«Δίνουμε μια μεγάλη μάχη μέχρι την τελευταία προοδευτική ψήφο για να αντιμετωπίσουμε μια ισχυρή Δεξιά και Ακροδεξιά και να προχωρήσουμε σε μια δεύτερη κυβέρνηση συνασπισμού Αριστεράς και Σοσιαλιστών που να υιοθετεί μέτρα υπέρ των εργαζομένων», τόνισε στην «Εποχή» ο Ζοάν Μένα Άρκα, ο υποψήφιος βουλευτής του αριστερού Sumar στη Βαρκελώνη και απερχόμενος βουλευτής του Unidas Podemos και εκπρόσωπος της καταλανικής Αριστεράς Barcelona En Comu.

«Το αριστερό Sumar πρέπει να έρθει τρίτο σε ψήφους και έδρες για να φράξουμε το δρόμο στην ακροδεξιά και τη δεξιά και να συνεχίσει η Ισπανία να αποτελεί την αιχμή της προοδευτικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Μένα, που προέρχεται από την Ενωμένη Αριστερά της Καταλονίας.

«Θα στηρίξουμε τις κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα που δεν εγκαταλείπουν στην τύχη τους τα άτομα και τους πιο ευάλωτους τομείς της κοινωνίας», υπογράμμισαν οι γενικοί γραμματείς των δύο μεγαλύτερων ισπανικών συνδικάτων Ουνάι Σόρντο των αριστερών Εργατικών Επιτροπών CC.OO. και Πέπε Άλβαρεθ της «φιλοσοσιαλιστικής» UGT, ενώ οι πρόεδροι της Βραζιλίας και της Αργεντινής, Λούλα ντα Σίλβα και Αλμπέρτο Φερνάντες, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντερίκσεν, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, και πρώην πρωθυπουργοί, όπως του Βελγίου, Έλιο Ντι Ρούπο, της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν και της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα σε 45 περίπου προσωπικότητες της σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς που συνυπέγραψαν ένα Μανιφέστο στήριξης του Πέδρο Σάντσεθ και των προοδευτικών δυνάμεων της Ισπανίας.

Η έρευνα της Key Data για το Publico δείχνει τη Δεξιά και την Ακροδεξιά να διατηρούν απόλυτη πλειοψηφία με 3 έδρες, ενώ η δημοσκόπηση του Ιδρύματος Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS) δείχνει ότι η Ισπανία θα βγει από τις κάλπες με μια δεύτερη κυβέρνηση Σοσιαλιστών και Αριστεράς. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Sumar έχουν εστιάσει την προσοχή τους στις περιφέρειες που οι έδρες θα κριθούν για λίγες ψήφους προχωρώντας σε ένα δημοκρατικό και αντιφασιστικό προσκλητήριο. «Η Ισπανία θα δείξει ότι μπορεί να σταματήσει το κύμα της Ακροδεξιάς και της Δεξιάς στην Ευρώπη», επιμένουν εδώ και ημέρες τόσο η Γιολάντα Ντίαθ, όσο και ο Πέδρο Σάντσεθ, ενώ οι δημοκράτες της Καταλονίας, της Χώρας των Βάσκων και της Βαλένθια και των άλλων λαών της Ισπανίας κινητοποιούνται εναντίον του ισπανικού εθνικισμού και του φασισμού.

 

 

Σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες...

Ναι, σε λίγες ώρες θα ξεκινήσει μια μεγάλη μάχη για να συνεχίσουμε να έχουμε μια προοδευτική κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών μας έδειξαν ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ισχυρή Δεξιά και Ακροδεξιά, με πολλές περιφέρειες και μεγάλους δήμους να πέφτουν στα χέρια των συντηρητικών και αντιδραστικών δυνάμεων. Είδαμε επίσης ότι το Λαϊκό Κόμμα δεν έχει τον παραμικρό δισταγμό να συμμαχήσει με τους φασίστες του Vox για να επιτεθούν στα δικαιώματα των γυναικών, των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, τα δικαιώματα του κόσμου του πολιτισμού και ασφαλώς των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί είναι πολύ σύνθετο.

 

Πώς αντιδρά ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος μπροστά στην επίθεση της Δεξιάς και Ακροδεξιάς στα δικαιώματα και της προοπτικής να φθάσει στην κεντρική κυβέρνηση; Υπάρχει στην Ισπανία μια φιλελεύθερη Δεξιά που να αρνηθεί να συνεργαστεί με τα εγγόνια του Φράνκο;

Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, γιατί βλέπουμε ότι σταδιακά έχει εξαφανιστεί στην Ισπανία η δημοκρατική Δεξιά. Το Λαϊκό Κόμμα και το Vox κάνουν συμφωνίες συνεργασίας σε πολλές περιφέρειες και δήμους στην πλάτη βασικών δικαιωμάτων. Βλέπουμε ένα μεγάλο πισωγύρισμα σε πολλές περιφέρειες και δήμους και για αυτό αγωνιζόμαστε να κερδίσουμε τις βουλευτικές εκλογές στις 23 Ιουλίου και να έχουμε μια πλειοψηφία που θα επιτρέψει τον σχηματισμό μιας δεύτερης κυβέρνησης συνασπισμού της Αριστεράς και των Σοσιαλιστών, που θα συνεχίσει να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για τις πολιτικές της Κεντροαριστεράς στην Ευρώπη.

 

Το αριστερό Sumar θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση στις κάλπες ξεπερνώντας το σχήμα του Unidas Podemos…

To Sumar αποτελεί το εγχείρημα από τις προσπάθειες 15 δυνάμεων της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς της Ισπανίας που έχουν εθνική, περιφερειακή ή τοπική παρουσία. Το Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και το Equo (Ίσο) έχουμε μια εθνική παρουσία, το Cataluña en Comu, το Compromis της Χώρας της Βαλένθια ή το «Περισσότερη Χώρα» έχουν έναν περιφερειακό χαρακτήρα. Αυτό που είναι ξεκάθαρο σε όλους μας, είναι ότι εάν οι δυνάμεις της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς κατεβαίναμε ξεχωριστά και διασπασμένες στις εκλογές, θα ήταν σαν να παραδίδαμε την κυβέρνηση της χώρας στη Δεξιά και την Ακροδεξιά. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις συγκλίνουν σε ένα στοιχείο: εάν το Sumar ξεπεράσει σε ψήφους και έδρες το Vox, θα βρεθούμε κοντά σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού Αριστεράς και Σοσιαλιστών. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην μείνει κανένας αριστερός και προοδευτικός ψηφοφόρος σπίτι του. Πρέπει να αγωνιστούμε μέχρι να κλείσουν οι κάλπες να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική ομάδα του Sumar, γιατί θα αποτελέσει εγγύηση για μια νέα προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού.

 

Τι προτείνετε στους ψηφοφόρους;

Παρουσιάσαμε ένα πολύ φιλόδοξο και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει καινοτομικές προτάσεις, όπως η μείωση των ωραρίων εργασίας και την 4ημερη εβδομάδα εργασίας, μέτρα για μια οικολογική μετάβαση που θα εγγυάται το πράσινο μέλλον μας, σημαντικές εγγυήσεις στην εργασία και τη διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, μια νέα γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 1.080 ευρώ στα 1.400 ευρώ έως το τέλος της νέας θητείας της βουλής, να αποφύγουμε την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, που προτείνει το Λαϊκό Κόμμα και πολλές φορές και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που θέλουν να φθάσουν το όριο συνταξιοδότησης κοντά στα 70 χρόνια.

 

Φαίνεται ότι η Γιολάντα Ντίαθ μετατρέπεται σε ηγέτη εθνικής εμβέλειας…

Η Ντίαθ έχει μια διαγώνια αναγνώριση για το πολιτικό της ανάστημα και αρέσει σε πολλούς ψηφοφόρους του Σοσιαλιστικού ακόμη και του Λαϊκού Κόμματος. Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί υποστηρίζουν ότι η Ντίαθ είναι η υπουργός που έχει τη μεγαλύτερη θετική αξιολόγηση από τους πολίτες. Έκανε μια εξαιρετική δουλειά ως υπουργός Εργασίας κατά την περίοδο της πανδημίας, σώζοντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας και στήριξε τα εισοδήματα των εργαζομένων. Έσωσε πάρα πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που το κλείσιμό τους θα αποτελούσε μια τεράστια καταστροφή για την ισπανική οικονομία και την κοινωνία. Χάρη στη μεταρρύθμιση των εργασιακών που προώθησε η Ντίαθ, έχουμε σήμερα τον μεγαλύτερο αριθμό συμβολαίων εργασίας απεριορίστου χρόνου στην ιστορία της Ισπανίας, ενώ το ποσοστό ανεργία έχει υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα που βρισκόταν όταν κυβερνούσε το Λαϊκό Κόμμα. Η Ντίαθ ως υπουργός Εργασίας ανέδειξε την εργασία και της έδωσε τη θέση και την αξία που πρέπει. Η Ντίαθ κατάφερε να επιβληθεί στις καταστάσεις και να προχωρήσουμε σε διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού, να υιοθετήσουμε το ενεργειακό μπόνους, την αύξηση των συντάξεων κατά 8,5%, την κατάργηση ή μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, παρά το γεγονός ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η σοσιαλίστρια υπουργός Οικονομικών Μαρία Καλβίνιο ήταν πολλές φορές αντίθετοι στα μέτρα που πρότεινε η Ντίαθ, που τελικά περνούσαν χάρη στις διαπραγματευτικές ικανότητές της και αυτές των άλλων υπουργών της Αριστεράς. Χάρη στα μέτρα που πήραμε, και κυρίως αυτά που προτείναμε ως Unidas Podemos, η Ισπανία είναι σήμερα η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

 

Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι ισορροπίες της νέας κυβέρνησης συνασπισμού;

Θέλουμε μια κυβέρνηση που να στηρίζεται στην πολυεθνική Ισπανία, την Ισπανία των λαών και των ταυτοτήτων της, όπως είχαμε στην προηγούμενη κυβέρνηση Σάντσεθ, που συμμετείχαν οι δυνάμεις της καταλανικής Αριστεράς, όπως το Barcelona En Comu, ή το Compromis της Βαλένθια, ή που στήριξαν οι Βάσκοι του PNV και του Bildu, οι προοδευτικές δυνάμεις των Βαλεαρίδων Νήσων. Η Ισπανία που μιλάει διαφορετικές γλώσσες. Είναι η πολυεθνική Ισπανία, που δεν έχει σχέση με τον ισπανικό εθνικισμό του Λαϊκού Κόμματος και του Vox. Αυτή είναι η Ισπανία της προόδου που θέλουμε να κερδίσει στις κάλπες για να συνεχίσουμε όλοι μαζί την κοινή μας διαδρομή. Την Κυριακή η επιλογή είναι απλή: ή θα συνεχίσουμε την προοδευτική πορεία μας ή θα γυρίσουμε είκοσι χρόνια πίσω με μια κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος ή σαράντα χρόνια πίσω με τους απογόνους του Φράνκο να στρογγυλοκάθονται στην κυβέρνηση.

 

Ως εκπρόσωπος του Barcelono En Comu ζήσατε από κοντά την εμπειρία της δημοτικής αρχής της Άντα Κολάου, συνεχίζοντας να βρισκόσαστε στην πλειοψηφία παρόλο που χάσατε τον δήμο για λίγες δεκάδες ψήφους…

Η Βαρκελώνη αποτελεί για εμάς μια στρατηγική πόλη, όχι μόνο για την πολιτική μας στην Καταλονία, αλλά και αυτή σε εθνικό επίπεδο. Για αυτό θέσαμε το θέμα ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε μια αριστερή δημοτική αρχή στην Βαρκελώνη. Χάρη στην τόλμη της Άντα Κολάου καταφέραμε να έχουμε μια δημοτική αρχή Σοσιαλιστών και Αριστεράς, αποτρέποντας την ανάδειξη μιας δεξιάς δημοτικής αρχής, αφού η καταλανική Δεξιά αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις δημοτικές εκλογές. Καταφέραμε να ψηφιστεί ως δήμαρχος ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, που ήρθε δεύτερος στις εκλογές με μόλις 141 ψήφους διαφορά από το Barcelona En Comu. Η λογική των μαθηματικών, μας δείχνει ότι οι Σοσιαλιστές, η Αριστερά μας και η Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας ERC έχουμε την πλειοψηφία για να διατηρήσουμε μια προοδευτικής δημοτική αρχή. Εμείς θέλουμε να συνεχιστούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε η δημοτική αρχή της Άντα Κολάου για μια πιο βιώσιμη και πράσινη Βαρκελώνη, που να στοιχηματίζει στις δημόσιες συγκοινωνίες, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις γειτονιές και αυτής των εργαζομένων. Εργαζόμαστε για την πλατιά συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στον δήμο της Βαρκελώνης, για να συνεχιστεί το έργο που ξεκινήσαμε εδώ και χρόνια με την Κολάου.

 

Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές αποτελέσατε τον παράγοντα της επιστροφής της Αριστεράς στο δημοτικό συμβούλιο του Σαμπαντέλ, μιας δημοκρατικής και προοδευτικής πόλης της Καταλονίας…

To Σαμπαντέλ είχε παραδοσιακά για μια εικοσαετία μιας αριστερή και κομμουνιστική δημοτική αρχή, με τον κομμουνιστή δήμαρχό της να αποτελεί σημείο αναφοράς σε όλη την Ισπανία. Οι εσωτερικές διαφωνίες οδήγησαν την Αριστερά να μείνει εκτός δημοτικού συμβουλίου το 2019. Κατέβηκα ως ενωτικός υποψήφιος δήμαρχος της Αριστεράς, με το Podemos, την Ενωμένη Αριστερά, το Ganem και δυνάμεις της ανέντακτης Αριστεράς και καταφέραμε να επιστρέψουμε στο δημοτικό συμβούλιο, φιλοδοξώντας να κάνουμε μια νέα αρχή για την Αριστερά στην πόλη μας, που κάποτε αποκαλούσαν το «Μάντσεστερ της Ισπανίας», γιατί αποτελούσαμε ένα ισχυρό βιομηχανικό κέντρο με τους πάνω από διακόσιες χιλιάδες κατοίκους μας. Στοχεύουμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην πόλη για να καταθέσουμε την επόμενη τετραετία ένα αξιόπιστο πρόγραμμα και να επιστρέψουμε στην πλειοψηφία της δημοτικής αρχής.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet