Καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Πέδρο Αλμοδοβάρ, και διανοούμενοι δημοσίευσαν Μανιφέστο στήριξης των προοδευτικών δυνάμεων.

 

 

 

Το αριστερό Sumar παρουσίασε το πρόγραμμά του, διεκδικώντας την 4ημερη εβδομάδα εργασίας και συγκεντρώνοντας 1,4 εκατ. από μικροπιστώσεις για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ διακόσιοι περίπου σκηνοθέτες, καλλιτέχνες και διανοούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο Πέδρο Αλμοντόβαρ δημοσίευσαν Μανιφέστο στήριξης των προοδευτικών δυνάμεων. Ο φόβος μιας κυβέρνησης με τους απογόνους του Φράνκο και τη Δεξιά φαίνεται ότι έχει οδηγήσει πολλούς δημοκρατικούς πολίτες να επιστρέψουν στις κάλπες ή να ψηφίσουν προοδευτικά κόμματα επιτρέποντας στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Sumar να σχηματίσουν μια δεύτερη κυβέρνηση μειοψηφίας με επικεφαλής τον Πέδρο Σάντσεθ, παρόλο που το Λαϊκό Κόμμα θα αποτελεί το μεγαλύτερο κόμμα, έδειξε η πλέον έγκυρη δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS).

 

Η αντιδημοκρατική, νεοφιλελεύθερη, ομοφοβική, αντιγυναικεία και αντιφεμινιστική συνταγή με την οποία το Λαϊκό Κόμμα και το φασιστικό Vox άρχισαν να διαχειρίζονται τις Περιφέρεις και τους Δήμους που κέρδισαν στις εκλογές του Μαΐου φαίνεται ότι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πολλούς πολίτες που είχαν υποβαθμίσει τον κίνδυνο μιας δεξιάς και ακροδεξιάς εθνικής κυβέρνησης.

Η επιθετική πολιτική του Σάντσεθ, που πέρασε με σθένος και ψυχραιμία από τα πάνελ των πιο συντηρητικών καναλιών, οι αστοχίες και ο φόβος του υποψηφίου του Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νουνιέθ Φεϊχόο να αναμετρηθεί μαζί του, χωρίς να αποφύγει το μοναδικό debate που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, και η ενεργή και δημόσια στήριξη του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο στον Σάντσεθ, έδειξαν μια ανάκαμψη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) στην πρόθεση ψήφου. «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πολύ ξεκάθαρα την τάση αύξηση των δυνάμεών μας, ανακτούμε βουλευτές, που θα πολλαπλασιαστούν όσο ο κόσμος βλέπει τις βαρβαρότητες που κάνει το Λαϊκό Κόμμα και το Vox στους Δήμους που ελέγχουν», τόνισε ο σοσιαλιστής υπουργός προεδρίας και υποψήφιος στη Μαδρίτη, Φελίξ Μπολανιός. Τα Λαϊκό Κόμμα πάντως κρύβεται πίσω από τον «αντιΣαντσεθισμό» του για να κρύψει τις συμφωνίες του με το Vox και αποκρύπτει τα στοιχεία για τα εισοδήματα του Φεϊχόο, δεδομένου ότι είναι πάρα πολλά χρόνια που το Λαϊκό Κόμμα αρνείται να δημοσιεύσει στοιχεία για τις αποζημιώσεις των προέδρων του. Ο όμιλος Prisa Media, που ελέγχει μεταξύ άλλων την El Pais και την Cadena SER, ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει το debate που είχε προγραμματιστεί για τις 14 Ιουλίου γιατί μετά τον δεξιό Φεϊχόο δεν θα συμμετάσχει και ο ακροδεξιός Σαντιάγκο Αμπασκάλ.

 

Πολίτες στις κάλπες

 

Με συνθήματα που θυμίζουν τη Γαλλική Επανάσταση, καλλιτέχνες και διανοούμενοι δημοσίευσαν ένα Μανιφέστο στήριξης των προοδευτικών δυνάμεων και καταδίκης της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, που έχει αρχίσει ήδη να λογοκρίνει στους Δήμους κάθε ελεύθερη έκφραση με μια ομοφοβική πολιτική εναντίον των ομάδων ΛΑΟΤΚΙ και των φεμινιστικών κινημάτων ανατρέποντας τις πολιτικές ισότητας.

«Πολίτες στις κάλπες… Ψηφίστε μαζικά… οι επόμενες εκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικές… είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα συντηρητική επίθεση, με ακροδεξιές αποκλίσεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης… η νίκη της Δεξιάς θα σημάνει μια νέα υποχώρηση στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα» προειδοποίησαν με το Μανιφέστο τους σχεδόν διακόσιοι ισπανοί σκηνοθέτες, συνδικαλιστές, ποιητές, καλλιτέχνες, συγγραφείς, ηθοποιοί, δικηγόροι και διανοούμενοι, εκθειάζοντας το έργο της κυβέρνησης συνεργασίας Σοσιαλιστών και Αριστεράς.

«Ή θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να διευρύνουμε το κοινωνικό κράτος και το κράτος δικαίου ή αντίθετα θα υποχωρήσουμε σε αντιδραστικές πολιτικές», προειδοποίησαν με το Μανιφέστο τους που φέρει μεταξύ άλλων τις υπογραφές του σκηνοθέτη Πέδρο Αλμποντόβαρ, του δικηγόρου Νικολάς Σαρτόριους, του γενικού γραμματέα των Εργατικών Επιτροπών CC.OO., Ουνάι Σόρδο, του γενικού γραμματέα της UGT, Πέπε Άλβαρεθ, των δύο μεγαλύτερων ισπανικών συνδικάτων, των ηθοποιών Αϊτάνα Σάντσεθ Χιχόν, Λεονόρ Βάλτλινγκ, Κάρμεν Μάτσι και Αλμπέρτο Σαν Χουάν, του ποιητή Λουίς Γκαρθία Μοντέρο και των τραγουδιστών Ροθαλέν, και Ζοαν Μανουέλ Σαράτ.

 

Συμβόλαιο για τα εισοδήματα

 

«Το συμβόλαιο για τα εισοδήματα» για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα του εκλογικού προγράμματος που παρουσίασε το Sumar της Γιολάντα Ντίαθ, προτείνοντας επίσης τη δημιουργία 2 εκατομμυρίων κοινωνικών κατοικιών, 4 μεγάλους πράσινους φόρους και το τέλος της δημόσιας στήριξης στις ταυρομαχίες. 

Το Sumar προτείνει να διασφαλιστούν «τα απαραίτητα μέσα για την άμεση παρέμβαση σε αγορές που επηρεάζονται από αθέμιτες ή μη ανταγωνιστικές πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο τις προμήθειες ή προκαλούν πληθωρισμό και επιπλέον κόστος για τα νοικοκυριά και άλλες εταιρείες», ή πιο απλά στις τιμές των ενοικίων, τις πιστώσεις, την κοινή ωφέλεια, ηλεκτρισμό, νερό, φυσικό αέριο, και τα τρόφιμα με άξονα το βασικό καλάθι. Το Sumar υιοθέτησε επίσης το πάγιο αίτημα του Podemos για μια δημόσια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο θέμα της στέγασης, το Sumar πρότεινε τη δημιουργία 200.000 νέων λαϊκών κατοικιών το έτος για μια δεκαετία, ή 2 εκατομμυρίων λαϊκών κατοικιών που θα ενοικιάζονται με χαμηλά ενοίκια, επενδύοντας το 1% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα πρότεινε την αύξηση κατά 4% του φόρου στις μεγάλες περιουσίες. Η Ντίαθ μάλιστα τόνισε ότι από τη φορολόγηση του πλούτου θα δώσει 20.000 σε όλους τους νέες από 18 έως 23 ετών.

Η Αριστερά πρότεινε επίσης τέσσερις μεγάλους πράσινους φόρους, φορολογώντας τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών και φορολόγηση των αγαθών και υπηρεσιών που εκπέμπουν ρύπους, από τα πολυτελή αυτοκίνητα, τα ιδιωτικά αεροσκάφη, τα μεγάλα γιοτ έως τις πτήσεις business, έναν φόρο στη χρήση πλαστικού και έναν γενικό φόρο στις εταιρείες που μολύνουν. Το Sumar πρότεινε ακόμα γονική άδεια 10 εβδομάδων με πλήρεις αποδοχές σε γονείς με παιδιά έως 12 ετών, έναντι των 8 εβδομάδων χωρίς αποδοχές και για παιδιά μέχρι 8 ετών που έχει υιοθετήσει η κεντρική κυβέρνηση.

 

Με μικροπιστώσεις στις κάλπες

 

To Sumar δρομολόγησε μια οικονομική εξόρμηση, στα πρότυπα του Podemos, συγκεντρώνοντας μέσα σε μια εβδομάδα μικροπιστώσεις 1,4 εκατομμυρίων από 1.200 άτομα, που μπορούν να χρηματοδοτήσουν το 70% της προεκλογικής εκστρατείας του σχήματος, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τον δανεισμό από το τραπεζικό σύστημα. Το Sumar θα επιστρέψει τα ποσά με ετήσιο τόκο 3,25% όταν θα λάβει τη δημόσια χρηματοδότηση.

«Βγήκαμε για να κερδίσουμε και το κάνουμε γνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με δυσκολίες να πληρώσουν το στεγαστικό δάνειο, να αγοράζουν τα είδη για να ζήσουν, αλλά που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να εργάζονται. Το κάνουμε γνωρίζοντας ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και θα τα αλλάξουμε με τη βοήθειά σου», τόνισε το Sumar απευθυνόμενο στους αριστερούς πολίτες για να στηρίξουν οικονομικά το εγχείρημα.

 

Έρευνα του CIS

 

H έρευνα του δημόσιου και έγκριτου Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών CIS ενίσχυσε την αισιοδοξία των προοδευτικών δυνάμεων αφού προβλέπει ότι, παρόλο που το Λαϊκό Κόμμα θα έρθει πρώτο, δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με το Vox, ενώ αντίθετα οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη των υπολοίπων αριστερών και μετριοπαθών κομμάτων. Σύμφωνα με το CIS, το 78% των τουλάχιστον 29.000 πολιτών που συμμετείχε στην έρευνα θα πάει να ψηφίσει, το 35% δήλωσε ότι θα αποφασίσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και το 6% ότι θα το αποφασίσει πηγαίνοντας στις κάλπες στις 23 Ιουλίου.

Το 36,4% των προοδευτικών ψηφοφόρων δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα ψηφίσει τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ ή την Αριστερά της Ντίαθ, ποσοστό που υποχωρεί στο 16,5% ανάμεσα σε αυτούς που διχάζονται μεταξύ Λαϊκού Κόμματος και Vox και στο 10,7% για αυτούς που θα επιλέξουν ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό και Λαϊκό Κόμμα.

Από την πλευρά του, το Sumar στοχεύει να κόψει πέντε με έξι βουλευτές από το Vox, σύμφωνα με το CIS, χωρίς να αποκλείεται να αυξήσει τις ψήφους του σε περιφέρειες όπως της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης ή της Βαλένθια, προκαλώντας περισσότερες απώλειες σε έδρες για το Vox.

 

Αργύρης Παναγόπουλος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet