Ταμβάκου, η δισκογραφία του Καλομοίρη περιλαμβάνει 23 δίσκους 78 στροφών, που εκδόθηκαν ανάμεσα στα χρόνια 1920-1953, 56 δίσκους βινυλίου και κασέτες, που εκδόθηκαν-επανεκδόθηκαν μεταξύ 1954-2017 και 86 δίσκους ακτίνας (CD, SACD, CD-R), που εκδόθηκαν από το 1988 έως και το 2022. Δηλαδή 165 «υλικές μορφές», ενώ υπάρχουν και 5 ψηφιακές εκδόσεις, που ανέβηκαν στο διαδίκτυο από το 2013 έως το 2019. Συνολικά, δηλαδή, καταγράφονται 170 εκδόσεις, με έργα του Μανώλη Καλομοίρη!

Το βιβλίο ξεκινά με τους προλόγους σε σχέση και με την εργασία, μα και με τον τιμώμενο μουσουργό. Είναι έξι και είναι γραμμένοι από τον εκδότη Αθανάσιο Τρικούπη (αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), την Χαρά Καλομοίρη (εγγονή του μουσουργού), τον Νίκο Μαλιάρα (Πανεπιστήμιο Αθηνών), την Έλενα Μουζάλα (πιανίστα, ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών), την Μυρτώ Οικονομίδου (μουσικολόγος / Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής) και τον Βύρωνα Φιδετζή (αρχιμουσικός).

Ακολουθεί η «Εισαγωγή», γραμμένη από τον συγγραφέα, στη συνέχεια το «Χρονολόγιο» της ζωής και του έργου τού Μανώλη Καλομοίρη, ενώ έπονται κάποιες «βοηθητικές» σελίδες. Η ανάγνωση της «επίσημης δισκογραφίας», που ξεκινά από την σελίδα 37 του βιβλίου. Όλα τα ηχογραφήματα παρουσιάζονται και αναλύονται ένα-ένα, ενώ συνοδεύονται από μια σειρά σημειώσεων, τυπωμένες στο κάτω μέρος των σελίδων, που ξεπερνούν τις χίλιες!

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τα «Ευρετήρια», την Βιβλιογραφία-Πηγές, καθώς και μ’ ένα ειδικό κεφάλαιο, που αναφέρεται στις ηχογραφήσεις / βιντεοσκοπήσεις έργων του Μ. Καλομοίρη, που δεν έχουν δισκογραφηθεί. Τα «ευρετήρια» εν τω μεταξύ είναι τρία. Δηλαδή τα: α. Ευρετήριο Δισκογραφημένων Έργων (με αλφαβητική σειρά), β. Ευρετήριο Ερμηνευτών Δισκογραφημένων Έργων και γ. Ευρετήριο Φορέων, Συλλόγων, Εντύπων Μέσων και Δισκογραφικών Εταιρειών, με Συμμετοχή στη Δισκογραφία Καλομοίρη.

Πρόκειται για μία τεράστια σε όγκο μελέτη και έρευνα που συμβάλλει τα μέγιστα στον μουσικό μας πολιτισμό. Ευχόμαστε στον συγγραφέα να έχει πάντα τη δύναμη και να συνεχίσει το έργο του.

 

Παρουσίαση

 

Ο μουσικογράφος, κριτικός, ερευνητής, συγγραφέας και επίτιμο μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών Θωμάς Ταμβάκος παρουσιάζει τη δισκογραφία του Μανώλη Καλομοίρη, την οποία συνέταξε με αφορμή την επέτειο των 140 χρόνων από τη γέννησή του μεγάλου συνθέτη, την Τρίτη 30 Μαΐου, στις 7μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Ομιλητές της εκδήλωσης: Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Νίκος Μαλιάρας, μουσικολόγος, καθηγητής Ε.Κ.Π.Α., Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Χαρά Καλομοίρη, εγγονή του Μ. Καλομοίρη, διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, Μυρτώ Οικονομίδου, μουσικολόγος στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Βύρων Φιδετζής, αρχιμουσικός, πρόεδρος Δ.Σ. του «Συλλόγου Φίλων Καλομοίρη», δρ Αθανάσιος Τρικούπης, συνθέτης, αρχιμουσικός, μουσικολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Θωμάς Ταμβάκος, συγγραφέας του βιβλίου.

Στο μουσικό μέρος συμμετέχει το Duo Vocialo (Ιωάννα Βρακατσέλη-μεσόφωνος και Χρήστος Μαρίνος-πιάνο) με πέντε αδισκογράφητα τραγούδια του Μ. Καλομοίρη για φωνή και πιάνο

Μικρούλα (1908) από τον Ταμπουρά και Κόπανο, έργο 7, σε ποίηση Αλέξανδρου Πάλλη, Το θάμα, έργο 20 (1915), σε ποίηση Ν. Παπαγεωργίου, Έχε γεια (1922) από τα 20 Δημοτικά Τραγούδια (πρώτη σειρά), σε δημώδη ποίηση, Τραγούδια αγέννητα (1943) από τους Πεντασύλλαβους (τρίτη σειρά), σε ποίηση Κωστή Παλαμά, Sotto voce (1943), σε ποίηση Καρθαίου.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet