«Καταφέραμε την πιο πλατιά και πλουραλιστική συμφωνία ανάμεσα σε προοδευτικές και πράσινες δυνάμεις σε όλη τη δημοκρατική ιστορία. Το πρώτο βήμα για την οικοδόμηση ενός συναρπαστικού, φεμινιστικού και νικηφόρου σχεδίου, που βάζει πάντα στο κέντρο την κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη. Το μέλλον αποτελεί ένα ανοικτό έργο. Βγήκαμε για να κερδίσουμε την χώρα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Sumar, που κατέστησε σαφές ότι επιτέλους τα δεκατρία κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, της οικολογίας και των τοπικών και περιφερειακών ιδιαιτεροτήτων της χώρας θα κατεβούν ενωμένα στις εκλογές της 23ης Ιουλίου για να κερδίσουν και την τελευταία έδρα και να αποτελέσουν στην πράξη τον πραγματικό  φραγμό σε μια επικίνδυνη δεξιά και ακροδεξιά.

Η Γιολάντα Ντίαθ, που ανήκει εδώ και πολλά χρόνια μόνο στο ΚΚ της Ισπανίας, θα είναι η υποψήφια πρωθυπουργός του Sumar και της Αριστεράς.  Ο δρόμος όμως της ενότητας ανάμεσα στο Sumar, το Podemos, την Ενωμένη Αριστερά, το «Περισσότερο Χώρα», το Compromis της Βαλένθια, τους Πράσινους Ίσο, την Πράσινη Συμμαχία και μια σειρά άλλων τοπικών και περιφερειακών κομμάτων αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολος γιατί η Αριστερά έδειξε μια από τις χειρότερες όψεις της που δεν είχε τίποτα κοινό με το μεγαλείο του κυβερνητικού και κοινωνικού της έργου. Το ψηφοδέλτιο του Sumar θα έχει μια εικόνα της Ντίαθ, ενώ η συμμετοχή των 13 περίπου κομμάτων και οργανώσεων οδηγεί σε εσωτερικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το Podemos, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τις καταγγελίες του Πάμπλο Ιγκλέσιας και της διαπραγματευτικής ομάδας του Podemos για βέτο εναντίον ηγετικών στελεχών του για να αποκλειστεί η πιθανότητα επανεκλογής τους. Εκτός ψηφοδελτίων θα παραμείνει η υπουργός Ισότητας και δεύτερη στην ιεραρχία του κόμματος Ιρένε Μοντέρο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάμπλο Ετσενίκε, ο βουλευτής Ράφα Μαγιοράλ, η γραμματέας Ισότητας Άνχελα Ροντρίγκεθ, η κυβερνητική εκπρόσωπος εναντίον της βίας κατά των γυναικών Βικτόρια Ροσέλ και άλλα ηγετικά στελέχη του Podemos.   

Τα τουλάχιστον 13 εθνικά, περιφερειακά και τοπικά κόμματα και ομάδες που θα συμπεριληφθούν στο συνασπισμό του Sumar της Γιολάντα Ντίαθ κατέληξαν την τελευταία στιγμή σε συμφωνία με το Podemos, το οποίο εδώ και ημέρες είχε καταγγείλει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι δυνάμεις και παράγοντες της Αριστεράς έθεταν βέτο στις υποψηφιότητές στελεχών του σε εκλέξιμες θέσεις, από τη στιγμή που στην Ισπανία η εκλογή των βουλευτών και των γερουσιαστών πραγματοποιείται διαμέσου της λίστας και δεν υπάρχει η προσωπική επιλογή των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με το Sumar το Podemos θα έχει 13 επικεφαλής ψηφοδελτίων καταφέρνοντας να εκλέξει στην καλύτερη των περιπτώσεων οκτώ βουλευτές, με βάση τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις.  Η εκπροσώπηση του Podemos «είναι ευρέως εγγυημένη και δεν θα μπορούσε να γίνει με άλλη μορφή», τόνισε από την πλευρά του το Sumar, στο οποίο συμμετέχουν τελικά το Movimiento Sumar, η Ενωμένη Αριστερά, το Catalunya En Comú της Άντα Κολάου, το «Περισσότερο Χώρα» και «περισσότερο Μαδρίτη» του Ινίχο Ερεχόν και της συντρόφου του Ρίτα Μαέστρε, το Compromís της Βαλένθια, η Chunta Aragonesista της Αραγονίας, τα Més per Mallorca και Més per Menorca των δύο Βαλεαρίδων Νήσων, το Πράσινοι Ίσο, η Πράσινη Συμμαχία, το Σχέδιο Ντράγκι των Κανάριων Νήσων,  το Batzarre των Βάσκων της Ναβάρα, η Αριστερά των Αστουριών, η Πρωτοβουλία του Λαού της Ανδαλουσίας και το Zaragoza En Común της Θαραγόσα.

 

Η Αριστερά εγγυήτρια της προοδευτικής κυβέρνησης

 

Η ενότητα της Αριστεράς αποτελεί πραγματική προϋπόθεση για να μπορέσει να υπάρχει μια προοδευτική κυβέρνηση μετά τις εκλογές, δεδομένου του εκλογικού νόμου που πριμοδοτεί τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Στις εκλογές του 2019, οι Σοσιαλιστές με το 28% των ψήφων πήραν το 34,2% των εδρών, το Λαϊκό Κόμμα μα το 20,8% πήρε το 25,4% των εδρών, ενώ το Unidas Podemos με το 12,06% είχε πάρει το 9,7% των εδρών.

Η Ντίαθ επιτέθηκε στη δικομματική υπόσταση της προεκλογικής εκστρατείας από τον Σάντσεθ και κυρίως στο γεγονός ότι πρότεινε έξι εβδομαδιαίες τηλεοπτικές αναμετρήσεις με τον ηγέτη της δεξιάς Φεϊχόο. «Ο δικομματισμός ανήκει στο παρελθόν. Είναι εκτός πραγματικότητας σε ό,τι αφορά τη χώρα μας. Εάν κάποιος νομίζει ότι το μέλλον της Ισπανίας το ανακεφαλαιώνει μία φωτογραφία του Πέδρο Σάντσεθ με τον Φεϊχόο είναι εκτός πραγματικότητας. Ο δικομματισμός αποτελεί το παρελθόν. Θα συνεχίσουμε να αθροίζουμε δυνάμεις (Sumando από το Sumar) για να οικοδομήσουμε το  μέλλον»,  τόνισε η Ντίαθ, που στοχεύει να μετατρέψει το Sumar στην τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας αποτρέποντας μια δεξιά και ακροδεξιά πλειοψηφία. 

H τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην El Pais και την Cadena Ser και διεξήχθη στις 31 Μαΐου δείχνει τη νίκη του Λαϊκού Κόμματος και του Vox σε περίπτωση που η Αριστερά κατέβαινε διασπασμένη στις εκλογές, με το Sumar και το Podemos να κατεβάζουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια, ενώ στην αντίθεση περίπτωση ενωμένοι θα κερδίσουν περισσότερες έδρες αποτρέποντας τη νίκη της δεξιάς και επιτρέποντας το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Σάντσεθ στη δεύτερη ψηφοφορία στη βουλή που χρειάζεται την απλή πλειοψηφία. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ενωμένη η Αριστερά θα έφθανε στο 15,6% ξεπερνώντας το 13,6% του Vox. Το Sumar πάντως φαίνεται να καταφέρνει να αποσπάσει ψήφους από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, γεγονός που αναμένεται ότι θα οδηγήσει τους Σοσιαλιστές να ανοίξουν μέτωπα κατά της Αριστεράς.

O Σάντσεθ διέψευσε ως fake news την υπόθεση να αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα του NATO σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές. «Δυστυχώς αυτά τα μέσα ενημέρωσης δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο χώρο για να διαψεύσουν αυτό το αστείο»,  τόνισε.

 

Αποκλεισμός της Ιρένε Μοντέρο

 

Η γενική γραμματέας του Podemos Ιόνε Μπελάρα ανακοινώνοντας τη συμμετοχή του Podemos  στο Sumar, ελάχιστες ώρες πριν από τη λήξη της διορίας κατάθεσης των υποψηφιοτήτων, κατάγγειλε ότι με την πρότασή της η Γιολάντα Ντίαθ έθεσε βέτο στην εκλογή της Ιρένε Μοντέρο, της υπουργού Ισότητας και συντρόφου του Πάμπλο Ιγκλέσιας και ότι με την πρακτική του το Sumar μπορεί να οδηγήσει το Podemos χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

«Από την ομάδα διαπραγμάτευσης της Γιολάντα Ντίαθ μάς μετέφεραν ότι η παρουσία της Ιρένε Μοντέρο στην ομάδα που θα συμμετάσχει στις επόμενες γενικές εκλογές αποτελεί ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για να καταλήξουμε σε μια ενωτική συμφωνία», τόνισε η Μπελάρα, συμπληρώνοντας ότι «ως γενική γραμματέας θέλω να σας πω ότι λυπάμαι πολύ που η Γιολάντα, διαμέσου της ομάδας της, πρότεινε η εκλογική συμφωνία συνασπισμού με το Podemos και το Sumar να οικοδομηθεί πάνω στον αποκλεισμό μιας συντρόφισσας που πήγε τις φεμινιστικές μεταρρυθμίσεις τόσο μακριά όσο κανένας άλλος μέχρι σήμερα στην χώρα μας. Μας ζητήθηκε επανειλημμένα να θυσιάσουμε τον πιο δραστήριο πολιτικό μας».

Η γενική γραμματέας του Podemos υπογράμμισε επίσης ότι «η Ιρένε έκανε μια παρέμβαση στο Συμβούλιο Συντονισμού του Podemos για να θέσει τη διαθεσιμότητά της στο Podemos, για να κάνει τα απαραίτητα όσο άδικα και εάν είναι, για να εγγυηθεί την ενότητα, αλλά η απάντησή μου ως γενικής γραμματέας και καθενός και καθεμίας από τα μέλη της γραμματείας είναι ότι η στάση αυτή δεν μας φαίνεται μόνο άδικη, αλλά και αποτελεί ένα πολιτικό λάθος».

 

 

Μαθήματα εσωτερικής δημοκρατίας

To Συμβούλιο Συντονισμού του Podemos πήρε την απόφαση της συμμετοχής του κόμματος στο Sumar μετά από εσωτερική ψηφοφορία που διοργανώθηκε σε λιγότερες από 24 ώρες και συμμετείχαν περισσότερα από 50.000 μέλη του, δεδομένου ότι τα δημοψηφίσματα της βάσης αποτελούν καταστατικά το μηχανισμό νομιμοποίησης των αποφάσεων του κόμματος.  Το 92% των μελών ψήφισε υπέρ της ανάθεσης της υπογραφής της συμφωνίας συμμετοχής στο Sumar στην ηγεσία του κόμματος. Τώρα θα ακολουθήσουν εσωτερικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφιοτήτων του Podemos, όπως έχει καθιερωθεί σχεδόν σε όλα τα ισπανικά αριστερά κόμματα μετά το κίνημα των Αγανακτισμένων και τη δημιουργία του Podemos. Η συμμετοχή των περισσότερων από 50.000 μέλη του Podemos στο εσωτερικό δημοψήφισμα, που διοργανώθηκε σε λιγότερο από 24 ώρες, απέδειξε ότι το Podemos αποτελεί το μεγαλύτερο σε συμμετοχή αριστερό ισπανικό κόμμα.

Την Πέμπτη, το 96,11% της βάσης του «Περισσότερη Μαδρίτη» της Μόνικα Γκαρθία και της Μόνικα Μαέστρε, που βρίσκονται κοντά στο «Περισσότερο Χώρα» του Ερεχόν, αποφάσισε τη συμμετοχή του περιφερειακού σχήματος στο Sumar, όπως και το μικρό κόμμα των Καναρίων Νήσων «Σχέδιο Δράκος».

Σε ό,τι αφορά την Ενωμένη Αριστερά όσοι και όσες θέλουν να είναι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια θα πρέπει να το δηλώσουν έως τις 10 Ιουνίου, ενώ στις 13 και 14 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η ψηφιακή και στις 15 Ιουνίου η δια ζώσης εκλογή των υποψηφίων, στις 16 Ιουνίου θα ανακοινωθούν τα προκαταρτικά και το Σάββατο 17 Ιουνίου τα τελικά αποτελέσματα. Ο Ενρίκε Σαντιάγκο, ο γενικός γραμματέας του ΚΚ της Ισπανίας, εξαιρετικός ακτιβιστής δικηγόρος και άνθρωπος της πλήρους εμπιστοσύνης της Ντίαθ, φαίνεται ότι θα μεταναστεύσει από το ψηφοδέλτιο της Μαδρίτης σε ένα από τα σίγουρα ψηφοδέλτια της Ανδαλουσίας, στην Κόρδοβα, τη Μάλαγα ή τη Σεβίλλη.

 

Αποχώρηση Γκαρθόν

 

Ο Αλμπέρτο Γκαρθόν, ο υπουργός Κατανάλωσης και συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς, ζήτησε τη στήριξη του Sumar στις εκλογές της 23ης Ιουλίου, για να γίνει «η Ντίαθ πρωθυπουργός της χώρας»,  ενώ την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία χωρίς να είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής για να αφήσει τη σκυτάλη σε άλλους και άλλες, εκτιμώντας ότι «στην πολιτική πρέπει να μπαίνει μπροστά το συλλογικό συμφέρον πριν από το προσωπικό». Ο οικονομολόγος Γκαρθόν, που ήταν ο πιο νέος βουλευτής το 2011 πέρασε 12 χρόνια στην πρώτη γραμμή της πολιτικής και κατάφερε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της Ενωμένης Αριστεράς απέναντι σε αυτούς που τον κατηγορούσαν το 2016 ότι θέλει να διαλύσει την Ενωμένη Αριστερά μόνο και μόνο γιατί ήθελε να συνεργαστεί με το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας. Η οικειοθελής αποχώρηση του Γκαθρόν από την ενεργή πολιτική ερμηνεύθηκε για πολλούς ως έμμεσο μήνυμα ανάλογης αποχώρησης στελεχών του Podemos.

Ο Πάμπλο Μπουστιντούι, πρώην ηγετικό στέλεχος του Podemos, βουλευτής και συντονιστής της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, αποφάσισε να συμμετάσχει στο επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Sumar. Ο Μπουστιντούι είχε αποχωρήσει από το Podemos το 2019 εξαιτίας εσωτερικών αντιπαραθέσεων για να διδάξει στα πανεπιστήμια της Κολούμπια και της Νέας Υόρκης. Το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά χαιρέτησαν την επιστροφή του Μπουντσιντούι στην ενεργή πολιτική. 

 

Μπαράζ κοινωνικών μέτρων

 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέο μπαράζ κοινωνικών μέτρων, που ξεκινούν από το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα, τις επενδύσεις στη δημόσια και κοινωνική κατοικία, την ενίσχυση του ελάχιστου εισοδήματος, την αύξηση των συντάξεων και την άνοδο του κατώτατου μισθού έως τη βελτίωση του κοινωνικού επιδόματος για τους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση του Σάντσεθ για να προλάβει πιθανές αλλαγές στο Σχέδιο Ανάκαμψης από μια πιθανή δεξιά και ακροδεξιά κυβέρνηση κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη την προσθήκη του Σχεδίου για να ζητήσει την πλήρη εκταμίευση και των υπολοίπων πόρων που θα λάβει η Ισπανία, προειδοποιώντας εμμέσως πλην όμως σαφώς μια υποτιθέμενη δεξιά κυβέρνηση ότι θα πρέπει να καταβάλει σημαντικά πρόστιμα εάν θελήσει να βάλει χέρι στη μεταρρύθμιση των εργασιακών, του συνταξιοδοτικού ή το νόμο για την αξιοπρεπή κατοικία που συμπεριλαμβάνονται πλέον στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την ευρωπαϊκή κυβέρνηση. 

Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Φεϊχόο, από την πλευρά του, υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει τη φορολογία στους πλούσιους και στις μεγάλες ιδιοκτησίες, ενώ για να πιέσει την κεντρική κυβέρνηση έβαλε τους δεξιούς προέδρους των τοπικών κυβερνήσεων να απαιτούν 94 δισ. από την κεντρική κυβέρνηση. 

Την ίδια στιγμή, το συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις προτάσεις της Εισαγγελίας και επικύρωσε τη μείωση των ποινών σε καταδικασθέντες για σεξουαλικά αδικήματα με βάση την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας «μόνο το ‘ναι’ σημαίνει ‘ναι’».  «Είναι μια άσχημη είδηση», σχολίασε αμέσως η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, η οποία πρωταγωνίστησε στην υπερψήφιση της νέας νομοθεσίας, η οποία τελικά ψηφίστηκε δυστυχώς μόνο από το Σοσιαλιστικό και Λαϊκό Κόμμα.

Σε ό,τι αφορά τους Σοσιαλιστές ο Σάντσεθ έχει θέσει σε εκλέξιμες θέσεις 14 υπουργούς του και στοιχηματίζει σε ψηφοδέλτια από έμπιστα άτομα, ξεκαθαρίζοντας τους λογαριασμούς του με αυτούς που τον είχαν προγράψει από γραμματέα του κόμματος και τον είχαν αναγκάσει να παραιτηθεί από βουλευτής για να ξεκινήσει τον δικό του ανένδοτο και να επιστρέψει θριαμβευτής εναντίον της δεξιάς και διεφθαρμένης πτέρυγας του κόμματός του, αλλά και νικητής κατά της δεξιάς του Μαριάνο Ραχόι, που είχε καταφέρει να επανεκλεγεί πρωθυπουργός χάρις στην αποχή 68 από τους 83 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

 

Τα συνδικάτα υπέρ προοδευτικής κυβέρνησης

 

Οι γενικοί γραμματείς των δύο μεγαλύτερων ισπανικών συνδικάτων, ο Ουνάι Σόρντο των Εργατικών Επιτροπών CC.OO. και ο Πέπε Άλβαρο της «φιλοσοσιαλιστικής» UGT, ζήτησαν σε κοινή συνέντευξή Τύπου από όλα τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους απέναντι στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τα δύο συνδικάτα, και κυρίως για το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων και τις αποδοχές. Οι ηγέτες των δύο συνδικάτων υπογράμμισαν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλιστών και Αριστεράς πραγματοποιήθηκε αριθμός ρεκόρ συμφωνιών ανάμεσα στα συνδικάτα και την κυβέρνηση, με άξονα τη μεταρρύθμιση των εργασιακών, που οδήγησε στην αύξηση της υπογραφής συλλογικών συμβάσεων, τη μείωση της προσωρινής και εποχιακής εργασίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού έως και την πρόσφατη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Οι ηγέτες των δύο συνδικάτων προειδοποίησαν τους εργαζόμενους ότι μια πιθανή κυβέρνηση δεξιάς και ακροδεξιάς θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο για τις προοδευτικές κατακτήσεις των τελευταίων ετών και ότι αποτελεί «εκλογική απάτη» εάν κάποιο κόμμα, όπως το Λαϊκό Κόμμα, «δεν ξεκαθαρίσει» τη θέση του απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους.

 

Ο αυτοτραυματισμός της Αριστεράς

 

Η αλήθεια είναι ότι στο πολιτικό επίπεδο μετά την ήττα των αυτοδιοικητικών εκλογών φαίνεται ότι επιταχύνθηκε μέσα στην Αριστερά το ξεκαθάρισμα παλιών λογαριασμών εναντίον του Pomemos τόσο από το κόμμα του Ινίχο Ερεχόν, του Compromis και τμημάτων της Ενωμένης Αριστεράς και όχι μόνο, αλλά και από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που οδηγήθηκε από τον Ιγκλέσιας στις διπλές εκλογές του 2019 και κατά τη διάρκεια της θητείας της βουλής πιεζόταν συνεχώς και σκληρά από το Podemos για παραχωρήσεις σε όλα τα μέτωπα.

Ο Ιγκλέσιας, προχωρώντας σε εκλογική συνεργασία με την Ενωμένη Αριστερά και πληρώνοντας το τίμημα της αποχώρησης του Ερεχόν και της Μαέστρε από το Podemos απέδειξε ότι κατάφερε «να αναποδογυρίσει τη σκακιέρα» και να οδηγήσει την Αριστερά για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια στην κυβέρνηση, με δύο υπουργούς του ΚΚ της Ισπανίας, την Ντίαθ και τον Γκαρθόν, για πρώτη φορά μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, ενώ τόσο η Ενωμένη Αριστερά όσο και άλλες αριστερές δυνάμεις εντός και πολλές εκτός Ισπανίας ζητούσαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τον Ιγκλέσιας να δώσει ψήφο ανοχής σε μια μονοκομματική κυβέρνηση των σοσιαλιστών. Χάρη στις διπλές εκλογές του 2019 ο Ιγκλέσιας κατάφερε να εξαναγκάσει τον Πέδρο Σάντσεθ να υπογράψει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα με το Unidas Podemos ανοίγοντας μια από τις πλέον προοδευτικές περιόδους στην ισπανική μεταδικτατορική ιστορία. Η αποχώρησή του από την ενεργή πολιτική και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης φαίνεται ότι τροφοδότησε τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα σχήματα της ισπανικής Αριστεράς και των αντικρουόμενων ναρκισσισμών και ηγετισμών, στους οποίους δεν ήταν ασφαλώς αμέτοχος. Στα αρνητικά σημεία αυτής της πορείας θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ιγκλέσιας ανέδειξε την Ντίαθ σε επικεφαλής του Unidas Podemos και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης χωρίς την παραμικρή νομιμοποίηση από τις βάσεις των κομμάτων του Unidas Podemos.

Η σημερινή αρνητική εικόνα της Αριστεράς και η διαμάχη για τους αποκλεισμούς ξεκίνησε όταν ο Ιγκλέσιας, που τάχθηκε από την αρχή υπέρ της ενότητας της Αριστεράς, υποστήριξε ότι το «Περισσότερο Μαδρίτη» δεν θέλει «κανέναν» από το Podemos στα ψηφοδέλτια της Περιφέρειας της Μαδρίτης. Ακόμη χειρότερα  ο δεύτερος στο ψηφοδέλτιο του «Περισσότερο Μαδρίτη» Φελίξ Λόπερ Ρέι απάντησε στον Ιγκλέσιας ότι «κάνει λάθος θέλοντας να επιβάλλει τη Μοντέρο και την Μπελάρα σε εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο του Sumar», για να εισπράξει την κατανόηση της Γκαρθία, της επικεφαλής του «Περισσότερο Μαδρίτη» στην Περιφέρεια και τις αντιδράσεις του Podemos. «Ο Ιγκλέσιας είπε ξεκάθαρα ψέματα. Το «Περισσότερο Μαδρίτη» δεν έβαλε βέτο σε κανένα κόμμα», τόνισε η Γκαρθία, για να διαψευστεί στην πράξη συμπληρώνοντας ότι ο Ιγκλέσιας προσπαθεί «να ζημιώσει» το Sumar.

Τη Δευτέρα οι διαπραγματευτές του Podemos Πάμπλο Φερνάντσεθ και Ίσα Σερα προειδοποίησαν για κάποια «προσωπικά βέτο» πάνω στο τραπέζι που το μόνο που κάνουν είναι «να τορπιλίζουν την ενότητα», υπονοώντας ότι υπάρχουν βέτο έναντι της υπουργού Ισότητας. «Τα προσωπικά βέτο δεν βοηθούν και αποτελούν προσπάθειες τορπιλισμού της ενότητας», τόνισαν οι διαπραγματευτές του Podemos, προειδοποιώντας ότι «κάθε λεπτό που δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία χάνεται πολύτιμος χρόνος από το να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει ένα κόμμα και ότι είναι δυνατό να κερδίσουμε». Οι εκπρόσωποι του Podemos επιτέθηκαν στην σοσιαλίστρια αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νάντια Καλβίνιο, που υποστήριξε ότι «το Podemos εξαφανίστηκε». «Αυτό που θέλει το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι η επιστροφή στο δικομματισμό , στο 2011, στον πολιτικό κύκλο πριν από το κίνημα των Αγανακτισμένων. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν κατάλαβε ότι η Ισπανία άλλαξε, οι Αγανακτισμένοι και το Podemos άλλαξαν το πολιτικό σκηνικό. Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις δεν υπάρχουν πλέον στη χώρα και οι κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελούν μια αναπόφευκτη πραγματικότητα», τόνισε ο Φερνάντεθ.

Η γενική γραμματέας του Podemos και υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων Ιόνε Μπελάρα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Unidas Podemos και ηγετικό στέλεχος του Podemos Πάμπλο Ετσενίκε υπογράμμισαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το Podemos εργάζεται για την ενότητα τη στιγμή που το κόμμα τους δεχόταν ισχυρές πιέσεις να υπογράψει το ταχύτερο δυνατόν τη συμφωνία συνεργασίας με το Sumar στον απόηχο των καταγγελιών της επικεφαλής του «Περισσότερο Μαδρίτη» στο τοπικό κοινοβούλιο

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Sumar Ερνεστ Ουρτασούν, 48 ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης των υποψηφιοτήτων των συνασπισμών κομμάτων προσπαθώντας να πιέσει το Podemos τόνισε ότι «δεν θα περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή» και ότι στις διαπραγματεύσεις δεν έχουν τεθεί «βέτο» εναντίον της Μοντέρο και της Μπελάρα.

«Διαρροές» από το σχήμα της Άντα Κολάου στην Καταλονία υποστήριζαν ότι το Podemos διαπραγματεύεται από τη Μαδρίτη την κοινή του κάθοδο στην Περιφέρεια με τη Ρεπουμπλικανική - Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας, γεγονός που διέψευσαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο οι καταλανοί αποσχιστές, ενώ «διαρροές» από το Podemos υποστήριζαν ότι το «Περισσότερο Χώρα» του Ερεχόν και το Compromis της Βαλένθια θέλουν να αποκλείσουν την ανάδειξη υποψηφίων του Podemos σε εκλέξιμες θέσεις στις περιφέρειες της Μαδρίτης, της Βαλένθια και της Καταλονίας. Κάποια στιγμή το Podemos πρότεινε να κατεβεί με το Sumar σε όλη την Ισπανία εκτός από την Περιφέρεια της Βαλένθια, εξαιτίας του βέτο του τοπικού Compromis, κάτι το οποίο απορρίφθηκε από την Ντίαθ.

Υπέρ της ενότητας της Αριστεράς ως «απόλυτης προτεραιότητας» τάχθηκαν και οι περιφερειακές οργανώσεις του Podemos της Μαδρίτης, της Εστρεμαδούρα και της Γαλικίας, ενώ ο Ετσενίκε αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις δήλωσε ότι δεν σχολιάζει «διαρροές» σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις του Podemos με το Sumar. Ο Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, από τους ιδρυτές του Podemos, ζήτησε διαμέσου ανάρτησής του 34 φορές την ενότητα της Αριστεράς στις εκλογές.

Η Μπελάρα προειδοποίησε ότι μέχρι τα μεσάνυκτα της 19ης Ιουνίου, την λήξη της διορίας κατάθεσης των ψηφοδελτίων, το Podemos θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Sumar και τα άλλα κόμματα για τον τρόπο συμμετοχής του στα ψηφοδέλτια. Την ίδια στιγμή η Ενωμένη Αριστερά, το «Περισσότερο Χώρα» του Ινίχο Ερεχόν, το Compromis της Βαλένθια και το Catalunya en Comu της Άντα Κολάου φαίνεται να εξασφάλισαν τη μερίδα του λέοντος των εκλέξιμων θέσεων με τον κόσμο της Αριστεράς να παρακολουθεί αποσβολωμένος για μια ακόμη φορά τους αυτοτραυματισμούς των ηγετών και των κομμάτων που θέλουν να αλλάξουν την Ισπανία και γιατί όχι και τον κόσμο.

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet