Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ Κ. Μητσοτάκη και Ρ.Τ. Ερντογάν, σε θετικό κλίμα, όπως ειπώθηκε αμφίπλευρα. Συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Επίσης συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη. Ανέθεσαν δε στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγήσουν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.

Όπως προέκυψε από τη συνάντηση, τώρα που μηδένισε ξανά το κοντέρ και είναι επανεκλεγείσες οι κυβερνήσεις τους μπορούν να επανεκκινήσουν τις διαπραγματεύσεις. Αποδόθηκε με βολικό τρόπο που παρακάμπτει τις ευθύνες τους –και από τους δύο– το προηγούμενο κακό κλίμα στους πρώην υπουργούς Εξωτερικών [«Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, άρα έχουμε εδώ μια νέα ομάδα» ανάφερε ο τούρκος πρόεδρος με τον Κ. Μητσοτάκη να απαντά «όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και ξεκίνησαν μια καλή επαφή»] και οι συζητήσεις που μέχρι πρότινος ήταν καθηλωμένες σε τεχνικό επίπεδο, πλέον θα είναι αναβαθμισμένες με τους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη και Χ. Φιντάν να κρατούν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

«Τέσσερα δύσκολα χρόνια» χαρακτήρισε ο Κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη τετραετία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιβεβαιώνοντας το «καλό κλίμα στη συζήτηση, το οποίο ανταποκρίνεται και στο περιεχόμενο όσων συζητήσαμε». Ο ίδιος απέδωσε την ευθύνη στον Ερντογάν [«όχι με υπαιτιότητα –το τονίζω- της Ελλάδος, αλλά με υπαιτιότητα της Τουρκίας», είπε προσθέτοντας, «σίγουρα έρχεται ο ίδιος από μια μεγάλη εκλογική νίκη. Αυτό ενδεχομένως να τον απελευθερώνει από την ανάγκη να χρησιμοποιήσει τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική κατανάλωση, κάτι το οποίο -ας μην κοροϊδευόμαστε- γινόταν κατά κόρον στην Τουρκία»], όμως τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ισχύουν σχεδόν αυτούσια και για την Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό να κρύβεται πίσω από τους υψηλούς τόνους του Ερντογάν του προηγούμενου διαστήματος και τη μη ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως και να έχει, με τα σωστά ή λάθος κίνητρα, αυτή τη στιγμή είναι μια μοναδική ευκαιρία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ «δεν είμαστε αφελείς και ξέρω ότι δεν είναι εύκολο για χώρες να αλλάξουν την πολιτική τους από τη μία στιγμή στην άλλη. Αλλά οφείλουμε -και οι δύο είμαστε στην αρχή μίας καινούριας κυβερνητικής θητείας, αναφέρομαι και σε εμένα και στον πρόεδρο Ερντογάν- να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.» Ο χρόνος, επομένως, είναι σύντομος και πυκνός. Οι συζητήσεις πρέπει να φτάσουν σε βάθος, χωρίς τις συνήθεις εμμονές της ελληνικής πλευράς, πριν την εκπνοή της τετραετίας, ιδανικά μέσα στον επόμενο χρόνο. Διαφορετικά όσο απομακρυνόμαστε από τη νιότη της ανανέωσης της θητείας, τόσο θα μπαίνουμε στην κυβερνητική φθορά, και επομένως το επικοινωνιακό εργαλείο της «απειλής» και της «συσπείρωσης γύρω από τη σημαία» θα χρειαστεί να βγει ξανά από τη φαρέτρα, όπως μας έχει συνηθίσει ιστορικά η ΝΔ.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet