Η δήμαρχος της Βαρκελόνης, Άντα Κολάου,
ζήτησε από τους αριστερούς ψηφοφόρους «να γεμίσουν τις κάλπες».

 

 

 

Περισσότερα από 35 εκατομμύρια Ισπανοί πολίτες καλούνται να ψηφίσουν αύριο στις αυτοδιοικητικές εκλογές για να εκλέξουν τις 12 τοπικές κυβερνήσεις και νέες αρχές σε 8.131 Δήμους, με τις προοδευτικές δυνάμεις, τους Σοσιαλιστές, την Αριστερά και τα αριστερά, προοδευτικά και δημοκρατικά εθνικιστικά κόμματα να στοχεύουν σε μια μεγάλη νίκη έναντι του Λαϊκού Κόμματος και του φυσικού του πλέον συμμάχου, των φασιστών του Vox, πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν πιθανώς τον Δεκέμβριο.

 

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες τέθηκε σε ισχύ ο «Νόμος για την Αξιοπρεπή Κατοικία», ενώ το Unidas Podemos διαμέσου της υπουργού Κοινωνικών Δικαιωμάτων και επικεφαλής του Podemos, Ιόνε Μπελάρα ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει σχέδιο νόμου για τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Υπευθυνότητας για τη στήριξη των ευάλωτων οικογενειών για την αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων, διπλασιάζοντας την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών, υπενθυμίζοντας ότι οι τράπεζες δεν έχουν αποπληρώσει τα 60 δισ. που στοίχησε στα δημόσια ταμεία η διάσωσή τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι στην Ισπανία το γεγονός ότι τα ενοίκια απορροφούν σήμερα περισσότερο από το 40% των εισοδημάτων των οικογενειών δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα πλέον ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των νέων, των οικογενειών με παιδιά και τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, ενώ η Τράπεζα της Ισπανίας προειδοποίησε ότι οι μισοί ενοικιαστές αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας εξαιτίας της αύξησης των ενοικίων και των χαμηλών μισθών.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, σε συνεργασία με την Αριστερά, ελέγχει σήμερα τις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ η αναμενόμενη κατάρρευση των συντηρητικών λαϊκιστών Πολιτών, που έλεγχαν 173 Δήμους και ήταν στις διοικήσεις άλλων 400, φαίνεται ότι θα επηρεάσει αρκετά τις νέες ισορροπίες, όπως και η ψήφος των αναποφάσιστων, που στη Μαδρίτη φθάνουν τις 600.000.

Η Αριστερά, χάρη και στις προσπάθειες του νέου Sumar της υπουργού Εργασίας και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιολάντα Ντίαθ κατάφερε να καταλήξει σε σημαντικές συνεργασίες με αριστερές και οικολογικές δυνάμεις, κυρίως με το Compromis της Βαλένθια και το Περισσότερη Μαδρίτη της Ρίτα Μαέστρε, στοχεύοντας επίσης μέσα από μεγάλες δυσκολίες να επανεκλέξει την Άντα Κολάου για τρίτη διαδοχική φορά ως δήμαρχο της Βαρκελόνης έναντι του τοπικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της καταλανικής δεξιάς του Junts. Από την πλευρά τους, οι φασίστες του Vox κατεβάζουν ψηφοδέλτια σε 1.936 δήμους, σε σχέση με τους 752 υποψήφιους δημάρχους του που είχε κατεβάσει το 2019, ελπίζοντας να μπουν στις διοικήσεις μεγάλων Περιφερειών και Δήμων, αποτελώντας το απαραίτητο δεκανίκι του Λαϊκού Κόμματος, όπως έκανε ήδη εμφανές το τελευταίο ξεκινώντας από μια πιθανή μετεκλογική συνεργασία με το Vox στις αυτοδιοικητικές αρχές της Μαδρίτης.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεν έλειψαν και τα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα με υποψηφίους του Λαϊκού και κυρίως του Σοσιαλιστικού Κόμματος να προσπαθούν να εξαγοράσουν ψήφους από 100 έως 250 ευρώ.

Ο Ιγκλέσιας πάντως αποκάλυψε ότι το Λαϊκό Κόμμα προσέφερε στο Podemos τηλεοπτική και δημοσιογραφική κάλυψη για να σταματήσει τις επιθέσεις του εναντίον του διεφθαρμένου αδελφού της προέδρου της τοπικής κυβέρνησης της Περιφέρειας Μαδρίτης, Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, καταγγέλλοντας επίσης τις σχέσεις του προέδρου της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ με τον δεξιό δήμαρχο της πόλης, Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ Αλμέιδα. «Η μόνη εγγύηση εναντίον των μαφιόζων είναι το ισχυρό Podemos», τόνισε ο Ιγκλέσιας, που είχε παραιτηθεί από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης το 2021 όταν απέτυχε να αποτρέψει την επανεκλογή των δεξιών αυτοδιοικητικών αρχών της Μαδρίτης, λαμβάνοντας μόλις το 7% ως υποψήφιος περιφερειάρχης. Αυτή τη φορά το Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και η Πράσινη Συμμαχία φιλοδοξούν να περάσουν το όριο του 5% και να μπουν στην τοπική βουλή αποτρέποντας τουλάχιστον την απόλυτη πλειοψηφία του Λαϊκού Κόμματος ή την ανατροπή του στην Περιφέρεια και τον Δήμο της Μαδρίτης σε συνεργασία με το ισχυρό Περισσότερο Μαδρίτη και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE). «Δεν είμαστε το PSOE, δεν θέλουμε να μοιάσουμε με το PSOE, έχουμε ένα διαφορετικό σχέδιο για τη χώρα», υπογράμμισε ο Ιγκλέσιας, προειδοποιώντας ότι «η κυβέρνηση δεν είναι πεδίο για να μοιράζεις χαμόγελα, αλλά πεδίο μάχης ενάντια σε ένα κόμμα με το οποίο έχουμε βαθιές ιδεολογικές διαφορές». Οι δημοσκοπήσεις πάντως συγκλίνουν ότι οι δημοτικές αρχές της Μαδρίτης και της Βαλένθια και αυτή της προοδευτικής Περιφέρειας της Βαλένθια θα κριθούν για λίγες ψήφους με τις δυνάμεις της Αριστεράς να φιλοδοξούν να είναι πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Η Δεξιά φαίνεται να περιορίζεται στο 38% στον Δήμο της Μαδρίτης προσφέροντας την ευκαιρία στην κινηματική Ρίτα Μαέστρε του Περισσότερη Μαδρίτη και πρώην αντιδημάρχου της, Μανουέλα Καρμόνα, να εκλεγεί δήμαρχος εάν λάβει το 26,7% των δημοσκοπήσεων, με τη στήριξη του 16% των σοσιαλιστών και του 5% του Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς και της Πράσινης Συμμαχίας. Σε περιφερειακή κυβέρνηση των ηττημένων στοχεύουν οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά στην Περιφέρεια της Βαλένθια.

Στην τελευταία προεκλογική της συγκέντρωση η δήμαρχος της Βαρκελόνης, Άντα Κολάου, σε γεμάτη την Πλατεία Καταλονίας με περίπου δύο χιλιάδες άτομα, ζήτησε από τους αριστερούς ψηφοφόρους «να γεμίσουν τις κάλπες» με τα ψηφοδέλτια του Barcelona En Comu, για να συνεχίζει να πηγαίνει μπροστά η πόλη με τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών, τη δημόσια στέγη, τα κέντρα ψυχικής υγείας και τη συμμετοχή των πολιτών στους συλλόγους των γειτονιών, μπροστά στην τεχνική ισοπαλία που την δείχνουν οι δημοσκοπήσεις έναντι του Σοσιαλιστή και του δεξιού καταλανού εθνικιστή υποψηφίου.

Το Barcelona En Comu της Κολάου έρχεται πρώτο στη δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS) με 24,8%, οι Σοσιαλιστές ακολουθούν με 22,5% και εθνικιστική καταλανική Αριστερά ERC με 13,2%, διασφαλίζοντας μια μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία, ενώ η πλέον αρνητική δημοσκόπηση δίνει στην Κολάου το 20%, στον Σοσιαλιστή Ζοάουμε Κολμπόνι το 21,9%, τον δεξιό Χανιέρ Τρίας το 21,3% και τον αριστερό εθνικιστής της ERC Ερνεστ Μαραγκάλ το 13%.

Η Αριστερά θα συνεχίζει να ελέγχει τον Δήμο της Βαλένθια, ενώ στη Σεβίλη το Σοσιαλιστικό Κόμμα, σε συνεργασία με την Αριστερά, φιλοδοξεί να εκδιώξει τη δεξιά δημοτική αρχή.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet