Η βασίλισσα του βιολιού

 

Η εμφάνιση της διασημότερης γερμανίδας βιολονίστριας με τη μυθική καριέρα 40 και πλέον ετών και τα τέσσερα βραβεία Grammy, αποτελεί ακόμα ένα γεγονός που χαρακτηρίζει την ποιότητα για του φετινού φεστιβάλ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο λαμπερά ονόματα της κλασικής μουσικής παγκοσμίως, Κορυφαία μουσικός, μέντορας και οραματίστρια η Άννε-Ζοφί Μούτερ έχει θεωρηθεί ως «φαινόμενο» και ως «η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα του βιολιού».

Η καλλιτεχνική της πορεία ξεκίνησε από την ηλικία των 5 ετών. Η Μούτερ χαρακτηρίστηκε πολύ γρήγορα παιδί-θαύμα και κατάφερε να ξεχωρίσει με την υποστήριξη του περίφημου μαέστρου Χέρμπερτ φον Κάραγιαν. Η αγάπη της για τη μουσική και η απαράμιλλη δεξιοτεχνία της στο βιολί, της προσέφεραν γρήγορα την αναγνώριση των ομοτέχνων της αλλά και του κοινού. Επίσης η γερμανίδα βιολονίστρια πέρα από την προσωπική της πορεία στη μουσική, αντιλαμβάνεται ως μέρος του έργου της τη μεταλαμπάδευση του δικού της οράματος στις νεότερες γενιές. Μια από τις πιο σημαντικές συνεισφορές της στην τέχνη είναι η ίδρυση το 2008 του Ιδρύματος Anne-Sophie Mutter, το οποίο δίνει υποτροφίες σε ταλαντούχους νέους σολίστ εγχόρδων για να εξελίξουν τις σπουδές τους σε υψηλό επίπεδο. Από το ίδρυμα προέρχονται και οι περισσότεροι μουσικοί από τους Βιρτουόζους της Μούτερ, που από το 2011 τη συνοδεύουν στις συναυλίες της.

Μάλιστα η Άννε-Ζοφί Μούτερ θα ερμηνεύσει 3 κοντσέρτα –φαινόμενο σπάνιο για σολίστ τέτοιου μεγέθους– ενώ θα διευθύνει και τους Mutter’s Virtuosi, σύνολο εγχόρδων που απαρτίζεται από υπότροφους του ιδρύματός της καθώς και άλλους επίλεκτους νέους μουσικούς. Τα τρία κοντσέρτα είναι των Μπαχ, Βιβάλντι και Ζοζέφ Μπολόν ντε Σαιντ Ζορζ – του πρώτου ευρωπαίου συνθέτη με αφρικανική καταγωγή, ο οποίος έφερε το προσωνύμιο «Ιππότης του Αγίου Γεωργίου. Θα ερμηνεύσει επίσης και το αφιερωμένο στην ίδια Νονέτο (έργο μουσικής δωματίου για εννέα όργανα) του Αντρέ Πρεβέν, που υπήρξε σύντροφός της, το οποίο και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Την Δευτέρα 12 Ιουνίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

 

Chόres

 

 

 

 

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Chόres» αποτελεί ένα καλλιτεχνικό φυτώριο που συγκροτήθηκε το 2018 και απευθύνεται σε γυναίκες όλων των ηλικιών που μοιράζονται την αγάπη για την παραδοσιακή μουσική και το πολυφωνικό τραγούδι. Αποσκοπεί τόσο στη συστηματική καλλιέργεια των δεξιοτήτων των μελών του στη μουσική, το τραγούδι, τον χορό και την υποκριτική όσο και στη διαμόρφωσή τους ως καλλιτέχνιδων με ευρεία παιδεία και κοινωνική αντίληψη.

Μετά από πέντε χρόνια επιτυχημένων εμφανίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και αδιάκοπης μελέτης, το σύνολο αριθμεί σήμερα περισσότερες από 150 γυναίκες ηλικίας 15 έως 60 ετών, οι οποίες εξασκούνται σε τακτική βάση σε ολόκληρο το φάσμα των παραστατικών τεχνών.

Με τη συμμετοχή της πλήρους σύνθεσης της χορωδίας, οι Chόres προτείνουν ένα δυναμικό πολυφωνικό πρόγραμμα όπου περίφημες χορωδιακές διασκευές παραδοσιακών μελωδιών από όλες τις γωνιές του ελληνισμού συμπλέκονται με νέες μεταγραφές δημοτικών τραγουδιών, γραμμένες ειδικά για το σύνολο από διακεκριμένους σύγχρονους συνθέτες.

Με πάνω από εκατό συμμετέχουσες επί σκηνής, οι Chόres προσεγγίζουν το πολυσυλλεκτικό αυτό ρεπερτόριο με τη φρέσκια και αντισυμβατική ματιά που χαρακτηρίζει τη σταθερά ανερχόμενη πορεία του μοναδικού αυτού συνόλου, φωτίζοντας το παραδοσιακό μουσικό υλικό με σύγχρονους, απροσδόκητους τρόπους και αναδεικνύοντας τις ξεχωριστές φωνητικές και κινησιολογικές ικανότητες των μελών τους.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα των Μιχάλη Αδάμη, Γιάννη Γιαννάκου, Γιάννη Ιωαννίδη, Αλέξανδρου Καψοκαβάδη, Πέτρου Κλαμπάνη, Ζόλταν Κόνταϊ, Μάρθας Μαυροειδή, Άλκη Μπαλτά, Λάγιος Μπάρντος, Χρήστου Σαμαρά, Νίκου Σκαλκώτα, Άγγελου Τριανταφύλλου και Φίλιππου Τσαλαχούρη. Το σύνολο διευθύνουν οι αρχιμουσικοί Ειρήνη Πατσέα, Χριστίνα Πουπάλου και Σιμέλα Εμμανουηλίδου και την κινησιολογία επιμελούνται οι χορογράφοι Σταύρος- Αλέξανδρος Ικμπάλ και Κατερίνα Φώτη. Σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίνας Σάττι.

Την Τρίτη 13 Iουνίου, στις 8.30μμ, στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ. Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου, αποκλειστικά μέσω ticketservices.gr.

 

 

3ο Φεστιβάλ Λυρικός Νότος

 

 

Για τρίτη χρονιά πραγματοποιούνται οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Λυρικός Νότος, με μια σειρά ξεχωριστών μουσικών εκδηλώσεων, για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Εθνική Λυρική Σκηνή με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αττικής, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Αττικής.

Η έναρξη του Φεστιβάλ γίνεται στις 11 Ιουνίου, στον Λόφο Πανί στον Άλιμο (έως 13 Ιουνίου), με τις Happy Days??? του Κωνσταντίνου Χατζή.

Στις 14 Ιουνίου τη σκυτάλη παίρνουν τα μουσικά παραμύθια «Το πιο γλυκό ψωμί», σε σύνθεση Σπύρου Καλλιβωκά, λιμπρέτο Βερονίκης Δαλακούρα και Σπύρου Καλλιβωκά και σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη (14-16 Ιουνίου), καθώς και ο διαδραστικός Ονειροχρόνος. Μουσική σύνθεση, λιμπρέτο: Χρήστος Γιαννούλης σε σύνθεση και λιμπρέτο Χρήστου Γιαννούλη και σκηνοθεσία Μάγκυς Μοντζολή (16-18 Ιουνίου), σε Καλλιθέα και Παλαιό Φάληρο αντίστοιχα. Σε παράλληλη δράση, οι ανοιχτές συναυλίες (14-20 Ιουνίου), με αγαπημένες μουσικές και τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο, αλλά και σπόρους παράδοσης από τη Σμύρνη, καθώς και ρομαντικό αστικό tango Greco, σε πολιτιστικούς χώρους των Δήμων, σε σχολεία, πλατείες κ.α. Η μουσική δεν σταματάει ποτέ και το Πολιτιστικό Λεωφορείο, με επιβάτες την Ομάδα μουσικού θεάτρου Oper(o), ένα πιάνο και τέσσερις τραγουδιστές, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Εριφίλης Γιαννακοπούλου, κάνει τρεις νοσταλγικές στάσεις στην «Παλιά Αθήνα». Η μουσική του πορεία ξεκινάει στις 16 Ιουνίου από τις Ναυταθλητικές εγκαταστάσεις της Καλλιθέας, συνεχίζει στις 18 Ιουνίου στο Παλαιό Φάληρο, στο ατμοσφαιρικό Πάρκο Φλοίσβου, και στις 19 Ιουνίου ολοκληρώνει την πορεία του στον πεζόδρομο της παραλίας Αλίμου.

Μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Νίκου Πλατύραχου, με κινηματογραφική διαδρομή από το σμυρναίικο στο ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι, με τίτλο «Οι σπόροι της Σμύρνης» και με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ και τη Χορωδία Ambitus. Διευθύνει ο Νίκος Πλατύραχος. Σολίστ ο Τάσος Αποστόλου. Στις 20 Ιουνίου, στο προαύλιο 20ού Δημοτικού Σχολείου, στην Καλλιθέα.

Αυλαία στο φετινό Φεστιβάλ Λυρικός Νότος ρίχνει η μεγάλη παραγωγή όπερας «Το μυστικό των ποταμών της Αττικής» του Μηνά Αλεξιάδη, σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, στις 22 Ιουλίου, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ. Tο πρώτο μουσικό-θεατρικό έργο που αναφέρεται στο μυστικό των ποταμών της Αττικής και αντλεί την έμπνευσή του από τους τρεις «φυλακισμένους» ποταμούς –Κηφισσό, Ιλισσό, Ηριδανό– και τη νύμφη Καλλιρρόη. Μετά από πολλές «προσωπικές» περιπέτειες των ποταμών, το έργο καταλήγει στην τελική απελευθέρωσή τους, μέσα από ένα θριαμβευτικό φινάλε!

Εισοδος ελεύθερη.

 

 

 

Θεόδωρος Κουρεντζής «Utopia Orchestra»

 

 

Στην πρώτη του εμφάνιση στο Ηρώδειο ο Θεόδωρος Κουρεντζής έρχεται με το νέο του καλλιτεχνικό εγχείρημα, την ορχήστρα Utopia, ένα διεθνές σύνολο αποτελούμενο από κορυφαίους σολίστες του κόσμου. Χαρισματικός και αντισυμβατικός, έχει κερδίσει μια διακριτή θέση στο στερέωμα της κλασικής μουσικής με τις ιδιοφυείς εκτελέσεις του, οι οποίες πάντα προκαλούν έντονα συναισθήματα στο μουσικόφιλο κοινό.

Στη συναυλία του Ηρωδείου ο διάσημος αρχιμουσικός θα διευθύνει την ορχήστρα Utopia στην Τρίτη συμφωνία του Μάλερ. Γραμμένη τα καλοκαίρια του 1895 και του 1896, η γιγαντιαία Τρίτη συμφωνία (6 μέρη με συνολική διάρκεια πάνω από 90 λεπτά) είναι ο μέγας ύμνος του Μάλερ στη Φύση και στις στοιχειακές δυνάμεις των όντων, που αγωνίζονται να ενωθούν με τον Θεό. Για τον συνθέτη, η αμοιβαία αγάπη συνιστά τον πιο θαυμαστό πόθο της ύπαρξης, που ανυψώνει τον άνθρωπο από τη φθαρτή, επώδυνη συνθήκη του. Στο τέταρτο μέρος, «Νυχτερινό τραγούδι του Ζαρατούστρα», που ερμηνεύει η μέτζο, ο Μάλερ αναρωτιέται για το νόημα της ζωής και το εφικτό της χαράς, ενώ στο πέμπτο μέρος παιδικές φωνές αφηγούνται έναν αγγελικό «γλυκό ύμνο, που από χαρά δονεί τα ουράνια». To καταληκτικό Adagio, παρηγορητικά ακτινοβόλο παρά τα σκοτεινά του περάσματα, απαντά στα αγωνιώδη ερωτήματα που προηγήθηκαν και οδηγεί το έργο στο λυτρωτικό τέλος του.

Την Πέμπτη 15 Ιουνίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

 

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet