Η προοδευτική και αριστερή Ισπανία φαίνονται αποφασισμένες να σταματήσουν το αντιδραστικό κύμα στις αιφνιδιαστικές βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο Πέδρο Σάντσεθ για τις 23 Ιουλίου, με την Αριστερά να αναγκάζεται να πραγματοποιήσει ένα άλμα ποιότητας και ταχύτητας για να κατεβεί ενωμένη και με τις καλύτερες προϋποθέσεις για να υπερασπιστεί, μεταξύ άλλων, και το εξαιρετικό έργο της μέσα στην κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Σοσιαλιστές. Η δεξιά σε πρώτη φάση ζητά την εν λευκώ ψήφο των φασιστών του Vox για να εκλέξει περιφερειάρχες και δημάρχους, αποκλείοντας, προς το παρόν, μετεκλογικές συνεργασίες με το Vox για το σχηματισμό της εθνικής κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια εφησυχασμού και παραπλάνησης της κοινής γνώμης. 

Ο Πέδρο Σάντσεθ, η Γιολάντα Ντίαθ, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο Αλμπέρτο Γκαρθόν, η Ιόνε Μπελάρα και οι άλλοι ηγέτες των προοδευτικών και αριστερών κομμάτων που στήριξαν την κυβέρνηση φαίνονται να μιλούν την ίδια γλώσσα και να ετοιμάζονται να αντιμετωπίζουν με μεγάλη αποφασιστικότητα τη δεξιά και την ακροδεξιά στις κάλπες προβάλλοντας το όραμά τους για μια καλύτερη Ισπανία στον απόηχο του τεράστιου κοινωνικού, οικονομικού και πολιτιστικού έργου της κυβέρνησης και παρά το αρνητικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών που οφείλεται ως ένα βαθμό και στην εξαφάνιση των λαϊκιστών «Πολιτών» από την αυτοδιοικητική πολιτική σκηνή της χώρας.

 

Ιγκλέσιας: Ενότητα για να μην μας κράξουν

 

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία, ο κόσμος θα μας αποδοκιμάσει, θα μας κράξει», προειδοποίησε από τις οθόνες της TV3 o πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην ηγέτης και ιδρυτής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. «Πιστεύω ότι η ενότητα είναι απαραίτητη, το έχουμε πει από την αρχή. Οτιδήποτε άλλο, αν δεν το πετύχουμε, θα ήταν αποτυχία για τη Γιολάντα Ντίαθ, του κόμματός της και όλων των κομμάτων», υποστήριξε ο Ιγκλέσιας, προειδοποιώντας ότι «δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση».

Ο Ιγκλέσιας από την πρώτη στιγμή της προκήρυξης των εκλογών ζήτησε την ενότητα του Podemos και του Sumar χαρακτηρίζοντας «τραγική» τη διάσπαση της Αριστεράς και «χείριστο» το εκλογικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, που έχει «δραματικές συνέπειες». 

 

Η πρωταγωνίστρια Ντίαθ

 

«Μπροστά στη μαύρη Ισπανία του Φεϊχό θα κερδίσουμε», τόνισε η υπουργός Εργασίας, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του Sumar Γιολάντα Ντίαθ. Μετά την αιφνιδιαστική προκήρυξη των εκλογών η Ντίαθ προχώρησε στην άμεση καταγραφή του «Κινήματος Sumar» στο εκλογοδικείο, φέρνοντας και επίσημα τις αριστερές δυνάμεις μπροστά στην πρόκληση της ενότητάς τους στη δράση μέσα από τη διαφορετικότητά τους. Η προκήρυξη των εκλογών επιτάχυνε την ανάγκη ολοκλήρωσης των συζητήσεων και αναζητήσεων ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς, αφού μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία και μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να καταθέσουν τα ψηφοδέλτιά τους, φέρνοντας σε δύσκολη θέση του Podemos που εκλέγει πάντα με ανοικτές δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες τους υποψηφίους και τις υποψήφιες του.

Για την Ντίαθ το «Κίνημα Sumar» αποτελεί το εργαλείο της ενότητας, κερδίζοντας ήδη τη συμμετοχή της Ενωμένης Αριστεράς και του ΚΚ της Ισπανίας που συμμετέχει σε αυτή και του οποίου η Ντίαθ είναι μέλος, τους Πράσινους Ίσους και την Πράσινη Συμμαχία, που μαζί με την Ενωμένη Αριστερά συμμετέχουν ήδη στο Unidas Podemos. Άμεσο ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του «Κινήματος Sumar» έδειξε το Compromis της Βαλένθια, το «Περισσότερο για τη Μαγιόρκα», το «Περισσότερο Χώρα», η «Επιτροπή Αραγονίας» και άλλα μικρότερα αριστερά και οικολογικά κόμματα τοπικού και περιφερειακού επιπέδου. 

 

Ενωμένη Αριστερά: Η ενότητα καλύτερη ευκαιρία

 

Για την Ενωμένη Αριστερά το Sumar αποτελεί την «καλύτερη ευκαιρία» για να κερδίσουν οι προοδευτικές δυνάμεις τις εκλογές, ενώ παράλληλα ζήτησε από τα διάφορα κόμματα «να αφήσουν τις γκρίνιες» και «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων». «Η Αριστερά βρίσκεται σε σύγχυση, πρέπει να προσφέρει μια σοβαρή και φερέγγυα πρόταση και ένα σχέδιο για τη χώρα. Μόνο από το άθροισμα των πολιτικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια σοβαρή, οραματική και κατανοητή εναλλακτική λύση για την χώρα. Το Sumar και η υποψηφιότητα της Γιολάντα Ντίαθ είναι η καλύτερη ευκαιρία για να προσφέρουμε σε αυτή τη χώρα αυτό το σχέδιο και να κερδίσουμε τις εκλογές», τόνισε η Ενωμένη Αριστερά.

Ο υπουργός Κατανάλωσης και ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν τόνισε ότι η Ενωμένη Αριστερά «θα εργαστεί σκληρά για να φρενάρει το αντιδραστικό κύμα». «Στη δουλειά!», κάλεσε ο Ζοάν Μπαλντοβί του Compromis της Βαλένθια, ενώ το αριστερό EH Bildu της Χώρας των Βάσκων δήλωσε στην πράξη τη στήριξη μιας νέας κυβέρνησης Σάντσεθ στην επόμενη βουλή εάν υπάρχουν οι κατάλληλες ισορροπίες.

 

Ανάγκη συμφωνίας εξπρές

 

Το Podemos από την πλευρά του ήθελε να διαπραγματευτεί με το Sumar και την Ντίαθ και τα μεγαλύτερα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτό τις προγραμματικές του θέσεις αποφεύγοντας απλώς να αποτελέσει ένα άλλο κόμμα κάτω από το βάρος της προσωπικότητας και των ηγετικών χαρακτηριστικών της Ντίαθ.

Το σίγουρο είναι ότι η Ντίαθ και η επικεφαλής του Podemos Ιόνε Μπελάρα έχουν ανάγκη μιας «συμφωνίας εξπρές», ενόψει της καταγραφής των συνασπισμών στο εκλογοδικείο και της κατάθεσης των ψηφοδελτίων.

«Το Podemos θα είναι εκεί που ήταν πάντα, εργάζεται για τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και την ενότητα. Ήδη εργαζόμαστε για να δώσουμε στους προοδευτικούς πολίτες αυτής της χώρας τα νέα που περίμεναν τόσο καιρό, ώστε αυτός ο χώρος να παρουσιαστεί μαζί στις εκλογές και να κερδίσουμε, όχι μόνο για να επικυρώσουμε ξανά την κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά για να κυβερνήσουμε με περισσότερη δύναμη», τόνισε η γενική γραμματέας του κόμματος και υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων Ιόνε Μπελάρα, αναγνωρίζοντας τη βαριά ήττα του Podemos και της Ενωμένης Αριστεράς στη Μαδρίτη, την Περιφέρεια της Βαλένθια και τις Κανάριες Νήσους.

Το διάταγμα διάλυσης του κοινοβουλίου προβλέπει ότι έως τις 9 Ιουνίου τα κόμματα θα πρέπει να έχουν καθορίσει τους συνασπισμούς τους και ότι έως τις 19 Ιουνίου θα έχουν καταθέσει τα ψηφοδέλτιά τους.

 

Αποκρυπτογράφηση της ψήφου της Αριστεράς

 

Η αποκρυπτογράφηση της ψήφου της Αριστεράς είναι αρκετά δύσκολη, αφού το Podemos κατέβηκε μόνο του σε ελάχιστους δήμους λαμβάνοντας 84.581 ψήφους, ενώ η Ενωμένη Αριστερά πήρε στους δήμους που κατέβηκε μόνη της 260.275 ψήφους. Συνολικά το Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και τα συνεργαζόμενα ψηφοδέλτια πήραν 938.676 ψήφους σε όλη την χώρα, στις οποίες θα πρέπει να προστεθούν οι 266.061 ψήφοι του Barcelona En Comu της Κολάου. Με άλλα λόγια τα ψηφοδέλτια της Αριστεράς πήραν κάτι παραπάνω από 1,2 εκατομμύρια ψήφους. Το Compromis στη Βαλένθια 349.096, το «Περισσότερο Μαδρίτη» 387.837 και το «Περισσότερη Χώρα» στην Περιφέρεια της Μαδρίτης 615.171, ενώ σε άλλες τέσσερις περιφέρειες μικρά ψηφοδέλτια της Αριστεράς πήραν περίπου 100.000 ψήφους.

Το μωσαϊκό αυτό της Αριστεράς αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του προοδευτικού μπλοκ δυνάμεων, γιατί το εκλογικό σύστημα θα κλέψει πολλές έδρες από την Αριστερά, πέρα από το γεγονός ότι ο κατακερματισμός των δυνάμεων της περιορίζει την έλξη των προοδευτικών, αριστερών και ριζοσπαστικών πολιτών να ψηφίσουν αυτές τις δυνάμεις.

 

141 ψήφοι θα κρίνουν το Δήμο της Βαρκελώνης;

 

Η Άντα Κολάου προσπαθεί να μετατρέψει το Δήμο της Βαρκελώνης σε προπύργιο της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων καλώντας τους Σοσιαλιστές του PSC και τους αριστερούς καταλανούς εθνικιστές της ERC να συνεργαστούν με το Barcelona En Comu για να απομονωθούν οι δεξιοί καταλανοί εθνικιστές. Η ERC υπογράμμισε ότι δεν θα υποστηρίζει ποτέ έναν σοσιαλιστή δήμαρχο στη Βαρκελώνη, ενώ από το εκλογοδικείο αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή η επανακαταμέτρηση που μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπές, αφού ο σοσιαλιστής υποψήφιος ήρθε δεύτερος με διαφορά μόλις 141 ψήφων από την Κολάου, η οποία έχει πάντως μεγάλες πιθανότητες να επανεκλεγεί για τρίτη θητεία εάν υπάρξει ένας συμβιβασμός στο άτομό της από την ERC και το PSC, που ζητά από την πλευρά του την ψήφο της Αριστεράς για να εκλεγεί σοσιαλιστής δήμαρχος στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Το Barcelona En Comu και η ERC είναι αντίθετα στην επέκταση του αεροδρομίου της πόλης ή την ενίσχυση του τουρισμού, μετά τα μαζικά χαρακτηριστικά του, και ασφαλώς κατά της «ανάπτυξης» που προτείνουν οι σοσιαλιστές για το μέλλον της πόλης.

Η Κολάου πάντως αρνήθηκε να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτιο του Sumar στις βουλευτικές εκλογές προτιμώντας να συνεχίζει να δίνει τη μάχη της για το Δήμο της Βαρκελώνης, στηρίζοντας όμως τις προσπάθειες της Γιολάντα Ντίαθ. «Όσο μπορώ θα συνεισφέρω για τη συνεργασία και τις συμμαχίες ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς, τόσο στον πρωτεύουσα της Καταλονίας όσο και στην υπόλοιπη Ισπανία», δήλωσε η Κολάου, που είχε υπογραμμίσει και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής εκστρατείας ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα δημοτικά πράγματα της Βαρκελώνης.

 

Σάντσεθ: Μπορούμε να σταματήσουμε το αντιδραστικό κύμα

 

Ο Πέδρο Σάντσεθ, που είχε δώσει σκληρή μάχη για να ανακτήσει την ηγεσία του κόμματός του και να ανατρέψει τον Μαριάνο Ραχόι, απευθύνθηκε με ιδιαίτερα σκληρούς τόνους κατά της «ακραίας δεξιάς και της ακροδεξιάς», το Λαϊκό Κόμμα και το Vox, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους σοσιαλιστές βουλευτές και γερουσιαστές στο κοινοβούλιο.

«Η Ισπανία μπορεί να σταματήσει το αντιδραστικό κύμα», που για τον Σάντσεθ παίρνει μαθήματα από την πραξικοπηματική τακτική του Τραμπ, τον Μπολσονάρου και τον Όρμπαν. Ο Σάντσεθ ζήτησε από τους Σοσιαλιστές να παραμείνουν «ήρεμοι και αποφασισμένοι» και να απαντήσουν «σε αυτόν τον καταρράκτη προσβολών και ψεμάτων με επιχειρήματα στα πλαστά με δεδομένα».

Ο Σάντσεθ επανέλαβε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ήττα των εκλογών και προσπάθησε να δώσει θάρρος σε μέλη και τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και τον προοδευτικό κόσμο. «Κανένας ηγέτης που αξίζει να είναι ηγέτης δεν μπορεί να κοιτάξει από την άλλη πλευρά όταν οι δικοί του υφίστανται τόσο άδικη και άδικη τιμωρία. Με πονάει να χάνω. Αλλά με πληγώνει περισσότερο το ότι όταν χάνω οι άμεσες συνέπειες πέφτουν σε ανθρώπους που θαυμάζω. Έπρεπε να κάνω ένα βήμα μπροστά σε αυτούς, δεν μου ήταν δύσκολο να το καταλάβω, έπρεπε να αποδεχτώ τα αποτελέσματα και την πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα», τόνισε ο Σάντσεθ. «Ανεξάρτητα από το πόσο ισχυροί είναι, τη στιγμή της αλήθειας, η ψήφος ενός οδηγού λεωφορείου αξίζει το ίδιο με αυτή ενός ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης», τόνισε ο Σάντσεθ κοιτώντας το μέλλον και καλώντας «τους δικούς του ανθρώπους» να σταματήσουν αυτό το «αντιδραστικό κύμα». «Για τα παιδιά μας. Για τους υπερήλικες μας. Για τους άνδρες και τις γυναίκες που θέλουμε το καλύτερο της ισπανικής κοινωνίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να σταματήσει αυτό το αντιδραστικό ρεύμα. Είμαι πεπεισμένος ότι αν κινητοποιηθούμε θα κερδίσουμε τις εκλογές», κατέληξε ο Σάντσεθ, ενώ ορισμένοι προϊδεάζουν ότι ο Σάντσεθ μπορεί να αναλάβει σε περίπτωση ήττας του τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετώπισε με σχετική ψυχραιμία την προκήρυξη των εκλογών στην Ισπανία παρά το γεγονός ότι η Μαδρίτη αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ.

 

Εν λευκώ στήριξη φασιστών απαιτεί η ισπανική δεξιά

 

«Εάν θέλετε να ρίξουμε τον «σαντισμό» πρέπει να μας διευκολύνετε», προειδοποίησε λιτά και κατηγορηματικό τους φασίστες του Vox ο ηγέτης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νουνιέθ Φεϊχόο, ζητώντας από το Vox να δώσει στο Λαϊκό Κόμμα εν λευκώ την ψήφο του για να κυβερνήσει στις Περιφέρειες και τους Δήμους που η δεξιά και η ακροδεξιά έχουν την πλειοψηφία, κατανοώντας ότι η συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος με το Vox στις Περιφέρειες και τους Δήμους θα ενισχύσει τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινής γνώμης αναβιώνοντας τους εφιάλτες του φρανκισμού. Εάν όμως το Vox απειλήσει να καταψηφίσει τους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους στα τοπικά κοινοβούλια και τα δημοτικά συμβούλια το Λαϊκό Κόμμα θα πρέπει να διαπραγματευτεί συμφωνίες που θα καταλήξουν στην ανάληψη ηγετικών ευθυνών στις αυτοδιοικητικές αρχές από τους απογόνους του Φράνκο ενισχύοντας την πόλωση ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Ακόμη και οι εθνικιστικές δεξιές δυνάμεις της Καταλωνίας και της Χώρας των Βάσκων άρχισαν να μιλούν για δημοκρατικό μέτωπο κατά της συνεργασίας της ισπανικής δεξιάς και ακροδεξιάς στις Περιφέρειες, του Δήμους και πιθανώς την εθνική κυβέρνηση της χώρας.

Την ίδια στιγμή οι δεξιοί λαϊκιστές «Πολίτες», που εξαφανίστηκαν στην πράξη από τον πολιτικό χάρτη της χώρας, έκαναν ένα πολύτιμο δώρο στο Λαϊκό Κόμμα και τον Φεϊχό δηλώνοντας ότι δεν θα κατέβουν στις εκλογές, αφήνοντας το μονοπώλιο της δεξιάς ψήφου στο Λαϊκό Κόμμα. Οι «Πολίτες» είχαν το 13,93% και 40 βουλευτές το 2015, 57 βουλευτές στις εκλογές που έγινα τον Φεβρουάριο του 2019, για να καταρρεύσουν στους 10 βουλευτές στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο του 2019, χάνοντας 2,5 εκατομμύρια ψήφους, αφού προηγούμενα είχαν αρνηθεί ακόμη και να συζητήσουν με τον Σάντσεθ την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

 

Εκπτώσεις 90% στα εισιτήρια για νέους

 

Για τις νέες και τους νέους της Ισπανίας και τους κοινοτικούς πολίτες από 18 έως 30 ετών που έχουν τη διαμονή τους στην χώρα, την Πέμπτη 1 Ιουνίου ξεκίνησε ένα εύκολο για τις μετακινήσεις τους καλοκαίρι, αφού θα μπορούν να έχουν έκπτωση έως 90% στα υπεραστικά λεωφορεία και τα τρένα και έως 50% στο Interrail για να ταξιδεύσουν από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Αργύρης Παναγόπουλος Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet