Η γαλλική αριστερά, τα κόμματα, τα συνδικάτα, οι οργανώσεις και οι σύλλογοί της πραγματοποιούν σήμερα σε όλη την Γαλλία πορείες και κινητοποιήσεις για να εκφράσουν το «πένθος και την οργή» τους και να καταγγείλουν τις πολιτικές των αποκλεισμών. Οι δημοκρατικοί και αριστεροί πολίτες ζητούν δικαιοσύνη για τους δύο θανάτους των νεαρών μεταναστών από σφαίρες αστυνομικών, το τέλος της περιθωριοποίησης στις φτωχές συνοικίες των πόλεων και το τέλος της αντιμεταναστευτικής ρητορικής, που υποδαυλίζει το ρατσισμό και την ισλαμοφοβία.
Με μία σφαίρα στο κεφάλι
Οι φτωχοί ανήλικοι και νέοι των γαλλικών πόλεων βγήκαν στους δρόμους από την έκρηξη οργής μετά την εκτέλεση του 17χρονού Ναέλ Μερζούκ, από αστυνομικό που έχει κατηγορηθεί για βία και ενώ από τα βίντεο ακούγεται λίγο πριν από την δολοφονία αστυνομικός να απειλεί με το περίστροφό του τους τρεις νέους που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο φωνάζοντας «θα φας μια σφαίρα στο κεφάλι». Η αστυνομία έχει κάνει περίπου 3.500 προσαγωγές, εκ των οποίων το 30% είναι ανήλικοι και το 60% έχει λευκό ποινικό μητρώο. Στο αυτόφωρο κατέληξαν 480 άτομα, με αρκετά από αυτά να βγαίνουν με ηλεκτρονικά βραχιόλια, ενώ στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν 990 και κρατούνται 360. Την ίδια στιγμή, οι φασιστικοί πυρήνες μέσα στην αστυνομία απειλούν ανοικτά την κυβέρνηση Μακρόν, ενώ στρατιωτικοί κατηγορούνται ότι συμμετείχαν φορώντας κουκούλες στις συγκρούσεις στη Λοριέντ της Βρετάνης, σταματώντας και περνώντας ένα είδος χειροπέδων σε νεαρούς.
Η τάξη βασιλεύει στη Γαλλία, φαίνεται ότι βιάστηκε να δηλώσει ο Εμανουέλ Μακρόν μπροστά σε 241 δημάρχους, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών μιλούσε για 24.000 φωτιές και η Μασσαλία θρηνούσε με μια μεγάλη πορεία την Τετάρτη το τρίτο θύμα, αυτή την φορά τον 27χρονο Μοχαμέντ που έπεσε νεκρός από σφαίρα από καουτσούκ στο στήθος το βράδυ της 3ης Ιουλίου τη στιγμή που με το μηχανάκι του είχε σταματήσει για να τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο στα επεισόδια διαμαρτυρίας εναντίον της δολοφονίας του 17χρονου Ναέλ. Ο πατέρας και η σύζυγος του Μοχαμέντ υποστηρίζουν ότι πυροβολήθηκε από αστυνομικό γιατί έβγαζε φωτογραφίες και βίντεο. Τα επεισόδια αυτών των ημερών φαίνεται να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ σε ένταση αυτά του 2005 ή του 2016, αποδεικνύοντας ότι οι γαλλικές κυβερνήσεις και αυτοδιοικητικές αρχές δεν έχουν κάνει τίποτα για το νέο προλεταριάτο των μεταναστών και κυρίως τους νέους των περιφερειών.
Ο Μακρόν στο πλευρό της αστυνομίας
Η Γαλλία το τελευταίο διάστημα καταδικάστηκε δύο φορές μέσα σε μία ημέρα για τον αστυνομικό ρατσισμό, τη βιαιότητα και την υπερβολική καταστολή με το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να καλεί το Παρίσι να αντιμετωπίσει «βαθιά ζητήματα ρατσισμού και διακρίσεων στην επιβολή του νόμου».
Ο Μακρόν από την πλευρά του αφού επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά, με τον αλγερινής καταγωγής υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, τις εγκαταστάσεις της αστυνομίας στο 17ο Διαμέρισμα του Παρισίου για να στηρίξει την αστυνομία, προειδοποιώντας παράλληλα ότι θα προχωρήσει σε λογοκρισία στα κοινωνικά δίκτυα, αποτρέποντας στην πράξη τον γεωεντοπισμό που επιτρέπει στους νέους να δίνουν ραντεβού σε συγκεκριμένα σημεία και ώρες. Ο Νταρμανέν αρνήθηκε την ύπαρξη «κοινωνικής δικαιολογίας» για τις ταραχές εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του θανάτου αυτού του νεαρού οδηγού και της επίθεσης σε κοινωνικό κέντρο, σχολείο, δημαρχείο, αστυνομικούς ή επίθεση σε εκλεγμένα πρόσωπα».
Ο Μακρόν κινητοποίησε περισσότερους από 45.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες, μεταξύ των οποίων τις επίλεκτες δυνάμεις της αστυνομίας Raid και της χωροφυλακής Cign, και τεθωρακισμένα της χωροφυλακής για να αντιμετωπίσει τις εξεγέρσεις σε Παρίσι, Τουλούζη, Στρασβούργο, Λυών και αλλού. Από την αρχή των επεισοδίων έχουν προκληθεί καταστροφές σε 2.508 κτίρια εκ των οποίων σε 273 σταθμούς της αστυνομίας και της χωροφυλακής, πυρπολήθηκαν 12.031 αυτοκίνητα και καταγράφηκαν φθορές σε 105 δήμους και σε 168 σχολικά κτίρια. Οι αρχές ανακοίνωσαν τον τραυματισμό περίπου 7.000 αστυνομικών και χωροφυλάκων, ενώ στην Περιφέρεια του Παρισίου, που συγκεντρώνει το 20% του πληθυσμού της χώρας η εταιρεία συγκοινωνιών Ratp ανακοίνωσε ότι πυρπολύθηκαν τουλάχιστον 40 λεωφορεία. Το τρίτο θύμα της εξέγερσης είναι ένας 24χρονος πυροσβέστης που έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να αντιμετωπίσει πυρκαγιά σε υπόγειο πάρκινγκ στο Σαν Ντενίς του Παρισιού. Ένας 25χρονος νεαρός βρίσκεται επίσης σε κώμα από πλαστικά σκάγια που δέχθηκε στο κεφάλι. Ο 38χρονος αστυνομικός που πυροβόλησε τον 17χρονο έχει τεθεί υπό κράτηση και σε βάρος του διενεργείται έρευνα για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Έρανοι και πολιτική στήριξη από την ακροδεξιά
Η Μαρίν Λεπέν πέρασε στην επίθεση απαιτώντας νόμο και τάξη κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δημιούργησε περιοχές ανομίας στις οποίες άφησε κάποιες κοινότητες να αναπτύξουν εγκληματική δράση», μετατρέποντας τη χώρα σε «κόλαση», ενώ αρνήθηκε να ενημερωθεί από την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν απαιτώντας να αναλάβει το ρόλο αυτό ο γάλλος πρόεδρος. «Τι κάνατε με τη Γαλλία, εσείς που ακολουθείτε την ίδια πολιτική με τους προκατόχους σας εδώ και σαράντα χρόνια;», τόνισε η ηγέτης της ακροδεξιάς, ζητώντας από την κυβέρνηση να «σταματήσει την άναρχη μετανάστευση» και να «αναλάβει τον έλεγχο σε όλες τις περιοχές της Γαλλίας».
Μεγάλα ερωτηματικά δημιούργησαν οι δύο έρανοι που πραγματοποιήθηκαν από την ακροδεξιά διαμέσου του GoFundMe για τη στήριξη του αστυνομικού που δολοφόνησε τον Ναέλ Μερζούκ, που κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατ., και αυτού από τους μοτοσικλετιστές φίλους του Ναέλ δε έφθασε τις 200 χιλιάδες ευρώ. Η μητέρα του Ναέλ κατέθεσε μήνυση για οργανωμένη απάτη κατά του ακροδεξιού Ζαν Μεσιά, που οργάνωσε τον διαδικτυακό έρανο, καθώς και κατά οποιουδήποτε άλλου προσώπου που συμμετείχε στο αδίκημα. H πρωθυπουργός Μπορν τόνισε ότι ο έρανος της ακροδεξιάς δεν διευκολύνει την ειρήνη στην χώρα, ενώ στο στόχαστρο της δημοκρατικής κοινής γνώμης βρίσκεται και το GoFundMe, το καταστατικό του οποίου απαγορεύει τη διευκόλυνση εράνων που προτρέπουν στο «μίσος», τη «μισαλλοδοξία» ή «αντανακλούν κατάχρηση εξουσίας που σχετίζεται με την φυλή, την εθνική καταγωγή ή την ιθαγένεια». «Πάνω από 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώθηκαν από έναν ακροδεξιό υπέρ του αστυνομικού που σκότωσε έναν ανήλικο. Το μήνυμα; Το να δολοφονείς νεαρούς Άραβες φέρνει λεφτά», σχολίασε η ευρωβουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας Μανόν Ομπρί.
Η πολιτική ηγεσία δεν ελέγχει την αστυνομία
Το γεγονός ότι ο Ζακ Λυκ Μελανσόν δεν ζήτησε από τους εξεγερμένους νέους να ηρεμήσουν αποτέλεσε νέο στοιχείο τριβής στο εσωτερικό του Nupes, οδηγώντας τον γραμματέα των σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ και άλλα ηγετικά στελέχη του συνασπισμού από άλλα κόμματα να στραφούν κατά του Μελανσόν. Οι Σοσιαλιστές έχουν δηλώσει ήδη ότι θεωρούν προβληματική την υποψηφιότητα του Μελανσόν στις προεδρικές του 2027.
«Το ζητούμενο για έναν πολιτικό δεν είναι να ζητά ηρεμία» αλλά «να προσπαθεί να επιτύχει την ηρεμία και έτσι να λύνει τα προβλήματα που προκύπτουν», τόνισε ο Ζαν Λυκ Μελανσον, εκτιμώντας ότι η αστυνομία είναι κατά μέρος υπεύθυνη για την κατάσταση, χωρίς να αποφύγει να καταδικάσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση με αυτοκίνητο εναντίον του δημάρχου Λάι ντε Ροζ, λίγα χιλιόμετρα νότια από το κέντρου του Παρισίου. Ο Μελανσόν όπως και οι υπόλοιποι ηγέτες της Αριστεράς καταδίκασε την περιθωριοποίηση στις λαϊκές συνοικίες των μεταναστών δεύτερης και όχι μόνο γενιάς του Παρισιού και των άλλων πόλεων. «Σήμερα η πολιτική ηγεσία δεν ελέγχει πια την αστυνομία… είναι η αστυνομία που τρομοκρατεί την εξουσία», τόνισε ο Μελανσόν, διευκρινίζοντας ότι όταν έκανε έκκληση στους νεαρούς εξεγερμένους να «μην αγγίξουν» τα σχολεία, τις βιβλιοθήκες, τα γυμναστήρια, «τα κοινά μας αγαθά», «δεν είπα ποτέ» ότι «τα υπόλοιπα μπορούν να καούν». «Είναι οι φτωχοί που εξεγείρονται… όποιος έχει την αρχή έχει και την ευθύνη», συμπλήρωσε ο Μελανσόν. Οι σοσιαλιστές, οι κομμουνιστές και οι οικολόγοι κράτησαν αμέσως αποστάσεις από τις δηλώσεις του Μελανσόν. Τις προηγούμενες ημέρες οι βουλευτές του Nupes απέδωσαν τιμές έξω από το κοινοβούλιο στον 17χρονο Ναέλ.