Πριν από μερικά χρόνια, θα ήταν αδύνατο να πιστέψει κάποιος ότι θα ερχόταν μια μέρα που οι κληρονόμοι του Μουσολίνι θα βρίσκονταν στην κυβέρνηση και θα επέβαλαν αντεργατικούς νόμους χωρίς να σειστεί το σύμπαν από διαμαρτυρίες και απεργίες. Όπως δεν θα μπορούσε κάποιος να διανοηθεί ότι ο θάνατος ενός ανθρώπου σαν τον Μπερλουσκόνι θα είχε τόσο ευρεία απήχηση ώστε η πολιτική εξουσία να κηρύξει τριήμερο πένθος και μια εβδομάδα διακοπής των εργασιών του Κοινοβουλίου.

Κατά τα άλλα, ο διεθνής Tύπος αναρωτιέται ποια κληρονομιά θα αφήσει ο εκλιπών και τι θα απογίνουν τα ορφανά του κόμματός του. Το κόμμα του, το οποίο ήδη βρισκόταν σε παρακμή, δεν πρόκειται να επιβιώσει επί μακρόν χωρίς τον ηγέτη, από τη στιγμή, μάλιστα, που ο ίδιος απέφευγε συστηματικά να ορίσει κάποιον διάδοχό του και δεν πρόβλεπε την αντικατάστασή του. Μάλλον τα περισσότερα από τα ορφανά θα ενταχθούν στις γραμμές των Αδελφών της Ιταλίας και της Λέγκα.

Το πένθος δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να προγραμματίσει νέες επιθέσεις κατά του κόσμου της εργασίας και των δικαιωμάτων. Από τον επόμενο μήνα 400.000 οικογένειες μένουν χωρίς το αναγκαίο επίδομα για την επιβίωσή τους, από τη στιγμή που τα άνεργα μέλη της οικογένειας χαρακτηρίζονται «απασχολήσιμα».

Επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση της υγείας, με απαράδεκτους χρόνους αναμονής για χειρουργεία, δύο χρόνια για μια μαστογραφία, τρεις μήνες για ένα χειρουργείο για καρκίνο της μήτρας που έπρεπε κανονικά να πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα μήνα και δύο μήνες για μια καρδιολογική εξέταση που έπρεπε να γίνει μέσα σε 10 μέρες. Πρόκειται μόνο για μερικά παραδείγματα που περιέχονται στην έκθεση 2023 για την υγεία της οργάνωσης Cittadinanzattiva, που παρουσίασε στο Υπουργείο Υγείας.

Το Σάββατο, 24 Ιουνίου, το συνδικάτο Cgil μαζί με ένα ευρύ δίκτυο οργανώσεων διοργανώνει διαδήλωση στη Ρώμη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην υγεία των ανθρώπων στους χώρους εργασίας και για την υπεράσπιση και ανασύσταση Εθνικής Υγειονομικής Υπηρεσίας, ως δημόσιο και καθολικό αγαθό.

Συνεχίζεται η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο και μεγάλου μέρους του δικαστικού σώματος για το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση ενέκρινε, το οποίο διαστρεβλώνει τη νομική πραγματικότητα της χώρας και, μεταξύ των άλλων, καταργεί την έννοια της κατάχρησης εξουσίας. Ο Κάρλο Νόρντιο, δυστυχώς, δεν περιορίζεται σε αυτό, αλλά σχολιάζει θετικά τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία, αντί να στοχεύει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, θα αναζητά συμφωνίες μεταξύ του κράτους και των επιχειρήσεων. «Με τους σημερινούς κανόνες», λέει ο Νόρντιο, «ακόμη και ένας έντιμος επιχειρηματίας δεν θα κατόρθωνε να πληρώσει όλο το ποσό που χρωστά».

Η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να δείξει ότι υπηρετεί τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων, αλλά και τις πιο σκοτεινές αντιδραστικές, ομοφοβικές και ρατσιστικές δυνάμεις. Πρόσφατα, οι οικογένειες Ουράνιο Τόξο αναστατώθηκαν από την είδηση ότι η εισαγγελία της Πάντοβα αναίρεσε 33 πιστοποιητικά γέννησης. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης και του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, που δεν λαμβάνει υπόψη τα τραύματα που δημιουργεί στις παιδικές ψυχές και μεταχειρίζεται ανθρώπους σαν να πρόκειται για γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η κατάσταση μοιάζει πολύ απογοητευτική. Όμως, μεγάλο κομμάτι της ιταλικής κοινωνίας εξακολουθεί να αντιστέκεται. Στη διαδήλωση της 17ης Ιουνίου, που διοργάνωσε στη Ρώμη το Κίνημα 5 Αστέρων ενάντια στην επισφάλεια, εμφανίστηκε και η γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία αγκάλιασε τον Τζουζέπε Κόντε, δημιουργώντας ελπίδες για μια κοινή προοδευτική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση.

Το αγκάθι στη συνάντηση ήταν ότι στην εσωτερική αντιπολίτευση του Δημοκρατικού Κόμματος δεν άρεσαν οι θέσεις των ομιλητών ενάντια στον πόλεμο και η αναφορά στις ΗΠΑ και στο ρόλο τους ως υποκινητή του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λορέντσο Γκουερίνι εξέφρασε τη διαφωνία του, λέγοντας ότι δεν μπορεί να μην τονίσει την «χαώδη απόσταση» που τον χωρίζει από όσα ειπώθηκαν «για τον πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας». Τον ακολούθησαν και άλλα στελέχη, ασκώντας σκληρή κριτική στα λόγια των ομιλητών και ιδιαίτερα στις θέσεις του διανοητή Μόνι Οβάντια που μίλησε για τις ευθύνες της «επέκτασης του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας».

Άλλη μια μικρή χαραμάδα ελπίδας, που χρήζει ευρύτερης συζήτησης, γιατί μοιάζει να είναι σε αντίθεση με τα προηγούμενα, είναι η ομόφωνη ψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας του Δημοκρατικού Κόμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης και Αντοχής και ιδιαίτερα το σημείο που ζητά τη μη χρησιμοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την παραγωγή όπλων. Το ίδιο κείμενο, που υποστηρίχθηκε σε αυτή την περίπτωση και από το Κίνημα 5 Αστέρων και από τους Πράσινους-Ιταλική Αριστερά, ψηφίστηκε ομόφωνα και στη Γερουσία.

Η υποψία ότι τα χρήματα μπορεί να δοθούν τελικά κάτω από το τραπέζι, δεν αναιρεί τη σημασία του γεγονότος.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet