Η συσσώρευση δύσκολων προβλημάτων, που μάλιστα επείγει να επιλυθούν, υποχρεώνει τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρά τον καύσωνα. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει την τελική έγκριση του οδικού χάρτη ως την εκλογή ηγεσίας και το έκτακτο συνέδριο, την υποβολή υποψηφιοτήτων και τις επιλογές του κόμματος στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Για το πρώτο θέμα αναμένονται ψηφοφορίες, ενώ για το τρίτο η συζήτηση, με βάση την τρομακτική καθυστέρηση που υπήρξε, είναι εύλογο να αναζητήσει και πολιτικές ευθύνες.

 

Οι πρώτες υποψηφιότητες

 

Εν τω μεταξύ, οι πρώτες επίσημες υποψηφιότητες είναι γεγονός. Την Τετάρτη η Έφη Αχτσιόγλου με μια σύντομη, αλλά περιεκτική δήλωσή της, παρουσία δημοσιογράφων, έκανε την πρώτη της κίνηση (δημοσιεύουμε ολόκληρο το κείμενο σε διπλανή στήλη). Σχεδιάζεται να ακολουθήσουν τοποθετήσεις της που να προσδίδουν πληρότητα στις θέσεις της, σε διάφορες ευκαιρίες, όπως περιοδείες, συνεντεύξεις ή και πάνελ συζητήσεων. Μ’ αυτές, εικάζεται, ότι θα προχωρήσει και σε πιο συγκεκριμένες τοποθετήσεις – δεσμεύσεις, κάτι που δεν ίσχυε στο αφετηριακό της κείμενο, σε διάφορα πεδία πολιτικής του κόμματος ή και λειτουργίας του. Εκκρεμεί επίσης, το πιο δύσκολο ακόμη, δηλαδή η αναζήτηση αιτίων της ήττας, με δεδομένο τις διαφορετικές απόψεις που έχουν διατυπωθεί έως τώρα στο κόμμα και στον διάλογο που έχει ήδη ανοίξει στην επιστημονική κοινότητα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά του. Ύστερα από ένα σύντομο άνοιγμα, δέχθηκε ερωτήσεις δημοσιογράφων και έγινε διάλογος, δίνοντας το στίγμα των απόψεών του για εύρος θεμάτων. Τοποθετήσεις έγιναν και από το επιλεγμένο πάνελ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τον πλαισίωναν, την Ειρήνη Αγαθοπούλου πρώην βουλεύτρια και τομεάρχισσα φεμινιστικής πολιτικής, τον Χάρη Μαμουλάκη, βουλευτή Ηρακλείου, τον Ανδρέα Ξανθό, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και τη Μακρίνα Βιόλα – Κώστη, νέα επιστήμονισσα και στέλεχος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ (σε διπλανή στήλη υπάρχει άρθρο για την «Εποχή» του Ε. Τσακαλώτου). Η ανακοίνωση έγινε στο Impact Hub Athens, συνεργατικό χώρο στου Ψυρρή.

Στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ έχει επιλέξει να ανακοινώσει, κάτι που θεωρείται βέβαιο, την υποψηφιότητά του ο Νίκος Παππάς. Στην τοποθέτησή του –όλες/οι οι υποψήφιες/οι θα πάρουν τον λόγο εξάλλου για 15΄ περίπου– αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις του για όλα τα επίδικα για την ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση του κόμματος μετά την ήττα. Μια τοποθέτησή του στο OPEN δίνει, ωστόσο, το στίγμα του. Καταρχάς ως προς τις αιτίες της ήττας, υποστήριξε ότι οι αποφάσεις για τη διεύρυνση δεν υλοποιήθηκαν ομόθυμα. Αναφέρθηκε, όμως, και στον προσανατολισμό του κόμματος που, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το φέρνει να προσεγγίζει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και να απομακρύνεται από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αφήνοντας το κενό ως προς τις συνέπειες αυτής της επιλογής στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Η υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη ήταν ακόμη μετέωρη και προφανώς συνδέεται με την υποψηφιότητα Ν. Παππά, καθώς έως τώρα συμμετείχαν από κοινού στην ηγεσία της Κίνησης Μελών. Από τις έως τώρα τοποθετήσεις του, ενδιαφέρον είχε ότι με άρθρο του στο Left.gr τοποθετείτο στα ζητήματα πολιτικής του κόμματος με διαφορετική από τη συνήθη οπτική και λεκτικό. Σήμερα με την τοποθέτησή του, εξάλλου, θα φανεί πού οφείλεται και ο δισταγμός που υπήρξε στην πορεία, ενώ στην αρχή φάνηκε ότι σίγουρα θα είναι υποψήφιος. Δυνατότητα, εξάλλου, υποψηφιοτήτων θα υπάρχει και ολόκληρη την εβδομάδα.

Στη συνεδρίαση της ΚΕ αναμένεται να τεθεί από μέλη της Πολιτικής Γραμματείας το ζήτημα της μετάθεσης της εκλογής προέδρου για μετά τις δημοτικές. Θα είναι μια δύσκολη συζήτηση και προδιαγεγραμμένη η έκβασή της. Έγκυρες εκτιμήσεις, ωστόσο, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πρόταση της Π.Γ. θα ψηφιστεί και ο οδικός χάρτης θα τηρηθεί. Μια πρόταση για ολιγοήμερη μετάθεση, έχει το ίδιο μειονέκτημα ότι αφήνει να μην έχει το κόμμα πρόεδρο πριν τη ΔΕΘ, πράγμα εντελώς ανορθολογικό, όταν εκτός των άλλων και οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα πιέζουν.

 

Δυσκολίες στις αυτοδιοικητικές

 

Η συζήτηση την Πέμπτη στην Π.Γ. για τις αυτοδιοικητικές εκλογές υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη και με διαφωνίες. Καταρχάς, αποκαλύφθηκε ότι η καθυστέρηση είναι τρομακτική και σε ένα βαθμό αδικαιολόγητη. Ιδίως στο επίπεδο των περιφερειών, που έχει άμεση και προφανή πολιτική σημασία, μάλλον η καθυστέρηση εξηγείται από τους υπολογισμούς στην ηγεσία και των υπευθύνων ότι το αποτέλεσμα των εκλογών –που προεξοφλούνταν θετικό– θα επέτρεπε και αντίστοιχες επιλογές. Η ήττα τώρα αφήνει μετέωρη μια γραμμή, που, εξάλλου, ήταν λάθος εξ υπαρχής. Καθυστέρηση, ωστόσο, υπάρχει και στους μεγάλους δήμους, αλλά και γενικότερα ανά τη χώρα. Ειδικά για τον δήμο της Αθήνας μετά το ναυάγιο της υποψηφιότητας του μπασκετμπολίστα Ν. Παππά, αλλά και τη μη αξιοποίηση –αναιτιολόγητα– της υποψηφιότητας γνωστού διανοούμενου του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ που είχε εξασφαλίσει ικανό εύρος στήριξης, οι αναζητήσεις υποψηφιότητας στρέφεται στην κομματική στελέχωση.

Αποφασίστηκε επίσης η ενεργοποίηση των Νομαρχιακών Επιτροπών, οι οποίες μέχρι τώρα, ασυλλόγιστα, εμποδίζονταν από το ηγετικό κέντρο να κινητοποιηθούν. Η συζήτηση θα επαναληφθεί την επόμενη εβδομάδα.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet