Ο παπα-Καρτέρης, του οποίου το βιβλίο επιμελήθηκε ο Άγγελος Ελεφάντης, είναι μια από τις ενσαρκώσεις της ελληνικής-δημοκρατικής λαϊκής Ορθοδοξίας που όλοι γνωρίζουμε με τον α ή β τρόπο, από το τικ-τοκ με παπάδες που γλεντούν και χορεύουν –τί αφύσικα πράματα!- μέχρι τη ζωντανή πάντα παρουσία του παπα-Γιώργη Πυρουνάκη, -του «εθνικώς επικινδύνου πλέον του κομμουνιστού» και, κατά τον γράφοντα, πρόδρομο ενός σύγχρονου ανθρωπιστικού συνδικαλισμού-, με τις τόσες συνέχειές τους στο υποτιθέμενα άδοξο σήμερα.

 

 

Αυτήν την πηγαία ελληνική, δημοκρατική λαϊκή Ορθοδοξία, με αγάπη στις επιστήμες και τον πολιτισμό αλλά και διάθεση χριστιανικής αυτοκριτικής, φθονούν θανάσιμα η πολιτισμική υποκουλτούρα των φανατικών παραεκκλησιαστικών οργανώσεων με μαφιόζικο ψυχισμό ολοκληρωτισμού, οι μονομανείς καλογεριστές που είναι άσχετοι με τον ησυχασμό αλλά σχετικοί με τον σαδομαζοχισμό –«υπακοή» γαρ και πανικός ελευθερίας-, οι παραδοσιαρχικοί βυζαντινολιγούρηδες, όλοι τους μίμοι και ηθοποιοί μιας αυθεντικότητας που ξέρουν ότι τους λείπει και μισώντας τον εαυτό τους κακιώνουν τους πάντες.

 

 

Ο 20ος αιώνας άφησε πλούσια κληρονομιά ελληνικής-δημοκρατικής ορθόδοξης θεολογίας: από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις με τα ονόματα… Στη συνείδηση του σύγχρονου δημοκρατικού έλληνα θεολόγου βαραίνει η πράξη των ΕΑΜικών παπάδων αλλά και η θεωρία ενός Paul Tillich μπορεί να αποβεί καθοριστική: αφενός η ριζοσπαστική «απολογία» του ΕΑΜικού μητροπολίτη Χίου Ιωακείμ Στρουμπή και αφετέρου η πληροφορία ότι «ο Tillich το 1929 θα ξεκινήσει να διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης όπου και θα αναπτύξει στενές σχέσεις με τον T.Adorno και τον M.Horkheimer. Το 1933 ήταν μεταξύ των πρώτων ακαδημαϊκών που κρίθηκαν ως «εχθροί του Ράϊχ», έναν χαρακτηρισμό που ο ίδιος έφερε πάντα με υπερηφάνεια».

 

 

Στο δια ταύτα: για χριστιανική κριτική στην Χρυσή Αυγή -και τις παραφυάδες της-, που φοβάμαι ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου, υπάρχουν τα πολύτιμα βιβλία από τον Άρτο Ζωής και τον Μαϊστρο. Επίσης, η δουλειά του Χρήστου Νάσιου στο εκπαιδευτικό υλικό του simeio.org.gr. Τι έπεται;

 

Νίκος Κουραμπής Ο Νίκος Κουραμπής είναι θεολόγος εκπαιδευτικός Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet