Έναν ακόμη νεκρό εργάτη και δύο τραυματίες μετρά η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, όταν τη Δευτέρα 29 Μαΐου, κατά τη διάρκεια εργασίας τους για την επισκευή του πλοίου Asterion II, λόγω έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού, έφυγε πτερύγιο της προπέλας και τους καταπλάκωσε.

Για όσους και όσες έχουν κάποιον δικό τους που να έχει δουλέψει στη Ναυπηγοεπισκευαστική Περάματος, μόνο σοκ, δυστυχώς, δεν μπορεί να αποτελέσει αυτή η είδηση. Οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας είναι γνωστές εδώ και χρόνια και τα ατυχήματα διόλου σπάνια. Έτσι, όποτε «έρχεται καράβι» στη Ζώνη, από τη μία μπορεί να δίνει ανακούφιση ότι επιτέλους θα έχουν πάλι δουλειά, καθώς ο κλάδος μαστίζεται από υψηλή ανεργία, και από την άλλη, κάθε μέρα είναι αγωνία για το αν θα επιστρέψουν οι εργάτες σώοι και αβλαβείς σπίτι τους. Η επικινδυνότητα των συνθηκών, βέβαια, μεγιστοποιείται από την έλλειψη ελέγχων, την πίεση των εργοδοτών για εντατικοποίηση της δουλειάς χωρίς τα απαραίτητα διαλείμματα ανάπαυσης ή με υπερωρίες σε μια ούτως ή άλλως ιδιαίτερα κοπιαστική χειρωνακτική εργασία.

Σ’ αυτές τις εγκληματικές πρακτικές αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε στο δελτίο ειδήσεων του Open και η σύζυγος του αδικοχαμένου εργάτη: «Εύχομαι με τη σημερινή απεργία η φωνή των αγανακτισμένων εργαζομένων να ευαισθητοποιήσει και να ταρακουνήσει τους υπεύθυνους, ώστε να μην υπάρξει άλλο ''μεροκάματο του τρόμου'', να μην ξεχαστεί το συμβάν και να μην πονέσει άλλη οικογένεια άδικα. Δεν παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές. Έλεος. Φτάνει. Απαιτώ να βρεθούν οι υπεύθυνοι. Καλό ταξίδι στον υπέροχο πατέρα και σύζυγο που έχασε τη ζωή του για ένα μεροκάματο εις βάρος κάποιων ανεύθυνων, με εκτίμηση στις οικογένειες που χάνουν κάποιον δικό τους άνθρωπο».

Γι’ αυτές τις εγκληματικές πρακτικές φώναζαν εδώ και μήνες και τα σωματεία του χώρου, έχοντας κάνει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, χωρίς βέβαια να έχουν εισακουστεί. Λίγες μέρες πριν, άλλωστε, κατά την απεργία της 17ης Μαΐου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος, προειδοποιούσε, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του: «Παρακολουθούμε όλοι το τελευταίο διάστημα τη δραστηριότητα στον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής να μεγαλώνει και να βγαίνουν εκατομμύρια στις πλάτες μας για εφοπλιστές και εργολάβους. Ταυτόχρονα, τα χρήματα που βγάζουμε από τη δύσκολη και επικίνδυνη εργασία μας να φτάνουν για να καλύψουμε όλο και λιγότερες από τις ανάγκες των οικογενειών μας. Την ίδια ώρα η πίεση για παραπάνω δουλειά, για πιο γρήγορη παράδοση κάθε πλοίου, οδηγεί καθημερινά σε μικρότερα ή μεγαλύτερα ατυχήματα στα ναυπηγεία και τα επισκευαζόμενα πλοία, κατάσταση που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν, σε ένα ή περισσότερα τραγικά γεγονότα. Η κυβέρνηση συνεχίζοντας σταθερά τον δρόμο των προηγούμενων έχει στην ουσία καταργήσει κάθε έλεγχο στους χώρους δουλειάς, απαξιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που ελέγχουν την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, αφήνοντας την εργοδοσία να θησαυρίζει ανενόχλητη».

Το συνδικάτο έχει προχωρήσει ήδη σε δύο 24ωρες απεργίες, την Τρίτη και την Τετάρτη, ζητώντας την απόδοση δικαιοσύνης για το εργατικό δυστύχημα, αλλά και την άμεση επίλυση των παραγόντων που το προκάλεσαν, ενώ πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη του υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με εκπρόσωπους των εργαζομένων. Σημειώνεται, επίσης, πως συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι να οριστεί δικάσιμος, ο πλοίαρχος του πλοίου, ο τεχνικός ασφαλείας – επιβλέπων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, ο εργοδότης του χειριστή του γερανοφόρου οχήματος και ο εκπρόσωπος της επιχείρησης που διενεργούσε τις επισκευαστικές εργασίες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η ανακοίνωση του Σωματείου Μετάλλου, μετά το τραγικό γεγονός: «Σήμερα θρηνούμε έναν ακόμα συνάδελφο μας στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που συντελείται στην ναυπηγοεπισκευστική ζώνη του Περάματος, στη Σύρο, στη Σαλαμίνα, στην Ελευσίνα εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση και τους ανύπαρκτους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Μόλις τους τελευταίους έξι μήνες, το συνδικάτο Μετάλλου έχει κάνει τέσσερις απεργίες, δεκάδες καταγγελίες και στάσεις εργασίας για τα ζητήματα αυτά. Δεν είμαστε μάντεις, κάθε μέρα προειδοποιούμε για αυτό που βιώνουμε. (…) Με προεκλογικό αέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στο Πέραμα, αλλά είδε μόνο χαμόγελα. Τα χαμόγελα των μεγαλοεργολάβων, μπροστά στα νέα τεράστια κέρδη που βγάζουν από την απλήρωτη, ανασφαλή και επικίνδυνη εργασία μας. Δεν είδε τα πρόσωπα των δικών μας οικογενειών που αγωνιούν αν θα επιστρέψουμε ζωντανοί και υγιείς στο σπίτι μας. Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία πανηγυρίζουν και κάνουν προεκλογικές φιέστες. Εργαζόμενοι χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς μέτρα προστασίας, με μισθούς πείνας, ενώ η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ο Σύνδεσμος των Ακτοπλόων, η Cosco, η Onex πανηγυρίζουν αμύθητα κέρδη. Απαιτούμε:

• Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

• Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου.

• Άμεση κήρυξη της ΤΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών, υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet