Ύστατο χαίρε στον Γιάννη Μαρκόπουλο

 

Ο κόσμος της μουσικής αποχαιρέτησε έναν από τους πιο εμβληματικούς συνθέτες της, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, την Πέμπτη 15 Ιουνίου. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε, δημοσία δαπάνη, στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Η σορός του εκτέθηκε νωρίτερα σε λαϊκό προσκύνημα στο Παρεκκλήσι της Μητροπόλεως, όπου εκατοντάδες κόσμου έφτασαν να δώσουν το τελευταίο «αντίο» στον μεγάλο συνθέτη. Το φέρετρο συνόδευαν οι Κουρήτες ως τιμητική φρουρά με την παραδοσιακή κρητική φορεσιά και ήταν τυλιγμένο με την ελληνική σημαία. Το παρών έδωσαν και αρκετοί σύλλογοι της Κρήτης από την οποία καταγόταν. Η ταφή έγινε στο Κοιμητήριο Παπάγου. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος είχε εκφράσει την επιθυμία στους οικείους του να τον αποχαιρετήσουν με στίχους του Διονυσίου Σολωμού, από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους, που ο ίδιος μελοποίησε αποτελώντας την κορωνίδα της πλούσιας μουσικής δημιουργίας του και εκφράζοντας την ιδιαίτερη προσωπική μουσική γλώσσα του.[Oι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» (1977) του Γιάννη Μαρκόπουλου είναι μια σύνθεση πάνω στο ποίημα του Διονύσιου Σολωμού «σε μορφή λαϊκής λειτουργίας για τραγουδιστές, αφηγήτρια, μικτή χορωδία και ορχήστρα». Ο δίσκος κυκλοφόρησε με αφηγήτρια την Ειρήνη Παπά, τραγουδιστές τον Νίκος Ξυλούρη (στην τελευταία, όπως αποδείχτηκε, συνεργασία με τον Μαρκόπουλο), τον Λ. Χαλκιά και τον Η. Κλωναρίδη.]

Συνθέτης ανοιχτών οριζόντων, ταξίδεψε στους ηχότοπους της παράδοσης που γνώρισε από παιδί, αλλά γοητεύτηκε και εντύπωσε βαθιά στη μνήμη του και τους μεγάλους συνθέτες της κλασικής. Στο έργο του φαίνεται ξεκάθαρα η άρρηκτη σχέση της μουσικής, της γλώσσας και ο πολιτισμός διαχρονικά. Πηγαία μελωδικός –κυρίαρχο στοιχείο του έργου του– συνθέτει έργα που πρωτοτυπούν σε δομή και σε φόρμα, εκφράζοντας όχι μόνο τα μουσικά αλλά και τα φιλοσοφικά του πιστεύω. Είναι από τους λίγους συνθέτες που μέσα από την εργογραφία του συναντώνται οι αρχέγονοι ήχοι, οι παραδοσιακοί ρυθμοί, το Βυζάντιο, η Αναγέννηση αλλά και το αστικό σύγχρονο περιβάλλον. Από τα πρώτα του έργα συνομίλησε με την απλή λαϊκή ψυχή και στα πέτρινα χρόνια τραγουδήθηκε από όλον το λαό.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος είναι αναμφίβολα ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες συνθέτες, προτείνοντας με έμφαση την Επιστροφή στις Ρίζες, σημάδεψε ανεξίτηλα το μουσικό τοπίο της χώρας. Με πάνω από έξι δεκαετίες συνεχούς δημιουργίας, το έργο του έχει συνδεθεί με τον κινηματογράφο, το θέατρο (για έργα του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη, του Μενάνδρου, του Σαίξπηρ, του Τσέχοφ, του Μπέκετ αλλά και σύγχρονων ελλήνων δραματουργών, και για ταινίες του Κούνδουρου, του Ντασέν, του Κοσμάτου, του Μανουσάκη, του Σκαλενάκη, του Γρηγορίου και άλλων). Έγραψε κλασική μουσική και μουσική για μπαλέτο, και έχει καταθέσει στη δισκογραφία μερικά από τα σημαντικότερα άλμπουμ της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. (Χρονικό, Ιθαγένεια, Μετανάστες, Θεσσαλικός Κύκλος, Σεργιάνι στον κόσμο, Ριζίτικα, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Οροπέδιο, Ο Στρατής ο Θαλασσινός ανάμεσα στους Αγάπανθους, Ήλιος ο Πρώτος, Θητεία κ.ά., μελοποιώντας Διονύσιο Σολωμό, Γιώργο Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Κ.Χ. Μύρη, Μιχάλη Κατσαρό, Μάνο Ελευθερίου, Γιώργο Σκούρτη, Πάνο Θεοδωρίδη αλλά και δικούς του.)

Έφυγε τιμημένος και μας άφησε κληρονομιά διαχρονικά πανέμορφα τραγούδια όπως: «Παραπονεμένα λόγια», «Χίλια μύρια κύματα», «Οχτροί», «Λόγια και τα χρόνια», «Λένγκω» (Ελλάδα), «Γίγαντας», «Κάτω στης Μαργαρίτας το αλωνάκι», «Καφενείον η Ελλάς», «Ο τόπος μας είναι κλειστός», «Μιλώ για τα παιδιά μου». Χαίρε αγαπημένε μας συνθέτη, σε ευχαριστούμε, ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει.
 

 

Από την Νάξο στην Ικαριά

 

 

Η Νάξος και η Ικαρία έχουν τα περισσότερα πανηγύρια απ’ όλα τα νησιά του

Αιγαίου. Το πανηγύρι για τους ντόπιους είναι «παμπάλαιο έθιμο». Όπως λένε, «έτσι τό

’βραμε», και νιώθουν την υποχρέωση να το μεταλαμπαδεύσουν στις νεότερες

γενιές.Τ ο κλίμα αυτό των πανηγυριών θα ζωντανέψει στο City Garden μια συναυλία, όπου όλοι θα μπορούν να σηκωθούν και να χορέψουν.

Τρία χρυσά αιγαιοπελαγίτικα δοξάρια και τρεις αδαμάντινες φωνές, υπόσχονται μια εμπειρία μοναδική. Ο Γιάννης Ζευγόλης, κορυφαίος σήμερα βιολιστής από την Απείρανθο της Νάξου συνεχίζει με ευλάβεια το α λα παλαιά παίξιμο του αιγαιοπελαγίτικου βιολιού κατορθώνοντας να ξεχωρίζει το «κάτι» από το «όλον», το «κρυφό» από το «φανερό» , το «σημαντικό» από το «ασήμαντο». Δοξαριές βουτηγμένες σε πρωτογενή υλικά που γεννούν δυνατά συναισθήματα. Ο Θεολόγος Μιχελής κατάγεται από την Πάτμο. Εγγονός μεγάλου βιολιστή του νησιού. Το παίξιμο του χαρακτηρίζεται από μια εσωτερικότητα αλλά και από την αμεσότητα και τη θέρμη του ρυθμού. Ο Νίκος Φάκαρος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Ράχες της Ικαρίας, σήμερα είναι το πρώτο βιολί της Ικαρίας, παρόλο που ο ίδιος δεν αποδέχεται τον χαρακτηρισμό.

Την ομορφιά των τραγουδιών της παράδοσης κορυφώνουν η Μαρία Αναματερού με καταγωγή από την Απείρανθο της Νάξου, η Ασπασία Στρατηγού και αυτή με καταγωγή από την Απείρανθο και η Βιολέτα Ίκαρη, γεννημένη στην Ικαρία. Και οι τρεις είναι αναμφισβήτητα από τις πιο καταξιωμένες ερμηνεύτριες της γενιάς τους. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιώργος Βενέτης στο σαντούρι, Δημήτρης Εμμανουήλ στα κρουστά, Ματθαίος Ζευγόλης στο λαούτο και τη φωνή, Γιαννούλης Μαργώνης στην κιθάρα, Αλέξανδρος Μορφονιός στα κρουστά και τη φωνή, Γιάννης Πλαγιανάκος στο κοντραμπάσο, Διονυσία Παπούλη στη φωνή και τα κρουστά, Αγγελική Παρδάλη στο σαντούρι και τη φωνή, Δημήτρης Ρέντας στο λαούτο, Γιάννης Σέρβος στην τσαμπούνα.

Καλλιτεχνική διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Κουμπιός.

Την Τρίτη 20 Ιουνίου, στις 9μμ, στο City Garden Festival by Christmas Theater.

 

 

Ο Δημήτρης Μπάσης τραγουδάει Μίμη Πλέσσα

 

 

Μουσικός και συνθέτης με απόλυτη γνώση της ιστορίας της μουσικής, ο Μίμης Πλέσσας έχτισε με συνέπεια και σοβαρότητα την πραγματικά ογκώδη εργογραφία του. Κατόρθωσε σπουδαίες αισθητικές προσεγγίσεις, ξεδιπλώνοντας το πολυεπίπεδο και συναρπαστικό του ταλέντο, είτε στο σινεμά είτε μελοποιώντας ποίηση είτε δουλεύοντας σε πιο σύνθετες φόρμες. Ένας καλλιτέχνης με μεγάλο εκτόπισμα και εκπληκτική πορεία. Ο Μίμης Πλέσσας επιλέγει για μία ακόμα φορά τον Δημήτρη Μπάση να πρωταγωνιστήσει σε μια συναυλία – γιορτή με τραγούδια του. Έναν ολοκληρωμένο ερμηνευτή, μία από τις σταθερές αξίες στον χώρο του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού για να απογειώσει όλα εκείνα τα τραγούδια που αγαπήσαμε, μας κράτησαν συντροφιά, μας συγκίνησαν, μας ξεσήκωσαν…

Μια συναυλία με τα ωραιότερα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα για να υποδεχθούμε και επισήμως το καλοκαίρι και τα όμορφα που φέρνει στη ζωή μας, την πρώτη επίσημη μέρα της αγαπημένης μας εποχής, ημέρα του θερινού ηλιοστασίου.

Μια συναυλία - γιορτή που τιμά και την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής καθώς κάθε συναυλία με τραγούδια που φέρουν τη σφραγίδα του Μίμη Πλέσσα είναι γιορτή της καλής μουσικής.

Η ορχήστρα του Μίμη Πλέσσα με τον Δημήτρη Μπάση και τρεις σπουδαίες ερμηνεύτριες: Αλεξάνδρα Κόνιακ, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Δήμητρα Σταθοπούλου μας καλούν να ζήσουμε όλοι μαζί την πιο μαγική βραδιά του καλοκαιριού.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα. Σκηνοθετική επιμέλεια προβολών: Ελεάνα Πλέσσα.

Την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στις 9μμ, στο City Garden Festival 2023 by Christmas Theater.

 

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet