Νότης Μηταράκης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Φλωρίδης, υπουργός Δικαιοσύνης, Άδωνης Γεωργιάδης, υπουργός Εργασίας, Μάκης Βορίδης, υπουργός Επικρατείας. Τέσσερις κορυφαίους υπουργούς της αναγκάστηκε να διαψεύσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η κυβέρνηση την πρώτη της βδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη στο ΣΚΑΪ, απέδωσε τα στραβοπατήματα αυτά σε «μικρές αρρυθμίες» και υπενθύμισε πως πρόκειται για νέα χαρτοφυλάκια για όλους τους υπουργούς, καθώς εφάρμοσε εκτεταμένο rotation (εναλλαγή χαρτοφυλακίων, δηλαδή).
Αναπόφευκτο τίμημα
Πώς μπορεί να θεωρηθούν αβλεψίες η ανακοίνωση της κατάργησης της πανεπιστημιακής αστυνομίας ή η απόδοση ευθυνών στον ΣΥΡΙΖΑ για το ακαταδίωκτο τραπεζιτών, ρύθμιση της ΝΔ στην προηγούμενη θητεία της; Δεν είναι. Και το νέο πρόβλημα για τη ΝΔ είναι ότι δεν μπορούν με την ίδια ευκολία να καλυφθούν από τα μίντια. Το γεγονός ότι υποχρεώθηκαν οι Π. Τσίμας και Σ. Κοσιώνη να ρωτήσουν τον πρωθυπουργό σχετικά, σε μία ωριαία συνέντευξη, η οποία μπήκε μόλις σε τρία θέματα, δείχνει ότι με αδύναμη αξιωματική αντιπολίτευση και επομένως χωρίς ισχυρό δικομματισμό, η ΝΔ έχει βρεθεί στο βάθρο μόνη της, με τα φώτα της δημοσιότητας να μένουν άκαμπτα πάνω της.
Αυτό θα είναι ένα αναπόφευκτο τίμημα της κυριαρχίας της ΝΔ. Δεν μπορεί πια να δείχνει άλλους με το δάχτυλο, οι ευθύνες είναι δικές της και θα πρέπει να σηκώσει το βάρος τους. Ο Α. Γεωργιάδης φαίνεται πως ακόμα δυσκολεύεται να το κατανοήσει αυτό. Όταν ρωτήθηκε για την ακρίβεια στα ναύλα, ανερυθρίαστα είπε πως «οι αυξήσεις έγιναν στο δίμηνο της ακυβερνησίας», ρίχνοντας την ευθύνη στην υπηρεσιακή κυβέρνηση και φυσικά στην απλή αναλογική. Πρόσθεσε δε πως οι αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ έγιναν «με το που σταμάτησα να έχω εγώ τη δυνατότητα να παρεμβαίνω στα σούπερ μάρκετ. Με το που έφυγα, αύξησαν τις τιμές». Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υποχρεώθηκε να τον επαναφέρει στη «γραμμή» της «εισαγόμενης ακρίβειας».
Επιβεβαίωση δια της διάψευσης
Η πανεπιστημιακή αστυνομία ήταν εμβληματική μεταρρύθμιση για την κυβέρνηση της ΝΔ την προηγούμενη τετραετία. Συμβόλιζε το «τέλος της ανομίας», το σπάσιμο του «άβατου στα πανεπιστήμια». Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ, για την οποία έχουν προσληφθεί 1.000 ειδικοί φρουροί με μόνο προσόν το απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να κάνουν μόλις δύο περιπολίες, μία στο ΕΚΠΑ (5/9/2022) και μία στο ΑΠΘ (15/9/2022), συνοδεία των ΜΑΤ και υποχωρώντας μετά την μαζική παρουσία φοιτητών. Αυτή τη στιγμή, όσοι έχουν προσληφθεί για να στελεχώσουν την ΟΠΠΙ –όπως επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός– έχουν τοποθετηθεί σε αστυνομικά τμήματα κοντά σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και περιπολούν πέριξ αυτών, εργάζονται δηλαδή ως ένοπλοι αστυνομικοί, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση αφού η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι άοπλο σώμα, με αστυνομική ράβδο, χειροπέδες και φακό. Ο Κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την κατάργησή της, χωρίς όμως να την πει ρητά, την περιέγραψε διαψεύδοντάς την: «Αν θα εξακολουθούν να λειτουργούν, να περιπολούν, να έχουν παρουσία στα πανεπιστήμια, η απάντηση που σας δίνω είναι ‘ναι’. Σε ποια έκταση, σε ποια πανεπιστήμια, με ποιο τρόπο, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα στην πηγή του, αυτό είναι κάτι το οποίο ακόμα το αξιολογούμε.» Το ίδιο έκανε και το Μαξίμου. «Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται», δήλωσε ο Π. Μαρινάκης, «αντιθέτως επανεξετάζουμε πώς θα έχει τον καλύτερο ρόλο και τρόπο λειτουργίας σε συνεργασία με όλη την ΕΛΑΣ». Η επικοινωνιακή διακυβέρνηση ξανά στο προσκήνιο. Διέπρεψε, άλλωστε, σε αυτό στην προηγούμενη θητεία.
Έτσι, «διακωμωδεί» την προσωπική –όπως την χαρακτήρισαν πρόταση– του Ν. Μηταράκη για έφιππη αστυνομία – τουριστική ατραξιόν, αντί να είναι σαφής η υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύει τα ζώα και η απαγόρευση εκμετάλλευσής τους, ειδικά μία βδομάδα μετά το θάνατο του αλόγου που κουβαλούσε τουρίστες. Ή τηρεί σιγή ιχθύος όταν έχει ανακοινώσει «συμπεριληπτική διακυβέρνηση» και ο Μ. Βορίδης διαφώνησε δημόσια για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι στο παρελθόν είχε καταψηφίσει το σχετικό σύμφωνο. Με επικοινωνιακό τρόπο, ξανά, επιχειρεί να μετριάσει τις παραφωνίες.
Δια των αποκλεισμών
Και παράλληλα ξετυλίγεται το σχέδιό της. Η συζήτηση για την ακρίβεια στα ναύλα ακολούθησε τη ρότα που χάραξε η κυβέρνηση. Να συζητείται η ακτοπλοΐα σε σχέση με τον τουρισμό και να προκύπτουν συμφωνίες για εκπτώσεις με τις εταιρείες, που θα αφορούν τετραμελείς οικογένειες ή παρέες για τους θερινούς μήνες. Δεν συζητείται έτσι πως οι ακτοπλοϊκές γραμμές είναι δρόμοι σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα. Τα ταξίδια των περισσότερων επιβατών δεν είναι αναψυχής, αλλά για λόγους εργασίας, υγείας, παιδείας, οικογενειακών δεσμών. Η απαξίωση του μεταφορικού ισοδύναμου και η αποσιώπηση της νησιωτικότητας ως πολιτικής κάνουν απαγορευτική την πρόσβαση σε αυτούς τους τομείς για όσους μένουν σε νησιά και δεν έχουν κάποια οικονομική άνεση. Το να μένει η συζήτηση στο πόσοι δεν θα κάνουν διακοπές φέτος, αφήνει εκτός πολιτικής συζήτησης ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Σβήνει έτσι τη «συμπεριληπτική πολιτική» και τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης μόλις πριν μια βδομάδα.
Το ίδιο γίνεται και με τις εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης για τη φυλάκιση της μικρής παραβατικότητας και για την σημαντική αύξηση δικαστικών εξόδων για μηνύσεις, αναφορές και αγωγές. Με αυτή την πολιτική θα αποκλειστούν από την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν την είσοδό τους σε αυτή, αλλά και θα αποκλειστούν από την κοινωνία όσοι υποπέσουν σε μικρο-αδικήματα (π.χ. κλοπές, χρήση ναρκωτικών ουσιών, πλαστογραφία), ενώ παράλληλα θα φυλακίζονται (ή θα υποχρεώνονται να πληρώσουν «βραχιολάκι», αν έχουν τη δυνατότητα) και επομένως θα μαθητεύουν στην μεγάλη εγκληματικότητα, γιγαντώνοντας έτσι το σωφρονιστικό σύστημα, που είναι άλλωστε ένα πολύ επικερδές βιομηχανικό σύμπλεγμα.
Είμαστε ακόμα στην αρχή μιας κατ’ όνομα «συμπεριληπτικής διακυβέρνησης», που αυτοαναιρείται από την εφαρμοζόμενη πολιτική των αποκλεισμών. Ο κατάλογος των μη περιλαμβανόμενων συνεχώς θα πληθαίνει και θα μείνει η κυβέρνηση της ΝΔ στην υπηρεσία του 1%. Το υπόλοιπο 99% θα βρίσκεται στα επιδόματα, αλλά όχι στις πολιτικές.