Σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση «Κυματοθραύστης» που διεξάγεται εδώ και 1,5 χρόνο τουλάχιστον από τον ισραηλινό στρατό εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Δυτική Όχθη. Ειδικότερα στην Τζενίν, στο κέντρο της πόλης, στο προσφυγικό στρατόπεδο, από τις 21 Ιουνίου είχαν λάβει χώρα  σφοδρές μάχες του ισραηλινού στρατού με ομάδες ένοπλων Παλαιστινίων και ειδικότερα με τo «τάγμα της Τζενίν», προετοιμάζοντας το έδαφος για τη νέα μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση που θα ακολουθούσε.

 

Το οδοιπορικό της εισβολής

 

Στις 3-4 Ιουλίου, η εισβολή  των δυνάμεων κατοχής μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό ξύπνησε μνήμες της δολοφονικής επίθεσης των Ισραηλινών το 2002, όπου κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον των κατοίκων της πόλης ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τουλάχιστον 52 Παλαιστίνιους. Το μνημοσκόπιο της ιστορίας για τη «μάχη της Τζενίν» έχει εναποθέσει στην πόλη δάφνες ηρωισμού καθιστώντας την σύμβολο αντίστασης και ταυτόχρονα προπύργιο της παλαιστινιακής αντίστασης. Εκείνες τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, με τη συνδρομή πολεμικών αεροπλάνων, με μπουλντόζες και τεθωρακισμένα οχήματα, επίλεκτες, ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ, αφού πρώτα μπλόκαραν όλες τις εισόδους της Τζενίν, παγιδεύοντας όλους τους κατοίκους της, στη συνέχεια εισέβαλλαν στον καταυλισμό σκορπώντας τον τρόμο και προκαλώντας ολοσχερή καταστροφή των αστικών υποδομών και ειδικότερα στις εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας, στις δεξαμενές νερού και στις τηλεπικοινωνίες. Κατά τη διάρκεια της 48ωρης εισβολής ενώ οι πύραυλοι έπλητταν κτίρια και οικισμούς και οι μπουλντόζες κυριολεκτικά έσκαβαν τους δρόμους συνθλίβοντας τα πάντα στο πέρασμά τους, ήταν, πλέον, αδύνατη η μεταφορά των  βαριά τραυματισμένων σε νοσοκομεία. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον στρατό κατοχής και χιλιάδες κάτοικοι  εκτοπίστηκαν από τη γη τους. Ακολούθησαν, όπως τις μέρες του 1948, της ΝΑΚΜΠΑ, τον δρόμο της προσφυγιάς.

 

Μαρτυρίες μέσα από την αποκλεισμένη πόλη

 

Από το μένος της βάρβαρης εισβολής δεν γλύτωσε ούτε το «Θέατρο Ελευθερίας» που για τα παιδιά της Τζενίν συνιστούσε μια πολύτιμη διέξοδο καλλιτεχνικής απόδρασης από την αδυσώπητη πραγματικότητα της ισραηλινής κατοχής. O καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, ο Αχμέντ Τομπάσι, μετέφερε σε δημοσιογράφους την εικόνα της βιβλικής καταστροφής: «Αυτό που συμβαίνει με γυρίζει πίσω 20 χρόνια[…]Είναι η ίδια ατμόσφαιρα, ο ίδιος κίνδυνος, ακριβώς η ίδια καταστροφή».

 

 

 

Δηλώσεις από τη Χιλή, Ισραήλ και ΗΠΑ

 

Σύμφωνα με πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης η επιχείρηση αποσκοπούσε στην εξόντωση παλαιστίνιων «τρομοκρατών». Επιπρόσθετα κατέστρεψαν αποθήκες οπλισμού, εκρηκτικών υλών όπως και αυτοσχέδιους εκτοξευτήρες ρουκετών.

Η 48ωρη εισβολή δεν ήταν μια ad hoc στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της πόλης και της νέας γενιάς μαχητών που αντιστέκεται στις ατελεύτητες επιδρομές του ισραηλινού στρατού και των έποικων, όλα εκείνα τα νέα παιδιά που συνειδητοποιώντας το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη πολιτικής λύσης πήραν τα όπλα, ακόμα και αυτοσχέδια όπως σφεντόνες ή πέτρες. Οι κάτοικοι ήδη ξεκίνησαν την ανοικοδόμηση της πόλης, ενώ το τραύμα της κατοχής παραμένει ανεξίτηλα χαραγμένο μεταδιδόμενο από γενιά σε γενιά.                             

Ο Δήμαρχος της Ρικολέτα στη Χιλή Ντανιέλ Τζαντούε, παλαιστινιακής καταγωγής, προέβη στην εξής αποκλειστική δήλωση για το αναγνωστικό κοινό της «Εποχής»:

H εισβολή στην Τζενίν αντιπροσωπεύει τη συνέχιση μιας πολιτικής που ξεκίνησε εδώ και 75 χρόνια και από τότε εφαρμόζεται αδιάκοπα και επικαιροποιείται, συνεχώς εξελισσόμενη, η οποία θέτει ως κυρίαρχη προτεραιότητα της τη βιολογική και πολιτική εξόντωση του παλαιστινιακού λαού. Και το πιο σημαντικό, έχει τη συναίνεση και την έγκριση της Διεθνούς Κοινότητας και ειδικότερα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να καταδείξουμε την υποκρισία του Ισραήλ, η οποία εκδηλώνεται σε όλο της το μεγαλείο, καθώς θεωρεί ότι η Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή είναι εξίσου υπεύθυνη για την ένοπλη αντίσταση παλαιστινιακών ομάδων εναντίον του ισραηλινού στρατού, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να την αποδυναμώσει, με στόχο να την αποτρέψει από την πιθανότητα να ασκήσει αποτελεσματική διακυβέρνηση σε συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες έχει δικαιοδοσία. Και αυτή η στρατηγική του Ισραήλ υλοποιεί το σιωνιστικό σχέδιο να απαλείψει το παλαιστινιακό έθνος από τον χάρτη της ανθρωπότητας.

Ο Μπ. Νετανιάχου σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: «αποτελεί μια ένδειξη των επόμενων μας κινήσεων. Αυτή η επιχείρηση είναι το πρώτο βήμα, δεν ήταν σε καμία περίπτωση η τελευταία. Με τη συνδρομή των υπηρεσιών ασφάλειας, εναέριων μέσων όπως και χερσαίων δυνάμεων θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αγωνιστούμε ενάντια στους τρομοκράτες».

Η απάντηση των ΗΠΑ ήταν άκρως «εντυπωσιακή»: ο Τζ. Μπαίντεν, ο «Δημοκρατικός» πλανητάρχης, σε δήλωσή του αφού προέτρεψε, επανειλημμένα, τον Νετανιάχου να σεβαστεί το δικαίωμα συμμετοχής των ισραηλινών πολιτών σε φιλειρηνικές πορείες για την προάσπιση  της δημοκρατίας, κράτησε, για πολλοστή φορά, ίσες αποστάσεις μεταξύ της παλαιστινιακής αρχής και της κυβέρνησης του Νετανιάχου για την ανείπωτη καταστροφή στην Τζενίν. Τόνισε ότι «η κυβέρνηση του Μαχμούντ Αμπάς έχει απωλέσει την αξιοπιστία της[…]δημιουργώντας ένα κενό το οποίο επιτρέπει την ανάπτυξη εξτρεμιστικών δράσεων από τους  Παλαιστινίους...».

 

Πρόσφατα άρθρα ( Μέση Ανατολή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet