Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν συναντήθηκε στο Πεκίνο με εκπροσώπους της κινεζικής κυβέρνησης και της Κεντρικής Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.
Οι συνομιλίες της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν στο Πεκίνο ήταν συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Οι δύο υπερδυνάμεις κατανοούν την ανάγκη σύσφιξης των διμερών σχέσεων, χωρίς να υποχωρούν από τα ζωτικά τους συμφέροντα, τα οποία είναι σε αρκετές περιπτώσεις αντικρουόμενα και απαιτούνται αμοιβαίοι συμβιβασμοί. Η Τζάνετ Γιέλεν χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους της κινεζικής κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, διάρκειας 10 ωρών. Μετά το πέρας των συνομιλιών η αμερικανή υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι όλα τα προβλήματα δεν είναι δυνατό να επιλυθούν με συνομιλίες μιας επίσκεψης, αλλά όμως μπορεί να προκύψει ένα ισχυρό και ωφέλιμο κανάλι με το νέο οικονομικό επιτελείο της Κίνας, η πλειοψηφία του οποίου τοποθετήθηκε το Μάρτιο 2023.
Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας δημοσίευσε στο σάιτ του ότι ζητήθηκε από την Ουάσινγκτον να προχωρήσει στην κατάργηση των τελωνειακών δασμών για τα κινεζικά εμπορεύματα, να μην μπαίνουν εμπόδια στις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ, να αρθούν τα εμπόδια του σκληρού εξαγωγικού ελέγχου και να χαλαρώσουν οι απαγορεύσεις για τα προϊόντα που παράγονται στη Σιντζιάνγκ. Από τον Ιούνιο 2022 στις ΗΠΑ υλοποιείται νομικό πλαίσιο που απαγορεύει ντε-φάκτο την εισαγωγή εμπορευμάτων από αυτή την κινεζική περιοχή, επειδή θεωρείται ότι για την παραγωγή τους χρησιμοποιείται καταναγκαστική εργασία από τους μουσουλμάνους-ουϊγούρους. Το Πεκίνο τονίζει σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να κινηθεί σε πιο ευέλικτο, πιο ρεαλιστικό και πιο ουσιαστικό πλαίσιο στις σχέσεις της με την Κίνα.
Η αντιπαράθεση, ακόμη και σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα και στις δύο χώρες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Τζάνετ Γιέλεν κατά τη συνάντησή της με τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάν ανέφερε ότι η «η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την παγκόσμια οικονομία» και ότι ανταγωνισμός δεν σημαίνει ότι «ο νικητής τα παίρνει όλα». Επίσης, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στο Πεκίνο για τη στάση του απέναντι στις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, η οποία επιμένει ότι η στάση της υπαγορεύεται από τις κυρώσεις στα κινεζικά προϊόντα. Οι τελωνειακοί δασμοί για τα εισαγόμενα κινεζικά εμπορεύματα ορίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ, ως κύριο στοιχείο του «εμπορικού πολέμου» για να ανακοπεί η ταχύτατη κινεζική διείσδυση. Η Τζάνετ Γιέλεν υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει τους περιορισμούς απέναντι στις κινεζικές εισαγωγές, χωρίς όμως να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο. Δύσκολα ο Λευκός Οίκος θα προχωρήσει σε χαλάρωση των τελωνειακών δασμών που αποτελεί ιδιαίτερα αντιδημοφιλές μέτρο ενόψει των επόμενων εκλογών, όπου θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ο Τζο Μπάιντεν, παρά την ηλικία του.
Οι δύο επισκέψεις στο Πεκίνο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, το τελευταίο χρονικό διάστημα δημιούργησαν αναμφίβολα κλίμα ευφορίας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς να έχουν, τουλάχιστον μέχρι τώρα, καταλήξει στη χάραξη του οδικού χάρτη με συγκεκριμένα μέτρα. Απλά προετοιμάζεται το έδαφος για περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Το Πεκίνο συνεχίζει να δηλώνει ότι ο πόλεμος δεν είναι λύση και θεωρείται ότι οι διεθνείς σχέσεις μπορούν να αναπτύσσονται ταυτόχρονα και με συνεργασία και με αντιπαράθεση, αρκεί να μη γίνονται πόλεμοι.
Το ερώτημα είναι αν οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε σύσφιξη των σχέσεων, όταν είναι ολοφάνερο ότι η επιρροή της Κίνας, τα επόμενα χρόνια, θα αυξάνεται με γρηγορότερους ρυθμούς. Είναι δύσκολο η Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει την πρωτοκαθεδρία του Πεκίνου. Η αντιπαράθεση είναι οξύτατη και μόνο όταν οι συνέπειες θίγουν και τις δύο πλευρές πλέον ξεκινούν οι διαδικασίες του διαλόγου. Η Κίνα επιθυμεί τη διατήρηση και την περαιτέρω εμβάθυνση των αμερικανο-κινεζικών εμπορικών σχέσεων, ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να έχουν διαχειρίσιμο ανταγωνισμό με την Κίνα, η οποία έχει πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο τα τελευταία χρόνια. Ένα άλλο θέμα που έγινε προσπάθεια να τεθεί από την Τζάνετ Γιέλεν, κατά τις συναντήσεις στο Πεκίνο ήταν ο περιορισμός των σχέσεων μεταξύ Κίνας-Ρωσίας. Η κινεζική πλευρά όμως αρνήθηκε το θέμα να περιληφθεί στην ατζέντα των συναντήσεων.
Εκεί όμως που θα επικεντρωθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι οι νέες τεχνολογίες της επερχόμενης ψηφιακής εποχής των ημιαγωγών και της τεχνητής νοημοσύνης. Η κάθε πλευρά παίρνει θέση και ήδη στις συναντήσεις της Τζάνετ Γιέλεν στο Πεκίνο τέθηκαν θέματα περιορισμού των εξαγωγών γαλλίου και γερμανίου, σπάνιων χημικών στοιχείων απαραίτητων για τους ημιαγωγούς.