Οι δημοτικές εκλογές είναι πλέον πολύ κοντά και οι προετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει και στην εξέλιξη του καλοκαιριού θα πάρουν ταχύτερες διαστάσεις. Δυστυχώς, όπως περιγράφεται το αυτοδιοικητικό τοπίο, το πιθανότερο είναι να έχουμε και σ’ αυτές τις εκλογές την επανάληψη του δράματος, για την Αριστερά, των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών. Η Νέα Δημοκρατία, με αέρα στα πανιά της από τον πρόσφατο θρίαμβό της και την ιστορικά ισχυρή της αποτύπωση στις τοπικές κοινωνίες, προβλέπεται πάλι να σαρώσει και να επιβεβαιώσει την ισχύ της. Το ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας κάποια ισχυρά τοπικά απομεινάρια του πασοκικού κράτους και έχοντας ως ξεκάθαρο πολιτικό πρόταγμα να πάρει κεφάλι σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πορευτεί χωρίς καμιά πρόσθεση προοδευτικών συνεργασιών και επιδιώκοντας αποκλειστικά τη δική του ισχυροποίηση. Το ΚΚΕ θα ακολουθήσει τον ασφαλή αυτοκαταγραφικό δρόμο της κομματικής «Λαϊκής Συσπείρωσης» και θα αρκεστεί να εκλέξει τον Πελετίδη δήμαρχο Πάτρας ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακόμα απελπιστικά αμήχανος, λόγω της συντριπτικής ήττας των βουλευτικών εκλογών και σε μετέωρο βήμα εν όψει της εκλογής νέου προέδρου του κόμματος.

 Στη Θεσσαλονίκη, τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τραγικά. Η υποψηφιότητα Νοτοπούλου στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές άφησε πίσω της συντρίμμια. Η ίδια, βέβαια, παρά την ανυπαρξία της στα δημοτικά, κεφαλαιοποίησε την αναγνωρισιμότητά της και εκλέχθηκε πρώτη στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Άλλωστε αυτός ήταν και ο απώτερος σκοπός της. Κι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε για άλλη μια φορά την καριερίστικη συνήθεια των στελεχών του, που χρησιμοποιούν τις δημοτικές εκλογές ως ενδιάμεσο στάδιο αναρρίχησής τους στην πολιτική επετηρίδα.

 Το ζητούμενο αυτών των εκλογών στη Θεσσαλονίκη είναι να βρεθεί ένα αντίπαλο δέος στην παντοδυναμία του νυν δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα. Ιλουστρασιόν μεγαλοαστός με μοντέρνο και συγχρόνως κυνικό προφίλ, αφού χρησιμοποίησε την θητεία του ως πουλέν του Μπουτάρη έβαλε μπροστά τα προσωπικά του σχέδια. Στηρίχθηκε, εμμέσως και βλακωδώς, στον δεύτερο γύρο των περασμένων εκλογών και από την παράταξη της Νοτοπούλου, αποψίλωσε άλλες παρατάξεις –και του ΣΥΡΙΖΑ– από στελέχη κάνοντάς τους αντιδημάρχους, έγινε ο πλέον μητσοτακικός δήμαρχος και κλείνει τη θητεία του αποψιλώνοντας την πόλη από τα ελάχιστα δένδρα που έχουν απομείνει στο κέντρο και τις γειτονιές της. Ισχυρός αντίπαλός του ίσως να είναι ο πρώην αντιδήμαρχος της παράταξης Μπουτάρη Σπύρος Πέγκας, με «λαμπερές» υποψηφιότητες που θυμίζουν μάνατζερς επιχειρήσεων αλλά και παλιά στελέχη της παράταξης Μπουτάρη. Πιθανόν και ο ΣΥΡΙΖΑ να τον στηρίξει, μη έχοντας δική του δυναμική υποψηφιότητα. Ενδιαφέρον έχει η συμπαράταξη μαζί τον Σπύρο Πέγκα της Οικολογικής Κίνησης, μιας ιστορικής παράταξης για την πόλη με την οποία είχαμε πολλές φορές συνεργαστεί, ως ΑΚΟΑ, παλιότερα. Η Οικολογική Κίνηση, προς τιμήν της, ήταν η μόνη παράταξη που πήρε δημόσιες πρωτοβουλίες και έκανε επαφές με δημοτικές παρατάξεις για κοινή κάθοδο, ώστε να υπάρξει αντίπαλο δέος στην υποψηφιότητα Ζέρβα.

 Βέβαια, το αποτύπωμά της επιχειρεί να δώσει με το δικό της τρόπο η παράταξη «Πόλη Ανάποδα» που έχει καταφέρει να ενσωματώσει ένα ευρύτατο φάσμα αριστερών, κινηματικών δυνάμεων κι ανένταχτων αγωνιστών, ανάμεσά τους το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη και το ΝΑΡ. Έχει ήδη ανακοινώσει τους 100 πρώτους υποψηφίους της, ανάμεσα στους οποίους φιγουράρει κι ο δικός μας Δημήτρης Γκιβίσης, και το #Ανάποδο_Πρόγραμμα της. Ο δρόμος είναι δύσκολος, αρχικά για να πιάσει το όριο εκλογής και κατόπιν για να δώσει σαφές στίγμα στάσης στον δεύτερο γύρο. Η «Πόλη Ανάποδα» μας λέει για το ψηφοδέλτιό της: 

«Στο δικό μας ψηφοδέλτιο δεν θα βρείτε σταρ, ανθρώπους της αγοράς, επιχειρηματίες, παράγοντες της αυτοδιοίκησης ή φιλόδοξους πολιτευτές. Θα βρείτε όμως ανθρώπους που αγωνίζονται στις γειτονιές της πόλης για να υπερασπιστούν ένα πάρκο, ένα ρέμα, ή ένα δέντρο. Εργαζόμενους κι εργαζόμενες που παλεύουν, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της δουλειάς μας, για το δίκιο το δικό τους και του διπλανού τους. Ενεργά μέλη των κοινωνικών κινημάτων της πόλης, του φεμινιστικού, του αντιρατσιστικού, του αντιφασιστικού. Πρόσφυγες και μετανάστριες, από αυτούς τους ελάχιστους έστω που έχουν αποκτήσει πολιτικά δικαιώματα.

Ακόμα πιο σημαντικό όμως, θα βρείτε ανθρώπους που δυσκολεύονται να πληρώσουν το νοίκι, που αγωνιούν αν θα βγει ο μήνας, που στενάζουν μέσα στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, που στριμώχνονται με το ποδήλατό τους μέσα στα ΙΧ. Θα βρείτε σερβιτόρες, εκπαιδευτικούς, φοιτήτριες, γιατρούς, ερευνήτριες, ιδιωτικούς υπαλλήλους, άνεργες. Αυτές είναι οι ιδιότητες που θέλουμε να προβάλλουμε με περηφάνια.

Σε αυτό το ψηφοδέλτιο λοιπόν δεν θα είμαστε κάποιοι που ζητάμε την ψήφο σας. Σε αυτό το ψηφοδέλτιο είμαστε εσείς».

ΥΓ. Πώς θα σας φαινόταν αν η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αριστερή ρελάνς και στήριζε άνευ όρων την «Πόλη Ανάποδα»; Τόλμη, ανοιχτωσιά, ανάκτηση κινηματικής κατεύθυνσης, μεγάλο ποσοστό και ρόλος στον δεύτερο γύρο. Θα έκανε αποδεκτή την στήριξη η «Πόλη Ανάποδα» ή θα έλεγε «απεταξάμην» όπως το ΚΚΕ στην Πάτρα; Κι ύστερα ξύπνησα…

 

Πάνος Δημητρούδης

 

Ο δικηγόρος του διαβόλου Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet