Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας «Δημοκρατία» ότι ο εκπρόσωπος τύπου και δικηγόρος, Δημήτρης Μάντζος, είχε αναλάβει εκπρόσωπος fund εναντίον δανειολήπτη για χρέος 55.000 ευρώ σε ελβετικό φράγκο, ενώ ο ίδιος εμφανιζόταν ως φλογερός υποστηρικτής των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Το γεγονός επιβεβαίωσε τόσο ο ίδιος όσο και το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι η περίπτωσή του δεν συγκρίνεται με αυτήν του Ανδρέα Πάτση της ΝΔ. «Είναι μέγιστη υποκρισία το ΠΑΣΟΚ να ταυτίζεται με τη ΝΔ στο “σύνδρομο Πάτση” και την ίδια ώρα να εμφανίζεται ως προστάτης των αδύναμων και υπερχρεωμένων», ήταν το άμεσο σχόλιο της Κουμουνδούρου. «Νόμιμο, όχι όμως ηθικό», χαρακτήρισε το γεγονός ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε την αποπομπή Μάντζου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όμως επέμεινε ότι ο εκπρόσωπός του «έκανε απλώς τη δουλειά του».
Έξω ο Γλύκας
Την περασμένη Δευτέρα, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι η υποψηφιότητα του δικηγόρου Γιάννη Γλύκα στον Πειραιά είναι «μη ισχύουσα» καθώς ο εν λόγω υποψήφιος ήταν υπερασπιστής των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά από τη σφοδρή αντίδραση και διαμαρτυρία της χήρας του ιστορικού στελέχους του κόμματος.
Και στη Ροδόπη με τον Μητσοτάκη
Σε σχέση με το θέμα της ψήφου της μειονότητας στη Θράκη και ιδιαίτερα στη Ροδόπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης από την αρχική αμηχανία πέρασε στη δοκιμασμένη τακτική των υποτιθέμενων ίσων αποστάσεων: «Επειδή είμαστε σε προεκλογική περίοδο και πρόκειται για ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα, οφείλουν να δώσουν σαφείς εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας και να αφήσουν τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς», δήλωσε στις συνεντεύξεις του. Ως προς την απαράδεκτη συμπεριφορά της Ντόρας Μπακογιάννη και τις απειλές που εκτόξευσε on camera στους μουσουλμάνους ψηφοφόρους της Ροδόπης, δήλωσε ότι «δεν περίμενα ποτέ, με την εμπειρία που έχει, να πάει στη Θράκη και να μιλήσει σε έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα αν είναι χριστιανοί ή μουσουλμάνοι, ως πολιτευτής της δεξιάς του ’60».
Όμως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να ζητήσει και από τον ΣΥΡΙΖΑ «να απαντήσει γιατί δεν ψήφισε τον νόμο για την εκλογή του μουφτή. Επίσης, για το συγκεκριμένο θέμα το μόνο που έχω να πω είναι να κάνουν δημόσια δήλωση τα στελέχη τους ότι η Συνθήκη της Λωζάννης δεν αμφισβητείται». Ζήτησε δηλαδή, όπως και ο Μητσοτάκης, δηλώσεις νομιμοφροσύνης βουλευτών που ορκίστηκαν στο Σύνταγμα της χώρας.
Η στάση αυτή εκτιμάται από έγκυρους αναλυτές ότι «συνιστά καταφανή στήριξη της Χαριλάου Τρικούπη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ότι αυτό ενοχλεί όχι μόνο γιατί επιχειρείται μια επίθεση κάτω από τη ζώνη στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και γιατί το ΠΑΣΟΚ στην ουσία απαλλάσσει τον πρώην πρωθυπουργό από τις ευθύνες του για την αντιθεσμική, απαράδεκτη και επικίνδυνη εκμετάλλευση λεπτών και ευαίσθητων εθνικών ζητημάτων». Οι ίδιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι «το ΠΑΣΟΚ με τον τρόπο αυτό προσέφερε ένα αντίδωρο στη ΝΔ, καθώς ο μεν Μητσοτάκης εξέφρασε την προτίμησή του στο ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση, ο δε Σκέρτσος υπέδειξε στη μουσουλμανική μειονότητα να ψηφίσει Ν.Δ. και, εάν όχι, να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ.».
Η ηχηρή παρέμβαση Βενιζέλου ενόχλησε την ηγεσία
Ωστόσο, το έλλειμμα σοβαρότητας και εθνικής ευθύνης της ΝΔ ήρθε να καταγγείλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τηλεοπτική παρέμβασή του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν οι ψήφοι της μειονότητας είχαν κατευθυνθεί στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα υπήρχε η ίδια αντίδραση;». Άφησε μάλιστα αιχμές ότι ο δημόσιος διάλογος για αυτό το θέμα διεξάγεται «με τόση ένταση, υποταγμένος στις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας και όχι μιας εθνικής πολιτικής». Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στη Συνθήκη της Λωζάννης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και γενικότερα στο πλαίσιο της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, υπογραμμίζοντας ότι τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα ο σεβασμός τους είναι «υποχρέωση αυτοτελής και πλήρης».
Η τοποθέτηση αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό έχει τη σημασία του. Αποτελεί ηχηρό ράπισμα στην αήθη προσπάθεια του Μητσοτάκη να μετατρέψει τον εαυτό του σε τιμητή του πατριωτισμού της Αριστεράς. Ταυτόχρονα, διαφοροποιείται ηχηρά από τους τακτικισμούς της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Είναι μάλιστα ενδεικτικό το γεγονός ότι η Χαριλάου Τρικούπη την αγνόησε επιδεικτικά, ενώ σε κλειστούς κύκλους του Νίκου Ανδρουλάκη δεν κρύβεται η έντονη ενόχλησή τους. Πάντως, στο θέμα της Ροδόπης, δεν έχει περάσει απαρατήρητη η απροκάλυπτη στήριξη του Ανδρέα Λοβέρδου στη ΝΔ.
Νέα ανοίγματα στον Μητσοτάκη
Με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής», ο Νίκος Ανδρουλάκης προσέφερε στήριγμα στη ΝΔ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, με αφορμή το ναυάγιο της Πύλου. «Είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να δημιουργηθούν νησίδες σταθερότητας εντός της αφρικανικής ηπείρου, που θα μπορούν να υποδεχθούν πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες από τις γειτονικές περιοχές», δήλωσε, νομιμοποιώντας έμμεσα την ασκούμενη πολιτική των επικίνδυνων απωθήσεων.
Επίσης, άνοιξε διάπλατα και το παράθυρο της συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 16, λέγοντας ότι «για ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, και εννοώ μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό, όπως τα μεγάλα πανεπιστήμια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, είμαστε θετικοί, δεν θα μπούμε εμπόδιο, αρκεί να πληροί υψηλά ακαδημαϊκά πρότυπα».
Η «στρατηγική» Ανδρουλάκη και τα όριά του
«Στις 25 Ιουνίου δώστε μας τη δύναμη να κάνουμε μαζί την αλλαγή δυνατή» ήταν το κυρίαρχο σύνθημα των τελευταίων ημερών. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ. σε συνδυασμό με μια συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός για να μην υποχρεωθεί στο δίλημμα να στηρίξει κυβέρνηση συνεργασίας με τον Μητσοτάκη, αφετέρου, για να ανοίξει ο δρόμος προς την κατάληψη της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αόριστο όμως μέλλον. Όμως το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ σύρονται σε κάθε ευκαιρία, εκόντες άκοντες, προς το ακραίο κέντρο, έχει μετατρέψει το εγχείρημά τους σε άσκηση σεχταριστικού τυχοδιωκτισμού της οποίας το αποτέλεσμα είναι η επικράτηση του καθεστώτος Μητσοτάκη.