Κάθε άλλο παρά ήρεμη αποδείχτηκε η συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΜέΡΑ25 την περασμένη Κυριακή. Ο Γιάνης Βαρουφάκης εισηγούμενος εκτενώς τα αίτια της εκλογικής συντριβής, επανέλαβε ότι η Ρήξη δεν αποτελεί, στην παρούσα πολιτική συγκυρία, το κυρίαρχο αίτημα της κοινωνίας. Αναφέρθηκε στην σταθεροποίηση της ελληνικής συστημικής κρίσης και την εκθετική κορύφωση της μαύρης προπαγάνδας εναντίον του ΜέΡΑ25, ως τους κύριους παράγοντες στους οποίους οφείλεται η συμπίεση των δυνάμεων του κόμματος.

Η συμπίεση αυτή θα ήταν αναπόφευκτη εκτίμησε ο γραμματέας του κόμματος καθώς, όπως είπε, το σύστημα ένιωσε να απειλείται από την παρουσία του κόμματος και την πολιτική του ατζέντα, που έθιγε τα συμφέροντα της ολιγαρχίας. Παράλληλα, επέμεινε στην κοινή συμπόρευση με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς.

 

Έλλειμμα στρατηγικής

 

Αναφερόμενος στην επικοινωνιακή πολιτική μίλησε για λάθος συνθήματα, έλλειψη στρατηγικής στα social media, «μέχρι και τις δικές μου ομιλίες και την παρουσία μου στο ντιμπέιτ». Σε αντίστιξη, αναφέρθηκε στην ειδική μεταχείριση των ΜΜΕ προς το ΚΚΕ: «Προσέξατε πώς ανταμείφθηκε επειδή δεν έκανε –αντίθετα με εμάς– παντιέρα του τα κόκκινα δάνεια, το τραπεζικό μονοπώλιο επί του συστήματος πληρωμών, το Χρηματιστήριο Ενέργειας; Ενώ, π.χ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 είχαμε τις ίδιες θέσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μόνο το ΜέΡΑ25 χαρακτηρίστηκε πουτινικό από τα κανάλια της διαπλοκής που, την ίδια ώρα, φιλοξενούσαν τον Δ. Κουτσούμπα στις lifestyle εκπομπές. Αναλογιστείτε πως καταφέραμε να είμαστε 3ο κόμμα στους απόδημους: Εκεί, δεν φτάνουν τα δηλητηριώδη βέλη των ελληνικών ΜΜΕ!», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης.

Σκιαγραφώντας το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινηθεί η χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο γραμματέας του κόμματος τόνισε: «η σημερινή ηγεμονία της ΝΔ, που οικοδομήθηκε παράλληλα με τη διάλυση των προοδευτικών δυνάμεων του Όχι, βασίζεται σε μια φούσκα χρέους που αγγίζει τα €900 δις (400 δημόσιου, 500 ιδιωτικού). Όπως ο Κώστας Καραμανλής, με τις πλάτες των Βρυξελλών, έστησε σε πακτωλούς χρέους την φαντασίωση της «θωρακισμένης» Ελλάδας προ του 2008, το ίδιο έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν χρειάζονται βαθιές γνώσεις οικονομικών για να προβλέψει κάποιος με ασφάλεια ότι, σε περίοδο που τα επιτόκια καλπάζουν κι η Γερμανία επιβάλει στον εαυτό της λιτότητα, αυτή η φούσκα θα σκάσει».

Απαντώντας στο ερώτημα «Τι κάνουμε από εδώ κι εμπρός;», πρότεινε τη διεξαγωγή του 2ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου τον Δεκέμβριο με θέμα την Ριζική Ανασυγκρότηση, την Επανίδρυση του ΜέΡΑ25, την άμεση και ριζική ανανέωση του Τομέα Επικοινωνίας καθώς και άμεσες αλλαγές οργανωτικού χαρακτήρα. Πρότεινε επίσης τη διεύρυνση της Κ.Ε. με τα στελέχη που εντάχτηκαν προεκλογικά στα ψηφοδέλτια: Έρρικα Ασημακοπούλου, Νένα Βενετσάνου, Ηρώ Διώτη, Μάριο Διονέλλη, Νίκο Θεοχαράκη, Δημήτρη Ζερβουδάκη, Δημήτρη Κανελλή, Αλεξάνδρα Κορωναίου, Πάολα Ρεβενιώτη, Σεραφείμ Σεφεριάδη και Φαίη Τζανετουλάκου.

Η εισήγηση του Γιάνη Βαρουφάκη ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, 94 υπέρ, 10 λευκά και 8 κατά. Μετά τη λήξη των εργασιών της Κ.Ε. άρχισε η αποχώρηση των μελών της, μέχρι που….

 

Οι φωτογραφίες της Σοφίας Σακοράφα και το… ΚΚΕ

 

…ένα στέλεχος πλησιάζει τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Κλέωνα Γρηγοριάδη και την Λίτσα Αλεξάκη. Τους δείχνει μια φωτογραφία με την Σοφία Σακοράφα χαμογελαστή, να ανταλλάσσει χειραψία με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. «Ακόμα την κρατάμε στο κόμμα;», ρώτησε το στέλεχος. Εμβρόντητη η ηγετική τριάδα, δήλωσε άγνοια και ζήτησε λεπτομέρειες. «Το “ενσταντανέ” ήταν στημένο, πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια αθλητικού γεγονότος στις 4 Ιουνίου –εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας– και η φωτογραφία δημοσιεύτηκε την επομένη σε κάποιες εφημερίδες», ήταν η απάντηση. Η αντίδραση των τριών υπήρξε άμεση καθώς, τον Φεβρουάριο, είχε προηγηθεί και το γεγονός της βράβευσης του Αχιλλέα Μπέου «για την προσφορά του στον αθλητισμό» από την Σοφία Σακοράφα –αντιπρόεδρο της Βουλής και προέδρου του ΣΕΓΑΣ– με αντίστοιχες χαμογελαστές φωτογραφίες. Τότε, μετά από αντιδράσεις πολλών στελεχών της ευρύτερης Αριστεράς και την άρνηση της Σ. Σακοράφα «να επανορθώσει», ο Γιάνης Βαρουφάκης προχώρησε σε σκληρές δηλώσεις κατά του «ακροδεξιού» δημάρχου Βόλου.

Το επεισόδιο με τον Μπέο ξεπεράστηκε, καθώς το κόμμα θεώρησε ότι η Σακοράφα ήταν πολύτιμο στέλεχος ενόψει των εκλογών. Της ζητήθηκε να τοποθετηθεί να τοποθετηθεί σε όποια εκλογική περιφέρεια επιθυμούσε όμως εκείνη απαίτησε και ήταν τελικά η επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του κόμματος.

Όμως η φωτογραφία με τον Μαρινάκη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η ηγεσία, επικαλούμενη «γνωστό αγωνιστή της Αριστεράς» που εξήγησε γιατί δεν στήριξε το ΜέΡΑ25 στις εκλογές με το επιχείρημα «Αν δεν μπορούμε να κάνουμε ρήξη ούτε καν στον ΣΕΓΑΣ θα κάνουμε ρήξη με την ολιγαρχία και το σύστημα που διαφεντεύει τον πλανήτη;», παρέπεμψε την Σοφία Σακοράφα στην Επιτροπή Δεοντολογίας προκειμένου «να επιληφθεί άμεσα διαγράφοντας τη Σοφία Σακοράφα ώστε να προστατευτεί το κόμμα μας».

Η Σοφία Σακοράφα αντέδρασε άμεσα δηλώνοντας η ίδια την αποχώρησή της από το κόμμα. Πολλοί στο κόμμα και γύρω από αυτό έχουν προβληματιστεί για το γεγονός. Άλλοι θεωρούν ότι είναι υπερβολικό να θεωρούνται επιλήψιμες οι χειραψίες και τα χαμόγελα ενός θεσμικού παράγοντα του αθλητισμού. Άλλοι υιοθετούν την απορία του παραπάνω «γνωστού αγωνιστή της Αριστεράς».

Όμως, η αλήθεια φαίνεται πως κρύβεται αλλού, καθώς οργιάζουν οι φήμες ότι «η Σοφία Σακοράφα διαπραγματεύεται την ένταξή της στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, ήδη μετά από τις εκλογές του Μαΐου». Μάλιστα, οι ίδιες φήμες εμφανίζουν την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ να δηλώνει σε στέλεχος Περισσού ότι «το ΜέΡΑ25 θα έχει διαλυθεί μέχρι τον Μάιο του 2024», δηλαδή κάτι σαν «αποστολή εξετελέσθη». Πηγές της Μαυρομματαίων μάλιστα, συνδέουν τις φήμες αυτές τόσο με την επικριτική διάθεσή της στην Κ.Ε. όσο και με την «αντι-εισήγηση» –που έλαβε 8 ψήφους– του συντρόφου της Κώστα Μπιτσάνη, πρώην Συντονιστή του οργάνου.

Αποδεικνύεται τελικά ότι κάθε φωτογραφία μπορεί να είναι χίλιες λέξεις, αλλά ταυτόχρονα να κρύβει κι άλλες τόσες. Αρκετές για να παράγουν και πολιτική. Ίδωμεν!

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet