Είναι γεγονός ότι η εκλογική επίδοση των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που έλαβαν μέρος στις εκλογές του Μαΐου δεν ξεπέρασε, αθροιστικά, το 1%, καθώς η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απέσπασε 0,54%, το ΚΚΕ(μ-λ) 0,22%, το Μ-Λ ΚΚΕ 0,07%, η ΟΚΔΕ 0,03% και η ΟΑΚΚΕ 0,02%. Ωστόσο, τα στελέχη όλων των οργανώσεων επιχειρούν να διαβάσουν τα αποτελέσματα του Μάη και δίνουν υπόσχεση αγώνα για τις εκλογές του Ιουνίου και, κυρίως, για μετά από αυτές, επισημαίνοντας ότι «εμείς ξέρουμε ότι στον δρόμο κερδίζονται οι μάχες!».

«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπαίνει με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα στη μάχη των εκλογών της 25 Ιούνη», δηλώνει στην «Εποχή» ο Γιάννης Σηφακάκης, μέλος του ΣΕΚ και της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συνεχίζει: «Μπορούμε να τσακίσουμε την ψεύτικη νίκη της ΝΔ. Οι θεωρίες που μιλάνε για “συντηρητικοποίηση” του κόσμου είναι φτηνές δικαιολογίες των ηγεσιών που δεν στάθηκαν αντάξιες των αγώνων και θέλουν να ξεχάσουμε τον πανεργατικό ξεσηκωμό του Μάρτη. Οι πραγματικοί συσχετισμοί είναι διαφορετικοί και φαίνονται ακόμα και στην προεκλογική περίοδο με τις κινητοποιήσεις που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία στο Πέραμα, με τις απεργίες που συνεχίζονται στα νοσοκομεία, σε δήμους, στην έρευνα. Η ΝΔ και η κυρίαρχη τάξη που την στηρίζει με κάθε τρόπο, ανησυχούν γιατί η “πολυκρίση” του συστήματος συνεχίζεται και θα φέρει εκρήξεις. Φοβούνται την οργή του κόσμου και προσπαθούν να αποφύγουν κάθε πόλωση, με ατέλειωτα ψέματα». Αναφέρει επίσης ότι η εκλογική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στην επιδίωξή του για ακόμα μεγαλύτερες συναινέσεις προς τα δεξιά, ενώ για το ΚΚΕ τονίζει ότι «η ηγεσία του έχει δείξει ξανά και ξανά ότι όταν φτάνει η ώρα της κλιμάκωσης, επικαλείται τους “αρνητικούς συσχετισμούς” για να τραβήξει χειρόφρενο». Επισημαίνει, τέλος, ότι «η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει στην καρδιά του προγράμματός της το αίτημα για κρατικοποίηση, χωρίς αποζημίωση για τους “επενδυτές” και κάτω από εργατικό έλεγχο, στις συγκοινωνίες, στα λιμάνια, στην ενέργεια, στο νερό, στις τράπεζες».

Το ΚΚΕ(μ-λ) κατέρχεται στις εκλογές του Ιουνίου με κεντρικό σύνθημα «Στον δρόμο, λαέ, μπορείς να τους νικήσεις!». Ο Σπύρος Παπακωνσταντίνου εκ μέρους του κόμματος, επισημαίνει στην «Εποχή»: «Προβάλλουμε την κατεύθυνση της πάλης των εργαζόμενων, του λαού και της νεολαίας την επόμενη των εκλογών περίοδο. Τότε που θα κλιμακωθεί η αγριότητα της επίθεσης του συστήματος, μέσω της “νέας” εκλεκτής του κυβέρνησης. Όπως το έχουν προδιαγράψει ήδη οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Σε αντιδιαστολή με τις πολυποίκιλες κοινοβουλευτικές αυταπάτες που καλλιεργούνται ασύστολα». Ως προς τις εκλογές του Μάη, θεωρεί ότι «η ΝΔ κατάφερε και επέβαλε τον εκβιασμό της κάλπικης “ασφάλειας και σταθερότητας”…, ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ουσιαστική πολιτική διαφοροποίηση στα μείζονα ζητήματα και ουσιαστικά χωρίς εναλλακτική πρόταση, συντρίφτηκε εκλογικά. Το ΠΑΣΟΚ “τσίμπησε”, αλλά απέχει από το να αποτελέσει τον 2ο συστημικό πυλώνα… Το ΚΚΕ “πανηγυρίζει” την άνοδό του. Η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά ενισχύθηκε, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί ένα μικρό εκλογικό μέγεθος. Στο ΚΚΕ(μ-λ) εκφράστηκε η συνεπής στάση του στο κίνημα όλα τα προηγούμενα χρόνια». Τέλος, τονίζει ότι «Στην επόμενη μέρα, ο συντονισμός και η κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς θα αποτελέσουν κρίσιμη παράμετρο για το ξεδίπλωμα της πάλης των λαϊκών μαζών….».

Ο Παναγιώτης Καλαβάνος Πετρόγιαννης εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για μια μεταβατική Κομμουνιστική Οργάνωση, την οποία συγκροτούν η Αριστερή Ανασύνθεση, το Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο και ανένταχτοι/ες, υπογραμμίζει ότι «τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα αποτελούν αρνητική εξέλιξη για τα εργατολαϊκά στρώματα και εντείνεται η συντηρητική μετατόπιση του πολιτικού σκηνικού, όπως συμβαίνει και διεθνώς, και προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλες τις εκδοχές της». Επίσης εκτιμά ότι καμία κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη με την εισβολή του λαϊκού παράγοντα στο προσκήνιο και δηλώνει ότι «στις εκλογές της 25ης Ιουνίου καταψηφίζουμε τα συστημικά κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) – τσακίζουμε την ακροδεξιά. Ψηφίζουμε ριζοσπαστικά, αντικαπιταλιστικά και κομμουνιστικά».

Στην Αναμέτρηση εκτιμούν ότι στις εκλογές τα κόμματα της Αριστεράς κατέγραψαν συνολικά μια αύξηση, η οποία όμως δεν αντιστοιχεί στην τεράστια πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Το πλέον ενισχυμένο είναι το ΚΚΕ, που ανέβηκε κατά 2 περίπου μονάδες, επωφελούμενο από την οργανωτική του ανάπτυξη στο εργατικό-νεολαιίστικο κίνημα και τη σταθερή και συνεπή παρουσία του. Επίσης, οι οργανώσεις και τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ενίσχυσαν ελαφρώς τις δυνάμεις τους, χωρίς αυτή η άνοδος να μπορεί να μεταβάλει σε σημαντικό βαθμό τη μεγάλη εικόνα των αποτελεσμάτων. Θεωρούν ότι «είναι ανάγκη να δουλέψουμε, ώστε η Αριστερά να γίνει ξανά χρήσιμη, να ριζώσει στην κοινωνία για να εκφράσει τους/τις “από κάτω”», και προτρέπουν τους πολίτες «να παλέψουμε ενάντια στην αποχή, να μη χαθεί καμιά ψήφος από τα αριστερά που μπορεί να μειώσει τη δύναμη της κυβέρνησης της ΝΔ. Στις επόμενες εκλογές να συμμετέχουμε ακόμα πιο αποφασιστικά στηρίζοντας τις δυνάμεις της Αριστεράς».

 

 

Νέα δεδομένα στον οικολογικό χώρο

 

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στις εκλογές του Μαΐου απέσπασαν 0,60%. Στις επικείμενες εκλογές κατέρχονται με την ίδια ατζέντα και τα στελέχη του εντείνουν την καμπάνια του κόμματος για την περαιτέρω ενίσχυσή του. Ωστόσο, η κάθοδος στις επικείμενες εκλογές του άλλου μεγάλου σχηματισμού Πράσινο και Μωβ αλλάζει τις ισορροπίες στον οικολογικό χώρο, καθώς το κόμμα αυτό έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των Ευρωπαίων Πράσινων, των οποίων είναι ήδη μέλος οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ! Προφανώς το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αυτό που θα καθορίσει τόσο τις μεταξύ τους σχέσεις όσο και την μελλοντική απήχηση των οικολογικών απόψεων.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος μιλώντας στην «Εποχή» εκ μέρους του Πράσινο και Μωβ, επισημαίνει: «Μετά τον αντιδημοκρατικό αποκλεισμό του Πράσινου και Μωβ από τις εκλογές του Μαΐου, οι δυνάμεις της ευρείας συμμαχίας διεκδικούν τη δυναμική παρουσία τους στην ελληνική Βουλή, για να εκπροσωπήσουν τις σύγχρονες Πράσινες αξίες και πολιτικές. Οι Πράσινοι, οι Πειρατές, το Βολτ, το Κόμμα για τα ζώα, οι οικοφεμινίστριες είναι κόμματα και πανευρωπαϊκά ρεύματα, που συμμετέχουν στην Ομάδα των 72 ευρωβουλευτών των Πράσινων/EFA. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο κόμμα υποστηρίζει επίσημα τη συμμαχία Πράσινο και Μωβ, σε μια προσπάθεια να διαχωριστεί ο Πράσινος χώρος στην Ελλάδα από απαξιωμένα σχήματα του παρελθόντος ή/και εθνικιστικά μορφώματα, που προσπαθούν να παραπλανήσουν τον μη ενημερωμένο ψηφοφόρο. Ο απαράδεκτος αποκλεισμός του Πράσινου και Μωβ με ταυτόχρονη κατακράτηση των παραβόλων ύψους 37.500 ευρώ, που ήδη τίθεται σε ανώτερα και ευρωπαϊκά δικαστήρια, συσπείρωσε ακόμη περισσότερο τον χώρο. Το Πράσινο και Μωβ τώρα κατεβαίνει με 259 υποψήφιους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες και ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Συμμετέχουν και στηρίζουν ενεργά άτομα με συμμετοχή στους αγώνες για την υπεράσπιση της ποιότητας ζωής και των δικαιωμάτων, την κλιματική και περιβαλλοντική ισορροπία, τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, τη διαφάνεια, την αντίσταση στην κερδοσκοπία. Και θέλουν να φέρουν στη Βουλή μιαν ανάσα δημοκρατίας, σεβασμού της διαφορετικότητας, αλληλεγγύης, οικολογίας και φιλοζωίας, με εναλλακτικές προτάσεις πολιτικής, που μπορούν να βάλουν τον τόπο σε μια τροχιά βιώσιμης ευημερίας, δίκαιης και πράσινης οικονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Μια τέτοια εναλλακτική πολιτική πρόταση θεωρεί δεδομένο ότι θα εξασφαλίσει πρόσβαση στη δημόσια χρηματοδότηση, ώστε να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της και -γιατί όχι;- να κάνει και την έκπληξη!».

 

Μαρίνος Μουζακίτης Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet