23ο Φεστιβάλ Νάξου
Το Φεστιβάλ Νάξου στη μακρόχρονη πορεία του διατηρεί σταθερά τον προσανατολισμό του στην ποιότητα και το υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, μέσα από εκλεκτές επιλογές διακεκριμένων εκπροσώπων από όλο το φάσμα των τεχνών και συνεργασίες με αναγνωρισμένους πολιτιστικούς φορείς, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι δράσεις του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται στον Πύργο Μπαζαίου, μνημείο του 17ου αιώνα, ένα περιβάλλον που αγκαλιάζει, εμπνέει και αναδεικνύει τα πρόσωπα και τα γεγονότα.
Το πρόγραμμα:
Στάθης Δρογώσης & Οδυσσέας Τσάκαλος στις 23/7, 9.30 μμ, μαζί τους η Χριστίνα Σαμαρά.
Christos Tambouratzis Project Live στις 28/7, 9.30 μμ. Ο κιθαρίστας και συνθέτης Χρήστος Ταμπουρατζής με πενταμελές μουσικό σχήμα: Γιώργος Μανιάτης στα ντραμς, Χρήστος Κεχρής στο μπάσο, Δημήτρης Δημόπουλος στα πλήκτρα και οι εξαιρετικές τραγουδίστριες: Σοφία Καμινά και Αντωνία Μαυρονικόλα.
Oros Ensemble «Έκλειψη» Τ στη 1/8, 9.30 μμ. Σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή το μουσικό σύνολο Oros Ensemble παρουσιάζει ένα καινούργιο μουσικό πρόγραμμα το οποίο καλύπτει ένα μεγάλο ιστορικό και γεωγραφικό εύρος. Έργα: Γ. Κουμεντάκη, F. Couperin, Α. Κουτσογιάννη.
Αργυρώ Καπαρού και Σταύρος Σιόλας «Απο τον Μίκη ...στα τραγούδια μας» στις 6/8, 9.30 μμ. Η ηθοποιός Άννα Ψαρρά παρεμβαίνει στη συναυλία µε σύντομα κείμενα του Μίκη Θεοδωράκη και ποιήματα από τη λαϊκή και δημοτική µας παράδοση. Τους συνοδεύουν: o Μάρκος Κωτσιάς στο πιάνο και η Αγγέλικα Παπανικολάου στο ακορντεόν.
«Ποιητικά να κατοικεί ο άνθρωπος» στις 11-12/8, 9.30 μμ. Μουσική παράσταση, που βασίζεται στην ποίηση και στον αναστοχασμό των ποιητών από διαφορετικές γενιές και τόπους.
Συντελεστές: Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης (σύνθεση, ερμηνεία), Αλέξανδρος Κακλαμάνος (εικαστική δημιουργία), Στέλιος Κρασανάκης (δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία), Μουσικοί επί σκηνής: Αλέξης Στενάκης (κλαρινέτο). Αλέξανδρος Τζιόβας (κοντραμπάσο), Κωνσταντίνος Ράμμος (πιάνο).
Γιάννης Ζευγόλης «Όπως παλιά» στις 15/8, 9.30 μμ. Βιολιά στον Πύργο Μπαζαίου. Ο καταξιωμένος μουσικός αναδεικνύει τους ρυθμούς των νησιών του Αιγαίου και των παραλίων της Μικράς Ασίας, με όργανα και ήχους που απηχούν το αυθεντικό παραδοσιακό πανηγύρι. Γιάννης Ζευγόλης στο βιολί, Διονυσία Παπούλη στη φωνή και τα κρουστά, Ματθαίος Ζευγόλη στο λαούτο και τη φωνή, Αγγελική Παρδάλη στο σαντούρι και τη φωνή.
Ελλη Πασπαλά «Elly loves jazz – Vol.2» στις 18/8, 9.30 μμ. Μια παράσταση αφιερωμένη στην τεράστια μουσική παράδοση της τζαζ και στα θρυλικά τραγούδια που σφράγισαν ανεξίτηλα την ιστορία της παγκόσμιας μουσικής, με βασική ερμηνεύτρια την Έλλη Πασπαλά και συν-δημιουργούς επί σκηνής τους σπουδαίους μουσικούς που τη συνοδεύουν: David Lynch σε σαξόφωνα, φλάουτο, Τάκης Φαραζής στο πιάνο, Tommy Lynch στο σαξόφωνο.
Πέτρος Κλαμπάνης «Tora Collective» στις 22/8, 9.30 μμ. Μαζί του ένα σχήμα σπουδαίων μουσικών: Η Αρετή Κετιμέ, με την μαγική αιθέρια φωνή της, ο Θωμάς Μελετέας στο ούτι, ο Ziv Ravitz, στα τύμπανα και στα ηλεκτρονικά.
Αλκίνοος Ιωαννίδης «Solo» στις 24/8, 9.30 μμ. Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μόνος επί σκηνής, παίζει και τραγουδάει τα τραγούδια του στην απλούστερη μορφή τους, μεταφέροντάς μας στη στιγμή της δημιουργίας τους. Ακολουθώντας μια παράδοση αιώνων, αυτή των τροβαδούρων, ταξιδεύει με την κιθάρα του και μοιράζεται αισθήματα, σκέψεις, εμπειρίες, όνειρα και πραγματικότητες που αφορούν όλους μας.
«A Baroque Florilège» στις 1/9, 9 μμ. Μια βραδιά με άριες από διάφορες χώρες της Ευρώπης του 17ου και του 18ου αιώνα με τον διάσημο Καναδό Michel Cardin και τους συνεργάτες του από Ελλάδα, Γερμανία και Αμερική. Συνδιοργάνωση με τις Διεθνείς Μουσικές Συναντήσεις της ορχήστρας ALEA III του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
Εικαστικά: Klaus Pfeiffer «Τα φτερά του Ίκαρου» («The wings of Icarus»). Η έκθεση αποδίδει φόρο τιμής στον καλλιτέχνη Klaus Pfeiffer (1938-2022), ο οποίος έζησε και δημιούργησε για πάνω από 50 χρόνια στη Νάξο, κληροδοτώντας το έργο του στο Φεστιβάλ Νάξου για να διατηρηθεί ως πολιτιστικό αγαθό του νησιού. Επιμέλεια: Britta Breuers - Μάριος Βαζαίος. Διάρκεια έκθεσης: 4/7 - 8/10, καθημερινά 10 πμ - 5 μμ, εκτός Δευτέρας
To μυστικό των ποταμών της Αττικής
Η όπερα αυτή, ολοκληρώνει τις εκδηλώσεις του 3ου Φεστιβάλ Λυρικός Νότος, με υπότιτλο «Οικολογική όπερα Κ 15» και είναι το πρώτο μουσικοθεατρικό έργο με θέμα τα ποτάμια και τα ρέματα της Αττικής. Εδώ, οι τρεις φυλακισμένοι-μπαζωμένοι ποταμοί (Ιλισσός, Ηριδανός, Κηφισσός) και η νύμφη Καλλιρρόη πρωταγωνιστούν σε προσωπικές και ερωτικές περιπέτειες. Ταλαιπωρούνται από τον «βαρόνο της νύχτας» κύριο Τάκη, αλλά με την καθοδήγηση της θεάς Αθηνάς και έναν χρησμό του μάντη Τειρεσία οδηγούνται στην ανάδυση και απελευθέρωσή τους, μέσα από ένα αισιόδοξο θριαμβευτικό φινάλε.
Ο συνθέτης Μηνάς Ι. Αλεξιάδης στο σύντομο σημείωμά του εύχεται συγχρόνως: «τα ποτάμια και τα ρέματα να ξαναβγούν στο αττικό φως, όπου αυτό μπορεί να γίνει δυνατό». Ο σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής δηλώνει σχετικά: «Το μυστικό των ποταμών της Αττικής είναι μια πρωτότυπη μεταφορά της ιστορίας της Αθήνας. Με πικάντικο και παιγνιώδη τρόπο αναδεικνύονται θέματα που αφορούν τον τρόπο που χτίστηκε η πόλη και ο χαρακτήρας των αστικών παρεμβάσεων. Τα ποτάμια της Αθήνας μπαζώνονται και μαζί τους η ιστορία της πόλης. Όμως, μέσα από ένα παιχνίδι ήχων και χρωμάτων και μέσα από μια πανδαισία μουσικής, ο έρωτας τρυπώνει και ο πόθος –κυριολεκτικός και μεταφορικός– οδηγεί τα ποτάμια στην επανάσταση. Μια οικολογική επανάσταση που μας σιγοψιθυρίζει μελωδίες και ακούσματα δικά μας, οικεία και ανθρώπινα, σε διαστάσεις ενός μύθου ή, καλύτερα, ενός ελληνικού παραμυθιού».
Συντελεστές: μουσική σύνθεση, ποιητικό κείμενο Μηνάς I. Αλεξιάδης, μουσική διεύθυνση Ανδρέας Τσελίκας. σκηνοθεσία Νίκος Διαμαντής, σκηνικά Άρτεμις Φλέσσα, κοστούμια Άση Δημητρολοπούλου, χορογραφία Πιερ Ταβερνιέ. Διανομή: Ιλισσός Χρήστος Κεχρής, Ηριδανός Κώστας Μαυρογένης, Κηφισσός Γιώργος Ματθαιακάκης, Καλλιρρόη Μαριάννα Πολυχρονίδη, Κύριος Τάκης, Κώστας Φλωκατούλας, προϊσταμένη ιατρείου / Θεία Καίτη Μαργαρίτα Συγγενιώτου, θεά Αθηνά Μαργαρίτα Βαρλάμου, ,άντης Τειρεσίας Νίκος Σπανάτης, σκιά Αχιλλέας Χαλδαιάκης. Συμμετέχει φωνητικό και ορχηστρικό σύνολο.
Κατάλληλο για θεατές από 15 ετών και άνω.
Το Σάββατο 22 Ιουλίου, στις 8.30μμ, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ.
Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσεων στο www.ticketservices.gr
«Ναμπούκο» του Βέρντι
Η εντυπωσιακή παραγωγή της όπερας Ναμπούκο, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 2018, σε μουσική διεύθυνση Πάολο Καρινιάνι και σκηνοθεσία Λέο Μουσκάτο επιστρέφει, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, με τους Δημήτρη Πλατανιά και Τάση Χριστογιαννόπουλο στον ρόλο του τίτλου. Ο Ναμπούκο θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες όπερες του Τζουζέπε Βέρντι. Σε προσωπικό επίπεδο ανέδειξε τον Βέρντι ως τον σημαντικότερο Ιταλό συνθέτη του 19ου αιώνα, ενώ σε συλλογικό επίπεδο μετατράπηκε σε σύμβολο του αγώνα για την ενοποίηση της Ιταλίας. Η όπερα είναι διάσημη, μεταξύ άλλων, για το περίφημο χορωδιακό των Εβραίων σκλάβων, το οποίο επέχει θέση εθνικού ύμνου για τους Ιταλούς, καθώς εξέφρασε το συλλογικό αίσθημα ενάντια στον αυστριακό κατακτητή.
Παρά το γεγονός ότι ο Βέρντι δεν ήταν ο πρώτος που μελοποίησε κείμενα με έντονα πολιτικό χαρακτήρα –φλογεροί, γεμάτοι πατριωτικά αισθήματα στίχοι υπάρχουν σε αρκετές όπερες πριν από τις δικές του–, στην περίπτωσή του όμως τη διαφορά την κάνει η μουσική. Είναι αυτή που δίνει στις όπερές του σαφώς πολιτική διάσταση και έχει τη δύναμη να εξεγείρει τα πλήθη.
Ναμπούκκο: Δημήτρης Πλατανιάς (26, 29/7), Τάσης Χριστογιαννόπουλος (27, 30/7) | Ισμαέλε: Γιάννης Χριστόπουλος (26, 29/7), Κωνσταντίνος Κληρονόμος (27, 30/7) | Ζαχαρίας: Βιτάλι Κοβαλιόφ (26, 29/7), Πέτρος Μαγουλάς (27, 30/7) | Αμπιγκαΐλλε: Εκατερίνα Σεμεντσούκ (26, 29/7), Όλγκα Μάσλοβα (27, 30/7) | Φενένα: Ελένα Μαξίμοβα (26, 29/7), Μαρισία Παπαλεξίου (27, 30/7) | Αρχιερέας: Βαγγέλης Μανιάτης | Αμπντάλλο: Γιάννης Καλύβας | Άννα: Εβίτα Χιώτη
Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Στις 26, 27, 29 και 30 Ιουλίου, στις 9μμ, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.