Οι λαμαρίνες εξαπλώνονται στις αθηναϊκές γειτονιές και προκαλούν έντονες αντιδράσεις των κατοίκων. Μετά την άθλια περίφραξη της πλατείας Εξαρχείων, ήρθε η σειρά της πλατείας Πρωτομαγιάς. Ένας ελεύθερος χώρος 25 στρεμμάτων στο κέντρο της Αθήνας, πλησίον του νέου σταθμού μετρό «Δικαστήρια», δίπλα στη σχολή Ευελπίδων, περιφράχτηκε με προσωρινό πλέγμα και μπετονένιες βάσεις, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για γραφεία και αποθήκες της Αττικό Μετρό.

Η επέκταση αυτή της κατειλημμένης περιοχής της πλατείας Πρωτομαγιάς προκαλεί έντονες αντιδράσεις από κατοίκους και συλλογικότητες της περιοχής, δεδομένου ότι ο ανοιχτός αυτός χώρος αποτελεί ανάσα για την τσιμεντένια πόλη και τους κατοίκους της.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια περίφραξης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Μαΐου στην πλατεία Πρωτομαγιάς, με πρωτοβουλία της κίνησης «Εμείς στο Πεδίον του Άρεως». Εκατοντάδες κάτοικοι και πολλές συλλογικότητες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να υπερασπιστούν «έναν από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους της γειτονιάς, τον οποίο χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση παιδιά, κάτοικοι όλων των ηλικιών, ντόπιοι και μετανάστες για να παίξουν, να αθληθούν και να κάτσουν με τις παρέες τους».

Η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε ζωντανή δημόσια συζήτηση, στην οποία ακούστηκαν άνθρωποι που ζουν στην περιοχή, καθώς και εκπρόσωποι από συνελεύσεις και συλλογικότητες υπεράσπισης των δημόσιων χώρων από πολλές γειτονιές της Αθήνας. Κοινός τόπος ήταν η ανάγκη να συνεχιστούν οι δράσεις, ώστε να μη μετατραπεί η πλατεία σε γραφεία και αποθήκες. Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε αναγκαίο να υπάρχει καθημερινή παρουσία στην πλατεία Πρωτομαγιάς το επόμενο διάστημα για να ενημερωθεί περισσότερος κόσμος για το ζήτημα.

Αποφάσισαν, επίσης, να απευθυνθούν και σε άλλους συλλόγους της περιοχής για να στηρίξουν την προσπάθεια (συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, σωματεία εκπαιδευτικών), αλλά και σε συλλόγους μηχανικών, ώστε να βοηθήσουν και στην απεύθυνση στους αρμόδιους φορείς (Αττικό Μετρό, υπουργείο Υποδομών, περιφέρεια, δήμο), για να απαντήσουν και επίσημα για τους σκοπούς της κατάληψης.

Στο πλαίσιο των δράσεων αποφασίστηκε να οργανωθεί διαμαρτυρία στην περιφέρεια Αττικής και σε ενδεχόμενη επίσκεψη του περιφερειάρχη στο Πεδίον του Άρεως και να γίνουν μαζικά τηλεφωνήματα σε αρμόδιες υπηρεσίες.

Μετά τη συζήτηση οι συγκεντρωμένοι με τα πανό τους πραγματοποίησαν πορεία μέσα από το Πεδίον του Άρεως προς το άγαλμα του Κωνσταντίνου, με τα συνθήματα να ακούγονται στη γύρω περιοχή: «Η πλατεία θέλει παιχνίδι κι αραλίκι, της Αττικό Μετρό δεν είναι το τσιφλίκι», «Να βρούνε άλλο χώρο να κάνουνε γραφεία, κάτω τα χέρια από την πλατεία», «Σαν κλείνουν οι δουλειές, σαν κλείνουν τα σχολεία, εμείς θα συνεχίσουμε να αράζουμε πλατεία».

Η αποφασιστικότητα που εκφράστηκε στην πρώτη αυτή κινητοποίηση έγινε πράξη το πρωί της Τρίτης 30 Μαΐου, όταν συνεργεία της AVAX –αναδόχου του έργου του σταθμού μετρό «Δικαστήρια»– άρχισαν να τοποθετούν λαμαρίνες πάνω στις μπετονένιες βάσεις γύρω από την πλατεία. Ήταν πολύς ο κόσμος από τη γειτονιά που κινητοποιήθηκε και έσπευσε στον χώρο.

Μέλη της κίνησης «Εμείς στο Πεδίον του Άρεως» ζήτησαν να δουν την οικοδομική άδεια της περίφραξης. Αποδείχθηκε, όπως ανακοίνωσαν, ότι ουδεμία οικοδομική άδεια υπήρχε και οι εργασίες πραγματοποιούνται με βάση το ΦΕΚ κατάληψης της πλατείας από την Αττικό Μετρό! Στη συνέχεια κλήθηκε η αστυνομία να σταματήσει τις παράνομες εργασίες και ο κόσμος που έφτανε συνεχώς στην πλατεία στάθηκε πάνω στις μπετονένιες βάσεις, αποτρέποντας τη συνέχιση της περίφραξης.

Όπως έγινε σαφές από τους κατοίκους, οι δράσεις δεν θα σταματήσουν. Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες ενημέρωσης, έχουν προγραμματιστεί ήδη συνελεύσεις και νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η κίνηση «Εμείς στο Πεδίον του Άρεως» είναι σαφής: «Κάθε τρόπος εναντίωσης μετράει!».

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet