«Η δημόσια Υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο στην Ισπανία γιατί το Λαϊκό Κόμμα θα προσπαθήσει να εφαρμόσει σε όλες τις περιφέρειες που ελέγχει το καταστροφικό μοντέλο που έχει εφαρμόσει στην περιφέρεια της Μαδρίτης. Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν στις κάλπες την νεοφιλελεύθερη δεξιά και ακροδεξιά και να έχουν μεγαλύτερο θάρρος και αποφασιστικότητα για να υπερασπιστούν τα δημόσια αγαθά και πρωτίστως την Υγεία, μετά την εκατόμβη της πανδημίας στη Μαδρίτη που μας οδήγησαν σε μεγάλο βαθμό η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, οι τεράστιες περικοπές και οι ιδιωτικοποιήσεις», τόνισε στην «Εποχή» η Κάρμεν Εσπρί, η εθνική εκπροσώπου των κινημάτων της Λευκής Παλίρροιας (Mareas Blancas)  και εκπρόσωπος του Συμβούλιου για την Υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας της Μαδρίτης (MEDSAP – Marea Blanca). Ευχαριστούμε τον Χούανχο Ντελαπένια για τις φωτογραφίες που μας παραχώρησε.

 

 

Μετά τη νίκη της δεξιάς στις περιφερειακές εκλογές υπάρχει ο κίνδυνος το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης της Υγείας που εφαρμόζεται στη Μαδρίτη από την Αγιούσο να επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες;

Η Αγιούσο έκανε μια μονοκομματική τοπική κυβέρνηση έχοντας στην τοπική βουλή την απόλυτη πλειοψηφία και το ακροδεξιό Vox στη γωνία έτοιμο να τη στηρίξει, όπως είναι έτοιμο να στηρίξει το Λαϊκό Κόμμα όπου το έχει ανάγκη. Οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις κέρδισαν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τώρα πολλές ιδιωτικές εταιρείες περιμένουν να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη από τους πολίτες. Στη Μαδρίτη είχαμε τους οικογενειακούς γιατρούς και τα τοπικά κέντρα υγείας στις γειτονιές να αποτελούν ένα πραγματικό κόσμημα στο περιφερειακό σύστημα Υγείας μας. Σήμερα μετά από τις απολύσεις, τη δραστική μείωση του προσωπικού έχουμε οδηγηθεί σε ένα χάος. Κατέστρεψαν επίσης την πρωτοβάθμια υγεία στις αγροτικές περιοχές, τα αγροτικά τοπικά κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας, τις ομάδες πρώτων βοηθειών στα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας, οδηγώντας σε συγχωνεύσεις όπου σε πολλά από τα κέντρα που έμειναν ανοικτά δεν υπάρχουν γιατροί στις πρώτες βοήθειες.

Η Μαδρίτη αποτελεί το πιο διεστραμμένο σύστημα υγείας στην Ισπανία, γιατί κατά τη διάρκεια της πανδημίας γίναμε το επίκεντρο με τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, πολλά από τα οποία ζούσαν σε γηροκομεία και κέντρα τρίτης ηλικίας. Ζήσαμε μια πραγματική σφαγή γιατί είχαν επιβάλλει έναν κανόνα που απαγόρευε τη μεταφορά ηλικιωμένων στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να αφεθούν να πεθάνουν μέσα σε εξαιρετικά απάνθρωπες συνθήκες στα δημόσια γηροκομεία, που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις. Επίσης απέκλεισαν τη μεταφορά των ηλικιωμένων στα έκτακτα κέντρα που δημιουργήθηκαν, όπως στους χώρους της διεθνούς έκθεσης της Μαδρίτης. Δαπάνησαν εκατομμύρια των εκατομμυρίων για να στελεχώσουν τους χώρους της διεθνούς έκθεσης με εξοπλισμό, αλλά άφησαν απέξω να πεθαίνουν οι ηλικιωμένοι. 

Το διεστραμμένο σύστημα υγείας της Μαδρίτης κινδυνεύει να αντιγραφεί από τις άλλες περιφέρειες που κέρδισε η δεξιά και η ακροδεξιά στις πρόσφατες εκλογές. Η συνεργασία δεξιάς και ακροδεξιάς στις περιφέρειες θα έχει άσχημες συνέπειες για την καθημερινότητα των πολιτών, γιατί η ακροδεξιά αρνείται την κλιματική αλλαγή, την ύπαρξη βίας στην καθημερινότητα και κυρίως αυτή κατά των γυναικών, αρνείται τα δικαιώματα των μεταναστών και των ΛΟΑΤΚΙ. Ο κόσμος έχει κουραστεί, δεν καταλαβαίνει ή δεν ενδιαφέρεται και δεν βλέπει ότι η χιονοστιβάδα λιώνει και μετατρέπεται σε πύρινη κόλαση που θα μας κάψει όλους.

Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές φαίνεται ότι μια σειρά ακροδεξιοί μπαίνουν μαζικά στους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης συναντώντας τους ακροδεξιούς που υπήρχαν ήδη στο Λαϊκό Κόμμα. Τώρα το Λαϊκό Κόμμα δεν έχει κανένα πρόβλημα να εμφανίσει μπροστά την ακροδεξιά του πτέρυγα και να κάνει συμφωνίες με το Vox. Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Φεϊχόο ανακοίνωσε το διορισμό ενός στελέχους του που έχει καταδικαστεί για άσκηση βίας κατά της πρώην συζύγου του υποστηρίζοντας ότι ο συγκεκριμένος είχε ένα πολύ δύσκολο διαζύγιο. Ένα στέλεχος που είχε καταδικαστεί 9 φορές γιατί περίμενε την πρώην σύζυγό του έξω από το σπίτι για να την κτυπήσει!  

Στη Μαδρίτη εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια έχουν δημιουργήσει και τροφοδοτούν μια φούσκα από ψευτιές και ο κόσμος νομίζει ότι θα είναι ασφαλής και σίγουρος με αυτό το μοντέλο. Τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε αυτή τη δεξιά και αυτή την ακροδεξιά να φθάνουν στην κεντρική κυβέρνηση και να κυβερνούν την Ισπανία.

 

Πάντως από τις ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία φαίνεται ότι υπάρχουν μόνο λίγες ιδιωτικές εταιρείες που καταβροχθίζουν την μερίδα του λέοντος…

Η αλήθεια είναι ότι δεν αντιλαμβάνονται τις δημόσιες υπηρεσίες ως μια έκφραση και αναφορά της δημοκρατίας, γιατί αυτό είναι πραγματικά στην πράξη. Εμφανίζουν ως κάτι προοδευτικό και πρωτοποριακό την εξαφάνιση των δημοσίων υπηρεσιών Υγείας, γνωρίζοντας ότι θα οδηγήσουν εκατομμύρια πολιτών να τροφοδοτούν τα κέρδη ορισμένων εταιρειών. Οι διάφορες έρευνες δείχνουν ότι τα υψηλότερα κέρδη από τις ιδιωτικοποιήσεις στο δημόσιο τα προσφέρει η δημόσια Υγεία, μειώνοντας την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, μειώνοντας το κόστος του προσωπικού με χαμηλούς μισθούς και απολύσεις και εξαπατώντας τον κόσμο. Τελικά είναι λίγες πολυεθνικές εταιρείες, κυρίως αμερικανικές, ή κερδοσκοπικά κεφάλαια, που στην Ισπανία αποκαλούμε «γύπες». Αυτά τα κερδοσκοπικά – επενδυτικά κεφάλαια έχουν χρηματοοικονομικούς μηχανισμούς που επενδύουν για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη. Όταν δεν ικανοποιούνται οικονομικά αποχωρούν και πωλούν τις δραστηριότητές σε άλλους, ενώ υποχωρεί η ποιότητα και η ποσότητα των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουν.

Στη Μαδρίτη για παράδειγμα αυξήθηκαν οι λίστες αναμονής σε όλα τα επίπεδα. Πριν από τρεις ημέρες η τοπική κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος έκανε μια νέα συμφωνία με ορισμένα νοσοκομεία που λειτουργούν με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ή με καθαρά ιδιωτικά νοσοκομεία για να καλύπτουν ασθενείς από ζώνες που δεν προβλέποντας στις αρχικές συμφωνίες με υποτιθέμενο στόχο τη μείωση του χρόνου των λιστών αναμονής. Για οποιαδήποτε επίσκεψη, ανάλυση ή εξέταση κόβουν αποδείξεις με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν οικονομικά το δημόσιο σύστημα υγείας και να αυξάνουν την εντατικοποίηση του προσωπικού τους, αφού με το ίδιο προσωπικό θα καλύπτουν περισσότερους ασθενείς. Η υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας θα είναι άκρως επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών – πολιτών.

Η Αρχή Ανταγωνισμού θα ξεκινήσει έρευνα για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές μετά από καταγγελίες εκατοντάδων γιατρών ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες πλαστογραφούν την πραγματικότητα, πάνε πολύ άσχημα οικονομικά και εντατικοποιούν την εργασία του νοσηλευτικού προσωπικού. Η Λευκή Παλίρροια έχει πραγματοποιήσει μεγάλες κινητοποιήσεις εναντίον της εισόδου των ιδιωτικών εταιρειών στη δημόσια υγεία και είχε καλέσει την τοπική κυβέρνηση να υπερασπιστεί τη δημόσια υγεία και να μην υπογράψει συμφωνίες με ιδιωτικές εταιρείες εκτιμώντας ότι ο ιδιωτικός ασφαλιστικός τομέας θα φτάσει στην κατάρρευση, γιατί αναζητώντας υψηλά κέρδη και χωρίς ουσιαστικές επενδύσεις αύξησε υπερβολικά τον αριθμό των ανθρώπων που θα πρέπει να τους προσφέρει τις υπηρεσίες του χάρις στις συμφωνίες με το δημόσιο και την προτροπή των πολιτών να απευθυνθούν απευθείας στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες υπογράφοντας συμβόλαια κάλυψής τους. Φαίνεται ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα οδηγηθούν σε πτώχευση, προσφέροντας χείριστες υπηρεσίες και πληρώνοντας πολύ χαμηλές αποδοχές στους εργαζόμενους που απασχολούν, αφού αρχικά αποκόμισαν τεράστια κέρδη. Τώρα φαίνεται ότι δεν τους ενδιαφέρει να προσφέρουν τις υπηρεσίες που θα έπρεπε στοχεύοντας να απαιτήσουν σχέδια στήριξης και διάσωσης από τον δημόσιο τομέα. Με άλλα λόγια θα ζητήσουν από τους φορολογούμενους να πληρώνουν για την αδηφαγία τους, για τη δίψα τους για άμεσα και υψηλά κέρδη εδώ και τώρα. Όλο και περισσότεροι ασθενείς κατανοούν ότι με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που είχαν στον δημόσιο τομέα.

 

Τι έκανε αυτά τα χρόνια η κεντρική κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και του Unidas Podemos;

Η κεντρική κυβέρνηση είχε ένα πρόβλημα από την αρχή, γιατί παρόλο που εμφανιζόταν ως ένας ενιαίος οργανισμός είχε δύο κομμάτια. Ας μην ξεχνάμε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έκανε την αναθεώρηση του άρθρου 35 του συντάγματος επιτρέποντας την αποπληρωμή της κρίσης χρέους του 2010 με τις τεράστιες περικοπές και τις συνεργίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία. Το Podemos και το Unidas Podemos υποστήριξε αντίθετα σε όλα τα επίπεδα τα αιτήματα των κινημάτων της Λευκής Παλίρροιας για τη στήριξη και ενίσχυση της δημόσιας υγείας υπερασπίζοντας στη βουλή του νόμο για την Υγεία του 1986, που προέβλεπε μόνο σε εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της υγείας. Το 1996 το Λαϊκό Κόμμα άλλαξε το νόμο επιτρέποντας τις ιδιωτικοποιήσεις. Το Podemos ζήτησε την κατάργηση αυτού του νόμου και του νόμου του 2012 που είχε ψηφίσει το Λαϊκό Κόμμα καταργώντας την καθολικότητα της υγείας και αφήνοντας εκατομμύρια άτομα χωρίς παροχές υγείας, παρόλο που οι ίδιοι πολίτες συνέχιζαν να πληρώνουν φόρους για να έχουν υγεία. Η κυβέρνηση του Σάντσεθ και του Unidas Podemos έκανε ένα νέο νόμο, αλλά δεν έλυσε τα προβλήματα γιατί με εξαίρεση τα έκτακτα περιστατικά και τις πρώτες βοήθειες ο κόσμος θα μπορούσε να βρεθεί σε λίστες αναμονής που έφταναν τους τρεις μήνες. Υπήρξε μια μεγάλη αστάθεια στη λειτουργία του συστήματος Υγείας και όταν ήρθε η πανδημία άρχισαν να μιλούν για την ανάγκη ανοικοδόμησής του συστήματος Υγείας, που θα εξαρτιόταν από τις τοπικές κυβερνήσεις. Στη Μαδρίτη είχαμε τη χειρότερη των περιπτώσεων. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σάντσεθ δεν είχε το θάρρος ή δεν ήθελε να υπερασπιστεί με σθένος τη δημόσια Υγεία υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη απαιτεί συνεργίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υγείας όταν ξέρουμε ότι αυτό αποτελεί επιλογή της κάθε εθνικής – κεντρικής κυβέρνησης μέσα στα πλαίσια της αυτόνομης δράσης της. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπερασπίστηκε γενικόλογα τη δημόσια Υγεία.

 

Ποιος ήταν και είναι ο ρόλος των κινημάτων της Λευκής Παλίρροιας;   

Πραγματοποιήσαμε 99 κινητοποιήσεις της Λευκής Παλίρροιας στη Μαδρίτη και οικοδομήσαμε το 2012 το Συμβούλιο της Δημόσιας Υγείας σε αντιπαράθεση με το νόμο εναντίον της καθολικότητας της παροχής υγείας σε όλους τους πολίτες. Καταφέραμε να σταματήσουμε τις πωλήσεις αρκετών δημόσιων νοσοκομείων και μάλιστα με τους πλέον νεοφιλελεύθερους όρους. Με τις μαζικές μας κινητοποιήσεις καταφέραμε να εκδιώξουμε τον τοπικό υπουργό Υγείας και αργότερα τον ίδιο τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης, γιατί είχε ανακατευτεί άμεσα στη διαφθορά του συστήματος Υγείας. Αποτρέψαμε την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων εργαστηρίων των νοσοκομείων, αποτρέψαμε την καταβολή 1 ευρώ για την κάθε συνταγή, μέτρο που πήραν πίσω όταν βγήκαμε μαζικά στους δρόμους, αποτρέψαμε την καταβολή του κόστους των τεχνητών και πρόσθετων μελών και το κόστος κάλυψης των ασθενοφόρων για τους συνταξιούχους.

Το θέμα είναι όμως ότι βρισκόμαστε κάτω από μια διαρκή πίεση από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις και τις αγορές. Λίγες ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές πραγματοποιήσαμε την 99η Λευκή Παλίρροια, ενώ έχουμε προγραμματίσει την 100η Λευκή Παλίρροια αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου, θεωρώντας ότι θα μπορεί να αντιμετωπίζουμε μια ιδιαίτερα απογοητευτική κατάσταση εξαιτίας του εκλογικού αποτελέσματος. Για να είμαστε ειλικρινείς φοβούμαστε τα χειρότερα, που για την Υγεία θα είναι μια κεντρική κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος που μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και με τη συνεργία του Vox.

 

Πώς βλέπετε τις προοδευτικές δυνάμεις που συμμερίζονται πολλές από τις θέσεις της Λευκής Παλίρροιας;

Έχω ένα άσχημο προαίσθημα. Όλα αυτά τα χρόνια όλες και όλοι μας κάναμε κουπί προς την ίδια κατεύθυνση. Το Sumar, που υποτίθεται ότι προσπαθεί να συγκεντρώσει προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, παρόλο που έχουν τις ιδιαιτερότητές τους, προτείνει το ίδιο μοντέλο υγείας που προτείνουμε και εμείς. Το πρόβλημα όμως είναι ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χάσει τις εκλογές. Το καλύτερο θα ήταν να έχουμε μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών και Αριστεράς. Δυστυχώς όμως ο κόσμος των κινημάτων για την υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών, όπως της Υγείας και της Παιδείας, βλέπει να δαπανούνται μεγάλα ποσά για την άμυνα με δεσμεύσεις προς το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, χωρίς να έχουν ρωτηθεί πολίτες. Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την επαναδιαπραγμάτευση των διευκολύνσεων προς το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και να είχαμε αποφύγει την αύξηση των δημοσίων δαπανών για την άμυνα στο 2% του ΑΕΠ, και πιθανώς σε υψηλότερα επίπεδα αμέσως μετά, κάτι που είναι αρνητικό για την ειρήνη, την Υγεία και τη δημοκρατία. Μας είπαν ότι πρόκειται για την ασφάλειά μας, αλλά η ασφάλειά μας είναι η ειρήνη και το κοινωνικό κράτος και όχι οι αμυντικές δαπάνες και ο πόλεμος. Το μεγάλο στοίχημα του 21oυ αιώνα είναι η υπεράσπιση ή η καταστροφή του κοινωνικού κράτους από τις αγορές, τους μεγαλοεπενδυτές, τους κερδοσκόπους, τους γύπες και τα κοράκια του χρηματοοικονομικού τομέα.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet