Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο πολυμήχανος, αμφιλεγόμενος και με ομολογουμένως μεσογειακό ταπεραμέντο βρετανός πολιτικός, υπέβαλλε την παραίτηση του και από το κοινοβουλευτικό του αξίωμα την Παρασκευή 9 Ιουνίου, λίγες μέρες πριν τη δημοσίευση της γνωμοδότησης της «Επιτροπής Προνομίων», το κατεξοχήν κοινοβουλευτικό πειθαρχικό σώμα, για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των κορονοπάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία στη Ντάουνινγκ Στριτ 10 στο Λονδίνο, αψηφώντας τα σκληρά μέτρα εγκλεισμού, που η κυβέρνησή του είχε επιβάλλει στον βρετανικό λαό, για την «αναχαίτιση» της φονικής πανδημίας. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ερευνά εάν σκόπιμα ο Μπ. Τζόνσον είχε παραπλανήσει τη βρετανική βουλή λέγοντας ψέματα για τα πάρτι –τα οποία, μάλιστα, είχαν τον τίτλο: «φέρε το δικό σου ποτό»– στα οποία συμμετείχαν κομματικά στελέχη και βουλευτές. Μεταξύ των πολιτικών αξιωματούχων που συμμετείχαν στις προαναφερθείσες συγκεντρώσεις, στους οποίους επιβλήθηκε πρόστιμο από τις αστυνομικές αρχές τον προηγούμενο χρόνο, ήταν και ο νυν πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, τότε υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Για πρώτη φορά εν ενεργεία πρωθυπουργός παραβίασε κυβερνητικό νόμο.
Με τη μακροσκελή δήλωση παραίτησης του, ο Τζόνσον κατέδειξε ότι οι εργασίες της «Επιτροπής Προνομίων» συνιστούν δίκη παρωδία, ότι δρομολογούνται μεθοδεύσεις ακύρωσης της δημοψηφισματικής λαϊκής ετυμηγορίας αποχώρησης από την ΕΕ του 2016 και τέλος ότι υπάρχει σύμπνοια στις ενέργειες της αντιπολίτευσης για την απομάκρυνση του από το κοινοβούλιο. Τέλος, υποσχέθηκε ότι προσωρινά εγκαταλείπει την κεντρική πολιτική σκηνή.
Τα κορονοπάρτι και η εν γένει στάση του Τζόνσον έχουν προκαλέσει πάνδημη πολιτική και λαϊκή οργή, παρασύροντας τους Τόρις σε ένα αέναο σπιράλ χάους, αναδεικνύοντας το πρωτοφανές κλίμα πόλωσης που καταγράφεται στις κομματικές πτέρυγες, τις μετωπικές συγκρούσεις και τη συνεχή απώλεια δημοφιλίας του κυβερνώντος κόμματος.
Η διεξαγωγή των βρετανικών αυτοδιοικητικών εκλογών που ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη στις 4 Μαΐου –και αντίστοιχα στις 18/5 στη Βόρειο Ιρλανδία– συνιστά άλλο ένα απτό δείγμα της καθοδικής πορείας των Συντηρητικών, με τους Εργατικούς και τους Πράσινους να έχουν κερδίσει τις περισσότερες θέσεις στα δημοτικά συμβούλια. Σύμφωνα με το BBC, οι Εργατικοί εξέλεξαν 2.675 δημοτικούς σύμβουλους, ενώ αντίστοιχα οι Τόρις 2.296, με 1.063 έδρες λιγότερες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Η παραίτηση Τζόνσον έλαβε χώρα λίγες μέρες πριν την απόφαση της επταμελούς «Επιτροπής Προνομίων». Ο κοινοβουλευτικός θεσμός που απαρτίζεται από τέσσερις βουλευτές των Τόρις, δύο από το Εργατικό Κόμμα και έναν από το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας –και ταυτόχρονα αποτυπώνει και την κοινοβουλευτική «αριθμητική»/δυναμική των κομμάτων εντός της Βουλής των Κοινοτήτων– θα του επέβαλε αναστολή του κοινοβουλευτικού του αξιώματος, πιθανόν για διάστημα μεγαλύτερο των δέκα ημερών και, σύμφωνα με το βρετανικό σύνταγμα, το πόρισμα της θα σηματοδοτούσε την προκήρυξη νέων επαναληπτικών εκλογών για την κάλυψη της κοινοβουλευτικής έδρας στην περιφέρεια Ουξμπρίτζ (Uxbridge). Η παραίτηση του Τζόνσον αποσκοπούσε σε μια «ηρωική» τραμπικού ύφους διέξοδο, για να διατηρήσει τον «μύθο» της μεγαλειώδους έμπνευσης του Brexit, ανεξάρτητα από τις παλινωδίες που υπήρξαν για την ολοκλήρωση του σχεδίου «πολιτειακής» απόσχισης από την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Επιπρόσθετα, η μη αποδοχή της τιμητικής λίστας με πολιτικούς που υπέβαλλε ο Τζόνσον για την ένταξη τους στη Βουλή των Λόρδων από την Επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων, επιτροπή Χόλακ, αποτέλεσε άλλο ένα σημείο τριβής με τον νυν πρωθυπουργό. Εκτός από τον Τζόνσον, την παραίτηση τους υπέβαλαν και άλλοι δύο βουλευτές των Τόρις, συνεργάτες του, ο Νάιτζελ Άνταμς και η Ναντίν Ντόρρις, με άμεση ισχύ, επιφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα στον Ρ. Σούνακ. Οι τρεις παραιτήσεις –και μάλιστα την ίδια μέρα– εκτός ότι αναδεικνύουν μια συντονισμένη ενέργεια ολομέτωπης επίθεσης κατά της κυβέρνησης, προδιαγράφουν τη διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών για την κάλυψη των εδρών, που δεν είναι σίγουρο ότι οι Τόρις θα τις κερδίσουν.
Ο Μπ. Τζόνσον με τη σκανδαλώδη και ναρκισσιστική διακυβέρνηση του κατηγορεί τα κυβερνητικά κλιμάκια για την πτώση του από τον πρωθυπουργικό θώκο τον Σεπτέμβριο του 2022, μετά την πρόταση μομφής των Τόρις που έλαβε χώρα τον Ιούνιο και, τέλος, με το «κύμα» μαζικών παραιτήσεων από την κυβέρνηση του τον Ιούλιο. Στην ουσία επιδιώκει την ήττα του κόμματος του στις επερχόμενες εκλογές, που θα λάβουν χώρα πιθανόν το 2024.
Ταυτόχρονα, η σύλληψη της Νικολά Στέρτζον, στις 11 Ιουνίου, πρώην πρόεδρου του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, κατά τη διάρκεια ερευνών για τη διαχείριση των οικονομικών πόρων του κόμματος, η οποία αφέθηκε αμέσως ελεύθερη από τις αστυνομικές αρχές χωρίς την απαγγελία κατηγοριών, επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας, καθώς η νέα κρίση στις επάλξεις του αναμένεται να ευνοήσει τους Εργατικούς.
Όλες αυτές οι παράμετροι αναδεικνύουν το ρευστό πολιτικό σκηνικό και τις πολλαπλές προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί ο Ρ. Σούνακ, λόγω και της δημοσκοπικής κατάρρευσης της κυβέρνησης. Άλλωστε, οι Τόρις ποτέ δεν ήταν δημοφιλείς στα λαϊκά στρώματα. Στις 31 Μαΐου, σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι Εργατικοί προηγούνται με 44% και ακολουθούν οι Τόρις στη δεύτερη θέση με διαφορά 19 μονάδων.
Άλλωστε, ο Ρ. Σούνακ δεν εκπλήρωσε κεντρικές προεκλογικές του δεσμεύσεις, όπως π.χ. τη μείωση κατά το ήμισυ του πληθωρισμού, την ανασύσταση της οικονομίας και τη διάσωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με ένα εν δυνάμει ακλόνητο (στασιμο)πληθωρισμό, την αγγλική οικονομία να εισέρχεται, πιθανόν, σε ύφεση τους επόμενους μήνες, την εκρηκτικών διαστάσεων αύξηση του κόστους ζωής, την επιδεινούμενη φτωχοποίηση και ειδικότερα τη δραματική αύξηση της διατροφικής ανασφάλειας που πλήττει το 17,7% του πληθυσμού και τις Τράπεζες Τροφίμων να αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση παροχής βοήθειας, η δημοτικότητα του Ρ. Σούνακ συνεχώς μειώνεται. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του κρίνει σκόπιμο, ενώ ο λαός λιμοκτονεί, να ενισχύσει και το 2023 τον Ρωσο-ΝΑΤΟϊκό πόλεμο στο ουκρανικό έδαφος με 2,3 δισ. λίρες.