Ο Καναδάς βιώνει ένα κύμα καύσωνα χωρίς προηγούμενο. Σε τρεις ημέρες καταγράφηκαν 230 αιφνίδιοι θάνατοι. Ένα φυσικό φαινόμενο που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και δημιουργείται  όταν η υψηλή ατμοσφαιρική πίεση λειτουργεί ως θόλος (Heat Dome), που δεν επιτρέπει την απαγωγή θερμότητας. Το πρόβλημα εντείνεται από την ταυτόχρονη άνοδο της θερμοκρασίας στις θαλάσσιες περιοχές.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων καταγράφηκαν στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας. Βορειοδυτικά  του Βανκούβερ, στην πόλη Lytton η θερμοκρασία, για τρεις  συνεχόμενες ημέρες είχε σκαρφαλώσει στους 49,6°C, την υψηλότερη  που έχει καταγραφεί στην ιστορία της χώρας.

Οι θερμοκρασίες αυτές προκαλούν  δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες. Η περιοχή γύρω από τη λίμνη Sparks και η περιοχή στο McKay Creek βρίσκονται ολο και συχνότερα, αντιμέτωπες με  καταστροφικές φονικές πυρκαγιές. Παράλληλα στην κοιλάδα Pemberton, βόρεια του Βανκούβερ, η στάθμη των ποταμών ανεβαίνει καθώς λιώνει το χιόνι. Τα αναχώματα αντιστέκονται, αλλά δεν είναι γνωστό για πόσο καιρό.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) εξέδωσε προειδοποίηση για «εξαιρετικό και επικίνδυνο κύμα καύσωνα».

«Οι ακραίες θερμοκρασίες αποτελούν μεγάλη απειλή για την υγεία των ανθρώπων, τη γεωργία και το περιβάλλον», αναφέρει ο οργανισμός, «ειδικά σε περιοχές που δεν είναι συνηθισμένες στις υψηλές θερμοκρασίες και όπου οι κάτοικοι συνήθως, δεν διαθέτουν  συστήματα κλιματισμού».

Ο καπνός από τις φωτιές έχει φτάσει στην Νέα Υόρκη.  Για πόσο καιρό θα καίγεται ο Καναδάς;

Το απόγευμα της περασμένης  Κυριακής ηταν σε εξέλιξη  περισσότερες από 568 ενεργές πυρκαγιές, εκ των οποίων 281 ταξινομούνται ως «εκτός ελέγχου» (CIFFC).

Εξαιτίας της  έντασής τους ο καπνός μεταφέρεται  πάνω από  τη Νέα Υόρκη και την ανατολική βορειοαμερικανική ακτή και αυτό μπορεί να διαρκέσει  όλο το καλοκαίρι, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης θα μπορούσαν να διαρκέσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ενώ οι πυρκαγιές συνεχίζονται, η ποιότητα του αέρα  επιβαρύνεται και για όσους πάσχουν από άσθμα και άλλες αναπνευστικές παθήσεις χρειάζεται παροχή ειδικής φροντίδας.

Οι καναδικές πυρκαγιές λαμβάνουν χώρα στο αρκτικό δάσος όπου υπάρχουν εκτάσεις με φυλλοβόλα και κωνοφόρα δέντρα. Αυτός ο τύπος δάσους με πυκνή δεντρική χωροθέτηση προκαλεί  μεγάλη πύρινη ένταση και διάρκεια καύσης. Η τύρφη που υπάρχει σε αυτό το είδος δασών, μπορεί να επιβραδύνει τη φωτιά αν είναι υγρή, αλλά αν είναι ξηρή, μπορεί να καεί υπόγεια και να εξαπλώσει τις πυρκαγιές διάσπαρτα.

 

Ιωσήφ Σινιγάλιας Ο Ιωσήφ Σινιγάλιας είναι μηχανολόγος μηχανικός. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet