Οι φονικές εχθροπραξίες μεταξύ των δύο σουδανών πολέμαρχων του Αμπντελφαττάχ αλ-Μπουρχάν, επικεφαλής του σουδανέζικου στρατού (SAF), και του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο, του στρατηγού ο οποίος ηγείται των δυνάμεων ταχείας απόκρισης(RSF), συνεχίζονται αδιάκοπα από τη 15η Απριλίου. Αδιαμφισβήτητα, ο στόχος τους είναι η ολική επικράτηση ενός εκ των δύο στη μεταβατική κυβέρνηση και στο στρατό. Σύμφωνα με τη «Συμφωνία για την Ειρήνη» που υπεγράφη στη Τζούμπα το 2020, με τη λήξη της προσωρινής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών προβλέπεται η ανάληψη της εξουσίας από δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις εκτός του εύρους επιρροής του Εθνικού Κόμματος του Κογκρέσου(NPC), των παραφυάδων του πολιτικού Ισλάμ και του δικτάτορα Ομάρ αλ-Μπασίρ, του οποίου το καθεστώς κατέρρευσε με νέο στρατιωτικό πραξικόπημα στις 11/4/2019.

Η τελευταία, εύθραυστη εκεχειρία που υπεγράφη  στην Τζέντα, στις 20/5, δεν ανέκοψε τις πολεμικές συγκρούσεις που μαίνονται στις παρυφές της πρωτεύουσας στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις, προκαλώντας τη δυσφορία των ξένων μεσολαβητών όπως των ΗΠΑ και της Σ. Αραβίας. Οι δύο πολέμαρχοι εξαναγκάστηκαν στην παράταση της, διάρκειας 5 ημερών, προκειμένου «να δοθεί χρόνος στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να διεκπεραιώσουν το ζωτικής σημασίας έργο τους, στους κυβερνητικούς μηχανισμούς να προβούν σε επισκευές υποδομών και ανασύστασης των υπηρεσιών τους και σε ένοπλους να εκκενώσουν άμεσα υγειονομικές μονάδες περίθαλψης».

Στη χώρα μια ανείπωτη, συνεχώς επιδεινούμενη, ανθρωπιστική καταστροφή εξελίσσεται  ως απόρροια των φονικών συγκρούσεων: σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο του Σουδάν, έως τώρα, 866 πολίτες σκοτώθηκαν και 3.721 έχουν τραυματιστεί βαριά. Ταυτόχρονα ομάδες ένοπλων έχουν εισβάλλει και έχουν καταλάβει σπίτια, υποδομές ανθρωπιστικών οργανώσεων ακόμα και νοσοκομεία. Ταυτόχρονα εθελοντές γιατροί συστήνουν ιατρεία και μονάδες αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών σε μισογκρεμισμένα κτίρια, καθώς είναι αδύνατη η πρόσβαση των ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές λόγω του υψηλού κόστους νοσηλείας.

Αντίστοιχα οι τιμές των τροφίμων είναι υπέρογκες  με τα αποθέματα βασικών ειδών πρώτης ανάγκης να εξαντλούνται, λόγω της στρατιωτικής σύγκρουσης. Η αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ  στη χώρα πραγματοποιεί από κοινού με τον Ερυθρό Σταυρό αποστολές παροχής βασικών προϊόντων διατροφής στους πολίτες , ενώ και το Κατάρ από αέρος προέβη στη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Καθώς από τη Δευτέρα το απόγευμα είναι εν ισχύ η πενθήμερη παράταση της εκεχειρίας, μειώθηκε η ένταση των συγκρούσεων, όμως  ένοπλοι του σουδανέζικου στρατού και του Χ.Μ. Ντάγκαλο  αδιάκοπα  προβαίνουν σε συλλήψεις εκατοντάδων πολιτών, ακτιβιστές και εθελοντές, πολιτικών, γιατρών, ενώ ταυτόχρονα παρεμποδίζουν τη δημοσιογραφική κάλυψη του πολέμου. Συγκεκριμένα  πολιτοφυλακή του RSF συνέλαβε τον Νουρελντίν Σαλαχελντίν,  μέλος του Κόμματος του Σουδανέζικου Κογκρέσου. Ο πολιτικός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αφού τον χτύπησαν, τον μετέφεραν σε ένα υπόγειο στο οποίο ήδη υπήρχαν 200-300 κρατούμενοι. Τέλος, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν είδα ποτέ στη ζωή μου τόσο τρομακτικό μέρος από τo κέντρο κράτησης των Δυνάμεων Ταχείας Απόκρισης».  

Πρόσφατα στο Χαρτούμ, ειδική ομάδα της σουδανέζικης Ερυθράς Ημισελήνου περισυνέλλεξε 118 πτώματα που κείτονταν για μέρες στους δρόμους, με άμεσο κίνδυνο το ξέσπασμα θανατηφόρων επιδημιών. Και ενώ έχουν υπάρξει καταγγελίες ακόμα και σεξουαλικών επιθέσεων όπως και βιασμών  εναντίον γυναικών σε διάφορες πόλεις και στο Νταρφούρ, σε αυτές τις πιο σκοτεινές μέρες του ολέθρου, ο κυβερνήτης του ζήτησε από τους πολίτες να οπλιστούν, για να σώσουν τις ζωές τους και την περιουσία τους και να πολεμήσουν ενάντια στις στρατιωτικές μονάδες των πολέμαρχων. Τέλος, ο Αμπντελφαττάχ αλ-Μπουρχάν, ως ηγέτης του Σουδάν και ενώ ο λαός του εξοντώνεται, απηύθυνε συγχαρητήριο μήνυμα στον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν. Διαψεύστηκαν οι φήμες ότι ο αντίπαλός του έχασε τη ζωή του στο φλεγόμενο Χαρτούμ.

Μάταια οι μεσολαβητές για την υπογραφή της πρόσφατης εκεχειρίας, οι ΗΠΑ και η Σ. Αραβία, η Αφρικανική Ένωση, η Κίνα, ο ΟΗΕ κ.ά. ζητούν τον τερματισμό των εχθροπραξιών, προκειμένου να αναζητηθεί πολιτική λύση. Διαφορετικές πρωτοβουλίες που έχουν τεθεί για τον τερματισμό του πολέμου, αντανακλούν τα ιδιαίτερα γεωστρατηγικά συμφέροντα κρατικών/υπερεθνικών δρώντων. Μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να σταματήσει τον εμφύλιο των πολέμαρχων. Και σε αυτήν την περίπτωση θα απαιτηθεί ο σχηματισμός προσωρινής, αμιγώς πολιτικής, κυβέρνησης που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών και θα δρομολογήσει την ενεργοποίηση της διαδικασίας αφοπλισμού, αποστράτευσης και επανένταξης, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση, όπως της χορήγησης αμνηστίας σε όσους διέπραξαν θηριωδίες εναντίον του λαού. Η μοναδική πολιτική λύση που θα επιφέρει την αποκατάσταση της πολυπόθητης δημοκρατίας θα φέρει τη σφραγίδα των Επιτροπών Αντίστασης, των δημοκρατικών κινημάτων και της Συμμαχίας των «Δυνάμεων για τη Ριζοσπαστική Αλλαγή» που αποτελείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, συλλογικότητες της κοινωνίας των πολιτών και εργατικά συνδικάτα.

 

Επί του πιεστηρίου

 

Σύμφωνα με το Reuters , το οποίο επικαλείται διπλωματική πηγή εντός του Σουδάν, ο σουδανικός στρατός ανέστειλε τη συμμετοχή του από την Συμφωνία στην Τζέντα.  Ο Α. Μπουρχάν δήλωσε ότι αν χρειαστεί ο στρατός του θα χρησιμοποιήσει τη μέγιστη ισχύ στις πολεμικές επιχειρήσεις.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet