Ποιο είναι το επίδικο της δεύτερης κάλπης;

Στις 25 του μήνα έχουμε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για το αύριο αυτής χώρας, για το αύριο όλων των πολιτών, αλλά κυρίως των μη προνομιούχων αυτής της κοινωνίας. Για το πώς προχωράμε. Θα προχωρήσουμε αποδεχόμενοι την κυριαρχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου, της πλήρους ιδιωτικοποίησης των πάντων, της αδιαφορίας για το κοινωνικό κράτος ή θα προχωρήσουμε συντεταγμένα με ένα σοβαρό κράτος, που αξίζει σε όλους τους πολίτες και με μια ανάπτυξη θα περικλείει τους πάντες και δεν θα αφήνει κανέναν στο περιθώριο; Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε και να έχουμε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό θα κριθεί στις 25 Ιούνη και αυτή τη μάχη θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο στις 25 Ιούνη αλλά και κάθε μέρα μετά, από όποια θέση και αν αποφασίσει να του δώσει ο λαός.

 

 

Ποιοι είναι οι στόχοι για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιούνη;

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας: να κερδίσει. Να μπορέσει να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων, για να μπορέσουμε ως χώρα να αλλάξουμε σελίδα. Με βάση ένα πρόγραμμα που αγκαλιάζει όλους τους πολίτες, που διασφαλίζει την αξιοπρέπεια του λαού και ένα καλύτερο αύριο, με ευημερία για όλους.

 

Μετά την εκλογική ήττα, πώς αναπροσαρμόζεται η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ;

Τα μηνύματα της πρώτης κάλπης ήταν πολλά και δεν αφορούσαν μονάχα τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνολικά το πολιτικό σύστημα, όπως και την Αριστερά εν γένει. Το επόμενο διάστημα επικεντρωνόμαστε στο να μεταδώσουμε το πρόγραμμά μας. Να πείσουμε τον κόσμο ότι υπάρχουν εναλλακτικές, ότι υπάρχουν άλλοι δρόμοι, ώστε με ασφάλεια και αξιοπρέπεια για όλους να πορευτούμε την επόμενη μέρα. Με σιγουριά για όλους, για μια ανάπτυξη που περικλείει όλη την κοινωνία. Για εμάς ασφάλεια είναι να έχουμε την επόμενη μέρα ένα σοβαρό σύστημα Υγείας, ένα καλό σύστημα Παιδείας, μισθούς που διασφαλίζουν μια αξιοπρεπή ζωή. Τις επόμενες ημέρες θα προσπαθήσουμε να μάθει ο κόσμος από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα το πρόγραμμά μας, να το συζητήσουμε, να το στηρίξει, να φέρουμε την ανατροπή.

 

Στις προηγούμενες εκλογές δεν προτάχθηκε το πρόγραμμα. Τώρα βλέπουμε ότι δίνετε έμφαση σε αυτό. Είναι και μια έμμεση παραδοχή ότι η προηγούμενη καμπάνια δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες;

 Δυστυχώς, στις προηγούμενες εκλογές δεν καταφέραμε να αναγνώσουμε σωστά τις νέες συνθήκες που δημιουργούσε η απλή αναλογική και παρασυρθήκαμε σε μια συνεχή αλλαγή ατζέντας από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και τις ρεαλιστικές λύσεις που προτείνει το κόμμα. Η καμπάνια, ιδιαίτερα στο τέλος, επικεντρώθηκε στην εσφαλμένη αυτή τακτική. Το αποτέλεσμα το έδειξε με εμφατικό τρόπο. Πλέον, ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθεί η ΝΔ να αλλάξει την ατζέντα, να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα ή να θέσει μια αντιδραστική ατζέντα, εμείς θα επιμένουμε στις θέσεις μας, τους πολιτικούς μας άξονες, στο ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος που μπορεί να διασφαλίσει ασφάλεια, αξιοπρέπεια και καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πέτυχε υψηλή συσπείρωση, σε αντίθεση με την ΝΔ. Ένα από τα σημεία που έχουν απασχολήσει τις αναλύσεις της «Εποχής» είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε απεύθυνση, αλλά απευθυνόταν σε όλους. Τώρα, πώς θα επιτύχει τη συσπείρωσή του;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβερνώσα Αριστερά. Απευθύνεται σε όλη την κοινωνία. Προφανώς και ένα από τα λάθη που έγιναν είναι ότι δεν καταφέραμε να αναδείξουμε τις θέσεις μας, με τις οποίες διασφαλίζεται και η εκπροσώπηση των λιγότερο προνομιούχων τάξεων στη χώρα, αλλά και η οικονομική ευμάρεια συνολικά του τόπου. Αυτό δεν έγινε κατανοητό, με δική μας ευθύνη. Και αυτό προσπαθούμε να διορθώσουμε τώρα. Άρα η απεύθυνση είναι συνολική. Προφανώς οι θέσεις μας αγγίζουν κάποιο κόσμο περισσότερο από ότι κάποιους άλλους. Παρόλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητικό κόμμα απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας.

 

Το πρόβλημα της κοινωνικής γείωσης πώς θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ειδικά αν την επόμενη μέρα έχουμε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και θα είναι απαραίτητο να υπάρξουν αντιστάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη γέννησή του είναι ένα κόμμα εν κινήσει. Αμέσως μετά τις εκλογές, προφανώς θα πρέπει να δούμε τις δομές μας, τις απευθύνσεις μας, τον τρόπο που λειτουργούμε στις τοπικές κοινωνίες. Είναι ζητήματα που συζητάμε για χρόνια και ταλανίζουν το σύνολο των αριστερών και προοδευτικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, την επόμενη των εκλογών θα πρέπει να συζητήσουμε με απόλυτη διαύγεια και με απόλυτη συντροφικότητα τον τρόπο με τον οποίο κινητοποιούμε τις οργανωμένες δυνάμεις, τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνουμε παντού, διότι οι παρεμβάσεις αυτές δημιουργούν τις κοινωνικές συμμαχίες που μπορεί να σε οδηγήσουν στην ανατροπή των συσχετισμών και την κατάκτηση μιας εκλογικής νίκης.

 

Η ιδέα της συζήτησης μεταξύ των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων χάθηκε μαζί με την απλή αναλογική; Ή σκοπεύετε να είναι ένας από τους επόμενους στόχους και να προσπαθήσετε να συναντηθείτε με τους χώρους αυτούς, σε όποιο επίπεδο είναι εφιτκό;

Θα είναι πολύ μεγάλο λάθος η αποτυχία της απλής αναλογικής να μας κάνει να πιστέψουμε ότι σταματά η διαδικασία ώσμωσης με τους όμορους χώρους μας. Είναι μια διαδικασία συνεχής και πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και όταν κάποιος μαζεύει το χέρι και δεν δέχεται συζήτηση, να επιμένει σε αυτή τη λογική. Σκοπός μας είναι να ενώσουμε και να εκφράσουμε το σύνολο του χώρου, και μέσα από τις συνεργασίες μας.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ υστέρησε στις λαϊκές συνοικίες και στη νεολαία. Τι μηνύματα παίρνετε από αυτό το αποτέλεσμα;

Είναι προφανές ότι στη νεολαία ομνύει όλο το πολιτικό σύστημα, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. αλλά τη νεολαία οφείλουμε όχι μόνο να την ακούμε, αλλά και να συζητάμε μαζί της, και όχι να της προτείνουμε λύσεις που ταιριάζουν περισσότερο σε εμάς και λιγότερο σε αυτή. Άρα ένα πολύ μεγάλο ζήτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα συνομιλήσεις ουσιαστικά με τη νεολαία και να συνθέσεις μαζί της τις λύσεις. Για τα λαϊκά στρώματα, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι μολονότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει απαντήσεις στα μεγάλα ζητήματα και σκοπός του προγράμματος είναι να διασφαλίσει ότι την επόμενη μέρα προχωράμε όλοι μαζί, αυτό δεν μπόρεσε να γίνει κτήμα των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να λύσει μέσα στις επόμενες είκοσι μέρες, κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και μακροπρόθεσμα ο τρόπος με τον οποίο απευθύνει τις προτάσεις του θα πρέπει να προσεχθεί.

 

Υπάρχει ένα ζήτημα με το πώς συλλογικά τα όργανα του κόμματος προσπάθησαν να συζητήσουν αυτό που συνέβη και να ορίσουν καινούργια κατεύθυνση;

Νομίζω ότι ο τρόπος που κινήθηκε το κόμμα, αμέσως μετά τις εκλογές, μολονότι πολλές φορές πολλοί σύντροφοι μπορεί να νιώθουν μια στενοχώρια, ήταν ο σοφότερος δυνατός. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε ήταν να ενεργοποιήσουμε άμεσα τις οργανώσεις μας, να γίνει η συζήτηση μέσα σε διευρυμένα όργανα σε επίπεδο ΝΕ, να μην χάσουμε πολύτιμο χρόνο από τη σύντομη προεκλογική περίοδο, αλλά συζητώντας το πώς πρέπει να πορευτούμε τις επόμενες μέρες να καταλάβουμε και το τι πήγε λάθος στις προηγούμενες εκλογές. Η απόφαση να συζητήσουμε επί της ουσίας για τα θέματα, τα προβλήματα, τα λάθη, τις ασάφειες, τις αλλαγές μετά τις εκλογές της 25/6 ήταν δύσκολη αλλά ιδανική για αυτή τη κρίσιμη περίοδο που διανύουμε και μπροστά στο μεγάλο κίνδυνο μιας παντοδύναμης δεξιάς και της σκληρής νεοφιλελεύθερης πραγματικότητας που αυτό συνεπάγεται.

 

Η Αριστερά στην Ευρώπη διανύει μια δύσκολη περίοδο, όπως καταγράφεται σε σειρά εκλογικών αναμετρήσεων. Υπάρχει μια ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση διεθνώς για το που βαδίζει η Αριστερά, πώς ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και πώς συνθέτει τη νέα ύλη;

Δεν πρέπει να δούμε τις ελληνικές εκλογές αποκομμένες από το ευρωπαϊκό περιβάλλον, το οποίο δείχνει μια συντηρητική στροφή των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Αυτό προφανώς πρέπει να μας κινητοποιήσει και να μας βάλει σε μια μεγάλη διαδικασία συζήτησης και ώσμωσης με τις όμορες δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, για να δούμε τι συμβαίνει και να βρούμε λύσεις. Στο ερώτημα αν είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε, ποτέ ο γιαλός δεν είναι στραβός. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και να δούμε πώς θα απευθυνθεί η Αριστερά σε ένα συντηρητικοποιημένο ακροατήριο, ούτως ώστε να καταφέρει οι ιδέες της και οι αξίες της να κερδίσουν. Δεν λύνεται αυτό με μια εσωκομματική διαδικασία μόνο, πρέπει να απασχολήσει το κόμμα μας σε κάθε του κύτταρο, διότι θα το βρίσκουμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet