Από λίγο παλιότερη κινητοποίηση των Ελλήνων της Βενεζουέλας.

 

 

 

Ίσως λίγοι από εσάς θα θυμάστε ότι ο δημοσιογράφος Ιάσονας Πιπίνης τοποθετήθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως υπεύθυνος θεμάτων Λατινικής Αμερικής, μετά την πρώτη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2019. Ακόμη λιγότεροι θα θυμάστε και τον απολογισμό του έργου του κ. Πιπίνη σε αυτή τη θέση. Λογικό αφού δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα πλούσιος. Αυτό όμως που σίγουρα αγνοείτε (τουλάχιστον οι περισσότεροι) είναι ότι εν λόγω κυβερνητικός σύμβουλος πρωτοστάτησε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην επιχείρηση κλεισίματος του ελληνικού προξενείου στο Καράκας της Βενεζουέλας, επιχείρηση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα ήταν η... αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας και κατά συνέπεια η μη αναγνώριση της εξουσίας του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Η επιλογή εκείνη, που συζητήθηκε πολύ, εξελίχθηκε σε πουκάμισο αδειανό αφού η «φούσκα» του Γκουαϊδό ξεφούσκωσε τόσο πολύ τα επόμενα χρόνια, που ο υπερφιλόδοξος συντηρητικός πολιτικός αποκηρύχθηκε (σχεδόν) ακόμη και από τις ΗΠΑ. Η δε κυβέρνηση Μπάιντεν, μπροστά στο άγχος της ενεργειακής κρίσης, συνεννοήθηκε μια χαρά με την κυβέρνηση Μαδούρο.

Στο μεταξύ όμως η Ελλάδα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να υποβαθμίσει την εκπροσώπησή της στη Βενεζουέλα. Η ελληνική πρεσβεία έκλεισε το 2019 και το προξενείο απαξιωνόταν συστηματικά αν και «συνδεόταν» (και προφανώς εξακολουθεί να «συνδέεται») με περισσότερους από 3.000 Ελληνες που κατοικούν μόνιμα στη χώρα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι αντιπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας στο Καράκας έμαθαν σε διαδικτυακή συνάντηση με τον Ιάσονα Πιπίνη ότι τον Απρίλιο το προξενείο θα έκλεινε! Επικράτησε αναβρασμός, αλλά παρόλα αυτά, στις αρχές Απριλίου, ο έλληνας πρόξενος ανακοίνωσε (υπηρεσιακά ήταν αναγκασμένος να το κάνει) ότι το προξενείο πράγματι θα κατέβαζε ρολά τις επόμενες ημέρες. Οι κινητοποιήσεις των Ελλήνων του Καράκας απέτρεψαν μόνο προσωρινά το κλείσιμο του προξενείου. Δεδομένο παραμένει ότι αυτό θα βάλει λουκέτο, απλώς η ημερομηνία της οριστικοποίησής του μεταφέρθηκε για τα τέλη του μήνα που διανύουμε.

Είναι πραγματικά παράδοξο. Για το κλείσιμο, η ελληνική κοινότητα της περιοχής ενημερώθηκε από έναν άτυπο πρωθυπουργικό σύμβουλο, ο οποίος μάλιστα επικαλέστηκε «αλλαγή πλάνων» για να δικαιολογήσει το λουκέτο. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι κλείνει μια προξενική αρχή που εδρεύει στην τρίτη σε σειρά χώρα της Λατινικής Αμερικής με τους περισσότερους Έλληνες, μετά την Αργεντινή και τη Βραζιλία. Και στο τέλος είναι εξοργιστικό ότι σε περίπτωση που αυτά τα ανεξήγητα σχέδια εφαρμοστούν, τότε οι Ελληνες της Βενεζουέλας θα εξυπηρετούνται από την ελληνική πρεσβεία στην... Μπραζίλια (πρωτεύουσα της Βραζιλίας) η οποία απέχει από το Καράκας μόλις... πέντε ώρες με το αεροπλάνο.

Θα ανοίξει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ελληνικό προξενείο στον Παναμά στον οποίο κατοικούν 1.500 Έλληνες, οι περισσότεροι μεγάλης οικονομικής επιφάνειας. Καμία αντίρρηση, αλλά το ένα γιατί θα πρέπει να αναιρέσει το άλλο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το ελληνικό στοιχείο έχει πλούσια δράση στη Βενεζουέλα εδώ και πολλές δεκαετίες;

Η ελληνική κοινότητα στο Καράκας έχει ενημερώσει έγκαιρα το σύνολο των ελληνικών κομμάτων αλλά και τον πρωθυπουργό (με προσωπική επιστολή). Ουδείς μπήκε στον κόπο να απαντήσει. Μόνο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας έφερε το θέμα στην προηγούμενη Βουλή όπου δεν πήρε καμία απολύτως απάντηση από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Ετσι, η καυτή πατάτα περνάει πλέον στα χέρια του νέου υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη ο οποίος επίσης έχει ενημερωθεί. Επειδή όμως διάθεση συνεννόησης δεν φαίνεται να υπάρχει, οι Ελληνες του Καράκας προετοιμάζουν κινητοποίηση έξω από το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών(!) για να ζητήσουν το αυτονόητο: Να μην κλείσει η προξενική αρχή στη Βενεζουέλα των 3.000 και πλέον Ελλήνων. Ακόμα και νέο κτίριο για τη στέγασή της έχουν εξασφαλίσει προκειμένου να μεταπείσουν τους κυβερνητικούς…

Νίκος Γιαννόπουλος Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Λατινική Αμερική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet