Ως πρώτη μορφή μπορούμε να αναφέρουμε τον Μαρίνο Αντύπα που αγωνίστηκε και έχυσε το αίμα του για το δίκιο των αγροτών όχι μόνον ως σοσιαλιστής αλλά και ως χριστιανός σύμφωνα με όσα έλεγε και έγραφε στην εφημ. «Ανάστασις», που εξέδιδε.

Στη γερμανοϊταλική κατοχή της χώρας μας (1941-1944) εκατοντάδες ιερείς φανερά ή κρυφά υποστηρίζουν το ΕΑΜ κυρίως αλλά και άλλες αντιστασιακές οργανώσεις. Εξέχουσες μορφές αποτελούν ο παπα-Ανυπόμονος και ο παπα-Χολέβας που βρίσκονται δίπλα στον Άρη Βελουχιώτη αλλά και ανώτεροι αρχιερείς όπως ο Ιωακείμ Κοζάνης, ο Ηλείας Αντώνιος, ο Χίου Ιωακείμ. Πολλοί εκτελέστηκαν μαζί με το ποίμνιό τους και άλλοι διώχθηκαν από το μετεμφυλιακό κράτος.

 Στα χρόνια της χούντας των συνταγματαρχών απέναντι στο «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» ορθώνει το ανάστημά της η εφημερίδα «Χριστιανική» από το 1970 που ξανακυκλοφόρησε με πύρινα άρθρα του Ν. Ψαρουδάκη. Μετά την επιβολή της χούντας Ιωαννίδη, η εφημερίδα κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Έπεσε ο τύραννος να πέσει και η τυραννία» οπότε ο Ψαρουδάκης κατέληξε εξόριστος στη Γυάρο. Επίσης, η «Χαραυγή» ήταν παράνομη εφημερίδα της οργάνωσης Χ.Α.Ρ.Α. (Χριστιανική Αντίσταση Ριζική Αλλαγή), μελών της «Χριστιανικής Δημοκρατίας», που κυκλοφόρησε 7 φύλλα από τον Φεβρουάριο του 1970 έως τον Απρίλιο του 1971. Την ίδια περίοδο, ο π. Γ. Πηρουνάκης υπερασπιζόμενος πολιτικούς κρατούμενους ήταν παρών σε πολλές δίκες τους, ενώ ανακρίθηκε και διώχθηκε ώσπου παύθηκε από ιερέας στην ενορία του στην Ελευσίνα. Διώξεις όμως είχε υποστεί και στην περίοδο της Μεταξικής δικτατορίας. Επίσης το 1973 ο π. Τιμόθεος Λαγουδάκης αποκάλυψε νοθεία στις φοιτητικές εκλογές στη Θεολογική Αθήνας, συμπαραστάθηκε στους φοιτητές στα γεγονότα της Νομικής αλλά και στο Πολυτεχνείο μαζί με τον τότε επίσκοπο Αναστάσιο Γιαννουλάτο (σήμερα Αρχιεπ. Αλβανίας), διώχθηκε, βασανίσθηκε και το επόμενο έτος σκοτώθηκε σε ένα «περίεργο» αυτοκινητιστικό δυστύχημα που πολλοί αποδίδουν στη χούντα.

Στα νεότερα χρόνια, ο μακαριστός επίσκοπος Σισανίου & Σιατίστης Παύλος πολύ νωρίς, από το 2012, στηλίτευσε πολλές φορές δημόσια τη «Χρυσή Αυγή» τονίζοντας ότι «δεν μπορείς να τάσσεσαι και με τη Χρυσή Αυγή και να είσαι ταυτόχρονα και χριστιανός».

 

Αντώνης Παναγάκης Ο Αντώνης Παναγάκης είναι δάσκαλος, θεολόγος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet