Ας θυμηθούμε:

Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου χρησιμοποίησε την Εκκλησία ως πυλώνα της ιδεολογικής εξουσίας του καθεστώτος. Ο «Τρίτος Ελληνικός Πολιτισμός» ο οποίος αναδυόταν με το «Νέον Κράτος» του Ιωάννη Μεταξά είχε ως δεύτερο δομικό του στοιχείο την ορθόδοξη παράδοση. Μέσα από τις σχέσεις πειθάρχησης και αστυνόμευσης που επιβάλλονται στον κοινωνικό σχηματισμό, οι θρησκευτικές αδελφότητες αναβιβάζουν τα κατηχητικά ως το πεδίο εθνικιστικής διαφώτισης, προσανατολισμένο στην εθνικοφροσύνη και τον αντικομμουνισμό.

Τα παραπάνω προτάγματα κληρονομήθηκαν στο μετεμφυλιακό ελληνικό κράτος και παρέχουν το θεσμικό πλαίσιο εκπαίδευσης των στρατιωτικών ιερέων που υπηρετούν στα στρατόπεδα εξορίας αντιφρονούντων. Εκεί η εκκλησιαστική διοίκηση μαθαίνει νέες, μιλιταριστικού τύπου πρακτικές αυταρχισμού, τις οποίες θα εφαρμόσει τις επόμενες δεκαετίες στο εκκλησιαστικό σώμα, όταν οι στρατιωτικοί ιερείς προωθηθούν σε μητροπολιτικές θέσεις.

Τούτη η νέα μορφή «εθνικής εκκλησίας» θα ενσωματωθεί από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου σε όρο – όριο της πολιτικής εξουσίας με την ιδεολογία του «ελληνοχριστιανισμού». Το νέο, απριλιανό κράτος των συνταγματαρχών είναι η «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», το κράτος του ορθόδοξου φρονηματισμού μέσα από τον θρησκευτικό διαποτισμό όλων των πεδίων της κοινωνικής ζωής. Ο ορθόδοξος φονταμενταλισμός στερεώνεται σε γερά ακροδεξιά θεμέλια, στοχοποιώντας πλέον εκτός από τους κομμουνιστές και άλλους «συνήθεις ύποπτους», όπως εβραίους και ομοφυλόφιλους με την ανάπτυξη νέων μορφών αντισημιτικού και ομοφοβικού λόγου.

Στις μέρες μας οι σχέσεις φασισμού και Ορθόδοξης Εκκλησίας ενεργοποιήθηκαν εκ νέου με την εμφάνιση της Χρυσής Αυγής στο πολιτικό πεδίο. Όχι λίγοι μητροπολίτες, ιερείς, μοναχοί καθώς και απλοί πιστοί επένδυσαν σε αυτήν ως μια «αντισυστημική ελπίδα», μέσα από την οποία ίσως επανεύρισκε ο εκκλησιαστικός χώρος τον πολιτικό φορέα αναβίωσης του «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια». Η καταδίκη της ως εγκληματικής οργάνωσης επισφράγισε την ματαίωση τούτων των ουτοπικών οραμάτων.

Τελικά, το φασιστικό ρεύμα για την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα αναπτύσσεται όχι μόνο ως ένας συνεχής πειρασμός, αλλά μάλλον ως αιτία μιας διαρκούς μετάνοιας.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet