Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
catana@freemail.gr


Περίπατος

Η νέα εγκατάσταση του Δημήτρη Μεράντζα αποτελείται από επιτοίχια πορτρέτα, «απλωμένα» σε όλο το χώρο, με τέτοιο τρόπο που δημιουργείται ένα συμμετρικά ασφυκτικό ανθρώπινο τοίχος και ένας βαθύς οικουμενικός φόβος. Στρατιωτικά διαφορετικών προελεύσεων κράνη που έχουν έντονα τα σημάδια της χρήσης βρίσκονται στο πάτωμα της αίθουσας, δημιουργώντας πυκνώσεις και αραιώσεις, δίχως κανενός είδους συμμετρία. Άτακτα και σχεδόν ενοχλητικά συμβάλλουν με ιδιαίτερη ένταση στην περιπετειώδη αυτο-χορογραφία του θεατή, αναγκάζοντάς τον να ορίσει τη δική του προσωπική διαδρομή θέασης. Η εγκατάσταση εκτίθεται έως τις 9 Ιανουαρίου (εκτός από την περίοδο 24 Δεκέμβρη έως 6 Ιανουαρίου). Ωράριο: Τετάρτη έως Παρασκευή 2 - 8μ.μ., Σάββατο 12μ. - 4μ.μ.μ.
a.antonopoulou.art (Αριστοφάνους 20, Ψυρρή, σταθμός μετρό Μοναστηράκι, Αθήνα, τηλ.: 2103214994)


Ο Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης και η εποχή του

Έργα ενός κορυφαίου έλληνα ζωγράφου με καταγωγή από τη Σμύρνη έχουμε την ευκαιρία να δούμε, ύστερα από τη συγκέντρωσή τους από τη Δημοτική Πινακοθήκη Βόλου, από ιδιωτικές συλλογές και από τη Συλλογή Κατσίγρα. Το έργο αυτού του υποτιμημένου ζωγράφου, ο οποίος πέθανε πάμφτωχος, αποτελεί την πιο σημαντική διατύπωση του ελληνικού ιντιμισμού (intimisme), εικαστικού ρεύματος των τελών του 19ου αιώνα. Ο καλλιτέχνης απεικόνισε, σχεδόν αποκλειστικά, εσωτερικά χώρων, οικεία πρόσωπα και φίλους του, και η ιδιωτικότητα στη δική του δουλειά δεν έχει τον καταφατικό χαρακτήρα που συναντάμε στην ευρωπαϊκή ζωγραφική, καθώς ο Τριανταφυλλίδης δεν αναφέρεται στη διαλεκτική σχέση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου αλλά στην τομή και την αντίθεσή τους, ενώ οι σχεδόν μονόχρωμες επιφάνειές του δεν προβάλλουν τη λαμπρότητα της αστικής ζωής. Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 10π.μ. - 2μ.μ. και 6 - 9μ.μ., Σάββατο, Κυριακή 10π.μ. - 2μ.μ.
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα (Γ. Παπανδρέου 2, Νεάπολη, Λάρισα, τηλ.: 2410621205)


μπουγάδες–betweenthelines

Στο πλαίσιο της δράσης μπουγάδες–betweenthelines το Beton 7 και ο Ορίζοντας Γεγονότων μας καλούν σε μια συμμετοχική μπουγάδα. Τα έργα της έκθεσης με τίτλο betweenthelines διερευνούν το χώρο μεταξύ των γραμμών, οι οποίες δημιουργούν νέα δυναμικά δίκτυα σχέσεων και τονίζουν τη διασύνδεση και αλληλεπίδραση που αναπτύσσεται μεταξύ της τέχνης και του δημόσιου χώρου. Η έκθεση θα εξελιχθεί από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου σε εξωτερικούς χώρους του Βοτανικού και του Βeton7, και τα έσοδα θα δοθούν στην οργάνωση Γιατροί του Κόσμου για τη στήριξη του έργου της. Ωράριο: Δευτέρα έως Παρασκευή 2 - 7μ.μ.
Beton 7 (Πύδνας 7, Βοτανικός, σταθμός μετρό Κεραμεικός, Αθήνα, τηλ.: 21075126254)


Σαράντης Γκάγκας. Τα πολυσήμαντα κουκούλια

Τα έργα του Σαράντη Γκάγκα που παρουσιάζονται μέχρι την τελευταία ημέρα αυτού του χρόνου, αποτελούν μία σπουδή πάνω στο χρόνο και τις διάφορες εκφάνσεις του, καθώς και μία μελέτη της συνέχειας του χώρου, αυτού, δηλαδή, που συμβαίνει ως εμπειρία και που καθίσταται ως βίωμα. Υπηρετώντας και εξελίσσοντας το μινιμαλισμό, με οδηγό τη στερεή και γόνιμη λιτότητά του και με βασικό γνώρισμα τα κουκούλια του μεταξοσκώληκα, καθώς και το κείμενο Περί Φύσεως του Επίκουρου, ο καλλιτέχνης εξερευνά τις τεχνικές με τις οποίες διαχέεται η γνώση και μας αποκαλύπτει τις οργανικές σχέσεις που υπογραμμίζουν τον περιρρέοντα χρόνο.
Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος (Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, στάση μετρό Ακρόπολη, Αθήνα, τηλ.: 2111823818)
Πρόσφατα άρθρα ( Θέατρο )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet