Μεγάλη συζήτηση γίνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες για το πολύπαθο πάρκο Δρακόπουλου, που έχει μπει στο στόχαστρο της διοίκησης Μπακογιάννη, η οποία σκοπεύει να το «αναπλάσει», κόβοντας 90 δέντρα και φυτεύοντας στη θέση τους χλοοτάπητα και θάμνους, καθώς και καλύπτοντας 5 στρέμματα χώματος με κυβόλιθους και αδρανή υλικά. Οι προθέσεις της αυτές συναντούν την αντίδραση των κατοίκων, που φροντίζουν και υπερασπίζουν το πάρκο εδώ και μια δεκαπενταετία σχεδόν.
Στα Πατήσια έχει απομείνει πλέον ελάχιστο πράσινο, η γειτονιά υποφέρει και στο κόψιμο ακόμη και ενός δέντρου και τα λιγοστά πάρκα των Πατησίων είναι ανάσα και ψυχαγωγία, δεν μπορεί να αποτελούν μόνο οικοδομήσιμους χώρους για μια στρεβλή «ανάπτυξη» και για την ικανοποίηση κάθε λογής συμφερόντων.
Το κληροδότημα Δρακόπουλου ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό και θα έπρεπε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για κοινωφελείς σκοπούς. Όμως το 2009, ο Ερυθρός Σταυρός, σε συμφωνία με τον Δήμο Αθηναίων, αποφάσισε να χτίσει εμπορικό κέντρο εντός του κτήματος, στο οποίο θα συμπεριλαμβανόταν και ένα μικρό θέατρο προς χρήση του Δήμου. Ένα εμπορικό κέντρο στην καρδιά της Πατησίων θα στερούσε έναν πνεύμονα οξυγόνου από τη γειτονιά και θα κατέστρεφε την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, με τα πολλά μικρά καταστήματά της.
Μπροστά σε έναν παρόμοιο κίνδυνο, οι κάτοικοι κατέλαβαν το πάρκο και εμπόδισαν τους εργολάβους να αρχίσουν εργασίες κατεδάφισης των κτιρίων που ακόμη υπήρχαν στον χώρο. Έκτοτε οι κάτοικοι περιποιούνταν το πάρκο, φύτευαν νέα δέντρα και διοργάνωναν γιορτές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που έδιναν ζωή στη γειτονιά. Μετά από μερικά χρόνια, μυστηριώδεις πυρκαγιές έκαψαν δύο από τα άθικτα κτίρια του πάρκου, χωρίς να βρεθούν οι εμπρηστές.
Όλες οι προσπάθειες οικοδόμησης του πάρκου απέτυχαν, χάρη στη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων. Όμως, ο κίνδυνος υφίσταται ακόμη. Η οκταετής σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του Ερυθρού Σταυρού, στρώνει τον δρόμο για την τσιμεντοποίηση του χώρου, μετά το πέρας της ισχύος της, από τη στιγμή που δεν θα έχουν απομείνει παρά ελάχιστα δέντρα.
Την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκαν με την προστασία της αστυνομίας και πάλι οι εργολάβοι, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τους κατοίκους. Μια μεγάλη πορεία στους δρόμους των Πατησίων φώναξε συνθήματα κατά της τσιμεντοποίησης του πάρκου, ενώ όλο και περισσότεροι κάτοικοι συνέρρεαν στο πέρασμά της.
Το απόγευμα της Δευτέρας, 3 Ιουλίου, ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης κατέφθασε στο πάρκο, συνοδευόμενος από πλήθος ψηφοφόρων και δημοτικών του συμβούλων, καθώς και διάφορων τύπων που έμοιαζαν με μπράβους, για να πραγματοποιήσει «διαβούλευση» και να χειροκροτηθεί. Βρήκε απέναντί του την αποφασιστικότητα των κατοίκων. Αναγκάστηκε να αποχωρήσει, αποκαλώντας τους συγκεντρωμένους «μειοψηφία» και λέγοντας ότι ήρθε να δείξει «πώς λειτουργεί η δημοκρατία».
Είναι αστείο να μιλάει για πράσινο η δημοτική αρχή που δεν παύει να κόβει δέντρα στις γειτονιές της Αθήνας, ενώ έχουμε μπροστά στα μάτια μας την απτή απόδειξη της «αγάπης» της για τα δέντρα και τη φύση γενικότερα, από το ανεπιτυχές και ανερμάτιστο ράβε-ξήλωνε του κέντρου της Αθήνας, καθώς και από το «ωραίο» κλάδεμα, ή μάλλον πετσόκομμα, των ελάχιστων δέντρων σε όλη την πόλη.
Η είδηση για την αποχώρηση του δημάρχου κάτω από τις αποδοκιμασίες του συγκεντρωμένου πλήθους, διαστρεβλώθηκε από συγκεκριμένα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία την παρουσίασαν ως «τραμπούκικη επίθεση στον Κώστα Μπακογιάννη».
Η προσπάθεια εκφοβισμού συνεχίζεται, με μηνυτήρια αναφορά της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου προς την Εισαγγελία για να διερευνηθούν τυχόν ποινικά αδικήματα κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Όμως, οι κάτοικοι δεν εκφοβίζονται και δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν να κοπεί ούτε ένα δέντρο.
Η Ανοιχτή Συνέλευση Πάρκου Δρακόπουλου ζητά να χαρακτηρισθεί όλο το κληροδότημα ως Κοινόχρηστο Πράσινο, να συντηρείται και να καθαρίζεται από την Υπηρεσία Πρασίνου, να αναστηλωθούν τα διατηρητέα κτίρια και να ακυρωθεί η σύμβαση Δήμου-Ερυθρού Σταυρού.
Το πάρκο θα μείνει - τσιμέντο δεν θα γίνει.
Τ.Τ.