Η Καλαμιά είναι ένα χωριουδάκι 200 κατοίκων, 9 χλμ. από την Κοζάνη στον Κεδρώνα, στις παρυφές του όρους Άσκιο. Τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί εκεί αρκετοί νέοι άνθρωποι, λόγω του πολύ καλού κλίματος και του φυσικού τοπίου. Με δικά τους έξοδα έχουν φτιάξει γήπεδο ποδοσφαίρου, με επόμενο στόχο τη δημιουργία παιδικής χαράς. Ξαφνικά και εν αγνοία τους ήρθαν δίπλα τους σαν κεραυνός, τρία φωτοβολταϊκά πάρκα, σε απόσταση 4 μέτρων από τα σπίτια, τα οικόπεδά και τα χωράφια τους, με τους κινδύνους που ελλοχεύουν αυτά τα πάρκα.

Αυτή η φαραωνική εγκατάσταση συνόλου 45 MW, θα καλύπτει μια έκταση 730 στρ. και θα περιβάλλει αμφιθεατρικά και ασφυκτικά το χωριό. Κατασκευαστής του έργου είναι μια θυγατρική εταιρεία της ΒΡ.

Χωροταξική Μελέτη της περιοχής, προκειμένου να ενσωματωθεί αρμονικά το εν λόγω έργο στον περιβάλλοντα χώρο, δεν υπάρχει. Με πρόσφατη απόφασή του το ΥΠΕΝ παρέτεινε την ολοκλήρωση του Χωροταξικού για τις ΑΠΕ για το τέλος 2024.

Παρόλα αυτά, κατά τη διαδικασία έγκρισης των δύο μεγαλύτερων έργων, παρακάμφθηκε η αρμόδια αρχή (Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) και η έγκριση χορηγήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, που εδρεύει στα Ιωάννινα και όχι από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που εδρεύει στην Κοζάνη. Προηγήθηκε η εν κρυπτώ έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από τον δήμο Κοζάνης, τον Απρίλιο του 2020, δια περιφοράς (τηλεφωνική συνομιλία).

Και ενώ ο σκοπός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι η καλύτερη συνεργασία του κράτους με την τοπική αυτοδιοίκηση, η εν λόγω Διοίκηση δεν ενημέρωσε ποτέ τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας, παρά δημοσίευσε για τους τύπους την απόφαση για διαβούλευση τον Νοέμβριο του 2020 στο τοπικό τύπο («Χρόνος»). Αυτή η δημοσίευση πέρασε απαρατήρητη από όλους, αφού εκείνη την εποχή δεν υπήρχε η παραμικρή υποψία για αυτά τα σχέδια.

Η έγκριση των δύο μεγαλύτερων έργων υπογράφθηκε στις 24-12-2020 (παραμονή Χριστουγέννων). Τον Ιανουάριο του 2021 εκδόθηκε αρνητική γνωμοδότηση για τους περιβαλλοντικούς όρους της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των δύο πρώτων έργων από το περιφερειακό συμβούλιο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και αίτημα ανάκλησης της απόφασης έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Τα παραπάνω δεν ελήφθησαν υπόψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Οι κάτοικοι δεν γνωρίζουν το σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου μεταφοράς, κάτι που μπορεί να δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Ενημερώθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς που θα μπορούσαν να μεσολαβήσουν για μία λογική λύση του προβλήματος που δημιουργεί η εν λόγω εγκατάσταση στην ήρεμη ζωή της κοινότητας. Παράλληλα, υποδείχθηκαν 2 εναλλακτικές θέσεις εγκατάστασης στο 1 χλμ. η μία και στα 4 χλμ. η άλλη, που δεν θα ενοχλούσαν το χωριό. Η εταιρεία απέρριψε αυτές τις λύσεις λόγω οικονομικού κόστους.

Οι φωτοβολταϊκοί συλλέκτες προκαλούν αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας και συνεπώς τη μείωση των βροχοπτώσεων της περιοχής εγκατάστασης, λόγω της αύξησης της απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας και την αντίστοιχη μείωση της αντανάκλασης αυτής από τη γη προς τον ουρανό. Παράλληλα, και από την απορροφούμενη ακτινοβολία ένα μικρό μέρος αυτής μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ το υπόλοιπο αποβάλλεται εν είδη μεγαλοκυματικής υπέρυθρης θερμικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον. Αυτή δεν συμβάλλει στη φωτοσύνθεση, όπως συμβαίνει με τη μικροκυματική προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία, αλλά θερμαίνει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και αυξάνει τη θερμοκρασία της περιοχής. Σε τοπικό επίπεδο δεν έχει προσδιορισθεί με καμία μελέτη η επίδραση του φαινομένου αυτού στο κλίμα του χωριού και στην υγεία των κατοίκων.

Οι κάτοικοι του χωριού είναι στο πόδι, διότι αναστατώνεται η υπόλοιπη ζωή τους από την πρωτοφανή απόφαση των αρχών να εγκαταστήσουν το φαραωνικό πάρκο στα 4 μ. από τα σπίτια τους, με την προφανή αλλοίωση του τοπίου, την καταστροφή των βοσκοτόπων, τη μόνιμη οπτική και αισθητική ρύπανση και τη θερμοκρασία που θα τους περιβάλλει ειδικά τους θερινούς μήνες. Τα παραπάνω αφενός θα υποβαθμίσουν τις περιουσίες τους και θα δώσουν το έναυσμα για την αντιστροφή της ανάπτυξης του οικισμού, με πιθανό άδειασμά του στο μέλλον.

Στις 26 Μαΐου, αμέσως μετά τις εκλογές, έγινε επέμβαση της αστυνομίας, με άγρια καταστολή και επίθεση κατά κατοίκων και διαμαρτυρόμενων φορέων και συλλογικοτήτων, με συλλήψεις και μηνύσεις από την εταιρεία κατασκευής. Ο αγώνας των κατοίκων είναι αδιάκοπος και συντονίζεται με κεντρικότερες κινητοποιήσεις στην πόλη της Κοζάνης, τις επόμενες ημέρες.

Τα παραπάνω συνεχή προβλήματα στην περιφέρεια Δ. Μακεδονίας προκλήθηκαν από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, που απελευθέρωσε τεράστιο ηλεκτρικό χώρο χιλιάδων MW, φέρνοντας δεκάδες «επενδυτές» στην περιοχή, με άγριες διαθέσεις κατάληψης βουνών, υδάτων και βοσκοτόπων εν είδη Ελντοράντο α λα Greca!

Στέργιος Μποζίνης Ο Στέργιος Μποζίνης είναι μέλος της κεντρικής αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, πρώην διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού του Λιγνιτικού Κέντρου Δ. Μακεδονίας της ΔΕΗ Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet