Εκπρόσωποι της ΝΔ, ακροδεξιά μορφώματα της alt right και συστημικά Μέσα χειραγώγησης για την κατασκευή ρατσιστικής συναίνεσης, συμπλέουν σε μια πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και χειραγώγησης των πολιτών, χρησιμοποιώντας με τον πλέον χείριστο τρόπο τη γυναικοκτονία στην Κω, με θύμα την Αναστάζια, μια 27χρονη γυναίκα πολωνικής καταγωγής, και φερόμενο ως δράστη έναν άνδρα από το Μπαγκλαντές, προβάλλοντας κατά κόρον την εθνική καταγωγή του, προκειμένου να στραφούν εναντίον προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να ενισχύσουν το μίσος και την ξενοφοβία.

 

Η προβολή ή η απόκρυψη, κατά το δοκούν, φυλετικών, εθνικών, θρησκευτικών ή χαρακτηριστικών σεξουαλικής ταυτότητας, εξυπηρετούν σκοπιμότητες που δεν σχετίζονται με την έμφυλη βία, το αντίθετο μάλιστα, απομακρύνουν από το επίδικο.

 

Την ίδια στιγμή, από την πλευρά της ΝΔ και της συντριπτικής πλειονότητας των ΜΜΕ, τηρείται σιγή ιχθύος και επιχειρείται μια προσπάθεια απόσεισης ευθυνών και παραλείψεων για το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο, που κόστισε τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, μεταξύ τους πάρα πολλές γυναίκες και παιδιά.

 

Αποσιωπούν σκόπιμα πως η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών που δολοφονήθηκαν το προηγούμενο έτος ήταν από ημεδαπούς συντρόφους και συζύγους. Αποκρύπτουν πως το μακρύ χέρι της πατριαρχίας δεν γνωρίζει εθνικότητες, πως πρόκειται για ένα παγκόσμιο, διαταξικό, διαχρονικό ζήτημα καταπίεσης και εκμετάλλευσης των γυναικών, πραγμοποίησης και ιδιοκτησιακής κυριαρχίας επί των σωμάτων των θηλυκοτήτων και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

 

Ταυτόχρονα, οι ξυλοδαρμοί στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αυξάνονται, με πιο πρόσφατα δύο περιστατικά στον Κεραμεικό –από νταήδες… Ελληνάρες– και μάλιστα λίγες μέρες μετά το Pride, στο οποίο έδωσαν το παρόν και εκπρόσωποι της ΝΔ.

 

Όλα τα παραπάνω είναι μερικά μόνο ενδεικτικά στοιχεία της διγλωσσίας και της υποκριτικής, αλλά εξόχως επικοινωνιακής, κατά τα άλλα, πολιτικής και ιδεολογικής στάσης της Δεξιάς για την αντιμετώπιση και πρόληψη της έμφυλης βίας. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως πως αν όντως ασκούσαν πολιτικές για την εξάλειψή της, θα έπρεπε να αυτοκαταργηθούν ως κόμμα και ως ιδεολογία, θα έπρεπε να στρέψουν τα βέλη τους προς τον εαυτό τους, γιατί είναι οι ίδιοι που συντηρούν την πατριαρχία και τον καπιταλισμό ως εγγενή στοιχεία της ιδεολογικής κα πολιτικής τους ύπαρξης.

 

Είναι οι ίδιοι που αγνόησαν επιδεικτικά τη συμμετοχή των γυναικών στην κυβέρνηση –γνωστές οι αποστροφές του πρωθυπουργού επ αυτού– και οι οποίοι ανακάλυψαν όψιμα ότι η εκμετάλλευση των αιτημάτων των φεμινιστικών και ΛΟΑΤΚΙ κινημάτων είναι πολύ… trendy για να μείνουν έξω από τη διαφημιστική προπαγανδιστική προεκλογική τους ατζέντα.

 

Ακόμη και η επιλογή των γυναικών σε κυβερνητικές θέσεις –οι οποίες γυναίκες αποδείχθηκαν βασιλικότερες του βασιλέως, εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία εφαρμογής ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής– χρησιμοποιήθηκε για να ενισχυθεί το προφίλ της κυβέρνησης, δημιουργώντας μια ψευδή αντίληψη κοινωνικά ευαίσθητης Δεξιάς για τα ζητήματα της έμφυλης ισότητας.

 

Κατά αυτό τον τρόπο, είχε διπλά οφέλη: αφενός αξιοποιούσε στο έπακρο την πολιτική συγκυρία των καταγγελιών –συγκυρία που ουδόλως συνδέεται κατά τον τρόπο που η ΝΔ πασχίζει να συνδέσει (η θεωρία περί ευήκοοων ώτων της κυβέρνησης, δια στόματος κ. Συρεγγέλα, υφυπουργού της Οικογένειας της Δημογραφίας κι όχι της Ισότητας, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ιδωθεί)– αφετέρου λειτουργεί ως πλυντήριο, ως ξέπλυμα στο πλαίσιο της altright πολιτικής ορθότητας, που η Ακροδεξιά αξιοποιεί για να διαστρεβλώσει τους αγώνες των φεμινιστριών και να αποδυναμώσει το κίνημα όλων όσων αντιστέκονται στην πατριαρχική και καπιταλιστική τάξη. Τη στιγμή, μάλιστα, που η βραδυκίνητη δικαιοσύνη λειτουργεί ανασχετικά (βλ. περίπτωση Λιγνάδη και 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό) για την ανάπτυξη της περαιτέρω δυναμικής αυτού του κινήματος, κυρίως σε βάρος των επιβιωσασών.

 

Η εργαλειοποίηση, η εκμετάλλευση του κινήματος ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και ενάντια στην έμφυλη βία για λόγους εντυπωσιασμού και θεάματος, άργησε αλλά συνέβη από το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και από τον ίδιο. Ήρθε για να αποπροσανατολίσει, να λειτουργήσει σε βάρος των προσφύγων που θαλασσοπνίγηκαν από συνειδητές εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις του Λιμενικού Σώματος με βάση τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τις μαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων που επέζησαν.

Οι μηχανισμοί δεν είναι καινούργιοι, απλώς αλλάζει το πλαίσιο και η συγκυρία. Οι ψυχοπολιτικές στρατηγικές και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν για ενίσχυση του ρατσισμού και υπέρ της λευκής ανδρικής κυριαρχίας, απορρέουν από την ίδια εθνικιστική, ρατσιστική, εθνοπατριαρχική δεξαμενή των ακροδεξιών κινημάτων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι γνωστή η εθνοσεξιστική διαδικτυακή εκστρατεία #120dB, το 2018, που καθιστούσε αποδιοπομπαίους τράγους τους μετανάστες της Ευρώπης για έμφυλη βία, ταυτόχρονα με την έκρηξη του metoo στην Ευρώπη. Το όνομα «120 ντεσιμπέλ» σχετίζεται με τον ήχο που εξέπεμπαν συναγερμοί τσέπης που έφεραν γυναίκες ως άμυνα ενάντια στην σεξουαλική παρενόχληση στον δρόμο. Η εκστρατεία ξεκίνησε από ακροδεξιούς/ές στη Γερμανία και προωθήθηκε από ευρωπαίους λευκούς ρατσιστές, ακροδεξιές προσωπικότητες των ΜΜΕ και σε άλλες χώρες, (Σουηδία, Αγγλία και αλλού), ως μια προσπάθεια κανονικοποίησης του μίσους κατά των μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων, εκμεταλλευόμενη το κίνημα metoo, τα αιτήματα των φεμινιστικών και ΛΟΑΤΚΙ κινημάτων ενάντια στην έμφυλη βία και καταπίεση.

Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Η Νέα Δημοκρατία διακατέχεται από βαθύ μισογυνισμό και σεξισμό παρά τις όποιες προσπάθειες συγκάλυψής τους. Και είναι διπλά ανήθικη, γιατί εκμεταλλεύεται την έμφυλη καταπίεση που η ίδια αναπαράγει με τις πολιτικές της για να ενισχύσει τη ρατσιστική βία, ασκώντας ψυχοπολιτικές στρατηγικές για την νομιμοποίηση 500 νεκρών στην Πύλο, για την κανονικοποίηση της θανατοπολιτικής της, αξιοποιώντας στο έπακρο τη γυναικοκτονία στην Κω. Και είναι αλήθεια πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τη μεγαλύτερη νεκροπολιτική που έχει γνωρίσει η ελληνική κοινωνία με τη σιωπή και συνενοχή της.

 

Στις 25 Ιούνη ας δοθεί έμπρακτη απάντηση από τις γυναικείες οργανώσεις, το φεμινιστικό κίνημα, τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, από όλες/ους/α που αντιστέκονται στη μισογυνική, ρατσιστική θανατοπολιτική της ΝΔ.

 

Καμία ψήφος φεμινιστριών στη ΝΔ.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet