Από τα τέλη Μαΐου, ένας ακόμη ελεύθερος χώρος στο κέντρο της Αθήνας απειλείται, η Πλατεία Πρωτομαγιάς που βρίσκεται δίπλα στο Πεδίο του Άρεως, πάνω από την οδό Μουστοξύδη, στη συμβολή με την Ευελπίδων. Η «Αττικό Μετρό» έχει περιφράξει μέρος της πλατείας, έχει τοποθετήσει τσιμεντένιες βάσεις με σκοπό να τοποθετηθούν λαμαρίνες και να διαμορφωθεί χώρος ετοιμασίας σιδερένιων οπλισμών, αποθήκες και γραφεία, τα οποία θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της εταιρείας για την κατασκευή των σταθμών στην ευρύτερη περιοχή.
Δεδομένου ότι η Πλατεία Πρωτομαγιάς είναι τόπος συνάντησης, άθλησης και αναψυχής, οι κάτοικοι παρά τον αιφνιδιασμό αντέδρασαν έντονα στα σχέδια κατάληψης του ελεύθερου χώρου και πλέον δίνουν οργανωμένα τον αγώνα μέσα από την Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης της Πλατείας Πρωτομαγιάς. Μάλιστα, προς αποφυγή κακόβουλων παρεξηγήσεων τονίζουν ότι δεν είναι κατά της νέας γραμμής του Μετρό «Δικαστήρια», αλλά κατά της συγκεκριμένης περίφραξης που θα περιορίσει δραματικά την πλατεία για τα επόμενα 8 χρόνια περίπου.
Μέχρι στιγμής έχει εμποδιστεί η ολοκλήρωση της περίφραξης και έχουν ανασταλεί οι εργασίες χάρη στην κινητοποίηση των κατοίκων, οι οποίοι, όμως, τονίζουν ότι ο κίνδυνος παραμένει. Κάνουν μάλιστα κάθε προσπάθεια να ακουστούν οι εκκλήσεις τους για προστασία του δημόσιου χώρου από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την περιφέρεια Αττικής και τον δήμο Αθηναίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής, που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία και συντήρηση της πλατείας, συνεχίζουν να δίνουν άδειες για εκδηλώσεις στον χώρο. Σε παρέμβαση κατοίκων κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας εκδήλωσης στις 10 Ιουνίου, ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης δήλωσε άγνοια για το θέμα.

Η Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης της Πλατείας Πρωτομαγιάς δεν εφησυχάζει, επιμένει και βρίσκεται κάθε απόγευμα στον χώρο, ενώ έχει ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών για να σωθεί η πλατεία. Ήδη πολλοί φορείς συμπαραστέκονται στον αγώνα των κατοίκων. σωματεία δασκάλων και καθηγητών της περιοχής, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, συλλογικότητες υπεράσπισης άλλων χώρων της Αττικής έχουν εκδώσει ψηφίσματα συμπαράστασης. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει, επίσης, σύλλογοι μηχανικών, καθώς και ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ).
Οι κάτοικοι με τη συμμετοχή τους στη συνέλευση απαντούν με προβολές ταινιών και διοργάνωση πολιτιστικών δρώμενων στην προσπάθεια να τους αποκλείσουν από τον δημόσιο χώρο. Το Σάββατο 10 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε πορεία διεκδίκησης και ενημέρωσης που πέρασε μέσα από τους δρόμους της Κυψέλης, με την επόμενη συνέλευση να έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 27 Ιουνίου στις 19:30 στην πλατεία Πρωτομαγιάς. Την Τετάρτη 28 Ιούνη στις 15:00, μετά από πολλές παρεμβάσεις και προσπάθειες, έχει οριστεί συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, ώστε να του μεταφερθούν τα αιτήματα των κατοίκων. «Σε αυτή τη συνάντηση, χρειάζεται να υπάρχει έξω από την περιφέρεια όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος, παρά το δύσκολο της εργάσιμης ώρας, ώστε να αντιληφθεί και η περιφερειακή αρχή ότι το ζήτημα ενδιαφέρει ευρύτερα τη γειτονιά μας» τονίζεται σε σχετικό κάλεσμα.

Μια μικρή νίκη απέναντι στις αυθαιρεσίες του θεάτρου «Άλσος»
 

Στο θέατρο «Άλσος», συμφερόντων Ηλία Μαροσούλη, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, τοποθετήθηκε ένα τεράστιο μεταλλικό στέγαστρο.
Αν και οι εργασίες έγιναν εν μέσω εορτών, ώστε να αποφευχθούν οι όποιες αντιδράσεις, εντούτοις οι συλλογικότητες «Εμείς στο Πεδίον του Άρεως» και «Επιμένουμε Πεδίον του Άρεως» προσέφυγαν στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) «εναντίον της παραδόξως εκδοθείσας άδειας του στεγάστρου», όπως ανέφεραν.
Η προσφυγή εκδικάστηκε στις 24 Μαΐου. Το ΣΥΠΟΘΑ δικαίωσε τις συλλογικότητες, κρίνοντας παράνομο το στέγαστρο, με την αιτιολόγηση πως δεν υπήρχε στατική μελέτη, ούτε έχει εκδοθεί έγκριση από το Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο. Με βάση αυτή την απόφαση, κατατέθηκε αίτημα στην Πολεοδομία να χαρακτηρισθούν οι κατασκευές αυθαίρετες και κατεδαφιστέες και να επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet