Δύο κεντρικούς πολιτικούς στόχους θα επιδιώξει προεκλογικά η ΝΔ. Τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση της ευρύτερης συντηρητικής (έως και αυταρχικής) παράταξης, και τις ελάχιστες δυνατές απώλειες κεντρώων ψηφοφόρων που την υποστηρίξαν στις κάλπες της 31ης Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο στόχο, μια πρώτη επιτυχία θα μπορούσε να θεωρηθεί η ανταπόκριση του Φαήλου Κρανιδιώτη. Τη Δευτέρα, ο μέχρι προχθές επικεφαλής, μαζί με τον Θ. Τζήμερο, της «Εθνικής Δημιουργίας», κατέθεσε δημόσια την πρόθεσή του να ψηφίσει Κυριάκο Μητσοτάκη και ΝΔ (με αυτή τη σειρά…) και κάλεσε τους υποστηρικτές του να πράξουν το ίδιο, με το επιχείρημα ότι μια σαρωτική νίκη της ΝΔ θα της στερήσει κάθε «άλλοθι να μην κάνει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, να συντρίψει την εγκληματικότητα και να ξεδοντιάσει την μηδενιστική αριστερά», που «ταυτίζεται με κάθε περιθωριακό εγκληματικό στοιχείο και με εχθρούς της χώρας».

Αν η όποια «συγκομιδή» από τις 48.000 ψήφους (0,81%) της «Εθνικής Δημιουργίας» θα μπορούσε και να παραβλεφθεί ως αμελητέα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις 172.208 ψήφους που έδρεψε το ακροδεξιό κόμμα «Νίκη», στερώντας τις από τη «μεγάλη συσπείρωση» στην οποία υπολογίζει ο Κ. Μητσοτάκης για να επιτύχει την παντοδυναμία.

Το 2,92% της «Νίκης» απέχει μόλις ένα βήμα από την είσοδο στη Βουλή. Αν στις 25 Ιουνίου αυτό το βήμα γίνει, αν η «Νίκη» κατέβει ξανά στις εκλογές, αλλάζουν οι εκλογικοί συσχετισμοί, ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας.

Μπροστά στον ορατό κίνδυνο, ο Κ. Μητσοτάκης δεν αρκέστηκε να διεκδικήσει από τηλεοράσεως για λογαριασμό του το ακροατήριο της πατριωτικής και χριστεπώνυμης Δεξιάς. «Οι πραγματικοί πατριώτες κρίνονται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια…», είπε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» τη Δευτέρα, και χαρακτήρισε «αδιανόητο να υπάρχουν κόμματα τα οποία να προβάλλουν ότι έχουν την προτίμηση ή τη στήριξη της εκκλησίας ή εκκλησιαστικών παραγόντων». Αποφάσισε, επιπλέον, να μεταβεί στο Άγιον Όρος το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για να κρούσει τον κώδωνα στα μοναστήρια εκείνα, και στους μοναχούς που υποστηρίζουν το κόμμα που ομνύει στις «αρχές και τις αξίες του ελληνισμού και της ορθόδοξης πίστης», και –επικουρούμενος από τη δήλωση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ότι δεν θα ανεχθεί «τη χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της εκκλησίας για την επιδίωξη αλλότριων σκοπών»– να επιχειρήσει να ανακόψει την πορεία προς τη «Νίκη».

Εν τω μεταξύ, τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα, και η πρόκληση πιο δυσεπίλυτη, όσον αφορά το δεύτερο στόχο, το στόχο να μην υπάρξουν διαρροές κεντρώων ψήφων από το 40,80%. Όταν ο Κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε, στην ίδια εκπομπή, ποιον, ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, θα προτιμούσε στην αξιωματική αντιπολίτευση, η απάντησή του ήταν έμμεση, αλλά σαφής: «Μια ώριμη δημοκρατία χρειάζεται και μια αξιόπιστη αντιπολίτευση. Αυτό το οποίο είδαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση».

Ευελπιστούν στη ΝΔ η διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να σμικρυνθεί στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ή, ακόμη καλύτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί τρίτο κόμμα, όμως γνωρίζουν επίσης ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί άκρως επιζήμιο για το κόμμα τους, καθώς συνεπάγεται διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ όχι αποκλειστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τη ΝΔ, κυρίως διαρροές κεντρώων, πασοκογενών ψηφοφόρων που –βέβαιοι(;) ότι εξαιτίας της απλής αναλογικής δεν υπήρχε περίπτωση αυτοδυναμίας– τον Μάιο ψήφισαν ΝΔ για να αποτρέψουν κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά υπάρχει ένας επιπλέον φόβος. Η ελπιζόμενη αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ να μην εισπραχθεί από τον διεκδικητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προτιμά η ΝΔ, αλλά να προκύψει από διαρροές προς το «ΜέΡΑ25» ή την «Πλεύση Ελευθερίας», με αποτέλεσμα οι δύο αυτοί να βρεθούν εντός Βουλής, ανεβάζοντας παραπέρα τον πήχη της αυτοδυναμίας.

Κινήσεις υπαγορευμένες από την επιθυμία να εμποδιστεί παντοιοτρόπως η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απειλήσουν την αυτοδυναμία. Όχι τυχαία ο Κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» και στον Αλέξη Παπαχελά, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, να υπάρξουν «ίσως και τρίτες εκλογές των Αύγουστο», επιρρίπτοντας την ευθύνη στον Ν. Ανδρουλάκη και στην «αγωνία του (μόνο) για τα ποσοστά του στην αντιπολίτευση» –τα ίδια ποσοστά για τα οποία, παρεμπιπτόντως, ενδιαφέρεται και η ΝΔ, στη δική της αγωνία να απαλλαγεί από το βραχνά του ΣΥΡΙΖΑ!

Γρίφος – γρίφος που απαιτεί επειγόντως λύση.

Και επιστροφή –επιστροφή στο μεγάλο ζητούμενο. Στην αποτροπή του κινδύνου να επανέλθουν στην κοίτη του ΠΑΣΟΚ οι κεντρογενείς ψήφοι που πλέον δεν αισθάνονται απειλημένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν εξηγείται διαφορετικά η επιλογή του Κ. Μητσοτάκη να ξεκινήσει συμβολικά την προεκλογική περιοδεία του από την Κρήτη. Ούτε, βεβαίως, η επίθεση του εκπροσώπου της ΝΔ, Άλκη Σκέρτσου στο ΠΑΣΟΚ, με την κατηγορία ότι σχεδιάζει φοροεπιδρομές, όπως, υποτίθεται, επεφύλασσε στην επιχειρηματικότητα και στην περίφημη «μεσαία τάξη» ο ΣΥΡΙΖΑ: αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων, συν έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων, συν επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές.

Μια γερή δόση διαστρέβλωσης όσων είπαν αντίστοιχα στον Σκάι και στην ΕΡΤ οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνής και Ελένη Χρονοπούλου, διαστρέβλωσης κατ’ απομίμηση της παραποιητικής εκμετάλλευσης που υπέστη προεκλογικά η προσωπική άποψη του Γιώργου Κατρούγκαλου περί αύξησης των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Μια σαφής πρόγευση της μεταχείρισης που επιφυλάσσει ο Κ. Μητσοτάκης στον Ν. Ανδρουλάκη και στο κόμμα του αν δεν «πάνε με τα νερά» της ΝΔ σε περίπτωση, π.χ., διακινδύνευσης της αυτοδυναμίας.

Και ένα ερώτημα. Θα επιμείνει και μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ του Ν. Ανδρουλάκη στη γραμμή των υποτιθέμενων ίσων αποστάσεων, που τόσο... παραγωγικά υπηρέτησε την υπόθεση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου την προηγούμενη τετραετία.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet