«Η εικόνα των τεράστιων υπουργικών σχημάτων είναι πολύ ενοχλητική. Ο καθένας παίρνει μία καρέκλα μόνο και μόνο για να κρατηθούν κάποιες κομματικές ισορροπίες. Εγώ ζητώ από τους έλληνες πολίτες σ' αυτό να με εμπιστευτούν. Το δικό μου κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρότερο, δεν θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί, δεν έχουν λόγο ύπαρξης άλλωστε». Αυτά δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμονές των εκλογών του 2019 (στο δελτίο ειδήσεων του Αlpha). Τι έκανε μετά τη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση ο ίδιος; Δημιούργησε κυβερνητικό σχήμα με περισσότερα από 55 μέλη. Τι έκανε τώρα μετά τη νέα εκλογική του νίκη; Αύξησε τον αριθμό των κυβερνητικών στελεχών στα 63 (!), για να αποδειχθεί για άλλη μία φορά στην πράξη ότι ο εν λόγω πολιτικός μπορεί να λέει ψέματα με τεράστια άνεση και χωρίς καμία ενοχή.

Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μακράν η πολυπληθέστερη στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Το κυρίως πρόβλημα είναι ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα ανακυκλώθηκαν σχεδόν τα ίδια πρόσωπα που κατείχαν κομβικές θέσεις και την τετραετία 2019-2023 κάτι που σημαίνει ότι το μείγμα πολιτικής θα είναι ίδιο, ίσως και χειρότερο με ότι αυτό συνεπάγεται για τους πολλούς.

 

Γεραπετρίτης στο ΥΠΕΞ με το βλέμμα στην Τουρκία

 

Η επιλογή των εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιώργου Γεραπετρίτη για το υπουργείο Εξωτερικών εξηγείται εύκολα. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ψάχνει μία λύση-πακέτο με την Τουρκία η οποία δεν θα είναι ιδιαίτερα «δημοφιλής» στον σκληρό δεξιό πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας. Ο Γεραπετρίτης απέδειξε και κατά την πρώτη τετραετία ότι είναι ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών. Υπερασπίστηκε μέχρι τελικής πτώσεως την κυβέρνηση στο ζήτημα των υποκλοπών (υποσκάπτοντας, μάλιστα, το επιστημονικό του κύρος), πήρε στα χέρια του την καυτή πατάτα του υπουργείο Μεταφορών μετά την τραγωδία των Τεμπών, εξελίχθηκε σε αλεξικέραυνο του πρωθυπουργού και των επιλογών του. Η αποστολή που αναλαμβάνει τώρα είναι σαφώς πιο δύσκολη και για το λόγο ότι η Νέα Δημοκρατία πιέζεται πια από τα δεξιά της. Γι' αυτό και σε έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό με την Τουρκία (είτε μέσω Χάγης, είτε διμερώς) θα χρειαστεί να επιστρατευτούν όλα τα μέσα προπαγάνδας που διαθέτει το κυβερνητικό στρατόπεδο για να περάσει το αφήγημα. Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας θα είναι ο νέος ΥΠΕΞ.

 

Εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ μέχρι τέλους

 

Το φλερτ του Κυριάκου Μητσοτάκη με το σημιτικό ΠΑΣΟΚ ανανεώθηκε μέσω δύο βασικών επιλογών. Για το υπουργείο Υγείας, ο πρωθυπουργός επέλεξε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος έδωσε διαπιστευτήρια την προηγούμενη τετραετία μέσα από μία «σκληρή» θητεία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θεωρητικά ο άλλοτε αγαπημένος υπουργός του Κώστα Σημίτη θα αναλάβει να «τρέξει» το σχέδιο για το νέο ΕΣΥ που οραματίζεται ο Μητσοτάκης και το οποίο θα περιλαμβάνει πολύ ιδιωτικό τομέα. Στην πραγματικότητα τη δουλειά αυτή αναμένεται να την αναλάβει ένα πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, η Ειρήνη Αγαπηδάκη που ανέλαβε ρόλο αναπληρώτριας υπουργού. Κρατήστε εδώ ότι εκ των πραγμάτων ο αναπληρωτής ή η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρονται κατευθείαν στον εκάστοτε πρωθυπουργό και όχι στον υπουργό τους.

Και αν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι συνήθης πασοκικός ύποπτος για την κυβέρνηση, ο Γιώργος Φλωρίδης είναι new kid on the block. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια το άλλοτε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τα πέρασε αποθεώνοντας σε κάθε ευκαιρία τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τώρα ήρθε η ώρα να ανταμειφθεί για τους ...κόπους του. Αναλαμβάνει έτσι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχοντας μάλιστα δει τον...αδελφό του να προάγεται σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου μόλις μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές του Μαϊου. Ειρήσθω εν παρόδω, ο αδελφός Φλωρίδης είναι φανατικός πολέμιος του πανεπιστημιακού ασύλου, αν σας λέει κάτι αυτό.

 

Κολλητοί στα οικονομικά υπουργεία

 

Για τους ανθρώπους που θα διαχειριστούν τον πακτωλό χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήρε το παραμικρό ρίσκο. Εμπιστεύτηκε σ' αυτά πρόσωπα που τα γνωρίζει πολύ καλά και τα οποία του έχουν δηλώσει απόλυτη πίστη. Επικεφαλής της προσπάθειας τέθηκε ο πάντα πρόθυμος Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος δεν έβγαλε κιχ για το γεγονός ότι βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Δίπλα του ως αναπληρωτής υπουργός θα είναι ο Νίκος Παπαθανάσης, ενώ το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας το ανέλαβε ο επιστήθιος φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ιδρύθηκε, επίσης νέο υπουργείο, αυτό για την Κοινωνική Συνοχή και την Οικογένεια (ενώ καταργήθηκε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων). Εδώ ο πρωθυπουργός επέλεξε να κλείσει λίγο το μάτι στην ακροδεξιά ως προς το περιεχόμενο του χαρτοφυλακίου τοποθετώντας πάντως υπουργό που δεν διαπνέεται από ακραίες θέσεις (Σοφία Ζαχαράκη). Λίγοι όμως κατάλαβαν ότι το εν λόγω υπουργείο θα διαχειριστεί τα δανειακά προγράμματα για τη στέγαση των νέων κάτι που σημαίνει ότι τα κονδύλια που θα περάσουν από το γραφείο της κας Ζαχαράκη θα είναι ουκ ολίγα.

Τέλος, Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης είδαν τα υπουργικά του φτερά να κόβονται (στο Εργασίας ο πρώτος, αλλοίμονο στους εργαζόμενους, στο Επικρατείας ο δεύτερος, συνολικά οι υπουργοί Επικρατείας είναι τρεις!) ενώ η Νίκη Κεραμέως προήχθη στο υπουργείο Εσωτερικών έχοντας πάντως δίπλα της ως αναπληρωτή υπουργό, ακόμα έναν "πιστό" του Μαξίμου, τον Θοδωρή Λιβάνιο ο οποίος θα "τρέξει" το πρότζεκτ του νέου ΑΣΕΠ.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet