Η ελληνική εθνική ομάδα για άλλη μια φορά παρούσα στο παγκόσμιο κύπελλο Αστέγων, που φέτος διοργανώνεται στο Σακραμέντο των ΗΠΑ

 

«Ακόμα δεν μπορώ να “χωνέψω” ότι βρίσκομαι εδώ. Πρώτη φορά έχω να διηγηθώ μια ιστορία χωρίς ναρκωτικά και φυλακές, μια ιστορία όπου είμαι χαρούμενη», είχε μοιραστεί η Αγγελική, μια νεαρή γυναίκα, μία παίκτρια της Εθνικής ομάδας των Αστέγων, που είχε βρεθεί στα γήπεδα της Πόλης του Μεξικού, τον Οκτώβριο του 2018. Πέντε χρόνια αργότερα, μία άλλη παρέα, αγοριών και κοριτσιών, όλων των ηλικιών, ετοιμάζονται για τα γήπεδα του Σακραμέντο της Καλιφόρνια, όπου από σήμερα Σάββατο 8 Ιουλίου έως τις 15 Ιουλίου διοργανώνεται  το 18o Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. Ο Σπύρος, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Δημήτρης, η Μελίνα και τα άλλα παιδιά ετοιμάζονται να κυλήσουν την μπάλα στο χορτάρι της ελπίδας, να ζωντανέψουν την πίστη στον εαυτό τους και στην κοινωνία. Όπως, εξάλλου, μαρτυρά η διαδρομή της Εθνικής Αστέγων, μια μπάλα μπορεί να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει, να ενώσει ανθρώπους.

Οι αγώνες θα φιλοξενηθούν στα γήπεδα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (California State University) με τη συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών –όλοι προερχόμενοι από ευάλωτους πληθυσμούς– από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, από τη Βραζιλία μέχρι την Ιαπωνία. 48 χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή. Κοντά 6,5 εκατομμύρια ήταν οι άνθρωποι που με κάποιον τρόπο ενεπλάκησαν ενεργά στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, εκείνο της Ουαλίας, το καλοκαίρι του 2019. Το 94% των θεατών που βρέθηκαν στις κερκίδες δήλωσε ότι το τουρνουά είχε θετική επιρροή στους ίδιους (positive impact). Το 77% των αθλητών δήλωσε ότι η συμμετοχή στο τουρνουά επηρέασε θετικά τη ζωή του (στοιχεία Homeless World Cup).

 

Για δύο ώρες, κάθε βδομάδα, χωρίς «ταμπέλες»

 

«Η Εθνική Αστέγων συμμετέχει κάθε χρόνο στον κορυφαίο διεθνή θεσμό κοινωνικού ποδοσφαίρου, το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων (Homeless World Cup), έχοντας, μάλιστα, κατακτήσει 5 φορές (η μοναδική χώρα στην ιστορία του θεσμού) διακρίσεις για το «Ευ Αγωνίζεσθαι» (Fair Play). Το 2014, η Εθνική Αστέγων και το «Γκολ στη Φτώχεια» είχε και πάλι συμπεριληφθεί στις τρεις κορυφαίες κοινωνικές πρωτοβουλίες του πλανήτη, για τους τρόπους με τους οποίους αξιοποιεί το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό εργαλείο, στον διαγωνισμό της FIFA «The Power of Football», θα πει στην «Εποχή» ο Χρήστος Αλεφάντης, συντονιστής της Εθνικής Αστέγων, ενώ στην συνέχεια αναφέρει: «Είναι μια πολύ σημαντική διάκριση να είμαστε στα τρία καλύτερα πρότζεκτ κοινωνικού ποδοσφαίρου στον πλανήτη. Το σύνθημα μας είναι "παίζουμε μπάλα για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και όχι απαραιτήτως καλύτεροι ποδοσφαιριστές". Το πρόγραμμα «Γκολ στη Φτώχεια» αξιοποιεί το πανέμορφο παιχνίδι του ποδοσφαίρου γι’ αυτό που ακριβώς είναι και οφείλει να υπηρετεί: ένα κοινωνικό εργαλείο που μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που αναγνωρίζεται, για άλλη μία φορά, διεθνώς η προσπάθεια μας και δεν μας ενδιαφέρει αν έρθουμε  πρώτοι, δεύτεροι ή τρίτοι».

Πριν από επτά χρόνια στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων της Γλασκώβης η ελληνική γυναικεία ομάδα κατέκτησε τη διάκριση για το «Ευ Αγωνίζεσθαι» (Fair Play). Όπως αναφέρει ο Χρ. Αλεφάντης: «Στις προπονήσεις συνήθως συμμετέχουν από 30 μέχρι 50 άτομα. Είναι σημαντικό ότι στην ομάδα συμμετέχουν άνθρωποι όλων των ηλικιών και των δύο φύλων. Ο μεγαλύτερος είναι 67 ετών, έχουμε ανθρώπους 50, 65 ετών, την κυρία Ειρήνη 62 ετών που ήταν μαζί μας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στόχος είναι μέσα από το παιχνίδι να δυναμώσουν για τη ζωή έξω που δεν περιμένει. Δημιουργήσαμε αυτή την ομάδα για να "σπάσουμε" τον κοινωνικό αποκλεισμό αυτών των ανθρώπων, έστω και για τις δύο αυτές ώρες την εβδομάδα που διαρκεί η προπόνηση», αναφέρει ο προπονητής της Εθνικής Αστέγων, τονίζοντας ότι «έτσι αισθάνονται πως υπάρχει ένας χώρος, όπου κανείς δεν τους κρίνει, κανείς δεν τους βάζει "ταμπέλες"».

 

Πάλι στόχος το «Ευ Αγωνίζεσθαι»

 

Η Eθνική Aστέγων συμμετέχει κάθε χρόνο στον κορυφαίο διεθνή θεσμό κοινωνικού ποδοσφαίρου, το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων (Homeless World Cup), έχοντας, μάλιστα, κατακτήσει 5 φορές (η μοναδική χώρα στην ιστορία του θεσμού) διακρίσεις για το «Ευ Αγωνίζεσθαι» (Fair Play). Στις προπονήσεις της Εθνικής Αστέγων, μίας ομάδας όπου το φύλο δεν παίζει καμία σημασία, αφού είναι μεικτή, μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει αλλά για τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο υπάρχει μία σειρά προϋποθέσεων. Τα μέλη της ομάδας που θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο  θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη της γης και κυρίως να πάρουν δύναμη κι ελπίδα πως το όνειρο για μια καλύτερη ζωή μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Σακραμέντο θα πάρουν μέρος οι γυναικείες εθνικές ομάδες Αυστρίας, Χιλής, Δανίας, Φινλανδίας, Ιρλανδίας, Μεξικού, Νορβηγίας, Ρουμανίας, Σουηδίας, ΗΠΑ και Ουαλίας. Στους άνδρες εκτός από την ελληνική εθνική ομάδα μετέχουν ομάδες από: Αυστραλία, Αυστρία, Βραζιλία, Χιλή, Βουλγαρία, Κόστα Ρίκα, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ινδονησία, Ιταλία, Λιθουανία, Μεξικό, Νιγηρία, Βορ. Ιρλανδία, Νορβηγία, Πακιστάν, Πολωνία, Πορτογαλία, Σκωτία, Νότια Κορέα, Σουηδία, Ελβετία, Ουκρανία, ΗΠΑ, Ουαλία.

 

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet